HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Fegyelmi eljárás Kercsó Árpád ellen

2009.01.23. 07:50 F. Kapus

Alig ült el a jégcsarnok körüli hercehurca, ismét kellemetlen ügy elé néz Zalaegerszegen Kercsó Árpád edző. A múlt szombati Zalai Titánok–UTE kölyökmeccsen történtek miatt fokozott figyelem hárul rá, merthogy az újpesti szülők nyílt levélben fordultak a szövetséghez, és fegyelmi eljárást indítványoztak ellene.

A levelet szerdán bekommentelték blogunk utánpótlásfórumába, teljes terjedelmében ott olvasható. Írói kötelességüknek érezték, hogy az olvasatukban súlyos etikai és nevelési vétséggel kapcsolatban tájékoztatást adjanak. Az írás egy mérkőzés közbeni és egy mérkőzés utáni esetet elevenít fel. Az első kb. öt perccel a találkozó vége előtt történt, áll a levélben. A hazai Szabó Pál Krisztián a földön fekvő UTE-játékost, Sarcia Nicolát botjával többször megszúrta, majd korcsolyájával fejberúgta. Az írás szerint az esetet a játékvezetők nem látták, de az edzők, a szülők, a nézők és a játékosok igen. Mivel a szerzők Kercsó Árpád magatartására fókuszálnak, ezután jön a lényeg: az edző a lekorcsolyázó Szabót "az eset után megdicsérte, vállon veregette, miközben az ellenfél kivégzett játékosát az orvos ápolta". De van még folytatás is.

A szülők szerint a mérkőzés után Kercsó Árpád berontott a vendégöltözőbe, és 15 gyermek füle hallatára válogatott trágárságokkal – ezek részletezését mellőzzük – illette a 12 éves Sarcia Nicolát. "Mindez az UTE edzője szeme és füle hallatára történt, amit Baróti Zsolt is megerősített." A levélben ezt követően különböző kérések fogalmazódnak meg a szövetség felé, és a következtetéseket is levonják. A levelet egy újpesti szülő jegyzi, névvel, címmel, telefonszámmal.

A dokumentumot az MJSZ kézhez kapta, ezt követően Kovács Zoltán főtitkár felkérte Vadócz Ferencet, a fegyelmi bizottság elnökét a Kercsó Árpáddal szembeni fegyelmi eljárás lefolytatására. Az ügy pikantériája, hogy Kercsó a korosztály tehetséggondozási keretének (60-70 fő) szakmai vezetője.

Kercsó Árpád mesteredző levélre levéllel reagált. Ebben részletesen elemzi a két játékos közötti konfliktus okait. Mivel az fegyelmi eljárásban a két gyermek legfeljebb tanúként érintett, eltekintünk ennek teljes terjedelemben törtéénő közlésétől, a lényeg annyi, hogy Kercsó olvasatában Sarcia provokálta Szabót, majd szimulálásával heccelte a közönséget. "A mérkőzés után Baróti Zsolt edző barátomtól engedélyt kérve bementem az UTE öltözőjébe, hogy véleményemet elmondhassam. Az UTE csapatát a mérkőzésen mutatott sportszerű játékukért megdicsértem, Sarcia Nicolát pedig, volt játékosomként, leszidtam a történtek miatt. Az elmúlt időszak sok-sok viszontagsága miatt, bevallom, kicsit feszültebb vagyok a kelleténél. Ha valakit magatartásommal megsértettem volna, attól, azoktól ezennel bocsánatot kérek."

A történteket nem célunk rekonstruálni, állást foglalni sem kívánunk. Az érdekelt feleknek azonban megadtuk a lehetőséget álláspontjuk kifejtésére.

Kercsó Árpád, a Zalai Titánok edzője: "Mint írtam a levelemben is, Baróti Zsolt a barátom. Idegen öltözőbe be sem mennék. A mérkőzésen nyilván nagy volt a feszültség, hiszen a két csapat előző zalaegerszegi találkozásakor három komoly sérülés történt, mindegyiknek mi voltunk a szenvedő alanyai: egy kéztörés, egy agyrázkódás és egy gerincsérülés, ami után két hétig mozdulatlanul feküdt az egyik játékosunk. Az Újpest elnézést sem kért ezek után. Mi akkor nem írtunk levelet, pedig a szemtanúk szerint nem teljesen vétlen esetek voltak. Sarcia Nikola pedig nálunk is játszott korábban. Folyamatosan heccelte, román cigányozta Szabót, pedig ismeri, tudja, milyenek volt társa családi körülményei. A végén még verekedést is provokált. Az UTE csapata remekül küzdött, ezért megdicsértem őket, Sarciának pedig elmondtam a véleményemet. Valóban csúnya szavakat is használtam, hibáztam. Amit mondtam nem gondolom komolyan, természetesen a válogatottba mindenki a pályán mutatott játéka alapján kerül be. Jövő szerdán őt is várom a kölyökválogatott első összetartására mint a keret tagját. A fegyelmi tárgyalásra nem fogok elmenni, ezt jeleztem is a szövetségnél. Levelemben megírtam, mi történt, döntsön a fegyelmi bizottság. Az ellenem írt levében hatalmas hazugságok vannak. Soha nem kértem durvaságra játékost, mi több, a fegyelmezetlenséget tiltom. Nézze meg bárki a jegyzőkönyvekben, hány perc kiállítása volt eddig Szabónak, és nézze meg, mennyi van a mi csapatunknak, és mennyi az UTE-nak. Abból el lehet dönteni, ki a szabálytalan. Nem értem, miért kell engem folyton megtalálni. Itt lóg fölöttünk a csarnokbezárási ügy. Aki el akar meszelni, az meszeljen el, mit ér vele? Fizetésem hónapok óta nincs, vezetőségem nincs, ha akarják, fogom magam, aztán elmegyek. Akkor jobb lesz?"

Baróti Zsolt, az UTE edzője: "Az eset nyilvánosságra kerülése után sok bírálatot kaptam, miért nem avatkoztam közbe, mit keresett Kercsó a mi öltözőnkben. Éppen a meccset beszéltük át az öltözőben a srácokkal, amikor bejött Kercsó Árpád, és azt mondta, amit az egyik szülő a levelében megírt. Mindenki tudja, Kercsó a nevelőedzőm volt, baráti a kapcsolatunk. Ezt nyilvánvalóan nem kellett volna csinálnia. Csak azt nem tudom, mit kellett volna tennem. Verekedni és szitkozódni nem akartam, mert az nem jó példa a rám bízott gyerekek előtt. Az ember a nevelőjét, egy idősebb embert nem inzultál. Ha behívnak,a fegyelmi tárgyalásra elmegyek, és elmondom, hogy zajlott le az eset. A másik dolgot, ami a játékosok között zajlott le, nem láttam, mert a korong továbbkerült onnan. Kár ezért a cirkuszért, mert nagyon jó, küzdelmes mérkőzést játszottunk, de ezután már mindenki majd csak erre emlékszik. Annyit még hozzátennék, nem tudom elképzelni Kercsó Árpádról, hogy levadásztatja az ellenfelek játékosait. A múltkori három sérüléssel járó mecsünk után én is sokat kaptam a blogon a kommentezőktől, hogy erre tanítom a gyerekeimet. A legszebb az volt, hogy valaki hallotta, azt kérem a játékosomtól, törje el a zalai gerincét. Ezeket egy edzőről sem tudom feltételezni. Csűrhetjük-csavarhatjuk a mostani ügyet, a vége ugyanaz lesz: az ellenfél edzőjének nem szabadott volna bejönnie az öltözőnkbe."

Az egész történetben talán az a legfontosabb, amit Baróti Zsolt a legvégén mondott: "Sarcia Nikola nem szenvedett sérülést, minden rendben van vele."

112 komment

Címkék: kölyök ute zalaegerszeg kercsó árpád kercsó baróti zalai titánok

Mindenféle komment nélkül:

KÁ.:"A mérkőzés után Baróti Zsolt edző barátomtól engedélyt kérve bementem az UTE öltözőjébe, hogy véleményemet elmondhassam."

BZS.:"Éppen a meccset beszéltük át az öltözőben a srácokkal, amikor bejött Kercsó Árpád, és azt mondta, amit az egyik szülő a levelében megírt."

"Csűrhetjük-csavarhatjuk a mostani ügyet, a vége ugyanaz lesz: az ellenfél edzőjének nem szabadott volna bejönnie az öltözőnkbe.""

Román cigányozást egy Székely gyereknek mondani az nagyon fájo,ezt én se türném el.Esetleg azt a román cigányt ugy hivják hogy Szabo,Bartalis vagy Csata (igazi magyar nevek)és egy bármijen nevü aki nem magyar le románcigányozza az nekünk nagyon fáj.
Mi nehézkörülmények közt is megöriztük magyarságunkat,megharcoltunk érte!!
De nem akarok politizálni,ez nem ide tartozik.
Hogy Kercso Árpi részbe tévedett azt ö is elismerte,de hogy Magyarországon nagyon sokan irigyek rá,heccelik és alig várják hogy lebukjon az tutti biztos!
Tudjuk mindannyian hogy mijen eredményeket mutatott fel,és ez rend fegyelem szigoruság nélkül nem megy,erre jo példa Steffi Graf is,ö is megszenvedett az eredményeiért!
Üdv kapusLaci
Nnna igen. Ebből a nézőpontból nézve az egészet, egyedül az róható fel az edzőnek, hogy csúnyán beszélt a gyerekkel, és nem kellett volna bemennie az öltözőbe.
Ha az előzményeket nézzük a gerincsérülés, kéztörés, sokkal súlyosabb, mint az ami itttörtént. Mielőtt megköveznek érte, nem helyeslem, és nem kellett volna a 20-as számú játékosnak ezt tennie. Épp ezért nem értem az Uté-s szülök miért vergődnek. A zalaika nem tették ezt, pedig azok az esetek jóval súlyosabbak voltak.
Tudom, hogy most mindenki nekem ugrik, de tény, hogy az UTe játékosai szabálytalanok, durvák, és nagy szinészek. Ezt mi is tapasztaltuk már.
Úgyhogy lehet hagyni kéne azt a dolgot, hogy ki miylen szabálytalan, meg mit csinált.
De tény az edző nem beszélhet igy a gyerekekkel
@jégmama: Ha szabálytalanok a játékosok, azt gondolom a bírók megfelelően jutalmazzák, nem a szülőknek kell ezzel foglalkozni...
Én azt nem értem miért nem megy el a fegylmire??
Normál esetben ez igy is van, csak sajna rengeteg olyan bíró van, aki képtelen ellátni a feladatát. Ez főleg utánpótlás meccseken szembetűnő.
@jégmama: Még mindig kevesebb hozzánemértő bíró van, mint hozzánemértő, és a gyereke iránt elfogult szülő...
Drága, én kivülálló harmadik vagyok. Nem zalai, és nem utés.
Sok meccsre járok, és van szemem azért.
De nem vitázom, mert valamilyen szinten igazad van. De nagyon sok hasonló eset elkerülhető lenne, ha valóban csak azok lehetnek bírók akik értenek is hozzá.
És nem lehetne például olyan, hogy egy Bivalyröcsöge- Mucsa alsó meccsen Bivalyröcsögei bíró fújjon. De ez egy másik fórum témája
Ha megérdemli a gyerek, miért ne beszélhetne így vele? Lassan tán a hokit is eléri az hogy a tanár retteg a diáktól.
Tudom sokaknak nem fog ez tetszeni, de a módszer és az eredmények Kercsót igazolják. Meglehet kérdezni bármelyik Kercsó nevelést. Adott pillanatban nagyon tud fájni az ilyen, de ma egytől-egyig igazat adnak neki. Nem 12éves pimasz kölkök, hanem 33éves válogatott játékosok. (mondjam a neveket?)
Jah, és nem tudom elképzelni hogy direkt úgy küldött volna be akárkit is hogy ezt tegye. Aki ismeri a játékát, a taktikáját, az tudhatja, hogy ez nála nem fér bele. Utálja a fegyelmezetlenséget. De ezt Baró is megerősíti a levelében.
Tudom minden szülőnek a saját gyereke a legszebb, legokosabb, legjobb, de ez nem az a sport ahol vigyázni kell a másikra. Az mondjuk a röplabda. Itt része a játéknak a verekedés, a lökdösődés, a szurka piszka. Aki ezt tagadja az még sosem játszott akkor hokit.
És hogy miért különbözik a két öltözős történet. Egyrészt mert Árpi félti a bőrét, másrészt mert Baró mégis csak az Utétól és a szülőktől kapja a fizetését. az igazság valahol félúton lesz!

Ui: nem vagyok zalaegerszegi, sem újpesti, sem szülő, de az ügy érintettjeit jól ismerem, ezért mertem ezeket leírni.
@Stommy: Nem tudom ki vagy,nem ismerlek,de remélem hogy majd nézhetek veled együtt egy hokimeccset,utánna pedig elbeszélgetünk egy sör mellett a magyar jégkorong jövöjéröl.
Sajnos ilyen világ lett,a diák akar parancsolni a tanárnak,ha a tanár pedig felförmed akkor jönnek a szülök rögtön,és perelni akarnak merthogy az ö kicsijükre rámert szolni a tanár ur.
udv. kapusLaci
@kapusLaci: Magyar hoki +sör+ jó társaság bármikor! :)legnagyobb valószínűséggel az Acélbikák valamelyik bajnokiján lehet felfedezni, és mielőtt megkapnám, nem még csak újvárosi se vagyok :D
@Stommy: Tudtam,aki a hokit szereti nem lehet rossz ember!!!
Remélem hogy összetudjuk hozni!
Amugy ott leszek a Magyar-Finnen Budapesten.
üdv.kapusLaci
Ismét ügy van, a szülők okosak, Árpi bá nem bír magával. Szegény Sarcia Nicola, biztos kapott ezzel a névvel eleget, végre ő is visszaadthatta valakinek. Én szégyellem magam azok helyett, akik 12 éves fiatalemberek gyerekkorát teszik tönkre.
@jégmama: Én azért nem hiszem, hogy az utánpótlás hokiban gyakori lenne a szinészkedés. Serdülőben és ifiben elő szokott fordulni, de nagyon látványos, ezért a játékvezetők nem igen "díjazzák". A felnőttben viszont tényleg van egy-két profi "színész".
Én inkább úgy látom, hogy a gyerekek fizikailag és korcsolyázó tudásban különböző szinten állnak, ezért előfordul, hogy egy szabályos ütközésnél vagy egy rossz mozdulatnál hatalmassat esnek. A bírók (ha jól vezetik a mérkőzést), akkor ezeket az eseteket figyelmen kívül hagyják. De az is előfordul, hogy pont a biztos korcsolyázó tudás hiánya miatt sikerül egy szabályosnak induló ütközés félre és lesz belőle gáncsolás vagy könyöklés. Ez, függetlenül attól, hogy nem szándékos, természetesen kiállítás.
Én a játékvezetőkről már írtam az utánpótlás bloggban és csak megismételni tudom, hogy a fő hiányosságuknak a következetlen játékvezetést tartom. De én nem hiszem, hogy ez szándékos lenne, inkább úgy tűnik nekem, hogy képzési probléma.
Sziasztok . Kercsó Árpin mindíg azok akartak fogást találni akik nem tudták elviselni az eredményességét ! Én magam is nehezen viseltem de mindíg tudtam hogy a saját elveiért és a játékosaiért 100%-ban kiáll . Maximális tiszteletem érte . Komolyabb feladatokat kell adni neki (U18+U20 nemzeti csapatok)és Ő bizonyítani fog ! Barótinak hasonló a stílusa csak eredményei nincsenek ! Sokat kell még tanulnia . Ébredjetek MAGYARok ne egymás nyakát hanem egymás kezét fogjátok !!!
@isotope: a torteneti huseg kedveert: Zarojelben jegyeznem meg, hogy tobbszor elhangzott a merkozesen Szabo K-tol, "Te arulo olasz cigany" . Csak ezekutan vagott vissza hasonlokeppen. Azutan a merkozes utan, mikor 3 komoly serules is tortent, erdeklodtunk a gyerekek allapota felol. A vetkes a kovetkezo alkalommal szemelyesen is elnezest kert a zalai kisfiutol.
Szerintem az a legjobb, ha kétfelé bontjuk a dolgokat. Egyik oldalról természetesen jobb érzés a gyereknek, ha babusgatják, meg védik, meg mondják neki, hogy milyen tehetséges. A másik oldalról viszont azt hiszem, bebizonyosodott, hogy Kercsó módszerei az eredményesebbek. Ha valaki azért viszi hokizni a gyerekét, hogy elfoglalja magát és sportoljon, akkor ne vigye hozzá. Ha viszont válogatottat akar belőle csináltatni, akkor Kercsó az ő embere. De ez csak az én véleményem
"Ha viszont válogatottat akar belőle csináltatni, akkor Kercsó az ő embere."

Legalábbis az urban legend ez.
NEm mondom, hogy minden Kercsó gyerekből válogatott lesz, de azért nagyobb esély van rá, mint máshol.
Ejj..jellemzoen magyarorszagi eset. "MAGYAR EDZŐK KÜLHONBAN." "..rengeteg magyar szakember dolgozik szerte a világon, nemegyszer magyar versenyzők ellen készítve fel tanítványaikat."

„Engem elüldöztek otthonról, mert dolgozni akartam, nem sumákolni. A labdarúgásunkban uralkodó viszonyok egyre rosszabbak, mindenki a túlélésre játszik.” (Kiss László)

„Engem a magyar edzői karban mindig idegennek tartottak."(László Csaba, a skót Hearts edzője)

„Mivel senki sem keresett meg, azt a következtetést vontam le, hogy itthon nincs szükség rám.”
(Simon Miklós, a világ- és Európa-bajnok Benedek Dalma edzője)

„Annak alapján, amit hallok, fel sem vetődik bennem, hogy elinduljak. Ki örülne nekem otthon? Persze az édesanyámon és az édesapámon kívül.”
(Németh István, két brit öttusázó, az olimpiai bajnok Stephanie Cook és az olimpiai ezüstérmes Heather Fell edzője)

„Lelkiismeret-furdalása azoknak legyen, akik nem teremtettek reális lehetőséget, hogy otthon dolgozzak.” (Bujdosó Imre olimpiai bajnok kardvívó, 15 éve Németországban dolgozó edző)

Ez var Kercso Arpadra is?? NA NEEE!!!

@Gretzky99: A szoban forgo gyerek nem a tanitvanya- volt kb.3 honapig. Miutan megismertek pedagogiai ars poeticajat odebballtak.Egyebkent kivancsi lennek arra, hogy ez a viselkedes mennyiben mozditja elo egy gyerek neveleset.
Lám,lám: Egerszegen is megvan a Mester szokásos hűséges szülői tábora, amely rendíthetetlen, míg saját gyermekei nem kerülnek sorra.Jó, ha tudják: a Mester pályafutása ilyen botrányokkal van folyamatosan kikövezve, mert ez jellemének - és sikerességének - egyik alappillére. Hosszú a sértett gyermekek sora, akik egy életre csalódtak miatta a jégkorongban és nagyságrenddel rövidebb, akiket úgymond "felnevelt". Ők azok, akik - és szüleik - kibírták. Sokat tudnának mesélni dolgairól a meccseken sorozatos kényszeres l'art pour l'art csalásokkal és piti magyarázkodó hazugságokkal kezdve, az Ausztria közepén magára hagyott lassan pisilő kisgyereken és a svédországi majdnem letartóztatáson keresztül, a szereléssel és beválogatással való visszaélésekig. Nem véletlen, hogy kitelt neki Újvárosban és a fővárosban is. Tudom, hiába, mert aki hisz, az rendíthetetlen. Csak ne feledjék: ha könnyelműen átadjátok valakinek a gyermeketek nevelését, annak jelleme fog benne visszaköszönni.
A szövetség nagy bűne, hogy nem tanult abból, mikor az Újvárosból megérdemelten kiebrudalt Mester kezére adták az utánpótlást mintegy mentőövként, abból 2002-ben a tehetségek összerablását követő összeomlás sikeredett, amit máig nem hevert ki sportágunk. Most megint úgy érezték, hogy menteni kell az egerszegi mostohára fordult viszonyokból a válogatott sikere miatt hófehérre mosdatott szerecsent. Most már nincs más dolga, hogy megint megetetve néhány bepistult szülőt, ismét tehetségrablásra vetemedve, megismételje a produkciót, annak minden következményével együtt.
@stars01: Figyelj! NEm vagyok szülő, még csak nem is játszottam a keze alatt, csak a statisztikákat nézem. Nem tudom, mit csinál, nem tudom, hogy csinálja, én is csak másodkézből hallom a dolgokat (nem utolsósorban innen), de tény, ami tény, az eredményei elvitathatatlanok.
Szerintem meg nem szabad megengedni,hogy így beszéljen és viselkedjen gyerekekkel egy edző!Szép ez az összetartás a földijeitől,de szerintem a többség nem kér az ilyen stílusból.A fiam korosztályos válogatott,és soha nem edzette KÁ!De csábítani már akarta. KCs-nak igaza van.
En Kercso helyeben egy akkora atyai pofont kentem volna le a kis taknyosnak, hogy csak na! Ami pedig a jellembeli hianyossagait es ezeknek negativ hatasat a tanitvanyaira illeti, hat mit mondjak frappansan jelentkeznek az altala felnevelt generacioknal! Es vajon miert most is az ove a legsikeresebb csapat, kedves irigyek?
@biowolf: Veled is megnéznék egy meccset,utánna pedig egy sör mellett beszélgetés!
Jo volt amit irtál!!! Kedves irigyek!!! :))))
A fentieket végigolvasva egy kérdés merült fel bennem, amit szeretném, ha megválaszolnátok! Miért van az, hogy a nálunk fejlettebb jégkorong kultúrával rendelkező nemzetek (pl.: svéd, finn), a fent leírt nevelési módszerek teljes hiánya nélkül is folyamatos sikereket tudnak elérni, s korosztályos válogatottaikat a világ elitjében tartani?
@MeLa: talan mert a szulok nem szolnak bele? :)
Hány éves srácokról van itt szó?
@Gretzky99: Pontosan mik is azok a nagy eredmények és pontosan mi volt ezeknek az ára? A tájékozatlanság nem mentő körülmény, ha butaságokat írsz.
Ébresztő! A levél három nagyon fontos momentumra hívja fel a figyelmet,

1. Abban az esetben, ha az edző úgy látja, hogy játékosa súlyos szabálytalanságot követ el (nem az ütközésre, hanem az azutáni fejberugásra gondolok), akkor ezt miképpen kezeli.

2. Van-e joga bemenni az ellenfél öltözőjébe?

3. Az ellenfél játékosát csapattársai jelenlétében inzultálhatja-e?

Vegyük figyelembe, hogy gyerekekről beszélünk. Még felnőtt játékosok esetében is egyértelmű választ tudunk ezekre a kérdésekre adni.

Most nem szakmaiságról, hanem jellemről kell véleményt alkotni.
@MeLa: A válasz ott van a csapatodban.
@freddyD: 13-14 évesek, de a Titánoknál, ha jól tudom csak egy 14 éves van.
@legar: "1977-ben kezdte el a gyakorlati munkát. A gyergyói Csomafalván vállalt állást...Összesen 14 román válogatott hokis került ki innen. Az utánpótlás-válogatottakkal többen A csoportba jutottak."

"..Külföldön játszó tehetségeink közül Galló Illés, Hári János, Hentes Kristóf és Bartalis István is évekig volt Kercsó-tanítvány..."

"Elég csak elolvasni Vas Jánosról és Hentes Kristófról készült cikkünket. A játékosok szülei szinte egytől egyig telefonáltak a szapporói siker után."

"Folyamatosan kap külföldi szerződési ajánlatokat. Állandó kérője a Kloten Flyers, Hentes Kristóf svájci csapata, és az osztrákok utánpótlás szövetségi kapitányi posztja is vár rá. Mindhiába."

Forras: jegkorong.blog.hu/2008/05/03/mi_a_jelszo_eljen_kercso
@vioola: ezzel nem értek egyet, mert "csodát tenni" senki senm tud 1, 2 esetleg 3 év alatt. Itt hosszabb oktató-nevelő munkáról van szó. Szerintem.
@MeLa: A szívemből szóltál!@biowolf Mindenki magából indul ki.
Úgy látom, megint többségbe kerültek azok, akik azt állítják, hogy azok merik kritikával illetni Kercsó urat, akik irigykednek rá. Ez szlogennek nagyon jól hangzik, csak éppen nem igaz. Akik kritizálják őt, látták, tudják, hogyan bánik a gyerekekkel. A pofonok, az ordítozás, a trágárság - bármennyire is hiszik itt egyesek - nem a kizárólagos módja a fegyelem és a tehetség ápolásának. Akinek lett volna rá lehetősége, le kellett volna jönnie a kanadai McGill University bemutató edzésére. Összehasonlíthatatlan volt a két iskola. Valamiért ők, ott az Atlanti-óceán másik oldalán előrébb is tartanak nálunk. Én inkább rájuk vagyok irigy. De egy rossz szavam nincs rájuk.

Többen hangoztatják, hogy ez egy kemény sport. Nos, helyesebben szólva ez egy kemény sport, szabályokkal. És a szabályok előírják, hogy a szúrásért és a fejrúgásért komoly büntetés jár. Még akkor is, ha a szenvedő fél nem sérül meg.

Kercsó úr nem tudom, írta-e levelében, hogyan szankcionálta tanítványa tettét. Van egy tippem. Baróti Zsolt azt tanítja az övéinek, hogy akárhogy provokálják őket, nevessenek a másik arcába, és nyerjék meg a meccset. Az égvilágon semmilyen verbális agresszió nem adhat okot arra, hogy elvonja a játékos figyelmét a tiszta játékról. Aki szerint pedig jogos volt a zalai fiú tette, azt csak sajnálni tudom. Természetesen nem értek egyet azzal, amit állítólag az újpesti srác mondott, és vele is meg kell beszélni a dolgot, de hogy egy fejrúgás után végképp ne járjon büntetés, azt elfogadhatatlannak tartom.

Kercsó úr hazugság vádjával illeti a levél íróját, levelében viszont ő maga ferdíti el a valóságot (nem volt bocsánatkérés az újpestiek részéről, megkérte Baróti Zsoltot...).

Ezen kívül az, hogy Sarcia Nicola ("c" betűvel) "volt játékosa" nem ad okot arra, hogy bármilyen formában szidalmazza a gyereket. Ez nem arról szól, hogy a tanár féljen a diáktól. Ez arról szól, hogy a tanár jó pedagógusként viselkedjen, de amit az illető művel, az minden, csak nem pedagógia. Aki valaha is tanult ilyesmit, jól tudja, miről beszélek. Főként olyan gyerekkel nem bánhat így, akihez immáron semmi köze.

Továbbá érdemes megfigyelni, hogyan kisajátítja magának az U14-es válogatottat Kercsó úr, ami egyébként nem is róla kéne, hogy szóljon. Ez a válogatott fiatal szakedzők gyakorlata, továbbá a fiatal tehetségek gondozása végett jött létre. Viszont véleményem szerint Kercsó úr ezek egyikére sem alkalmas.

Sok edzőt ismerek személyesen (magyart és külföldit egyaránt), akiket mind jobb szakembernek tartok Kercsó úrnál, viszont ez a mítosz, ami körbelengi emberünket, jóval erősebb annál, mint hogy egyik pillanatról a másikra el tudjuk fogadtatni az emberekkel, hogy ezek a módszerek sem sporttudomány, sem pedagógia-tudomány szempontjából nem helytállóak.

Lehet dobálódzni közhelyekkel ("mutass nála jobbat", "ő annyira eredményes"), de ezeken ideje lenne végre túllépni. Meg kéne kérdezni a fiatal újvárosiak szüleit, miért kérvényezték, hogy távolítsák el Kercsót Dunaújvárosból, vagy éppen a válogatott játékosokat, miért nem engedték őt be anno az öltözőbe. Meg kéne nézni, mit művel meccseken és edzéseken. Mindezek után azt kéne megvizsgálni, hogy a nevesebb külföldi edzők hogyan dolgoznak. És ez utóbbinál nem lehet kifogás, hogy nekik több pénz áll rendelkezésükre, hiszen itt nevelési módszerekről van szó.

Mindazonáltal meg kell nézni, Kercsó úr mennyi támogatást kapott anno Sárközy úréktól illetve más forrásokból, amelyeket felhasználva sokkal több lehetősége volt a többi edzőnél, vagy hogy mind a mai napig idősebb játékosokkal egészíti ki csapatait, kizárólag az eredmény érdekében. Az ellenfél játékosait előszeretettel illeti a levélben írtakhoz hasonló trágársággal, és ehhez még csak ex-játékosának sem kell lenni.

Tudom, hogy ennek a hozzászólásnak nincs meggyőző ereje a mítosz elvakult hívőivel szemben, de némi támpontot adhat a bizonytalanoknak.
Azért valamit tisztázni kell.Amit Kercsó állít,az egészében hazugság.Az Újpest játékosa nem szidalmazta,főleg nem román cigányozta a volt csapattársát.Ez egyébként is életszerűtlen.12-14 éves gyerekekről van szó.Kercsó hazudik akkor is,amikor a fizetéséről van szó,ő ma a legjobban kereső ember a magyar jégkorongban.Elő fognak jönni most már olyan dolgok,ami miatt akár szabadságvesztésre is itélhetik. Lehet hogy jó edző,de mint ember egy nagyrakás szar.Legjobban tenné,ha távozna.Különben szembesülnie kell,hogy az ővéinek is elég volt már belőle.
Arról miért nem emlékezik meg senki,hogy ugyanezt a balhét eljátszotta az előkészítő meccsén is Újpesten?Egy másik gyerekkel?
@jégmama: Én Jómagam is arra nevelem a gyerekemet,hogy a fayrplay szabályait szem elött tartva játszon.Én,mikor a gyerekem a játék hevében sérülést okozott,mondtam neki hogy elvárom tölle a legközelebbi meccsen pályáralépés elött kérjen bocsánatot az elenfél játékosátol.Rá 1 hétre a csapatun meccse után a Zalai titánok léptek pályára és mielött felmentek a Titánok,fiam odament a Zalai csapathoz, az edzö és egy pár szülö elött agyerekem bocsánatot kért attol a gyermektöl,akinek sérülést okozott.Ezt azért irtam le,mert a KÁ azt állitja hogy az Ujpestiek nem kértek bocsánatot.
@guriga uram jr.: Tele vagyok nyelvhelyességi és helyesírási hibával, de ezt tudjuk be a hevességnek. :) Gondolom, nagyjából érthető a dolog.
@MeLa: Svédország Finnország,és társaik ezek mind nagyhatalmak a jégkorongba,itt van pénz áldoznak az utánpotlásnevelésre,és nem 2-3 csapatbol áll a válogatott mint Magyarországon.
Véleményem szerint hogy Magyarország A csoportos lett elsösorban KÁ-nak köszönhetö utánna pedig jöhetnek a többiek.
Vas Jani kinek a neveltje?Tudja mindenki,és azt is tudjuk hogy hol játszik,Svédország legmagasabb ligájába,és szerintem KÁ-nak szavai igazolodni fognak hogy lesz magyar NHL-es játékos!!!
@kapusLaci: "Véleményem szerint hogy Magyarország A csoportos lett elsösorban KÁ-nak köszönhetö utánna pedig jöhetnek a többiek."

Nagyon jól írtad. Ez a véleményed, nem pedig a tényszerű helyzet.
@Gretzky99: Na ez a baj. Csak a statisztikákat nézed.
Sokáig kersgéltem az emlékeimben, mert "deja vu" érzésem volt...

Hát megvan: ki látta a Fehér tenyér című filmet???
@guriga uram jr.: Király vagy!És ne húzd fel magad.Hajrá Magyar jégkorong-UP.
@kapusLaci: Nincs igazad,rosszul állsz hozzá és álltalánositasz.Nem azzal van baj hogy az edzö kiabál,vagy hogy porigalázza a gyereket,hanem azzal ahogy teszi.Ugyanis ha esetünket nézzük a gyerek a páján etikátlanul viselkedik,sérülést,vagyacsapat renoméjátrombolja,akkor szerintem nem válveregetés járna neki,hanem egy kis lelki fröccs.Remélem ebben egyet értesz.
Csak azt sok "tudatlan" zalai szulot sajnalom, akik kiszolgaltatjak szegeny gyerekeiket eme vadallat kenye-kedvenek! EBRESZTO ZALAIAK, A SZORNY MEG EL!!!
Biz Isten majdnem elsirtam magam amikor ezt a sok megtorlatlan remtettet olvastam! A masik fura dolog, hogy milyen sok pedagogiai venaval megalldott ember ir erre a forumra:(((((
@MeLa: Én láttam, és tökéletes a példa...

@Startrek: Köszi a dicséretet, de túlértékelsz. :)
Azoktól, akik azt hiszik, hogy mert valamiben kimagaslóak, már semmilyen szabály nem vonatkozik rájuk, nekem feláll a hátamon a szőr. És Kercsó MINDIG erre játszik: hogy úgysem merik elküldeni. A leghalványabb kritikát sem bírja kezelni (nem elfogadni, de még meghallani sem): egész karrierje során egyik konfliktusból a másik sértődésbe esett.

Mindenesetre körülötte már nem sok titok van: ha akad szülő, aki ezek ellenére hozzá akarja adni a gyerekét (pl. a válogatott-szereplési hitegetés miatt, ami mellesleg egyenesen felháborító), lelke rajta.
De akik - mondjuk úgy - más "nevelési elveket" várnak el és ezért más klubba adják a gyerekeiket, azoknak már ne kelljen elviselni Kercsó ámokfutását!

Azt meg nem értem, hogy ebben a történetben mit számít, hogy 2 tizenéves közül melyik kezdte el húzni a másikat.
@biowolf: Kíváncsi lennék, te hány félévig tanultál bármelyik egyetemen a pedagógiát. Tőlem versenyezhetünk.
Fiam 11éve jégkorongozik.
Kercsó Árpit csak távolról ismerjük, mint az ellenfél edzőjét.
Nagyon sok rémtörténetet hallottunk már róla.
AKIKTŐL NEM: azok jelenleg a saját korosztájuk legobb játékosai valamelyik csapatban!
És ahogy olvasgatjuk a felnőtt válcsiról megjelent kiadványokat.. Kercsó sokat tett/tesz a Magyar Jégkorongért!
Biztos, higy nagyon szereti a gyerekeket, szereti a hokit! Különben miért csinálná?
És egy mi egy kölyök meccs a későbbi nagybetűs HOKI -hoz képest?? :)
Fiatal kezdő hokisszülők, nyugi!
Légyszi, ne teherljétek a szövetséget ilyesmivel!!
Minden korosztályban, minden csapatban van 1-2 túl lelkes, hangadó szülő.. Máshogy tegye hasznossá magát!!
Kercsó elnézést kért.. Ez legyen elég.
@hofeherke: "Kercsó elnézést kért.. Ez legyen elég."

Azt hiszem, ebben a helyzetben ez messze nem elég.
@Roger: Ez a korrekt viselkedés, és ilyen esetben ez a minimum. Sőt, ha esetleg a szülő nem mondja a gyereknek, az edzőnek kell rá felhivni a figyelmet. De ez igy normális.
Másik gondolatom, hogy nem lenne szabad előfordulnia előkészitő, és kölyök meccseken töréseknek, és súlyos sérüléseknek. Mert igaz, hogy a hoki kemény sport, de nem brutális. Nem lenne szabad brutálisnak lennie. Már nem tudom ki irta, de ezekben a korosztályokban, még nagy a különbség a gyerekek korcsolyázótudásában, és ezt az edzőknek is figyelembe kéne venniük.
Mert nagyon sok edző rámegy a testjátékra, arra hogy " bedarálják" az ellenfelet.
Nem lenne szabad És bónuszként az elvakult szülők azzal jönnek, hogy ja kemény játék, menjen az ellenfél bélyeget gyűjteni, vagy sakk klubba. De forditott esetben úgy sírnak mint a szopós malac.
Arról nem is beszélve, ha véletlenül a bíró kiküldi a szabálytalan játékost, akkor még a szülőnek áll feljebb
Majd felkapcsolják a villanyt Zalában is néhány év múlva, de valószínű, addigra megint lemorzsólodik 2 sornyi, egyébként tehetséges játékos :-((. Addig marad hit és a meggyőződés, amivel nem lehet vitatkozni.
@Gretzky99: Malyd ha szülö leszel akkor másképp álsz a dolgokhoz.Remélem fiad lessz,és Hokizni is fog és kifogsz egy ilyen edzöt és malyd nézel mint Rozi a moziban.Ugyhogy ne fikázz senkit mig te magad nem éled át a dolgokat.Hozzáteszem nem egy nyámnyila szülö vagyok,de az etikátlan és jogtalan dolgokat rühellem.Egy 12 éves gyerekkel szemben fenyegetözik valaki,az nem normális,nem a gyerek döntött ahogy döntött,hanem a gondviselöje a szülö,neki miért nem merte mondani azt a mit a gyereknek mondott.Ezt is számba vetted mikor a statikat olvasod?
@sisti:

1. A bombaerős román válogatott, ugye...

2. "Évekig". Valóban, átlagban 3-4 évig. Hári 11. éve jégkorongozik, Galló 10. évét tölti a sportágban, Hentes úgyszintén, Bartalis 9 éve karistolja a jeget. Bármennyire is hihetetlen, mindannyian máshol kezdtek jégkorongozni, más edzőnél - többségében Keszthelyi Mikiéknél. Érdekes, hogy a többi magyar edzőt, akikkel dolgoztak ezek a fiatalok, vagy éppen jelenlegi, külföldi csapataik edzőit senki nem említi meg sikereik letéteményeseként, csak egyetlen embert, aki jó, ha pályafutásuk egy harmadában volt jelen.

3. Szép dolog, de kíváncsi vagyok, hány embert hívtak még fel, aki nem lett megemlítve.

4. Persze, mert ők is csak a statisztikákat nézik. Ha egyszer tényleg náluk dolgozna, megtippelem: 2 hét után kirúgnák. Svájcban főként nem dívik ez a stílus. Említették már, hogy Svédországban pont emiatt akarták letartóztatni. Ennyit erről.
@guriga uram jr.: nagyon úgy néz ki, hogy ketten maradtunk, akik láttuk, pedig sok tanulság van benne, mindenkinek csak ajánlani tudom!
@hofeherke:
Kercsó úr több mint 20 éve dolgozik itt.
Több mint 20 éve követi el ugyanazokat a hibákat.
Jóval több gyerek hagyta abba miatta a jégkorongot, mint amennyit sikeres lett általa.
A rémtörténetek igazak.
A kiadványok építik a Kercsó-mítoszt.
A céljait nem ismerjük egytől egyig, de a szeretetével jó sokat keres, és azt hiszi, bármit megtehet, mert ő a Mesteredző.
Egy levélben odabökött (még csak nem is személyes) bocsánatkéréssel nem lehet mindezt elfeledtetni.
@jégmama: Az a baj, hogy a zalai fiút nemcsak, hogy nem büntette meg a saját edzője, de még a bírók sem állították ki, mivel nem vették észre az esetet. Hogyan tanulja meg, hogy ez nem helyes?
@guriga uram jr.: "3. Szép dolog, de kíváncsi vagyok, hány embert hívtak még fel, aki nem lett megemlítve" Attol meg az erdem kijar Neki. Nem serteskent de ebben erzek mar irigyseget h bezzeg ezt kiirjak es dicsoitik stb de a masikat nem...

Lenyeg a lenyeg. Most hibazott szerintem is es nyilvan vannak/voltak hibai, de en akkor is jo szakembernek tartom, jo utanpotlas nevelonek, es azok tenyek amiket leirtam illetve ideztem... akarmilyen "eros" is a roman valogatott. egyebkent nem a mostani valogatottrol van szo.

@MeLa: Nem csupán az a szomorú, hogy látatlanban sokan nem hiszik el a tényeket, hanem az is, hogy olyanok sem ismerik el az igazságot, akik ugyanúgy látták, mint mi.
@KCs: Kérjen bocsánatot tőled is!
@guriga uram jr.: én az itt folyó vitába szándékosan nem kívánok állást fogalni, mert "hit-vitának" tartom, s mint tudjuk, eddig a világtörténelemben még senkinek sem sikerült ilyen kérdésben igazságot szolgáltatnia...

A tények makacs dolgok, az emberek is makacsok, az idő meg majd eldönti, hogy melyik makacsság volt erősebb, csak nehogy akkor már késő legyen...
Meg az összes cybergyerek.
@MeLa: a film, amit említettél valóban tökéletes példa; riasztó, h a tanítványok olyanná válnak, mint a mester (úgy gondolkodnak, fenyítést használnak, hiszen ezt tanulták, mint "pedagógiai" módszert). Ezt az ámokfutót el kell távolítani a jégkorong közeléből, bármilyen eredményeket ért el, ez nem menti fel. Emberek, ébresztő! 2008-ban senki sem beszélhet és bánhat így 1 gyerekkel!!! Bármelyik szülőtársam mit szólna, ha meghallaná, h a tanára így "oktatná ki" a fiát??
A "válogatottam", és a "jégpályám" szavaktól külön kiütést kaptam...
@sisti: Nem értem, miért csak a 3. pontra válaszoltál. Én ugyan miért irigykednék rá? Engem hiába is hívnának fel, jómagam vettem részt sikereik megalapozásában. :) Viszont mindegyikük életében van legalább 3-4 másik edző, aki igen, ők viszont nem kapnak ekkora elismerést. Mint említettem, az általad felhozott tehetségek közül hármat is Keszthelyi Mikiéktől hozott el, akik azelőtt évekig nevelték a srácokat. Nem azért mondok nevet, mert bele szeretném keverni Mikit is a vitába, de tény, hogy többek között őt is jobb embernek és szakembernek tartom.

A román válogatott pedig a '80-as években volt utoljára ereje teljében, és ahhoz az égvilágon semmi köze nem volt Kercsó úrnak.

Megpróbálhatod eltusolni a tényeket "lényeg a lényeg" kezdetű mondatokkal, de fölösleges. Az érveim 99%-ára nem hogy ellenérvet, de semmilyen kisebb mértékű reflexiót nem kaptam. Jó lenne ezen elgondolkozni. Apropó, reflexió. Ezt olvassátok el, hátha kicsit képbe kerültök a pedagógiával kapcsolatban: www.oki.hu/oldal.php?tipus=cikk&kod=MAGTAR-II-Reflexio

Amiket idéztél, csupán féligazságok voltak. A mostani hibái egész edzői pályafutását végigkísérték/végigkísérik. A "nevelő" jelzőt pedig az eddigi ismeretek tükrében nem hiszem, hogy ráaggathatnánk Kercsó úrra. Különben még megsértődnének az igazi nevelők.
@guriga uram jr.: Így akartam: "jómagam NEM vettem részt..." :)
@MeLa: Nem azok miatt vitatkozom, akik válaszolnak a hozzászólásaimra, sokkal inkább azok miatt, akik mernek kétkedni vitapartnereim igazában.
Kercsó Á. elismerte, hogy hibázott, másrészt "Sarcia Nikola nem szenvedett sérülést, minden rendben van vele.". Szerintem Árpibá csak a tudtára akarta hozni a gyereknek, hogy ne színészkedjen többet, más kérdés, hogy milyen stílusban teszi mindezt, bár lehet, hogy így volt hatásos, ezt majd az élet eldönti.

"Megjegyezném, hogy Kercsó Árpád részéről nem ez volt az első etikátlan megnyilvánulás, bár ilyen kirívó esettel nem találkoztam.
Amennyiben vizsgálatuk alapján a fenti vádak beigazolódnak, a lehető legsúlyosabb formában elmarasztalni szíveskedjenek. Úgy gondolom, hogy ilyen szakember kiskorú gyermekek nevelésében nem vehet részt, a korosztályos válogatott vezetésére nem méltó."

Most mégis mit akartok??? Azt, hogy Kercsót tiltsák el örökre???

"Kötelességemnek érzem nyilvánosságra hozni a történteket nemcsak a jégkorong berkekben, hanem más fórumokon is, ahol az ifjúságnevelés szóba kerül. Ezért levelemet el fogom küldeni:

1/ Gyermek és Ifjúságvédelem
2/ Területi Gyermekvédelmi Szolgálat Zalaegerszeg
3/ Oktatási és Kulturális minisztérium Országos köznevelési Tanácsának
4/ Összes Mo-i sportújságnak
5/ Összes számomra ismert mo.-i jégkorong fórumra az interneten
6/ Az RTL Klub Fókusz és TV2 Napló műsorának.

Remélem azt is kötelességeteknek érzitek, hogy felszólítjátok az említett csatornákat, hogy vegyék le a műsorukról a sok baromságot, mert pl egy győzikében legalább annyi trágárság elhangzik mint amit Kercsó mondott. Miért kell egyből világgá kürtölni, hogy Kercsónak márpedig semmi keresnivalója nincs az utánpótlásban?? Lehet, a módszereivel egyetérteni illetve nem, ha nem tetszik ne vidd oda a gyereket.
@guriga uram jr.: Jack Welch szavai jutnak eszembe, aki a világ egyik legsikeresebb vállalatvezetője:

„És elküldjük azokat, akik nem rendelkeznek ilyen
értékekkel, még ha jelentős eredményeket könyvelhetnek is el…. Hogy támogassuk értékeinket, azokat a vezető beosztásúakat is el kell bocsátani, akik jó eredményeket produkálnak ugyan, a számokat tekintve nagyszerű munkát végeznek, de nem követik ezt az irányvonalat. Útjaink elválnak.”

A magyar hokikultúra éve ha nem csak maszlag, akkor az MJSZ is kőkeményen alkalmazza ezt a megközelítést.

Semmilyen vélt vagy valós eredményesség nem legitimálhat az értékeinkkel nem egyeztethető magatartást!!!
Én a gyergyóikat is megkérdezném,ott volt edző.
@guriga uram jr.: szerintem teljesen logikus, amiket írtál, kívülállóként maximálisan egyetértek az általad írt - vsz minden józan emberi norma szerint evidens - dolgokkal. Bár az én fiam még csak négy hónapos, és messze nem biztos, hogy jégkorongozni akar majd (azért a fater rajta lesz az ügyön :) ), de az már most világos számomra, hogy ilyen helyzetben mit tennék.
Egyértelmű tény, hogy Kercsó módszere eredményes - de én azt mondom, egy eredmény sem érhet ennyit. Az pedig külön ellenszenves számomra, ahogy Kercsó az efféle helzetekre reagál. Értem én, hogy kevés pénz van a mai jégkorongban, és ha valakit ennyire nyomnak, mint őt, akkor azt meg kell becsülni, de azért meg lehetne válogatni azokat az eszközöket, amiket ennek érdekében bevet. Én is esélyesnek látom, hogy ekkora hátszéllel más - jelenleg kevéssé ismert - edző is fel tudna mutatni érdemi sikereket (és közben emberként viselkedik a tanítványaival is).
@Bencito: Árpi bá' leordította a gyerek fejét, mert megsértődött azon, hogy otthagyta a Titánokat. Ez a módszer nagyon hatásos lehet, ha idegbeteg gyereket akar nevelni. Bár eleve elfogadhatatlan, hogy más edző tanítványával teszi mindezt.

Igen, jó lenne, ha az MJSZ keményen megbüntetné Kercsó urat (eltiltás, pénzbüntetés, stb.). A XXI. században ennek így kell történnie.

Talán előzőleg nem kellett volna hamisan, kizárólag a pozitívumait kiemelve, nem kismértékű hátrányait pedig mélyen elhallgatva fénylő trónusra emelni.
@guriga uram jr.: Biztos vagyok benne.:)
@guriga uram jr.: En nem gyozlek meg, Te sem gyozol meg.:) A roman valogatottal kapcsolatosan mg annyit h en errol beszelek es Kercso is: Csiki Csaba szavai:"Ötévesen, Csomafalván kezdtem a jégkorongozást Kercsó Árpád tanítványaként,..";

"1987-ben, Bukarestben rendezték a korosztály B-csoportos világbajnokságát, és ott a döntőben 4-2-re legyőztük a dánokat. Ezzel felkerültünk az A-csoportba. Ez azután sem sikerült senkinek. Azon a vébén minden meccsen játszottam, és az angolok ellen gólt is lőttem. 1989-ig hokiztunk a korosztály legjobb vonalában, akkor Lengyelország ellen játszottuk a sorsdöntő selejtezőt a bennmaradásért, és három mérkőzésből kettőt megnyerve bennmaradtunk. Ezután a mi generációnk kinőtt az U18-ból, a fiatalabbak pedig kiestek a későbbiekben. Nem lehet elfelejteni a Csíkszeredában rendezett Barátság-kupát sem, ahol többek között Pavel Bure, Jaromir Jagr és Teemu Selanne voltak az ellenfelek..."

Az emlitett 14-ben benne van Baroti Zsolt is, Csata Csaba is.
Szerintem mindenki tudja, hogy milyen Árpibá. Jó büntessék meg, csak azt nem tudom, hogy kinek kell fizetni és legfőképpen, hogy mennyit, ha a klubnak, akkor az ugyanolyan sportszerűtlen mint amit a csávó csinált, örülnek,hogy van egyáltalán jegük, ha Árpibának ő vagy befizeti vagy nem. Szerintem max kap 1-2 meccses eltiltást meg ejnye-bejnyét.
@Muki76: Gyergyocsomafalvi vagyok,illetve voltam mert már lessan 19 éve hogy nem élek ott.
Kérdezhetsz bármit,szivesen válaszolok!
Amugy a hokit Kercso Árpinál kezdtem,az alapokat ö rakta le,és hogy még most is hokizok részbe neki köszönhetem részbe meg a kitartásomnak,a szeretetemnek e szép sport iránt!
Állok rendelkezésedre.
Üdv.kapusLaci
@guriga uram jr.: miféle fénylő trónusról beszélsz, te jóember? ahányszor megjelenik itt a neve (vagy meg se kell hogy jelenjen), azonnal felharsan a basztatók ezerfős kórusa. számold már meg, hányan mellette, hányan ellene. azért az, hogy a kercsógyűlölők milliói még üldözött kisebbségnek is érzik magukat, mégiscsak túlzás. elnézést a heveskedésért, de eddig elfojtottam :)
@KCs: Keress egy idézetet az összefogás erejéről, mert van olyan is! Azt is vállalatvezető mondta.
@Bencito: Ez lenne a helytelen. A vétkesnek (Kercsó Á.) be kéne fizetnie egy nagyobb összeget. Támogassák vele az utánpótlást. Ezután pedig tiltsák el annyi időre, amennyire jónak látják, de 1-2 meccsnél mindenképpen többre. Véleményem szerint a további zalai mérkőzésekre fegyelmi ellenőrt kell küldeni, aki figyeli Kercsó úr viselkedését. Amennyiben az ő megítélése szerint nem változott pozitív irányba Kercsó úr viselkedése, tiltsák el végleg. Ez szerintem megfelelő büntetés lenne.

@sisti: Ez az U18. Felnőttben fel tudtak mutatni valamit? Az utánpótlás eredmények szépek, de feleslegesek, hiszen felnőttben teljesedik ki az addig elvégzett munka.
Egyébként utánanéztem az eurohockey.net-en az 1970/1971-es korosztálynak. A magyar bajnokságnál magasabb szintre - sajnos - egyikük sem vitte.
@troller: A kiadványokról, a média felemelő erejéről beszéltem, jóember. Ha egy kiadványt mutatsz, amelyben kőkeményen leírják Kercsó úr botrányait, megszólaltatják azokat, akiket elnyomott, megemelem neked a kalapom.

Mi nem basztatunk vagy gyűlölünk senkit. Igencsak szélsőségesen fogalmazol. Mi objektív kritikákat fogalmazunk meg saját és közelebbi ismerőseink tapasztalatai alapján. Ha ez nem tetszik, állj elő ellenérvekkel. Segítek: Mostani írásodban egy sem volt.

@mbemba: Itt nem az összefogásnak, hanem az emberi értelemnek kéne érvényesülnie.
@sisti: Én amúgy nem akarlak meggyőzni. Mint már kétszer elmondtam, a bizonytalan laikusok ismereteit szeretném kiegészíteni azzal, ami a médiában nem hangzik el.
Nagyon szomorú lennék ha ez mind megtörténne, hibázott, elismerte, de ellenőr meg végleges eltiltás ... Továbbra is tartom akinek nem tetszik ne járassa hozzá a gyerekét.
@Bencito: Sarcia Nicola már nem hozzá jár, mégis megpróbálta "fegyelmezni". Gyergyói illetőségű ismerőseim mesélték, hogy amikor utánpótlás-meccsen Kercsó úr csapata ellen játszottak, igaz, nem ment be az öltözőjükbe, hanem a palánk mellől kiabált nekik hasonló jókat, amikor a közelében voltak. Akinek nem tetszik, ne is játszassa ellene a gyerekét?
@kapusLaci: Nem akarom Kercsó eredményeit blamálni,nem is értek annyira a jégkoronghoz,hogy megmondjam hogyan kell egy jól hokizó generácíót kinevelni.Az eredmények mellette szólnak.
Habár ,és itt gonoszkodok egy kicsit,az Sc kölyökcsapat az idén kétszer legyőzte a Titánokat.

Csak a modern pedagógiai módszerek sem működnek mindig,példa rá az egyre szaporodó gyerekgyilkosság,iskolai mészárlás.Bizony néha jól jön egy ,egy atyai legyíntés annak a "büdös kölyöknek",hogy legalább tiszteletet tanuljon.

Amikor ezt írtam "Biztos vagyok benne.:) " arra az afférra gondoltam,amikor néhány éve Kercsó nagy igéretekkel érkezett szülővárosába edzőnek,majd másfélhónap után -magyarázatára nem emlékszem-ott hagyta a gyergyói csapatot.
@guriga uram jr.: Ha normális körülmények között tudna dolgozni, akkor biztosan nem beszélne mocskosan. Feszült ember rondábban szokott beszélni. Gondoljatok azokra a hírekre, amelyek mostanában Egerszegről jöttek!
Kellene hagyni dolgozni!
Ő pedig ne beszéljen hangosan gyermekekkel!

Hallotam én már nagyon jó édesapát hangosan beszélni a fiával!

Olyan értelemben pedig jó lenne összefogni, hogy a jégkorongosok nincsenek olyan sokan, hogy ne szorulnának egymásra.
Félve szólok itt ismét, mert az üggyel kapcsolatban már leírtam véleményem. De engedtessék meg, hogy mint gyakorló szülő, két hokis apukája a következőket írjam.
1. Felejtsük el már azt a mitoszt, hogy 10-12 éves gyerek nem beszél csúnyán és nem szimulál.
2. A szülő a helyszínen sokkal durvábbnak él meg dolgokat, mint ami valójában akkor ott megtörténik. (Ehhez jó videófelvétel megtekintése.)
3. Talán GUJR is megerősít, hogy azért vannak olyan edzők is, akiknek eljár a keze, botja az öltőzőben és nem mindig az ellenfél sportszerű legyőzésére buzdít. (Nem vagyok a testi fenyítés ellen, néha kimondottan jól jön. A lelki megalázást viszont semmilyen körülmények között nem fogadom el!)
4. Én biztos rossz szövegértelmező vagyok, de valahogy az általam olvasott újságcikkekből, könyvekből, amelyek a szapporói diadal óta megjelentek, valahogy nem KÁ szídása jött le.

ui: Én továbbra is fenntartom összes véleményemet,a mit KÁ-ról és az esetről eddig írtam.
@guriga uram jr.: én nem kercsót védem, szívem, nem is ismerem őt, nem is igazán érdekel. csak attól áll fel a hátamon a szőr, amikor a massza képesnek érzi magát objektív (objektív, atyaúristen) igazságok megfogalmazására.
Mégvalamit a nevelésről.
Popper Péter mondta valahol és valmikor,pontosan sajnos nem tudom idézni,hogy egy gyerekből akkor lesz egészséges felnőtt ha a nevelése során egyaránt ott van a szeretet és a félelem,lehetőleg egyenlő arányban.
1. Ez nem lep meg, Újvárosban is ilyen volt vagy még durvább...

2. Ne legyetek már oda a szakmaiságáért. Lehet, hogy beleneveli a játékosokba, hogy végig harcolni kell, de alap taktikai dolgokat nem tud a gyerekeknek megtanítani. Most látszik a Volánban, hogy néhány Kercsó nevelés 30 év felett mit tud, illetve mit nem tud... Plusz ott van Toki, akit észre sem vett, pedig az egyik legintelligensebb játékos a pályán!
@sisti: sajnos, némely most megjelent írásmű nagy hibája, hogy nem veszi figyelembe az újságírói etika alapnormáját, miszerint hallgattassék meg a másik fél is. Veled ellentétben, aki át is élte a jégkoronban ezeket az éveket, pontosan tudja, mi történt, hogyan és milyen áron. Nos, így már jóval árnyaltabbak a dolgok. Ma egyfajta történelemhamisítás folyik, ami egyoldalú forrásokra támaszkodik.
@tillasz: én úgy gondolom, hogy a posztodon ennél sokkal korszerűbb gondolkodást kéne képviselned és nem az állatias középkori módszerek elsimerése, hanem a nálunk fejlettebb hokikultúrák módszereinek meghonosítása, propagálása lenne a feladat. Azt pedig, hogy minden éppen úgy történt, ahogy leírták, te is nagyon jól tudod.
@guriga uram jr.: Azt, hogy ki mit hallott, meg mesélték azt inkább hagyjuk. Nem hinném, hogy azért ordította le a fejét, mert ott hagyta a csapatát, hanem a szimulálás miatt, már csak azért is mert a válogatottba nem tűr ilyet.Másrészt nyugodtan játszhatok ellene, nem lesz itt semmi probléma.
@mbemba: Mint írtam korábban, Kercsó úr több mint 20 éve dolgozik Magyarországon. Dunaújvárosban és a Starsban olyan körülmények között dolgozhatott, amilyenek sehol máshol nem voltak az országban - legalábbis jégkorong berkekben. Amikor Újpesten volt hasonló, csődközeli helyzet (a NYITOTT jégpályánk és a szakosztályunk is veszélyben volt), érdekes módon egyik edzőnk sem rohangált át az ellenfelek öltözőjébe, de még csak nem illették őket ilyen szavakkal.

Azt is írtam,hogy Kercsó nemcsak, hogy nem az apja, de nem is az edzője Nicolának. Akkor miért beszélt így vele?

Minden tapasztalt edző tudja, hogy ha van egy jó játékosod, aki viszont bomlasztja a csapatszellemet, és ellenáll mindenféle jó szónak, attól meg kell válni. Hát ugyanígy kell eljárni ebben az ügyben is, csak most Kercsó úr ez a játékos.
@guriga uram jr.: Igen, de az egy tényleg jó generáció volt. Csiki ugyan tévedett abban, hogy Selanne ellen játszott Szeredában a Barátság kupán, (ahová Magyarország nem küldött csapatot) 1987 -ben, de láttuk itt játszani Jagr-t, Buret, Kozlovot egy olyan 18 éves román válogatottal, amely nem vallott szégyent. A Játékosok pedig azért nem vitték többre, mert akkoriban szüntették meg az iskolákban a sportszakosztályokat és kezdték lassan megölni a hokit - hisz a súlypont a székely megyékben volt.
Kercsóékkal kapcsolatban: határozottan emlékszem sok brutális és triviális megnyilvánulására,(úgy az övére mint Kercsó Csabáéra), volt olyan, hogy az ellenfél játékosait bottal kezdte ütni, saját játékosait pedig nemegyszer biztatta arra, hogy vonják csak ki forgalomból az ellenfél egyik-másik játékosát. Ugyanis a 80-as években volt szerencsém a legtöbb ifi mérközést élöben követni.
Lehet valaki jó edzö, de a brutalitás - föképp, hogy 12 éves gyerekekröl van szó- elitélendö dolog.Akár törvényesen is.
@Tillasz:

3. Ez így van, és nem is tartom helyesnek.
4. Pont ezt nevezem Kercsó-mítosznak. Csak íz került napvilágra, ami szép és jó. A negatívumokat legjobb esetben is egy mondatban letudják, "dehát mindenki hibázik olykor" zárással. Le kéne írni végre azt is, ami nem válik Kercsó úr dicsőségére, hiszen így tud a laikus objektív képet alkotni.

A többi ponttal egyet kell értenem.
@troller: Nagyon jó, hogy ezt elmondod, mert véletlenül olyannal vitázol, aki ismeri a módszereit, ebben az esetben pedig eltekinthetünk a "massza" megnevezéstől és a hasonló ledegradáló jelzőktől. Ha még el is mondod, hogy fogalmad sincs arról, ami itt folyik, miért állsz le vitatkozni olyannal, aki viszont igen?
@guriga uram jr.: Írtam, hogy rosszul tette, hogy kiabált a gyermekkel.

Egerszegen viszont nincs gyöngyélet, ezért lehet feszültebb. Azt, hogy milyen körülmények között dolgozott az említett helyeken, azt igencsak kiérdemelte.

Tényleg úgy gondolod, hogy jobb lenne, ha Kercsó nem dolgozna? Az utolsó bekezdésedet így értettem.:(

Kercsó Árpád, pedig ne kiabáljon gyermekekkel! Senki ne kiabáljon velük... Csak ha megérdemlik:)))
Tehát: ha bíró figyelmesebb, az öltözői jelenet már meg sem történik, ugye??
Mert, ha a Kercsót mebüntetik, vegyék elő pár percre a bírót is!
És azokat a szülőket is, akik meccsre menet a gyereküket és saját egyéni taktikai utasítással látják el -ami persze sosem egyezik az edzőével.. :)

4 gyermekem van. 4 féle sportot űznek.
Mindenhol van és lesz figyelmetlen bíró, igazságtalan pontozó.. hevesebb vérmérsékletű edző, érdekes szülő.. és aktuális kis sztárok -akikből vagy lesz, vagy nem lesz felnőtt sportoló..

Egy ilyen helyzet kialakulásának több összetevöje is van.
Ha a Kercsót elküldenék, leváltanák, adódna más cirkuszolnivaló.
Mert ilyenek vagyunk mi emberek. :)
@miki78: szerinted toki kinek a nevelese?
@guriga uram jr.: nem vitatkozom veled, csak csodállak, mert ahogy mondtam is, ritkán találkozom az objektív igazság birtokosaival. hogy személyedben ilyesvalakit tisztelhetek, az már eleve feljogosít bármilyen jelző használatára.
@Bencito: Persze, nyilván puszta fantazmagória minden rossz, amit hallunk Kercsó úrról. Ugyanmár. Miért állsz ki mellette, amikor nem láttad, mit csinál és hogyan teszi? Mert "jók az eredményei"? Hagyjuk már. Én is elviszek 11 éves gyerekeket külföldi mini tornákra, aztán megnyerjük, szépen is csillog majd az az érem.

Másfelől csak nem érted meg, hogy az ellenfél öltözőjébe semmilyen körülmények között nincs joga betenni a lábát a másik csapat edzőjének, főként úgy, hogy még jelenetet is rendez ott. Kíváncsi vagyok, mennyi mindent tudna még Kercsó úr lenyomni a torkotokon. Elképesztő.
@guriga uram jr.:
Azt leírtam, hogy ne kiabáljon gyermekekkel!

Zalaegerszegen most nincs gyöngyélet, ezért lehet feszültebb. Azt, hogy az említett helyeken jó körülmények között dolgozott azt alaposan kiérdemelte.

Azt utolsó bekezdéseddel azt akarod mondani, hogy ne Kercsó Árpád ne dolgozzon? :((

Gyermekekkel ne kiabáljon senki ............................................... Csak ha megérdemlik:)))

egyebkent dunaujvarosbol azert kellett mennie mert tobb szulo szakemberebb volt a szakembernel. azert nehogy mar a szulo mondja mikor ki es hogyan mennyit jatszon? ez volt ott a legnagyobb baj. es csak nehany nev aki itthon a kezei kozott nottek fel: ladanyi szelig erdosi vas testverek tokaji de lehetne mondani meg par nevet akik nem ujvarosi nevelesek de szerettek volna a kezei alatt jatszani.
es meg egy dolog nagyon rafer a mai tizenevesekre egy ket pofon tisztelet a kivetelnek...
@troller: Örülök, hogy híve vagy az objektív véleményalkotásnak, és ilyen mélyen elítéled a féligazságokat. Köszönöm, hogy engem célzol meg eme pompás jelzővel, remélem, én is jogosnak érezhetem, hogy hasonlókat fogalmazzak meg irányodban. Érezd magad felvértezve velük. Remélem, az, hogy megtisztelő módon rám veted igazságérzeted csillanó fényét, azt jelenti, hogy te magad elismered: azzal, hogy engem találtál meg, gondolkodásod elért egy bizonyos mélypontot. Ennyit a személyeskedésről, viszlát neked.
@mbemba: Dolgozni dolgozzon nyugodtan, de ne bánjon úgy a gyerekekkel, mintha tengerészgyalogosnak képezné őket.

Azt próbáltam érzékeltetni, hogy jó körülmények között is ugyanígy viselkedik, így az érved nem helytálló.

Szerinted mikor érdemli ki egy gyerek a kiabálást?
@kiralyfi: Te ezt ilyen jól tudod? Akkor gondolom, semmi sem igaz a pofonokból, a túledzésből, a káromkodásból, ordibálásból, és társaikból. Érdekes, amit mondasz, mert miután más edző vette át a srácokat, ugyanazok játszottak, akik Kercsó úrnál.
@kiralyfi: tudom, hogy Kercsóé, miután kölcsönadta Újpestre, mert nem látott benne semmit. Aztán egyszer egy Újpest-Újváros meccsen észbe kapott :)

De nézd meg, hogy az EBEL meccseken sokszor olyan dolgok vannak, amit egy 18 éves svéd v kanadai már rég elsajátított, nálunk meg az edzőnek kell taktikai elemeket tanítani a 30 felettieknek... de ez volt már Ferber idején az Újvárosban is..

Szerintem Kercsó se konyít többet a hokihoz, mint bármelyik magyar edző, csak erőszakos, brutális és olyan dolgokat csinál, amiért nyugaton örökre eltiltanák a gyerekek közeléből is!
Ehhez a poszthoz nem lehet több kommentet hozzáfűzni. Mondjuk tudtuk előre.
süti beállítások módosítása