HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A bulik

2009.02.12. 09:10 F. Kapus

A játékvezető-testület segítségével sorozatot indítottunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Végigvesszük a fontosabb pontokat. Ezúttal a bedobások – közkedveltebb nevükön a bulik – kerülnek terítékre.

Bedobást kell elvégezni minden harmad elején és bármely játékmegszakítás után. A bedobásokat kizárólag a kilenc kijelölt bedobóponton – vagy azon a két képzeletbeli vonalon, melyek párhuzamosak az oldalpalánkkal és az egyik semleges zónában lévő bedobóponttól a másik semleges zónában lévő bedobópontig tartanak – kell elvégezni.

A bedobást a középső bedobóponton kell elvégezni:

– harmadok kezdésekor
– gólok után
– tilos felszabadítás hibás megítélése után
– kapus idő előtti lecserélésekor, hacsak ezen szabályok kifejezetten másképpen nem rendelkeznek

A bedobást a védekező harmad pálya végi bedobópontjain kell elvégezni:

– a védekező csapat által a saját védekező harmadában elkövetett bármilyen szabálytalanságot követően (a korongot azon a pályavégi bedobóponton kell bedobni, amelyik oldalon a játékmegszakítás történt, hacsak a szabályok kifejezetten másképpen nem rendelkeznek)
– szabálytalanul szerzett gólnál, amikor a korong egy játékvezetőn megpattanva kerül a kapuba
– mután a támadó csapat kihagyja a büntetőlövést
– a védekező csapat tilos felszabadításakor

A bedobást a semleges harmadban lévő bedobópontokon kell elvégezni:

– lest követően, amikor a lesállás úgy alakul ki, hogy a támadó bevezeti a harmadba a korongot
  – a támadó csapat által a saját támadó harmadában elkövetett bármilyen szabálytalanságot követően
– játékmegszakítás után, dulakodáskor, ha az egyik vagy mindkét hátvéd, aki a támadó harmadának kék vonala közelében játszik, vagy a támadó csapat cserepadjáról bejövő bármely játékos bemegy a támadó harmadba a pálya végi bedobókörök külső szélén túl

A bedobást a képzeletbeli vonalon kell elvégezni:

– les esetén, amikor a korong egy átadást követően jut a támadóharmadba, hacsak nem a saját védekező harmadából passzolta vagy lőtte a korongot egy támadó játékos
– bármelyik csapat által elkövetett bármilyen szabálytalanságot követően a vonal legközelebbi pontján, ahol a játékmegszakítás történt, hacsak ezen szabályok kifejezetten másképpen nem rendelkeznek
– ha a mérkőzés bármilyen olyan okból szakad meg, amit a szabályok nem fednek le, a korongot a legközelebbi bedobóponton vagy a képzeletbeli vonalon kell bedobni, ahol utoljára megjátszották

A bedobások elvégzése

A játékvezető vagy a vonalbíró a bedobáshoz felállt két játékos botja közé dobja be a korongot. Harmadkezdésekkor és gól után a játékvezető dobja be a korongot, de bármikor megkérheti erre maga helyett valamelyik vonalbíróját. Egyéb esetekben a vonalbíróé a bedobás. A játékosoknak egymással szemben, arccal a pálya ellenfél felöli vége felé kell elhelyezkedniük, körülbelül egy bot hossznyira egymástól, úgy, hogy a botjuk tolla a bedobópont fehér részén érintse a jeget. A játékosoknak öt másodpercük van felállni a bulihoz. Ha nem teszik ezt meg, de mindkét csapat a saját oldalán helyezkedik el, akkor bedobható a korong anélkül is, hogy elfoglalnák a felek a pozíciójukat.

Ha már odaálltak a bulihoz, de szabálytalakodnak, akkor a vétkes felet el kell küldeni a bedobóponttól, és csapatából egy másik játékosnak kell váltania. A támadó csapat játékosának a támadó térfélen elsőként kell a botját a jégre tenni, majd közvetlenül utána a védekező csapat játékosának. Ha nem rakja le, akkor anélkül is bedobhatja a vonalbíró a korongot. Azonban amikor a bedobás a középső bedobóponton történik, a vendég csapat játékosának kell elsőként a jégre tennie a botját.

A játékvezetőnek a mérkőzés kezdetekor a sípot nem kell megfújnia. Játékoscserét nem lehet engedélyezni, amíg a bedobást el nem végezték, és a játék nem folytatódik, kivéve, amikor olyan büntetést szabnak ki, amely emberhátrányt okoz. Ha a bedobáshoz felálló játékos nem foglalja el azonnal a megfelelő helyzetét, amikor a játékvezető erre utasítja, a játékvezető elrendelheti cseréjét a bedobásnál egy másik jégen lévő csapattársával.

Ha egy játékos bemegy a bedobókörbe a bedobás elvégzése előtt, a játékvezetőnek vagy a vonalbírónak bele kell fújnia a sípjába, hogy újra bedobják a korongot, hacsak a vétlen csapat meg nem szerzi.

A sorozat eddigi részei:
A les
A késleltetett les
A tilos felszabadítás
Végleges fegyelmi, végleges kiállítás
Mi van, ha a bíró rúgja a gólt?
Korongozás kézzel-lábbal
A térdhasználat
A palánkra lökés
A magas bot
A csere szabályai, 1. rész
A csere szabályai, 2. rész

4 komment

Címkék: játékszabályok játékvezetők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kapus idő előtti lecserélésekor, hacsak ezen szabályok kifejezetten másképpen nem rendelkeznek

ezt kifejtené valaki, hogy mit jelent? mert ilyent szerintem még soha sem láttam, és nem nagyon tudom értelmezni.
Sokszor nem értettem, miért kell elzavarni az amúgy tök normálisan viselkedő játékost a buliból. Már értem: előbb rakta le az ütőjét.. Vagy mi másért lehet még?

Fogai közt halkan elmorzsolt a bírónak egy "mégegy kiállítás és csíkos leszel életed végéig, mellásd"-ot? Vagy mert büdös a szája?:)
sziszi! A kapusnak nem érintheti a korija a jeget, amikor egy büntinél új játékos jön be helytte, hogy 6-an legynek. Úgy tudom, hogy ebben az esetben nincs az a 3 méteres zóna, ami sima játékoscserénél, szóval csak akkor léphet jégre a mezőnyjátékos, ha a kapus már abszolút nincs a jégen.

facsipesz! Igen, ha nem teszi le az ütőjét. Mert mondjuk támadóként nem hajlandó letenni az ütőt a jégre, mert azt reklamálja, hogy az ellenfél sem tette még le. Ilyenkor látszatra normálisan viselkedik, pedig mégse. Vagy ha abszolút nem csinál semmit és mégis elzavarják, az még azért lehet mert a csapattársa becsúszik a körön belülre és hiába figyelmeztetik nem hajlandó megérteni, hogy húzzon ki onnan vagy a bajusz másik oldalára álljon teljesen.

Én így értelmeztem ezen szabályokat, bár kellett hozzá 15 év mire tisztában lettem velük :)
Köszi, így már világos
süti beállítások módosítása