HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Az egész világ Ocskayra emlékezik

2009.03.27. 13:40 kerusz

Túlzás nélkül mondható, hogy az egész világot megrendítette Ocskay Gábor halálának híre. Figyelemre méltó, hogy azok az oldalak, amelyeket hokiszurkolók működtetnek, milyen sok személyes vonással egészítik ki a hírt, míg más hírforrások általában valamilyen hírügynökségi hír átvételével emlékeznek meg a válogatott immár örök 19-eséről.

Címlapján emlékezett meg róla a nemzetközi jégkorong-szövetség, az IIHF, cikk jelent meg az európai játékos-adatbázis, az eurohockey.net oldalain is. Az osztrák honlapok is kiemelt helyen hozták a hírt. Az osztrák szövetség közleményében megrendülten emlékezik meg Ocskayról. "Egy kiemelkedő játékost gyászol személyében a szövetség, aki mintaképe az igazi profinak és aki csapatánál jelkép volt. Sokkolt bennünket a hír" – mondta Peter Schramm alelnök. Az Erste Bank Eishockey Liga hivatalos honlapja is méltóképpen búcsúzott, miképp egy másik jelentős jégkorongos oldal, a hockeyfans.at is. Az osztrák hokifórumon külön topicot nyitottak a szurkolók.

Az osztrák szövetség nekrológját átvette az Eishockeynews című német hetilap internetes portálja is. Néhány politikai napilap internetes kiadásában is megjelent a hír, így a berni Tages-Anzeiger és a bécsi Die Presse oldalain is.

Egy osztrák szurkoló a facebookon alapított egy csoportot R. I. P. Gábor Ocskay néven. Sok osztrák, szlovén, horvát és magyar bejegyzés mellett az egyik legmeglepőbb csütörtök reggel 7:28-kor Henri Holmström, volt miskolci játékostól származik: "Kova äijä!!! R. I. P Gabor, god bless your sleep..." Érdemes megjegyezni, hogy Holmström december óta nincs már Miskolcon, és soha életében nem játszott Ocskay Gábor ellen mérkőzést, valószínűleg nem is találkoztak személyesen. Ugyanitt egy szlovén bennfentes arról emlékezik meg, hogy milyen sokszor beszélgetett Ocskayval a jesenicei mérkőzések után, és mennyire közvetlen volt vele.

Talán az egyik legelső hely, ahol megjelent a hír, a hockeysverige.se svéd
hokioldal volt, ahol felidézik pályafutását, megemlítve, hogy pár napja nyertek bajnoki címet Andreas Byströmmel közösen, majd azt, hogy Palkoviccsal együtt másfél évtizede meghatározó játékosai a válogatottnak. Erre a cikkre hivatkozva jelent meg a hír az eliteprospects.com oldalon is. Az Associated Press/Canadian Press is beszámolt a 19-es haláláról, és tőlük többen átvették a hírt. Így az nhl.com, a tsn.ca, a The Hockey News, az International Herald Tribune és a The Globe and Mail internetes kiadása is.

Az EBEL-csapatok honlapjai közül a Jesenice és a Villach számolt be a halálhírről még aznap délelőtt. Az egyik legszemélyesebb hangvételű megemlékezés a britek szurkolói klubjának fórumán található. Kiemelik, hogy a brit szurkolók számára is emlékezetes játékos, köszönhetően a sok egymás elleni vb-meccsnek, amit az utóbbi időben játszott a két csapat. Felidézik, hogy az utolsó találkozás alkalmával is gólt lőtt, megemlítik, hogy ő volt tavaly a feljutáskor a japánok elleni meccs hőse, és beszámolnak arról is, hogy este gyertyagyújtást terveztek a magyar jégpályáknál.

A francia hockeyarchives.com oldalán Magyarország Ocskayt siratja címmel jelent meg a hír. Magyarország harminc nappal a vb előtt az A csoportos szereplés mámorában úszott, de mára a gyász országa lett, írják. Megemlítik, hogy a gyászban osztozik a Briancon három magyar légiósa is. Hasonlóan fogalmaz a svájci hockeyfans.ch is: Magyarország a feljutás óta hokilázban égett, amit most egy válogatott játékos halála tört le. A tekintélyes svájci hokiszaklap, a Slapshot internetes oldalán megemlítik, hogy Ocskay kulcsembere a válogatottnak, akire komoly feladat hárult volna a bent maradásért folytatott küzdelemben.

A lengyel hokej.net portálon hosszú cikkben méltatják Ocskayt, idézik a csapattársak, vezetők véleményét is, illetve megemlékeznek legutóbbi lengyelországi szerepléséről.

Szerdán mindkét szlovákiai hírügynökség adott ki hírt Ocskay Gáborról. Ezt az összes létező szakportál átvette és kiegészítette. A jelentősebb hokisoldalakon, a hokej.sk-n és a hokejportal.sk-n a kommentek között ezúttal nyoma sincs a magyarországi hokihíreket kísérő élcelődésnek, mindenki megdöbbenésének ad hangot. Néhány olvasói megnyilvánulást idézünk északi szomszédainktól:

"Magyarország legjobb hokisai közé tartozott. Hosszú évek óta játszott a magyar válogatottban, segített felhozni a magyar hokit legalulról egészen az A csoportba. Ez a játékos nagyon megérdemelte volna, hogy játszhasson Svájcban. Imádta a hokit. Tényleg őszinte részvétem."

"Emlékszem rá. Amikor a Youtube-on a magyar válogatott meccseinek összefoglalóit néztem, mindig kitűnt."

"Ez sokk... Ő érdemelte volna meg mindenki közül a legjobban, hogy egyszer az A csoportos vb-n játszhasson. R. I. P."

"Remélem, hogy nyernek a vb-n legalább egy meccset, az ő tiszteletére."

"Ezt a remek hokist ismertem a sajtóból. Egyfolytában lőtte a gólokat a magyar válogatottban Palkoviccsal együtt."

A Sport című napilap csütörtöki száma külön cikket szentel a témának, Ez szörnyű, ő egy mókamester volt címmel, ebben megszólal Sille Tamás is: "Székesfehérváron hat szezont játszottunk együtt, a klubcsapat és a válogatott húzóembere volt. Jó barát, konfliktusmentes típus, amolyan mókamester, kész mindenkinek segíteni. Céltudatos srác volt, aki egész életét a hokinak rendelte alá. Ily módon is meg akarta hálálni édesapja fáradozását, akinek elhivatottsága nélkül az Alba Volán nem ért volna el ilyen sikereket."

A Pravda című napilap jégkorongos oldala különösen nagy terjedelemben foglalkozik a hírrel. Egy országgal arrébb, a hokej.cz cseh hokiportál, hosszú idő után először, magyar témájú cikkel jelentkezett, tegyük hozzá, sajnos. Hosszabb írásban emlékeznek meg Ocskay pályafutásáról, és nem felejtik el megemlíteni, hogy az elmúlt időszakban nem ez a magyar sport egyetlen gyásza. Romániában a Mediafax hírügynökség jelentette meg a hírt, és a sport.ro internetes oldal foglalkozott vele részletesebben. A román oldal a cikket egy Youtube-on talált videóval is megtoldotta, amelyet egy magyar jégkorongszurkoló készített a 19-es pályafutásáról készült képek felhasználásával.

19 komment

Címkék: gyász ocskay

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vajon a ket NHL-es kanadai ficko, akik itt jatszottak, hallottak a szomoru hirt?
A jégkorong szövetség honlapján megjelent, hogy a BVSC jégkoroncsapata is visszavonultatja a 19-es mezt Ocskay emlékére, jó lenne ha ezt a többi magyar klub is megtenné, szép gesztus volna.
bárcsak valami vidámról írhatnának, 100%-ig megérdemli, hogy minden hokiszerető lerója tiszteletét.
Továbbított levél:

Sziasztok!

Bizonyára Ti is ismeritek azt a rigmust, melyet jópárszor énekeltünk már Csicsónak.

Arra kérlek benneteket, hogy a jövőhét csütörtökön megrendezésre kerülő magyar - finn meccsen énekeljük el közösen Gábor emlékére. A mérkőzés tiszteletbeli korong bedobással veszi majd kezdetét és amikor ez megtörténik, akkor zendítsünk rá közösen, hogy:

"Ocskay Gabi,
Szeretünk Ocskay Gabi,
Ocskay Gabi,
Szeretünk Ocskay Gabi

Ocskay Gabi,
Szeretünk Ocskay Gabi,
Ocskay Gabi,
Szeretünk Ocskay Gabi
"


Aki netán nem ismerné a hozzá tartozó dallamot, itt megtalálja:
www.youtube.com/watch?v=1LJRBGfNoRU


Szeretnélek Benneteket megkérni, hogy továbbítsátok ezt a kérést minden barátotoknak és ismerősötöknek, aki ott lesz vagy ott lehet 2.-án a Papp László Sportarénában! Nagyon jó érzés lenne, ha egy emberként énekelné ezt a telt házas csarnok.

Köszönöm szépen Mindenkitől!

M.Lac
Szép gyűjtőmunka Kerusz, remélem a finnek elleni meccsen már itthon leszel.
Szép kis munka Kerusz! Gratulálok hozzá és köszönjük.
elképesztő, főleg úgy, hogy hokiban milyen kis pici pont vagyunk.
@ifjvit:
Ma fél háromkor jártam a szegedi jégpályánál, és kb. hat mécsest láttam a játékosbejárónál, de kép sehol.
Magindító, felemelő, megrendítő. Köszönöm, kerusz!
@ifjvit:
Lehet, hogy én voltam figyelmetlen. A főbejáratnál néztem, de nem vettem észre. Hátul volt több teljesen elégett mécses.
Miskolcon is voltak vagy legalább 100-an de lehet,hogy többen is a jégcsarnok előtt!
Szomorú meccs lesz ez a magyar-finn :((
Még most sem tudom felfogni mi történt!
Itt is lesz megemlékezés szerintem a meccs előtt és mi szurkolók is megteszünk mindent

Én is megyek majd csütörtökön a Magyar-Finn meccsre, de Ocskay nélkül nem az igazi és nagyon szomorú meccs lesz. Főleg a meccs előtti mez visszavonultatás.....

Nyugodj békében !!!
Kedves hoki babátok és szurkolok!
Lehet hogy nem fog tetszeni amit írok de mindenkinek lehet véleménye!Én is sajnálom a Csicsót mert nagyszerű sport embervolt!De szerintem nem neki se jó hogy ennyit foglalkozunk vele!Hadlyuk békében eltávozni a lelkét és had pihenjen az örök vadász mezőkön!Szerintem nem örül neki hogy halála után ennyit emlegetik mert nem tud el menni nyugodtan!
És tényleg bocsánat mindenkitől akit ezzel megbántottam de szerintem ez így van!
És részvétem a családjának!
@ifjvit: Ez szép gesztus lenne, bár szerintem kollektív sírásba torkollna.

Kerusz, koszi ezt a cikket. Jóleső érzés hogy ilyen sok országban megelékeztek Csicsóról, annak ellenére is (ahogy munkagép írta) a hokiban kis pont(nemzet) vagyunk.
Szerintem az egész ország gyászol. Kaposváron is rengetegen mennek a jégcsarnokba, még a polgármester is oda ment. Itt egy videó róla:

www.szitakaroly.hu/index.php/videok/120

Gábor, Isten veled!
@solarys:
Egyetértek!!
Meccs után éltessük Ocskayt!! NE rakjunk plusz lelki terheket a játékosokra. És emiatt nem tartom jó ötletnek a dobálást sem. Mert az egy újabb 10-15perces üresjárat mikor előtörhetnek az érzelmek!
A másik hogy ez a felhívás optimista esetben is max a 3-4ezer emberhez jut el. Az átlag szúrker aki csak a válogatott pesti meccseire jár ki, nem fogja tudni.
De ha felcsendül rajtam nem fog múlni a hangerő, csatlakozom!!
süti beállítások módosítása