HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Bartalis: Úgy érzem, jól megy most a játék

2008.11.28. 08:40 hokikori

A svéd elitligában játszó Vas János teljesítményéről folyamatosan tudósít a blog, és a budapesti olimpiai előselejtezőn is megcsodálhatta játékát a sok ezer hokirajongó. A felnőttek előszobájában, a junior korosztályban és a kapujában, az ifjúságiak közt is vitézkedik azonban két fiatal magyar csatár. Nem is akárhogyan.

Közülük a fiatalabb Hári János, róla többször írtunk. Vele kapcsolatban most csak annyit, hogy 15 mérkőzés után 8 góllal és 21 gólpasszal, tehát 29 ponttal a második helyen áll az ifik kanadai táblázatán.

Írásunk főszereplője az idősebbek között szereplő, 1990-es születésű Bartalis István. Ott ismerkedett meg a sportág alapjaival, ahol apja befejezte aktív pályafutását: Győrben. Harmadik éve a svéd korosztályos bajnokság legjobbjai között kergeti a korongot.

Jelenleg a IF Troja/Ljungby jobbszélsője, számára kedvezőbb esetben a centere. Ez az első éve a korosztályban, és két hónap ismerkedés után november közepétől elkezdte a pontgyártást. Immár csapata második sorában vitézkedik. A déli divízió táblázatának középső részén állnak, két győzelemre a dobogós helyezéstől. Nehezen indult az idény, de már 21 mérkőzésen vannak túl, 2 gól, 8 gólpassz, azaz 10 pont Bartalis mutatója, de hozzá kell tenni, mióta eredeti posztján, a megfelelő helyen játszik, azóta egy pont per meccs fölött teljesít. Az elmúlt időszakban nemcsak ő, a csapat teljesítménye is feljavult, jelenleg a tízcsapatos csoport ötödik helyén állnak.

– Gratulálunk az utóbbi mérkőzéseken nyújtott teljesítményéhez. Három mérkőzésen szerzett 8 pontra még itthon is felkapja az ember a fejét, hát még a svéd elitligában.

– Köszönöm, tényleg úgy érzem, jól megy most a játék. A szezon elején nem volt ez így. Vasárnap is volt egy gólpasszom, de sajnos a jegyzőkönyvbe nem nekem írták be.

– Ehhez a jó szerepléshez hozzá is szokhatunk?

– Úgy legyen. Most éppen edzésről tartok hazafelé, tréning közben kaptam egy nagyot, a térdem sajog, a combomról pedig jobb nem beszélni. Kemény ütést kaptam a kezemre is, amely fél éve eltört, így az sem 100%-os. Remélem, a játékból nem esek ki, mert nagyon készülök december 6-ra, amikor édesapám meglátogat. Régen látott játszani, meg akarom neki mutatni, mit tudok.

– Mi változott a legutóbbi három mérkőzést megelőző időszakhoz képest?

– Nyáron kerültem fel a nagyokhoz, eleinte kevés játéklehetőséget kaptam. Egy idő után megkértek, álljak be a 18 évesek közé néhány mérkőzésre. Miután a visszajátszás alkalmával 4 meccsen 9 pontot értem el, újra bizalmat kaptam. Ráadásul kedvenc posztomra kerültem, centert játszhatok, ami nagyon fekszik nekem. Az 1–3. sor hasonló jégidővel, hasonló képességű játékosokkal rendelkezik. Én az utóbbi időben hol a második, hol a harmadik sor tagja vagyok.

– Úgy tűnik, mintha a csapatnak is jobban menne most.

– Most valóban csapatként dolgozunk, nem úgy, mint korábban, amikor az egyénieskedés volt a jellemző. Most a mindenki egyért, egy mindenkiért elv alapján küzdünk a sikerért.

– Mit tartanak a szakemberek az erősségének?

– A technikai felkészültségemre a lehetséges 10 pontból itt 8 pontot adtak, ami állítólag az orosz felnőtt szint átlagos jellemzője. A társaimat hatékonyan szolgálom ki, rendre szerepet vállalok a gólok előkészítésében.

– Milyen területen tudná még tovább fejleszteni a játéktudását?

– Testtömegnövelésre van szükségem. Állítólag genetikai adottságaim alapján későn érő típus vagyok, de ami késik, eljön. A jégen jól állok, a nálam termetesebbek sem billentenek ki könnyen az egyensúlyomból.

– Van csapattársa, aki valamelyik ország korosztályos válogatottjának a tagja?

– A soromban egy norvég U20-as válogatott védő szerepel, azonkívül egy dán U18-as és egy svéd U18-as válogatott kerettag is van a csapatban.

– Tudnak a klubtársai arról, hogy a magyar korosztályos válogatott tagja? Van-e ennek már valami presztízse Svédországban?

– Igen, nagyon is. A válogatottság függetlenül attól, hogy melyik nemzetről van szó, rangot jelent. Minden csapattársam tud róla, ez itt dicsőség. A norvég sráccal már meg is beszéltük, hogy találkozunk Dániában a világbajnokságon.

– Tartja a kinti magyarokkal a kapcsolatot?

– Igen, van itt például három srác, akik már kint születtek, egy-két évvel idősebbek, mint én, és főként hobbiból korongoznak. De volt úgy is, hogy egy csapatban játszottunk.

– A sport és a tanulás összhangja milyen formában oldható meg?

– A napom nagy részét az iskolában töltöm. 10. osztályba járok, üzleti-gazdasági ismeretekre oktatnak minket. Reggel 8.15-15.30-ig tanulok, és ha nincs meccs, akkor jön az edzés, ami általában másfél órás.

(A fotók a 2008. évi divízió 2-es ifjúsági világbajnokságon készítette Graham Goodman, a szerző engedélyével közöljük a felvételeket, köszönet érte.)

12 komment

Címkék: válogatott juniorok bartalis istván

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gratulálok István, nagyon szép eredmények!
Ezeknek a fiataloknak ilyen bajnokságokban biztos nem fog megállni a fejlődésük.
Nagyon jó ilyen cikkeket olvasni, mert ezek a srácok 5 év múlva nagy valószínűséggel felnőtt válogatott tagok lesznek és engem mindig megnyugtat, hogy a Palkovics-Ocskay generáció kiöregedése után is van jövő!
Játszottunk már együtt, sőt, ha jól emlékszem jópárszor lejött hozzánk a nyáron görhokizni is. Nagyon tehetséges és jó nézni a játékát. Sok sikert kívánok neki!
Istinek és a magyar válogatottnak is sikereket kívánok a junior világbajnokságra. Remélem Isti nem haragszik meg, de most egy másik játékosnak szeretnék a cikk segítségével üzenni (Ő tudni fogja, hogy neki szól). Az alsó képen Isti homlokán egy seb látható. Ezt tavaly a világbajnokságon az angol válogatott elleni mérkőzésen szerezte. Az ellenfél egyik játékosa bottal megütötte a fejét, de olyan erővel, hogy a fejvédőn keresztül sebet ejtett. Isti elesett, a bíró pedig továbbot intett. Csak jóval később vette észre, hogy a centerünk a jégen maradt. A történet további részét már ismered... :)
Jó ilyen híreket olvasni. Az életkora alapján Isti akár Svájcban is velünk lehet Sofi, Nagy és Kóger mellett! Az pedig, hogy tanulás mellett is ilyen szép eredményeket mutat fel, külön elismerést érdemel! Sok "Egri János" kell még nekünk:DDDD
Már csak egy elitligában játszó magyar hátvédről is hasonló jókat szeretnék olvasni egyszer
Kedves jágör68!
Van ám nekünk már "újdonsült hátvédünk" is.
Hári János csapata az utóbbi mérközéseket sérülési hullám miatt 4 védővel játszotta le és Janikát is betették védőnek.Ennek ellenére abból a pozicióból is szerzi a pontokat.21 asszisztjával vezeti a liga gólpassz statisztikáját és ami még a védőmunkáját dícséri toronymagasan (+36-7=+29!!!) vezeti a +- mutatót.A mögötte álló második helyezett +20-al közel 10 góllal van lemaradva.Mindezt teszi úgy, hogy ez az első idénye az U-18-asok között és lepipálja a svéd U-18-as válogatott játékosokat.
hokikori tudnál erről linket küldeni??
A link és az útmutató:
stats.swehockey.se/
Divisions - J18 - 2008/2009 - J18 Elit Västra - Statistics
Szia Isti (, és mindenki aki olvassa) ! KIRÁLY vagy ! Régóta tudom hogy a kezedben , a lábadban és a fejedben is megvan minden ami ehhez a játékhoz kell ! Döntően mindent az APÁDtól örököltél , mert Ő is igazi nagy szívű remek játékos volt ! Büszke vagyok rá hogy ismerhetem és hogy évekig láthattam játszani még a volános időkben ! Szerencsés vagy , nem kell idegen példaképeket keresned ,az ő mentalítását örökölted és ez eljuttathat a legmagasabb csúcsra is . Kívánom hogy teljesüljenek az álmaitok ! Fehérvári barátaid nevében is sok sikert kívánok neked és az egész családodnak !
azt azert illene megemliteni, hogy az idosebb Bartalis Csikszeredaban kezdte palyafutasat, es a hokit, valoszinuleg ifit is itt kapta el a gepszij
Igen én is láttam még az igazi Sportclub-Steaua derbiken fantasztikus játékos volt.
Keves aszpirin és farkas11!
Ez a cikk ifj. Bartalis Istvánról szól.
Valahol keretet kell tudni szabni egy történetnek és én a fentieken túl nem kívántam menni.Képzeljétek csak el ha egy tisztességben megőszült székely aggastyán olvasónk azt is számonkérné, hogy idősebb Bartalis apukájának a jégkorongozó multjáról miért nem szólunk egy-két szót :)
süti beállítások módosítása