HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Pörögnek az utánpótlás-válogatottak

2008.10.27. 19:11 F. Kapus

Ritka eset, hogy egy hét alatt négy korosztályban is valamilyen válogatott esemény történjen. Márpedig ezen a héten a 14, a 16, a 18 és a 20 éven aluliakat is aktivizálják.

Hétfőn és kedden a serdülőválogatott tart össze. Különleges nem történik, az iskolai szünetet kihasználva a havi edzőtábort szervezte meg a szakvezetés. Kiegészítő programként a NUSI-UPI-ban elvégzendő antropomertriai vizsgálatokra kerül sor.

A serdülőválogatott keretében kisebb korrekciókra került sor. Két Bp. Stars-játékos, Hardi Richárd és Nemes Benjámin felkerültek az ifjúságiak keretéhez. Helyükre Hardi Márton (Bp. Stars) és Magosi Erik (Dunaferr) érkeztek. Az e heti összetartáson Bagdács József (Debrecen), Magosi Erik (Dunaferr), Lak Ádám (Bp. Stars), Sebők Balázs (MAC) és Váczi Dávid (MAC) különböző okok miatt nem vesz részt, helyettük Inglis Márton (MAC) és Ratkai Ádám (UTE) kapott, erre az alkalomra, meghívót.

Október 29. és 30. dátummal újjáéled az U14-es szelekció. A szakvezetés hangsúlyozza, hogy ebben a korosztályban szakmailag nem tartja indokoltnak válogatottnak hívni a kiemelkedő játékosok csoportját. Egyfajta tehetséggondozási keret ez, mert ebben az életkorban még nagyon sok minden történhet, hiszen nagyon különböző a gyermekek fejlődési üteme. Egyetlen kis hokistának sem szeretnék a kedvét szegni azzal, hogy a pillanatnyi állapotfelmérés során nem tartozik a legjobbak közé.

Mivel a 14 évesek között ilyen szervezett felmérés még nem volt, nehézségekre és aggályokra számíthatnak a szervezők az edzőkollégák, a szülők és a játékosok részéről is.

Az U14-es program vezetőjének, mentor edzőjének Kercsó Árpádot kérte fel a szövetség. A mesteredzőt megpróbálják beépíteni az utánpótlás-fejlesztés komplex rendszerébe. Mellé több tehetséges fiatal edző kapott felkérést, Faragó Gyula, Fekti Bálint, Keresztúry Kristóf, Keszthelyi Miklós és Orgovány István személyében. Szongoth Kristóf elfoglaltsága miatt nem vállalta a feladatot.

Szerda este a Héraklész-válogatott az NZ-Starsnál vendégeskedik OB 1-es mérkőzésen.

Csütörtökön és pénteken ifjúsági válogatottunk edzőtáborozik. Ezenközben két edzőmérkőzést játszik Románia 18 éven aluliakból álló válogatottjával. A részletes programról és a válogatottak kereteiről kedden számolunk be.

Minden esemény helyszíne a káposztásmegyeri Jégcentrum lesz.

21 komment

Címkék: magyarország ifjúsági kölyök válogatott serdülő utánpótlás juniorok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"...Egyfajta tehetséggondozási keret ez, mert ebben az életkorban még nagyon sok minden történhet, hiszen nagyon különböző a gyermekek fejlődési üteme. Egyetlen kis hokistának sem szeretnék a kedvét szegni azzal, hogy a pillanatnyi állapotfelmérés során nem tartozik a legjobbak közé...."

Hát persze! Akkor a lányokat eleve miért kell kizárni a programból, ha csupán "tehetséggondozási keret"??? Ennyit az esélyegyenlőségről...
MeLa . Szerinted van helyen lányoknak is a válogatottban?
Boggle: "A szakvezetés hangsúlyozza, hogy ebben a korosztályban szakmailag nem tartja indokoltnak válogatottnak hívni a kiemelkedő játékosok csoportját."

Nyugodtan lehetne női válogatottat is összeállítani, bár azt hiszem ott U16 a legalacsonyabb korosztály. Azt pedig csak halkan jegyzem meg, hogy ha valaki venné a fáradtságot és összerántaná a fiúk között edződő lányokat, lehet, hogy sikeresebb lehetne, mert sokkal szűkebb a mezőny...
Egy dolgot még elfelejtettem, az U14-ben ugye még együtt esdzenek, a bajnokságban együtt játszanak, akkor itt miért nem?
Kedves MeLa! A lányok számára más programot terveznek kidolgozni a szakemberek. Tudomásom szerint ez egy szélesebb életkori sávot foglalna magába, és reményeik szerint az alacsony létszám kedvezni fog az individuális fejlesztésnek.
gm: köszönöm a választ! Bár ha a megvalósulás esélyét kellene becsülni, akkor azt mondanám, hogy előbb leszünk tagjai az euro-zónának...
Most az egyszer annak drukkolok, hogy ne legyen igazad! :)


U-4-es válogatott nem lesz?? Nem korai és értelmetlen ez??
Hol volt Tokaji és Ladányi 12-13 évesen??
Nem tudom. Hol voltak?
Nagyon korai,és abszolút pillanatnyi tehát irreális képet adhat. Ráadásul miről is?!
futás,1-2 koris feladat,kis korongvezetés.
Egyénenként 2-3 hónap alatt mindkét irányba változhat az eredmény. Mellesleg nem véletlenül nincs pl. Finnországban v. Svédországban stb...U16 előtt semmiféle szelekció,bárhogy
hívjuk is. Megvan a veszélye annak, hogy 1-2 ügyesebb srácot elkezdenek hívogatni edzők más klubokba. Láttam már ilyet:)
g.m. Tudod te!Válogatottak biztos nem voltak
Pusztán a felmérésnek van csak értelme, ha képesek lesznek objektívak maradni a felmérést végzők a statisztika legyártása után is, valamint meg tudnak tervezni további szakmai irányokat a hiányosságok ismeretében.

Az eltérő fejlődési sajátosságokból adódó hatalmas eltérések torz pillanatnyi képet fognak mutatni. Csupán maguknak hazudnának azok, akik messze menő következtetéseket tudnak levonni pl. egy 175cm/60kg-os és egy 150cm/40kg-os versenyző összehasonlításából.
Félek tőle, hogy az idő előtt kiválasztottak fejében nem mindenki tesz rendet, gondolok itt sportvezetőre, szülőre egyaránt.
Nemzetközi megméretés nem lehet más, csak önámítás, hiszen máshol már tanultak ennek árnyoldalaiból.
Félek attól is, hogy a gyerekek újra csak eszközei a felnőttek álmainak.

Balogh Tibor és Kovács Zoltán sporttársak ötlete volt 13-14 éve, hogy minden egyesület 10-10 játékost + kapust delegált egy hétvégi házi tornára, ahol tetszőlegesen összeraktak két egyesületet és ez alkotott egy csapatot körmérkőzéses rendszerben minden más egyesület hasonló vegyes csapatával játszva. Abban az időben egy teljes szezonban egyszerre 60-80 gyerekre szerveztek tornát, ahol a csapatok pl.:UTE-FERR, ALBA-MAC, JáSZ-FRADI, stb... szerepeltek. De ezek a csapatok U16-os "válogatottak" voltak.
emlékező!
Nem őt kezdődik a probléma, hogy nincs aki a gyerekek fejébe helyretenné a dolgot, hanem nincs senki aki a szülők fejében rendet csinálna.
Hiszen itt a blogon is olvashattunk már 7, 8, 10 éves gyerekeket óriási tehetségnek kikiáltva.
Egyetértek, de akkor pláne nem kell egy picit sem különbséget tenni gyerek és gyerek között ebben a korban, hiszen csak irigység, konfliktus adódhat túl korán és súlytalanul!
A miheztartás végett: a szövetségben senkit sem érdekelnek a 14 év alatti gyerekek. Az egész Kercsó bácsi különműsora. Ő már egy évvel ezelőtt megmondta, hogy ő lesz az U14 válogatott edzője.
Hokiati:
Azért erre mérget ne vegyél!:-)
Hokiati! kíváncsi lennék egy szövetségi válaszra, mert ha ez igaz akkor rossz szövetségnél versenyeznek a gyerekek. Nem merem hinni, hogy ez így lenne?!
Jelenleg az U14 az egyik legnagyobb létszámú és ez egyik legígéretesebb korosztály. Érdemes akár külön figyelmet szentelni nekik, persze józan ésszel. Van már olyan ország, ahonnan 96-os korosztályok akár több válogatottja is Európában túrázik, talán nem véletlenül. Ebben a kérdésben is változás kell!
Megjegyzem a régebben nem szupermini korban kezdtek hokizni a gyerekek - sokkal később - hisz az előkészítő név nem véletlen alakult ki anno.

Mela: a lányok kényszerűségből versenyeznek még a kölyökben s inkább várjuk meg a szövetségi meglepetést, amit "gm" említett. Az lesz az esélyegyenlőség!
kamphore: én már sajnos kinőttem abból a korból, mikor még hittem a mesékben... ;)
Hokiati!
Igazad van!Zalai már alig van csak idegenlégiós már 10-12 éves korba.Igaz itt mindenki NHL játékos lessz!Zegen nincs utánpótlás Kercsó csak egy csapattal foglalkozik és azzal hogy honnét kit lehet zegre csábítani.Nagy hiba 14 éves korban válogatottat kialakítani és rábízni arra aki idősebbeket játszatott fiatalok ellen hivatalos mérkőzéseken és aki üti köpködi a gyerekeket.Ez a módszer már elavult.Több klubbnál jó edzők foglalkoznak a gyerekekkel,nagy az utánpótlásbázisuk ,igen ebből lehet valami de zegen csak idő kérdése mikor veszik észre a csúsztatásokat és meddig hisznek a mesékben!Nem tudom elképzelni hogy Kercsó módszereit Budapesten a szülők eltürnék !
Jégpapa! Te nagyon negativ pali vagy.Nekem nincs kifogásom az egyzö modszerével.Volt tanitványa nyilatkozott erröl,és hozzáteszem nem negativan.
Idézném martien szavait:

Engem pofozott fel Árpibá még kölyökbe és egyéb fegyelmezési módszereit is megtapasztalhattuk akkor.(pont Zell am see-ben)
De sosem utáltam érte, és ha edző lennék, hasonló módszereket alkalmaznék. Bár a mai ifjúság szerintem fegyelmezettebb mint mi voltunk.

Hozzá kell tennem,hogy ismerek ugyanilyen jó edzőket akik sajnos-bár érthető-nem bírták a magyar jégkorong mostoha körülményeit tovább elviselni és kiszálltak ebből a mókuskerékből.

Na Jégpapa erre varjál gombot ne a kiskabátra.

Bocsi de ez poén akart lenni és nem szeretnék senkit megsérteni :-)
Bocsi de az edzöt elirtam Sory!!!
süti beállítások módosítása