HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Minden idők egyik legnagyobb védése 2.

2009.02.22. 16:54 lemieux

Egymást múlják felül az NHL-kapusok az utóbbi napokban-hetekben. Előbb Fleury, utána Kiprusoff mutatta meg, hol lakik az úristen, most meg Marty Turco tette oda magát. A következő jelenet jellemzésére kár szavakat keresni. A Dallas–Chicago 37. percében járunk, Patrick Kane hozza helyzetbe Jonathan Toewst, Turco pedig véd.

A bravúr kevés volt a Dallas győzelméhez, 3-1-es vereségükkel maradtak 65 ponttal a nyugati főcsoport 7. helyén, és tovább folytatják harcukat a playoffért. A helyzet nem egyszerű, az 5. Vancouvert és a 15. Coloradót mindössze 11 pont választja el.

34 komment

Címkék: videók nhl turco

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mind a harom nagyon beteg vedes, elvezet sokadszorra is visszanezni a jeleneteket:)
Vigyázni kéne a jelzőkkel szerintem mert előbb utóbb unalmas lesz... Fantasztikusan jó a mai kis videó is, de inkább adnám azt a címet neki hogy minden idők legnagyobb mázlija, tekintve hogy nem szándékosan a korongra irányuló mozdulat volt, hanem egy amolyan dobjuk fel mindenünk hátha belelövik című megmozdulás...
Erről már volt szó ... Felemelte a lábát mert védeni akart vele , és védett is ... Amikor belönek egy korongot kapu elé a hátvédek és direkt beleérésre játszanak csatárok abban nincs véletlen ? Kb ugyanennyi, ez a kapus érdeme ...
...nem is láthatta... nem érdem, hanem véletlen...
Tudatos, vagy nem, ez tényleg az egyik legnagyobb védés volt, amit láttam.
@titkom: Ó, ha csak azokat védenék a kapusok, amit látnak, akkor még el is fogadnám ezt, de...
ez szimpla mázli volt, nem védés,
igaz, csak fociban, de elég sokat szoktam védeni, tényleg kialakul egy idő után egy érzék arra, hogy tudd, hova jön a lövés, akkor is, ha nem látod (vagy még el sem lőtte, csak készül rá), ha pedig ez nálam megvan, akkor ilyen világsztároknál sokkal inkább.

úgyhogy én sokkal inkább hetedik érzéknek nevezném, mint szerencsének...
Persze, hogy hetedik érzék. Fociban sem mondják azt, hogy szerencséje volt, mert jó irányba mozdult, amikor kivéd egy 11-est. És látható, hogy nem így esett, hanem estében tudta/érezte, hogy ellőhetik felette a korongot és megnyúlt az utolsó pillanatban. Szeretnék én ilyen "mázlista" lenni :)
Szerintem is mázli. Az igazi kapusok, már előző este tudják hogyan fogják védeni a lövést.
ha jól emlékszem Brodeur szájából esett ki az, hogy "az ember próbál jól helyezkedni, és egyszercsak eltalálja a korong". Ok, hogy a kékvonalról, majdnem pont szemből érkező lövést még megfogják, de fizikai képtelenség egy a home plate-en belülről eresztett lövésre időben odaérni, ha az ember ösztönösen nem indul el k**vagyorsan már a lövés előtt valamerre, és ez is egy olyan dolog ami elválaszt minket halandókat egy hokikapustól.

u.i. látta hogy ott van toews, így az egyetlen még mozdítható alkatrészét odatette, ahova valószínű a lövés menni fog, igaza lett...

u.u.i. a jó kapusnak szerencséje is van
Szerintem nagyon is érdem: tudatos mozdulat volt, és bejött. A legtöbb reflexmozdulat például ilyen, a labda felé nyúl, de nem tudatosan a labdát üti ki: ilyen alapon a védések többsége véletlen, hiszen csak eldobta magát és beleakadt a labda.
(Azt elfogadom, hogy szerencse, ha nem mozdul csak rápattan a labda, vagy máshová mozdul, és a támaszkodó lábát találják el - de amikor aktívan a labda irányába (elé) mozdul, az nem véletlen. Ilyen alapon Ovecskin "évszázadgólja" is lehet mák, van olyan pillanat, amikor nem látja a labdát, örülhet, hogy egyáltalán eltalálta?)


Ami viszont nekem furcsa egy kicsit, hogy hogy került ebben a pózban oda, amikor a labda keresztbe jött. Szerintem előtte hibázott valamit, és azt volt kénytelen korrigálni ezzel a valóban zseniális mozdulattal.
Azt hitte a passzra hogy kapura megy, próbálta védeni, majd felemelte a lábát hogy minél nagyobb takaró felületet adjon hátha megakad. Szerintem. Fociban is látni ilyesmit a kipattanóknál.
Aki szerint ez pusztán véletlen, az egyszerűen nem ért a hokihoz... És nem tudja milyen valamit érzésből csinálni.
Turco szerencsés volt, mert elakadt benne a korong, de ennyi erővel a védések 50%-a szerencsés, a másik 50%-a pedig könnyű. Akik az ilyen bravúrokat kizárólag a mázli számlájára írják, azok tegyenek fel maguknak néhány kérdést: hogyan jutott a kapus eszébe, hogy így emelje a lábait? Merthogy ezt nem tanítják sehol... Mennyi ideje volt így dönteni? Miért mindig ugyanannak a 8-10 kapusnak vannak/voltak ilyen védései (Hasek, Roy, Brodeur, Belfour, Turco)?
Az esetek egy nagy részében a hokikapus nem látja a korongot, amit tudatosan,reflexből,a hetedik érzéke segítségével,néha pedig mázlival véd.A lényeg hogy ezek leginkább ösztönös mozdulatok.Másképp oda sem érne.Meg kell előznie a korongot,az meg ku..a gyors.Gondolj bele..
Ezek nem feltétlenül nagyobb védések annál, amit amúgy már sokszor láttunk olimpiákon, stb., csak látványosabbak. Egy közeli bombát kikapni a felsőből sem sokkal könnyebb. Ettől függetlenül a gyakorlás által fejlesztett ösztön sem kevesebb, mint a teljes tudatosság. Kell az egyik is, a másik is.
Fociban is mindig a 30-ról leadott bombák az év góljai, pedig sokszor csak ellövik a labdát nagyjából a felső sarok felé, mikor hogy jön be. Egy igazi ínyenc az okos gólokat legalább ugyanannyira értékeli.
Nagy védés volt ez, és amennyire ez ilyenkor lehetséges, még tudatos. Sem túllihegni, sem lebecsülni nem kell.
Aki mázlizik, annak tényleg fogalma sincs az egészről. Ez a védés úgy 10-15 évvel korábban kezdődik amikor elkezdik beleverni a kapuspalánta fejébe, hogy a kapu mettől meddig tart... Ott már lehetne mázli is. Csak éppen nem mindegy, hogy a kezét a lábát vagy a karját kapja fel. Ha mindegyiket felkapta volna, akkor jógi lenne és lebegne, tudniilik. Szóval, mázli volt, hogy a korong a lábát találta el, csak nem minden nagyokos idióta lába lett volna ott, hogy a korong eltalálhassa. Ja, és végülis, 4000-et dekázni focival, ott is minden 20. dekánál van egy mázlifaktor... :) Meg F1-ben is nyilván 100 bevett kanyarból 1-hez mázli is kell, hogy a csíkon maradj!

Itt van Turco nyilatkozata a védésről:
"When you get in those situations it's all about reacting," Turco said. "It all stems from practicing like that and reacting to do what ever it takes. All I knew when I was sliding over is that he might shoot it right away. Out of the corner of my eye I knew he didn't shoot it, you think he is going to get it up, so you throw up a leg and you get lucky."
"Reakció", "láttam","gondoltam", "szerencse". Ez a 4 szó szépen leírja a helyzetet. egy ilyen védéshez mindennek össze kell jönnie, csak a szerencse, vagy csak a tudás nem elég
Az efféle szerencse nem kevés tudással párosul.
Hülyeség, ez nem mázli! Mert ott volt a lába! Azért mert odatette! Gondoljátok el, mennyi ideje volt erre. Én szoktam hokizni, igaz amatőr szinten. Van a csapatban egy srác, 15 évet játszott Csíkban, úgyhogy gondolhatjátok. A múltkor egy fura csellel elmentem mellette, majd bevertem a hosszú fölsőbe. nem tudnám elmondani, hogy csináltam, egy pillanat műve volt az egész. Még csak azt sem mondhatom hogy tudatos volt, nem gondoltam én semmire. Csak benne volt egy pár év játék, tapasztalat, tudás, és nyilván volt benne szerencse is... Ennyi.
Kar hogy csak nemreg alakult ez a blog. Hašek hetente mutatott volna nekunk ilyet mikor csucsformaban volt :))
Amugy nagy vedes es gratula Martynak, egesz turheto egy kapus :)
Na, az elözönel (Kipruszov) en mazliztam. MOst is tennem, bar itt sokkal inkabb ugy latom, hogy a mozdulat 1. a pakkra iranyult 2. elerte a celjat, ugy, ahogy a kapus eltervezte. Mig az elözö videoban nalam az jatszotta a szerencse szerepet, hogy ugyan a kapus a korongra vetödött, es ugy velte, sanszos, hogy a bevetödö hatved felett fogjak ellöni, a korongot korantsem a bottal akarta kivedeni, hanem elvetödött, hogy minel nagyobb feluletet takarjon a kapubol. Itt viszont az is latszik, hogy a labat szandekosan emeli fel (meghozza nem is kicsit), s azzal is ved, nem pl. a botjaval, ami eppen a kezeben van.
Bevallom nem értek a hokihoz(egyszer koriztam, soha többet nem megyek jégre), de azért már az előző pár bravúrnál is leesett az állam. Elképesztő érzékük van a játékhoz ezeknek a srácoknak. Jó persze nyilván szerencse is kell egy szinten, de azért bőven van benn megérzés, vagy hetedik érzék, ahogy az előbb itt nevezte valaki.

Nekem ez egyszerűen hihetetlen, csak így tovább kapusok :)
Ügyes! És persze szó sincs véletlen szerencséről.
szep kis polemia...ugy latom egyre tobben kezdenek idehaza is "erteni" a hokihoz. ez egyfelol jo, mert legalabb kitunik, hogy olyanok is hozzaszolnak temakhoz, akik eddig nem tettek (mondjuk azert, mert nem neztek vagy muveltek ezt a sportot), masfelol kicsit veszelyes, ha idoben nem reagal senki "felkent" szemelyiseg az effele - mondjuk csak ki nyugodtan: botorka megnyilatkozasokkor - mert hat ugye tudjuk mindannyian, hogy mi lett a focinkkal amihez hasonloan millios rajongoi tabor "ertett"...a maga modjan.

en amugy nem igazan "ertem" ezeket a hokikapusokat. az amit ok csinalnak a mai hokiban...neha a termeszettudomanyok tiszteletebe vetett hitem szakitoprobait kozelitik. legyenek azok OBs kapusok, vagy NHL-es klasszikusok. tok mindegy. ha valakinek meg mondjuk nem ugrott volna be, itt a hokiban nem a leglassubb, legbenabb koris "all" a kapuba a groundon (mint mondjuk a fociban). a hokikapus egy teljesen uj letezesiforma - tisztelt ujdonsult hokirajongok. szerenyen arra kerlek benneteket, hogy tenyleg komolyan merjetek fel egy-egy hasonlo - szamomra egy kicsit lekicsinylo - megnyilatkozas elott azt a nehany fenyevnyi kulonbseget egy "mazlista" Marty Turco es mondjuk koztetek akik nagy valoszinuseggel semmilyen "puskaport" nem szagoltatok meg hoki vonatkozasban...szoval eloszor merlegel, majd utana "oszthatja az eszt".

amugy milyen jo kis csorte lett ebbol az entrybol :)

nekem amugy a multkori botos vedes egyelore a favorit...
Ez mák volt, nem tudatos. Minden idők legnagyobb védéséhez talán Roy-nál kellene keresgélni, aki vmelyik Detroit elleni meccsén védett 3 olyat, ami egymagában is Év védése lenne. A vasutasok csak jöttek, 3 hullámban lőtték kapura szorgosan a kippatanókat, St. Patrick meg csak fogta mindet szorgalmasan.
www.youtube.com/watch?v=Vt8vvwIn-LM

1.01-től, sajnos külön nem találtam, csak a Tributéban.
@Kenseth: Magam is, szintn focikapuként, így látom. Látta, hogy van még egy esélye, megragadta.
Ezt a sportot nem hasonlítanám egyik másikhoz sem,főleg nem a focihoz.Ötször gyorsabb.Legalább.A kapus pedig egy külön kategória,megmagyarázhatatlan képességekkel,amiket gyerekkorától fejleszt.Ezt persze nehéz lenne megmagyarázni a hitetleneknek.
Drága Toni Schumacher mondotta vala egyszer, a közönség számára legnagyobb védéseket, mindig a kapus helyezkedési hibája előzi meg. Egy ilyen mutatványhoz mindennek össze kell jönni mint a fenti nyilatkozat mutatja, tudatában van ennek Turco barátunk is. A szerencse meg csak azokat illeti akik megdolgoztak érte. Gondolom a kolléga is edzegetet/edzeget egy keveset...
Eszmeletlen egy sport ez a jegkorong!
Hát szerintem nem csak mák volt,mák hogy bejött,de irányított mozdulat volt!! Ezerszer megnéztem,kurva kemény védés volt!!
A kapusnak akkor lett volna szerencséje, ha a támadó a kapuvasra üti vagy mondjuk mellé.
Ez tudatos védés volt!
Ha fekszem a jégen, csak fölöttem üthetik el... Ennek az esélyét csökkentette a mozdulattal.

Tudom, más sportág, de kispályás (kicsi- és mégkisebb kapus) fociban néha a kapuban pihenek (hátra zavarnak, hehe), és többször védek sarokkal, miután felkínáltam valamelyik ficakot.
A támadó fejével kell gondolkozni...
süti beállítások módosítása