HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Vas János és Kóger Dániel a kispadon

2009.02.26. 09:54 F. Kapus

Két magyar válogatott csatár is a csapat peremére került klubjában. Kevés lehetőséget kapnak, ami két hónappal a világbajnoki rajt előtt nem szerencsés. Mi van velük, mi várható a szezon hátralévő részére, hogyan készülnek a vb-re?

Vas János esete a meglepőbb. Tavaly nagyon jó évet zárt az AHL-ben. Mivel nem jutott NHL-es játéklehetőséghez, és lejárt a szerződése, visszajött Európába. Az egyik legjobb bajnokságba, Svédországba igazolt. A Brynäs kis híján kiesett az előző szezonban az Elitserienből, ám idén remekül helytáll a csapat, rájátszást érő helyen áll.

A magyar válogatott Szapporóban kirobbanó erőben játszó támadója a szezon kezdetén második, majd harmadik soros balszélsőként szerepelt, oszlopos csapattagként, játszott a speciális sorokban is. Ám november végén történt valami. "Agyrázkódást szenvedtem egy ütközés során. Ezt követően több mérkőzést ki kellett hagynom. Amikor visszatértem, csak a negyedik sorban kaptam helyet, jellemzően tíz percet sem játszottam, jobbára csak két harmadban léptem jégre. Más lehetőséget nem kapok. Hajtok, küzdök az edzéseken, de semmi. Az utolsó két meccsen már csak extra csatárként ültem a padon, és egy percet sem játszottam." (Kedden este újra a negyedik sorban kapott helyet Vas János, kilenc percet volt a jégen – F. K.)

A válogatottban testvérével, Vas Mártonnal és Ladányi Balázzsal egy sorban szereplő támadó elmondta, örül, hogy tavasszal sok erős ellenféllel szemben készül a magyar csapat. "Ez az alapja a komoly felkészülésnek. Annak ellenére, hogy keveset játszom, alaposan készülök a vébére. Extra kondicionáló edzéseket végzek, biciklizem. Formában tartom magam, amennyire lehet. Nyilván okoz problémát a meccshiány, az látszott Rigában is, hogy kell egy-két mérkőzés, mire visszarázódom, ha nincs megfelelő számú mérkőzés a lábamban. Természetesen a rendszeres meccselés lenne az igazi, de ha az edző eldöntötte, hogy nem játszat, máshogy kell megoldanom."

Vas elmondta, ha helyzete a szezon végéig nem változik, annak ellenére változtatni kíván, hogy még egy évig élő szerződése van a Brynäsnél. "Mindenképpen lépnem kell, még egy évet nem szeretnék így eltölteni."

Kicsit más Kóger Dániel helyzete. Hatalmas bravúrral és rengeteg munkával bejátszotta magát a Red Bull Salzburg EBEL-keretébe. Ezt a teljesítményt Pat Cortina szövetségi kapitány válogatott kerettagsággal honorálta. Mindkét olimpiai tornán ott lehetett a pályán a 19 éves csatár. 18 EBEL-mérkőzésen kapott szerepet, 1 gólt és 2 gólpasszt szerzett. Nagy dolog volt a csapatba kerülése, mert négypontos játékosként a legjobb légiósokkal kellett megharcolnia. A rájátszásra tovább erősítette keretét az RBS, Kanadából hozott egy volt NHL-es játékost, Bootlandet, és Juient, az egyik legjobb DEL-es védőt is megvette. Igaz, hogy Kalt Svédországba távozott a csapattól, de tovább csökkentek Kóger csapatba kerülési esélyei.

"Nagyon nehéz a helyzetem, sok a légiós. Pierre Page azt mondta, nem elképzelhetetlen, hogy számít rám a rájátszásban is, de természetesen nem ígért semmit. Jelenleg a legfőbb célom, hogy a magyar válogatottban megőrizzem a helyemet. Ezt megbeszéltem Page mesterrel is, ezért ő és egy nagyon komoly orvos összeállított számomra egy egyéni edzéstervet, jelenleg aszerint készülök. Úgy érzem, nem kizárt, hogy Pat Cortina számít rám Svájcban, szeretnék százszázalékos állapotban lenni."

A fiatal csatár úgy gondolja, nyáron odébb kell állnia. Mivel az EBEL pontrendszere változik, a következő szezonban már csak a 20 éven aluliak lesznek kétpontos játékosok, így ő légiósként ismét négy pontot ér majd. "Majdnem biztosra vehető, hogy nem maradok. Hallottam, hogy szóba kerültem az Alba Volán EBEL-kereténél. Egymással még nem beszéltünk erről, de én sem tartom elképzelhetetlennek ezt a lehetőséget. A csapattól nemrég távozott Dieter Kalt is szerzett nekem menedzsert, aki szívesen segítene csapatot találnom. Idén 50-55 mérkőzést játszom, nem lesz meccshiányom, de jövőre még többet szeretnék. A szezon hátralévő részében a Nationalligában, az osztrák másodosztályban már nem játszhatok, de az U20-as bajnokságban igen. Az elődöntőt megnyertük, jövő héttől a Klagenfurt elleni döntőben küzdünk, három nyert mérkőzésig tart a csata."

21 komment

Címkék: válogatott vas jános kóger

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha valaki akkor én ellenzem a válogatott játékosok egy klubcsapatba tömörítését a Jesenice példájára, de akkor már inkább a Volánban játszanak tuti kezdőként minthogy a kispadot koptassák. Azért bízom abban, hogy mindkettejüknek sikerül jó csapatot találni!
Jankó,nem jössz haza a Volánba?
Gabi bá',ne vicceljen már!
Jankó nagyon rossz döntést hozott szerintem a Svéd bajnoksággal... egyszerűen nem fekszik neki a játékstílus, ráadásul az elmúlt 3évet azzal töltötte hogy megtanulta az észak-amerikai hokit... Nyáron remélhetőleg még megpróbálja az NHL-t hátha valahova jó lesz. Jellemző egyébként is Jankóra hogy nyaranként mennyire toppon van, így elég meggyőző tud lenni egy-egy próbajátékon. Ha meg nem NHL, talán a KHL-ben érdemes lenne körbe nézni.

Kóger más tészta, ő még fiatal, neki talán a DEL lenne a megfelelő választás, a válogatottsággal megcsak várjon...
Ilyen játékidővel, nem tudom kit fog tudni meggyőzni NHL-be. Remélem sikerül, egy esetleges jó szereplés a VB-n segítene rajta. Hajrá Jankó.
@Stommy: Gondolom azért is választotta a svédeket, mert fiatalon már kiment oda és jópár évet ott töltött az AHL előtt.
Mint mondja a sérüléséig nem volt semmi baj, addig senkinek nem jutott volna eszébe, hogy rosszul döntött.
Sajnos nem jó jelek ezek a VB előtt. A tavaly 41 pontos AHL- csatárunk nincs jó formában...
Abszolút kiesés elleni kör lesz a mienk nem túl jó esélyekkel. Riga óta semmilyen illúzióm nincs.
A volánhonlapon úgy írnak Kóger Daniról, mintha ott játszana...

"Most már a jövőre is szeretnénk koncentrálni, s egy új generációt beépíteni a csapatba, amely átveszi a mostaniaktól a stafétabotot. Gondolok itt akár Kóger Danira, Bartalisra, Hegyire, Sofronra, Jobb Dávidra, Tóth Adriánra, mert az ő fejlődésük komoly cél a klub életében."

albavolanhockey.hu/index.php?pg=news_1_1894
@Stommy: Szerintem a Khl-ben halálra lenne itélve.Ott még játszák a hokit.Meg svédben is.Pont ezért nem fér be ott sem,mert amiban átalakították a játékát.Belövöm a korongot,azt lesz ami lesz.Emiatt panaszkodtak rá a válogatottban is.
@jágör68:

Riga szerintem nem volt illúzióromboló. Aki azt hitte, hogy megszoríthatjuk a letteket, az azokat kergetett.
Amúgy szerintem plusz inspiráció is lehet akár Jankónak, hogy na most megmutatom, ha már a klubcsapatomban mellőznek. Más sportágakból is tudnánk példákat mondani. Nem mindig a klubcsapatban virgonckodók a legjobbak a válogatottban.
@OliBLOOD: Én a saját véleményemet írtam le nem a többségét. Amikor anno meghallottam hova igazolt egyből csóváltam a fejem. És lehet hogy a sérülés előttig 2.-3. soros volt de pontokban akkor se úszkált... a KHL-t meg azért mondtam, mert ragyogóan ötvöződik az orosz/európai és a sok légiós miatt az észak amerikai játékstílus, és TALÁN(!!!) ez kedvezne Jankónak. Sapporoban úgy nyomott le KHL-es ex NHL-es ukránokat mint más a rajzszöget, tehát én nem féltem egy cseppet sem...
Stommy! Egy szezon miatt nem fog összedőlni a karrierje és nem hiszem azt sem, hogy valakit, aki legfontosabb fiatal éveit Svédországban töltötte, az AHL el tudna rontani. Balszerencse viszont van. Pl. ha marad a Dallasnál, ami akkor a lehető legrosszabb döntésnek látszott, akkor - az ottani sérüléshullám miatt - ma már talán túl lennénk az első magyar nhl-es bemutatkozáson. Szóval nem kell kétségbe esni, hosszú lesz a felkészülés, Jankó miatt én egyáltalán nem aggódom! Kóger miatt sem: fiatal, van ideje akárhova igazolni, a kevés volános nevelés egyike, szerintem ott lenne a helye - egyelőre!
Sajnos amíg nincs egy NHL- játékosunk vagy 3-4 az AHL- ben addig irány vissza í divízió 1- be. Nagyon nagy mák kéne még a francik vagy a sógorék legyőzéséhez is!
jut eszembe: a Volánban hány pontos lenne Kóger? 2?
@vaze: Talán 1 mert "belföldi" 21 év alatt 1 pont
Jövöre ebelben 20 alatt lesz a külföldi 2 pont
idén 1 lett volna de csak 4db játékosig ő volt az 5. ezért lett 4 pontos.

Remélem jól tévedek....

:)
Más téma.

Néztétek a EBEL All-Star szavazást?

Jesenice-Volán.

Elég gáz szerintem. Nem kicsit lóg ki a lóláb!

@cuceró: www.erstebankliga.at/e3c03814d553326cba733273d13f810a.html
erre gondolsz? Jah elég kemény:DDD De nem kell félteni a sógorékat, majd ha tétje lesz aktivizálódnak
@jágör68: igen erre.

Ahogy elnézem minket sem kell félteni :)
A vicc az egészbem hogy Kóger akkor is ott lesz a Vb-n ha idén már nem játszik több meccset csapatában
4:3 HC- Alba....
Azért sokmindenre számítottam, de erre...
Gratulálok a HC- nek
Szerintem is rossz döntés volt otthagyni az AHL-t.
süti beállítások módosítása