HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Oroszország vagy Kanada?

2009.05.10. 12:33 D. Gromov

A mezőny két legjobb csapata küzd a bajnoki címért ma este Svájcban. Az oroszoknak és a kanadaiaknak is voltak nehéz meccseik a tornán, de rendes játékidős vereségbe egyik sem szaladt bele. Amely csapat nyeri a döntőt, az egyben az örökranglistán is átveszi a vezetést. Ez idő szerint Kanadának és Oroszországnak is 24 vb-diadala van.

"Két kulcsunk van a vb-győzelemhez, az egyik a fegyelem, a másik a kapusteljesítmény" – nyilatkozta Vlagyiszlav Tretyak, az orosz jégkorongszövetség elnöke. A történelem egyik legnagyobb kapusa szerint Ilja Brizgalov remek formában van, és bár a kanadaiak hálóőrei – miszerint Dwayne Roloson és Chris Mason – is kiválóak, a phoenixi orosznak többet kell mutatnia. Tretyak mindezeken túl a kiszámíthatatlan mozgású és roppant lendületes Ilja Kovalcsukban is bízik. Az embernek az a benyomása, hogy ha Kovalcsuk elindul, nincs, aki megállítsa, merengett Vlagyiszlav Tretyak.

Az Atlanta támadója ezen a világbajnokságon – az utóbbi években mutatott formájával ellentétben – valóban csapata vezéregyéniségévé vált, egyértelműen neki köszönhető, hogy az oroszok pénteken legyőzték a vártnál nagyobb ellenállást tanúsító, szervezetten védekező és ügyesen támadó ameriaiakat. A győztesnek szerencséje van, ismételgették sikerük után Kovalcsukék, és joggal, hiszen két góljuk is megpattanó lövésből született, miközben ellenfelük kidolgozott ziccereket hagyott ki.

Ami a lényeg, ez a világbajnokság is azzal a mérkőzéssel fejeződik be, amellyel a tavalyi, és amelynek a gólösszefoglalóját ráhangolódás gyanánt a torna első napjának délelőttjén megmutattuk. Ezen a ponton persze megint Kovalcsukhoz térünk vissza – hogy egy pillanatra elbulvárosodjunk: szombat este nyolc tájt Bern belvárosában fagylaltozáson kaptuk a támadót, Morozovval és Mozjakinnal hármasban majszoltak, ezek szerint nemcsak Ladányi Balázs kedveli a desszertet –, aki egy évvel ezelőtt a kanadaiak elleni finálé utolsó harmadában első vb-gólját belőve egyenlített, majd a ráadásban második találatával döntött. Most viszont a kanadai tábla második helyén áll, és nagy versenyben van Marty St. Louis-val a vb MVP-jének járó elismerésért.

A kanadaiaknak tehát lenne miért bosszút állniuk – értelemszerűen a quebeci 4-5-re gondolunk –, de vannak itt tétek egyébként is. Például az, hogy melyikük éri el először jubileumi, 25. vb-győzelmét. Most 24-24 sikerrel áll mindkettő, az egyik tehát mindenképp lerázza a másikat. Ugyanez a helyzet a világranglistával is: a győztes kerül az első helyre. Az is érdekes lehet, hogy az oroszok meg tudják-e ismételni azt, amit a kanadaiak utolsóként megcsináltak 2003-ban és 2004-ben, azaz megvédik-e címüket.

Kanada valamivel könnyebben nyerte meg elődöntőjét, a svédek elöl nem sokra jutottak, Jonas Gustavsson, a vb legjobb kapusa hármat kapott már a meccs első felében, a felzárkózást későn kezdték, de később sem bírták igazán zavarba hozni ellenfelüket.

"Azt gondolom, oroszok ellen játszani minden kanadai számára több, mint egy meccs a sok közül – jellemezte a döntő előtti hangulatot Lindy Ruff szövetségi kapitány. – Ez mindig is így volt. Tavaly otthonunkban veszítettünk, és ezt senki sem felejtette el. A mai döntő a két nagycsapat gazdag közös történetének újabb fejezete lesz."

Kanada és Oroszország nem találkozott túl sokszor az utóbbi években, öt mérkőzésük összeszedéséhez csak 2001-ig kellett visszalapoznunk. A legutóbbi kettőt az oroszok nyerték, az ezeket megelőző hármat a kanadaiak.

2008, Quebec, vb-döntő: Oroszország–Kanada 5-4
2006, Torino, olimpiai negyeddöntő: Oroszország–Kanada 2-0
2005, Bécs, vb-elődöntő: Oroszország–Kanada 3-4
2003, Turku, vb-középdöntő: Oroszország–Kanada 2-5
2001, Hannover, vb-csoportmeccs: Oroszország–Kanada 1-5

Majd elfelejtettük: még mindig meg lehet tippelni, hogy ki nyer.

53 komment

Címkék: vb kanada oroszország videók döntő

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az a "miszerint" inkább "név szerint" lesz.
Hajra Oroszorszag!!!!! Hajra Kanada!!!!! Eljen a jegkorong!!!!! A bronzcsatat adja valami?
ovechkin miért nem játszik a vbn?
hajrá európa... hajrá szbornaja
Lehet azt tudni, hogy a finn-svéd vb-ket melyik városokban rendezik?
Ruszkik nyernek a favágok megint mehetnek üres kézzel haza.
a bronz meccset este 11-től a sport1 vagy sport2 adja felvételről, a döntőt pedig élőben
Ezen a vb-n Mi nyertünk.Gondolom lesz a világbajnokság után, itt a blogon standolás és akkor majd bővebb leszek.A világ két legjobb válogatottja játszik,nekem mindegy a győztes.Jó meccs legyen.
Kanada teljesítménye meggyőzőbbnek tűnik. Legalábbis a Victoria Cup- on is bebizonyosodott NHL még mindig orrhosszal a KHL előtt... De reméljük gólgazdag meccs lesz!
@Ryan O'Brien: Koszonom.Megint megvan a velemenyem a Sport tv-rol. Biztos valami hulye foci miatt nem adja
Hajra OROSZOK!!!!! Orosz SPORT TV bronz meccset élőben adja.
@jágör68: "NHL még mindig orrhosszal a KHL előtt..."
Azért vezetett a Metallurg 3-0-ra?! És az utolsó percekben fordított a Rangers?! Ne szórakozz már...
Köszönjük a "jó" kis focimeccset a sport 1-nek,megint hozzák a formájukat....
@Sid2: ... ja, fradi meccs, ami semmiről nem dönt... az mtk2-vel...
@rihiranta&rantasila: Csatlakozok.
SWEDEN-USA 4-2
SWEDEN-BRONZ!
OROSZOK VPERED! DAVAJ-DAVAJ!!!!
Oroszok nyerni kell
@kovacsistvan: Igen, te magad írtad. Azért NYERTEK!!! A döntő pillanatokban egy NHL- játékos sokkal motiváltabb és eredményesebb
@jágör68: az nem bisztos, orosz játékos sokkal motiváltabb és eredményesebb mindig, raadasul nagy unnep van nekik ma meg tegnap volt
@jágör68: Ne viccelj mar, csak meg kell nezni kik a legjobb jatekosok az NHL-ben!
Hali-hooo,
Hajra Canada!!! nagy meccs lesz az biztos, csak nem tudom hol nezem meg,
Tudtok jo otletet, hol lehet megnezni a net-en a Canada-Russia VB meccset?
Elore is koszi,
Az tény, hogy Kanada most látványosabban játszik, erősebbnek tűnik a játékuk, míg az oroszok most nyögvenyelősen játszanak, de egyáltalán nem kell félteni az oroszokat, szerintem most nagyon felpörögve fognak játszani és igazi "orosz hokit" fogunk tőlük látni:D Tehát +1 voks az Oroszokra;)
most kezdodik a meccs vagy mikor??vlh nem vagyok kepeben...
Sziasztok!
Lehet nézni a meccset a neten? Tud valaki linket hozzá? Előre is köszi!
Amúgy győzzön a jobbik, éljen a hoki!
@hokiii: és itt hova klikkeljek, hogy történjen is valami?
vagy ez: kicsit rosszabba kép, de legalább angolul beszél
www.justin.tv/clavertz89
CANADAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ok, menjetek a www.lsport.we.bs
es ott a Latvia tv, azon nezem, minoseg perfect...
Az a fenti oldal ami a livematches, irta valaki, nem is el az oldal, lehet csak virus...
ennél a kanadai gólnál már-már Ladányi-szintű asszisztot láthattunk...
Csak én hallom úgy, hogy Ancsin be van tintázva? Máskor mintha érthetőbben beszélne...
Francba... Gyönyörű gól... Hajrá Kanada!
@Canoc: de akár ugyanott a Sport1 is, igaz átirányít, de utána tökjól műxik.
Koszi reader, Atmentem a sport1 re es mostmar muxik, de a latvian szerintem jobb a kepminoseg, viszont looosart sem ertek-)) ugyhogy marad a sport1...
Es CANADAAAAAAAAAAA!!!
Vege, gyozzon a jobbik, de akkor is CANADA!!!
Hatalmas meccs volt, mindjart sirva fakadok...
nyert az orosz, nemhiszem el!!!
Bryzgalov megnyerte az oroszoknak... Bárcsak valamelyik KHL kapus védett volna... :D Akkor talán nem nyertek volna a szovjetek... :D
Oroszorsag vilag bajnok!!!!!!!! SZUPER!!!!!! LEG JOBBAK A VILAGON!!!!!!
süti beállítások módosítása