HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Faütővel az NHL-ben

2008.11.27. 13:07 Ryan O'Brien

Tíz olyan játékos van még a világ legerősebb bajnokságában, akik fából készült ütővel játszanak, írja a Denver Post. Az 1920-ban kitalált modell sok évtizeden keresztül szolgálta a játékosokat, kiszorulóban van, de a Stastny testvérek még kitartanak.

A faütők 20-30 évvel ezelőtt kezdtek háttérbe szorulni. A 80-as években vett lendületet a botok evolúciója, bejöttek az alumíniumnyelekkel ellátott eszközök. Az átalakulás felgyorsult, a grafitból, kevlárból (szintetikus szövet, amely különböző anyagokba építve a szilárdságot növeli), üvegszálból készült ütők is megérkeztek.

2007 novemberében a Quebec állambeli Scarborough városában található gyártósorok is leálltak. Paul Stastny, akinek bátyja, Yan is ilyen sportszert használ, elmondta, azért játszik a mai napig fával, mert kényelmes, és ő amúgy sem nagy bombázó.

Általános vélemény, hogy a grafitból vagy kevlárból készült ütők sokkal könnyebbek, erősebb lövéseket lehet velük leadni. Ennek ellentmond Adrian Aucion Calgary-védő teljesítménye, aki a tavalyi All Star-gálán 102,3 mérföldes ütéssel nyert. Fával.

Jelentős különbség az ütők között, hogy míg a fa 20-30 dollárba kerül, a másikért ennek közel tízszeresét, 200 dollárt is kérhetnek. Ha arra gondolunk, hogy egy játékos minimum 20-40 ütőt használhat el – olyan is akad, aki több mint százat – pályafutása során, a költségek között hatalmas a differencia.

A Colorado Avalanche edzője, Tony Granato szerint nem kérdés, hogy a technológia komoly változást hozott a játékban. Az újfajta ütők szinte teljesen egyformák, míg régen egy doboz faütő között ritkán lehetett találni két egyformát. Az ütő tollát mindenki maga hajlította olyan ívűre, amit a szabály megengedett, és a játékos saját stílusára tudta beállítani. Ma már elég elmondani a gyártónak, milyen ívűt szeretne valaki, és olyan készül sorozatban. Az Avs egyik menője, Ryan Smyth például olyat használ, aminek alumínium a nyele, de fából készült a tolla.

Glenn Anderson, akit nemrég választottak a Hall of Fame-be, úgy véli, fontos a változás, ez viszi előbbre a jégkorongot is. Véleménye szerint a technológiai előrelépés hasznosan szolgálta a sportágat. Senki sem vitatja ezt az állítást, még Stastnyék sem. Paul Stastny azért humorosan megjegyezte, a klub könyvelője viszont szereti őt, mert csomó pénzt spórol meg nekik.

Az NHL 10 játékosa, akik fabotokkal játszanak: Paul Stastny (Colorado), Yan Stastny (St. Louis), Georges Laraque (Montreal), Pavel Demitra (Vancouver), Fredrik Modin (Columbus), Adrian Aucoin (Calgary), Markus Naslund (NY Rangers), Michael Nylander (Washington), Bobby Holik (New Jersey), Patrice Brisebois (Montreal).

25 komment

Címkék: nhl felszerelések ütők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amatőr létemre 3.alkalommal eltört a legjobb easton tollam ( s15 ) amit usa-bol rendeltem :) Legujabb technologia lehet hogy zsirkönnyü meg minden de a mi pénztárcánk nem engedheti meg , hogy agyonra lekönnyitett méregdrága cuccokat törögessünk :)az elözö cnt tollam is top toll volt és az is 2hónap alatt meghalt . Ha ezt a 2tollat itthon veszem , akkor 40.000 em lett volna csak a két toll összege. Jelenleg beraktam a görhokin használt fa-müanyag ccm tollamat és még jol birja :) De viszont tényleg sokkal könyebb és jobb ilyen composite ütökkel játszani. a teljesen egybe composite ütökröl nem is beszélek , azok 30-60 körül vannak és ha törik toll dobhatod el.
én is fa - műanyagot használok, egyszer kipróbáltam egy ilyen high tech izét, de nem éreztem hogy jobban menne a játék :), bár ezen semmi sem segít ;), úgyhogy maradok az olcsó-közép kategóriánál
Al McInnis is éveken át fa ütővel nyerte a legerősebb lövés versenyt.Elmondása szerint, mert azt szokta meg.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a top ütők picit könnyebben törnek, mivel profiknak készül, ők meg általában megengedhetik a gyakori cserét.Ezért nem is veszek soha csúcsmodellt, és eddig csak 2 ütőm volt, ami nem bírt ki egy szezont.
hmm...nem gondoltam volna h az NHLben játszanak még faütővel. De ez is csak azt igazolja h nem szar a faütő...sőt. Csak ugye azon a szinten megengedhetik maguknak h a legdrágább csúcsmodellekkel játszanak.
Durex26 hsz-ére reagálva: nekem Easton alu nyelem van fa tollal, és használ, bár csak egy minimálisat és ha nem tudnám akkor lehet nem is tűnt volna fel h jobb mint a faütők:D rugózik a nyél a lövésnél.

De ha ezaz Easton alu nyél eltörik nekem akkor többet nem veszek ilyen high tech ütőt, igazából nem éri meg azt a plusz 20-30 ezret szerintem...
ja és a nyél már 2 szezon óta megvan, most kezdte a 3.-at. és még jelét se adja annak hogy tönkremenne mostanában, szóval lehet h emiatt talán megéri, mert sokáig bírja. Tehát nekem teljesen más a tapasztalatom élettartam terén, mint sziszi_15 -nek :D
De már reég nem veszek bele drága szénszálas,miegymás tollakat. A hervisben veszek legolcsóbb ütőt annak levágom a tollát aztán beteszem a nyélbe :D
Nem kötekedni akarok, de hogy teszel bele egy levágott tollat egy nyélbe?
Egyébként egyrészes kompozit ütőket is lehet már venni 15-20 ezer Ft-tól, és nagyon megérik az árukat. Sokáig ragaszkodtam a fa ütőhöz, de be kellett látnom, hogy a kompozit sokkal jobb, minden téren. 2 szezon alatt 5 faütőt eltörtem, a kompozittal most kezdtem a másodikat, és hál' isten semmi bajom vele.
Én sem kötekedni akarok, de asszem Yan Stastny az idősebb testvér.
vantage007------> úgy teszem bele h megveszem az olcsó faütőt, elvágom a toll fölött kb 15-20centivel. Lecsiszolom a levágott véget kb 10 centi hosszan, addig amíg el nem éri azt a formát/átmérőt, ami pontosan kell ahoz h betudjam ragasztani a nyélbe. nem tom ezen mi olyan érthetetlen,nem csak én csinálom :) olcsób 3ezerért egy gagyi ütő mint 8-9000ért egy toll :D
én inkább veszek 6-7é tollat . de kinek a pap kinek a paprika
Tatavs: igaz, javítom, köszönöm
Szerintem meg szokas dolga az egesz egy Ovechkin vagy barki a klasszisok kozul szerintem bermilyen utovel tud golt utni csak meg kell szokja egy kicsit en nem hiszem hogy az olyan embereknel akik heti 6 napot edzenek merkozeseket jatszanak az a minimalis suly annyira szamit.Amugy minel nagyobb a suly annal nagyobb a lendulet tehat valhol ertheto miert lehet erosebbet utni fautovel.
Szerintem is szokás kérdése, én kipróbáltam mindegyiket, de valahogy a fa ütőhöz húz a szívem, jó kis régi Tisza :).
Egy jó csomó profi reklám ember ezért népszerűsíti a terméket.Nézzetek meg egy amatőr ligás mérkőzést előfordul, hogy több millió forint értékű felszerelés korcsolyázik a jégen, de hogyan? Hogy korcsolyáznak ott a Bauer XXXX korikban? Az hogy törik az ütő vagy nem financiális kérdés, az a kéréds aki használja a komposit botot oda lövi a korongot ahova kell vagy ahova sikerül? Ez itt vonatkozik akár az EBEL csapatra is!!
Aki látta a LEHEL-s oroszokat faütővel az tudja hogy azzal is lehet jól játszani, és ugyan úgy lehet rosszul játszani a komposit bottal.
Teljesen egyetértek Calgary-vel.
Viszont nekem is faütőm volt először, aztán vettem nemrég egy kompozitot, és tényleg sokkal jobb, könnyebb, könnyebb vele a lővés is és az ára sem volt eget rengető (20000ft, igaz akciósan :)) Szerintem akinek nincs sok pénze ütőre az nézze meg hogy mikor van akció a boltokban és akkor vegyen, ez az ütő ami most nekem van 8ezer forintal került többe mint az előző faütőm és bőven megérte az árát!!!
A jó hokisnak mindegy mivel játszik.:-)
Én is pár évig a composite-ütőket próbálgattam, de az lett a vége, hogy visszatértem a fához. Számomra megbízhatóbb, és még a kaput is eltalálom néha vele. :) Bár az a vicc, hogy nem mindig olcsóbb.

Egyébként ha megfigyelitek, sok gyerek - akinek a szülei megengedhetik, de olykor az is, akinek nem - manapság már 12 évesen composite-ütővel játszik (a kapusok is), pedig abban a korban még örül az ember, ha megemelkedik a korong egy lövés után. :P Oké, kicsit túloztam, na de azért most tényleg.
Egy NHL-es játékos tényleg le tud húzni egy egész pályafutást 20-40 ütővel? Én egy szezonra gondoltam volna ennyit. Azért megkérdezném Chris Cheliost, hogy mennyi ütőt evett már meg a maga 46 évével, de nyilván ő a másik véglet. Amúgy nekem a meccseket nézve inkább az a tapasztalatom, hogy sokkal többször törik el a nyél, mint a toll. Ja és talán a Ladányi nyilatkozta valahol mostanában, hogy izület-kímélőbb a fa bot.
Valójában a toll gyakrabban törik el. Amúgy valóban, 20-40 ütő hamar elfogy. NHL-ben talán kb. 2-4 év alatt.
Ovechkinnek volt olyan meccse, mikor 3 ütőt összetört. Mondjuk nagy baj nem érte, mert a CCM egyik "arca".
Több edző (magyar, külföldi) véleménye, hogy a gyerekeknek inkább a faütő használata ajánlatos. Sőt néhol 14 éves korig kötelező.
Egyik fő indoknak azt említették, hogy a könyök, csukló kevésbé terhelődik, a passzok, ütések rezonanciáját sokkal jobban elnyeli a faütő, mint a kompozit.
Ki mit hallott tud erről ?

én még annyit hallottam, hogy mivel sokkal nehezebb is egy faütő mint egy karbon, ezért sokkal inkább megerősíti az ember kezét, meg a kicsik még annyira nincsenek is erősek, hogy eltörjenek egy faütőt, de idősebb korban a kompozit nyilvánvaló előnnyé válik, azáltal hogy könnyebb, erősebb. én addig használtam fa ütőt amíg el nem jutottam oda, hogy 1-2 havonta összetört, akkor váltottam egy jobbfajta carbon ütőre, ami már több mint 2 éves, és jelenleg csak a 2. tollat eszem.

Egyébként fa ütőt használ még Jason Spezza is (OTT), és úgy hallottam, hogy Crosby is sherwood fa tollat használ, amit átmázolnak RBK-nak, a szponzori szerződések miatt.
Kellett nekem dícsérnem a kompositot, eltört az egyrészesem tolla!!!:(
ovechkin már áttért ccm ütőről nikebauer-ra ( one95 )
Szerintem is jobb fiatal korban sima fa ütövel játszani.Crosby a sherwood ( swd ) ütöivel játszott és elvileg olyan tollal nyomja rbk szárral.
csak még annyit, hogy az eredeti cikk szerint a néhány száz ütő az szezononként értendő, és 20-40 ütő áll a játékosok rendelkezésére egy időben.
süti beállítások módosítása