HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Szétnéztünk a B-ben és az amatőrök közt

2009.02.07. 18:50 kerusz

Ebben a szezonban még nem esett szó az alacsonyabb osztályú bajnokságokról, pedig lassan a végkifejletükhöz érkeznek a küzdelmek. Most igyekszünk sok mindent pótolni.

Kezdjük a másodosztállyal. Az OB I/B idei küzdelmeiben öt csapat vett részt, a Dab.Docler Jégtörők, a Debreceni HK, a MAC Népstadion, a Tisza Volán és az Újvárosi Hokillák. Közülük a legtöbb ismert játékost a Jégtörők mondhatják magukénak. Ők a Dab.Docler farmcsapataként szerepelnek, több a Mol Ligában is megfordult játékos játszik náluk is, ezen kívül soraikban tudhatják a tavalyi szezon végén a nagycsapattól elköszönt Erdősi Pétert és Vargyas Lászlót.

Régi hokiszurkolók számára ugyancsak ismerős lehet a Debrecen néhány játékosa, Bálint Artúr, Balla Tibor és Szerdahelyi Gábor, ugyanis mind tagjai voltak a Lehel HC bajnokcsapatának. Rajtuk kívül komoly OB I.-es múltja van Nagy Zoltánnak és Tóth Imrének is. Az elmúlt szezont a felnőtteknél kihagyó és főleg a fiatal játékosaira építő szegedi csapat néhány, az Újpestnél kevés szerepet kapott fiatallal erősített, így rendszeresen ott játszik a kapus Barna Ádám, valamint Csányi Áron, Ress Dániel és Strausz Ádám is.

A MAC Népstadion az egyik legnagyobb utánpótlásnevelő klub, de fedett pálya híján az első osztályú felnőtt csapat indítása egyelőre nem jöhet szóba. Tehetségeik az ifjúsági korból kiöregedve általában más első osztályú kluboknál folytatják, ahogy például az idei évtől az ifi, majd junior válogatott kerettag Szilágyi Levente, aki most az FTC-t erősíti. A MAC így is hagyományosan erős csapattal indul a másodosztályban, mindig esélyesek a döntőbe jutásra. Az OB I/B ötödik indulója az Újvárosi Hokillák csapata, amelyben szintén találunk néhány korábbi első osztályú játékost.

A másodosztályú bajnokságban a csapatok egy teljes oda-vissza fordulós körmérkőzéses alapszakaszt játszanak, ami sajnos csupán nyolc alapszakasz-mérkőzést jelent. Pedig éppen a Jégtörők és a Szeged példája is mutatja, hogy ha sok mérkőzésre kerülhetne sor, akár kiváló játékalkalomhoz juthatnának az első osztályú csapatokba még nem beférő fiatal játékosok is. Az alapszakaszt követően a rájátszás jön, amelyben az első négy csapat vesz részt. Az elődöntők és a bronzérem sorsa két nyert mérkőzésig tartó párharcban dől el, a döntőt három nyert meccsig játsszák.

A csapatok az elődöntőknél tartanak. Az alapszakaszt a Debrecen nyerte, 8 meccsből 6 győzelemmel, 2 vereséggel, a további rájátszást érő helyeken sorendben a MAC (5 gy, 1 hosszabbításos vereség, 2 v), a Jégtörők (5 gy, 3 v) és a Tisza Volán (3 gy, 1 hgy, 4 v) végzett. Így a döntőbe jutásért Debrecen-Szeged és MAC-Jégtörők párharc alakult ki.

Az elődöntők első mérkőzésén a debreceniek érvényesítették a hazai pálya előnyét, a MAC viszont a tavalyi évhez hasonlóan elbukta az első otthoni meccset a Vargyassal, Erdősivel és több újvárosi ifivel megerősített Jégtörőkkel szemben. A második mérkőzésekre  vasárnap este hatkor kerül sor Szegeden és Dunaújvárosban.

Örvendetes, hogy immár két amatőrliga is színesíti a magyar jégkorongéletet. A kettő közül a Magyar Amatőr Jégkorong Liga immár sorozatban a 15. szezonját játssza idén. Nagyon szigorú szabályok vannak a játékosok nevezhetőségét illetően, az OB I.-es múlt kizáró ok. Örömteli, hogy a MAJL mezőnyében találhatunk csapatokat Debrecenből, Dunaújvárosból, Székesfehérvárról, Zalaegerszegről is. Mint Horváth Árpád, a liga elnöke blogunknak elmondta, céljuk, hogy az újonnan épülő pályákon alakuló amatőr csapatok is bekapcsolódjanak a küzdelmeikbe. Sajnos néhány hagyományos csapat, így a legendás CSZKA Cannibalz, valamint a Péti Jégmadarak az elmúlt két szezonban már nem indult ilyen-olyan problémák miatt, de remélhetőleg mihamarabb bekapcsolódhat Győr, Kaposvár, Jászberény és Sopron is a küzdelmekbe.

A liga tíz csapatát két csoportra osztották, a két csoportban minden csapat egyszer  otthon és egyszer idegenben játszott a másik néggyel. Az A csoportban A BVSC végzett az alapszakasz után az élen, őket sorrendben a Ferencvárosi Pingvinek, a Debreceni Sólymok, a White Sharks és a Drago Skorpiók követték. A B csoportban talán meglepő módon a Jégveled végzett az élen, megelőzve a Hevület és a Fehérvári Jegesmedvék gárdáját, őket a Zalai Mamutok és az Újvárosi Hokillák amatőrkerete követi.

A csoportok első három helyezettjeiből alakul ki a rájátszás felsőháza. Minden csapat magával viszi az azonos csoportból érkezők elleni eredményét, a másik csoportból érkezőkkel pedig egy hazai és egy idegenbeli meccset játszik. Így alakul ki a felsőház végső sorrendje. Az alsóházba került négy csapat teljes oda-vissza kört játszik, az így kialakult tabella két első helyezettje a helyosztókon vesz részt. Így minden csapat legalább 16 meccset játszik a szezonban, a helyosztókon részt vevő 8 számára pedig még egy jut. A végén egynapos rendezvény keretében rendezik a helyosztókat. A bajnoki címért a felsőház első és második helyezettje, a bronzéremért a harmadik és a negyedik játszik. Eldöntik az ötödik és a hetedik hely sorsát is.

Idén indult útjára a Nemzeti Amatőr Jégkorongbajnokság, azaz a NAJB. Ebben a sorozatban megengedőbb a szabályozás a játékjogosultsággal kapcsolatban, így több olyan csapat számára is játéklehetőség nyílik, amelyek játékoskeretük miatt a MAJL-ban nem indulhattak, a többi bajnokságban pedig játékerejük nem volt megfelelő. Így került ide a tavalyi másodosztályból a Hargitai Farkasok csapata, és minden hokikedvelő nagy örömére az újjáalakuló jászberényi jégkorongsport képviselője, a Jászberényi HC is. A MAJL-ból igazolt át a Szigeti Bikák. Sok Pécsett tanuló külföldi egyetemista és néhány volt IJE Pécs-játékos részvételével alakult a Legio Sopianae, amely Kaposváron rendezi a meccseit. Mellettük két budapesti csapat, a Hockey Monkey és a Jégsólymok alkotja a mezőnyt, amely a Pesterzsébeti Jégcsarnok átal felajánlott díjért küzd, és a tabella alapján úgy tűnik, kiegyenlített a küzdelem a ligában.

A Jászberény induása ürügyén Baranyi Ferencet kérdeztük, hogy áll a jégkorong újraszervezése a városban. "A pálya nyitottan üzemel jelenleg, az építkezés folyamatban van. Megérkeztek a tetőszerkezet elemei is, amelyeket a következö ciklusban fel is húznak a már elkészült tartóoszlopokra. A csapat a NAJB minden mérkőzését kénytelen idegen környezetben lejátszani, hiszen a pálya még nem alkalmas mérkőzés lebonyolítására. Hiányoznak egyelőre a felfestett vonalak, a megfelelő világitás, nem megoldott a bírák elhelyezése, nincs normális cserepad, és a szintkülönbség túl nagy a jég és a pálya melletti rész között. A cserepadra leülve nem látni a pályát, csak a palánkot. A pályát is csak egy oldalrol lehet megközeliteni. Edzésekre és közönségkorcsolyázásra alkalmas, de teljesen kész csak a következő szezonra lesz a pálya.

Két amatőr csapat edz Jászberényben, melyek között tudásban nagy szakadék van. Az A csapat tele van régi jászberényi hokisokkal, valamint hokis múlttal rendelkezőkkel, sok-sok év kihagyással a hátuk mögött. Ők szerepelnek a NAJB bajnokságában. A B csapat szinte teljesen amatőr, hokis múlt nélkül edzésbe álló fiatalokból és lányokból áll, utóbbiak közül ketten-hárman látogatják rendszeresen az edzéseket. Az utánpótlás képzés beindítása a jövő évi tervekben szerepel. A két amatőrcsapat rendszeresen játszik edzőmérkőzéseket az A csapat sikerével, de az eredmény mellékes (képünk egy ilyen mérkőzés után készült). Egy év leforgása alatt körülbelül 50 hokis jár edzésre heti 3-3 alkalommal, és mindkét csapat fejlődését Nagy Zoltán edző segíti."



 

24 komment

Címkék: másodosztály ob 1/b majl najb amatőr bajnokságok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HAJRÁ CÁPÁK!!!:D
Bár a jászberényi srácokat a weboldalukon már a kezdetektől nyomonkövetem, mégis jó, hogy ide is kikerülnek ők is, és a többi amatőr csapat is. S csodás hír, hogy Jászberényben ismét éledezik valami...
Grat a cikkhez!
itt Baranyi F ! Szekig jászberényi vagy ?
A régi szép CSZKA Kannibalz-Szegedi Fekete Legyek rangadók. Voltak ott érdekes dolgok, többségében botrányt láthattam Szegeden.
A döntők közül a 2003-ason voltam ott, ahol az FTC-Pingvinek verték meg a harmadik helyért a Fekete Legyeket.
De sajnos már Szegeden is oda az amatőr csapat...
@FRee: Már kérdezted... :) Én pedig írtam, hogy árokszállási vagyok Berénybe jártam középsuliba, most pedig inkább pesti vagyok. :) Idén még nem is voltam otthon...
De jó, hogy újra mutatnak minket! Kvázi megint fenn vagyunk a térképen! :) Most már csak vissza kell tornáznunk magunkat a MOL Ligába! :) Hajrá Jászberény!
Debreceniek honlapja már majdnem van olyan rossz, mint a Bp Starsé ;)
Amugy azt tök gáz ,h Szeged megyeszékhelyként semmiben sincs ott a sportokban az élmezőnyben.Fociban 3.osztály, a hoki haldoklik....
@Fradi-Mate: férfi kézilabda, vízilabda...?

a kézi az igaz, ezt benéztem :) ,de vizilabdában nincsenek a top 4-ben(asszem). Nem tom szerintem egy Szeged szintű városnak Kelet M.o egyik meghatározó sportközpontjának kellene lennie.
@Fradi-Mate: ez egyébként így van. Úgy hírlik, hogy Szegeden is van törekvés a hoki fejlesztésére (ebben pl. az is akadályozza őket, hogy hiába fedett a csarnok, összesen csak kb. féléves jégszezonra ad alkalmat jelenleg). Igyekszünk utánajárni, mi várható ezekben a városokban.
@Fradi-Mate: Tavalyi OB1-be a bronz meccset játszották a honvéddal, mármint vízilabda. A mai napon jászoztak a 4 közé kerülésért a LEN kupában a Vojvodinával és láss csodát...
akkor hasonló törekvéseik lehetnek,mint a Fradinak vizilabdában.Legalábbis a Fradi vizilabdásai végre újból feljövőben vannak,asszem most dobogós helyen állnak ,talán a 2.-on.
nah megnéztem
vizilabdában a Fradi holtversenyben 2. a honvéddal, a Szeged meg 5. ,de a Len kupa most biztos fontosabb kicsit ott ,mint az ob1.
Szegeden ott a kézilabda, ami nem kispályás. Van még vizilabda csapatuk is, mint említettétek, ott van még a női kosárlabda, akik évek óta Európa Kupa indulók és itthon dobogóért harcolnak. És nem mellékes, hogy több olimpiai, világ és európa bajnok kajakosuk illetve kenusuk van. Végülis haldoklik a sport jah... Én inkább úgy fogalmaznék, hogy abban a városban más sportok köré koncentrálódik a figyelem és a pénz.
@Kerusz
A MAJL-ba már OB I-es múltú játékos is nevezhető, persze nem korlátlanul.
@FRee: Milyen lesz a jégpálya befedve? Van esetleg erről valami látványterv? A honlapon csak a munkálatokról találtam fotót.
hát igen mert nincs fotóm a látványtervről...de viszont a letöltésekben ott van egy videó amiben beszélgetnek a pályáról, és az elsö látványtervek egyikéből mutatnak közben fotókat... De azok már szerintem megváloztak , de lehet én tudom rosszul és mégiscsak ugy fog kinézni , esetleg csak kis változtatásokkal.
Egyébként kis befogadóképességü pálya lesz nagyon, mert a fösuli építi...


jaszberenyhoki.extra.hu/download.php?view.2
Jó blogunknak és F.Kapusnak köszönhetően éppen ma egy éve, hogy megjelent egy látványterv ezeken az oldalakon: jegkorong.blog.hu/2008/02/08/meg_tobb_jegcsarnokot
Free, a te fotóid uis benne vanak a régi páyláról.
@FRee: Köszönöm! Szerinted mikorra készül el?

@négyszög: Köszönöm!
@Fradi-Mate:
1999-ben volt utoljára elsőosztályú foci. Pár évre rá az OB I-es jégkorong is megszűnt, pedig telt ház volt az összes meccsen a Fradi, UTE, Alba, Dunaferr, Miskolc, Győr elleni meccseken.
A sportra volna igény, csak a nagy cégek nem abba fektetnek...
@Tibur: fogalmam sincs , de amit hallottam az alapján köv. szezonra felhuzzák.
süti beállítások módosítása