HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A tilos felszabadítás

2008.10.27. 14:53 F. Kapus

A játékvezető-testület szakmai segítségével új sorozatot indítottunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Megkíséreljük végigvenni a szabálykönyv fontosabb pontjait. A harmadik részben a tilos felszabadítással, leánykori nevén a túlütéssel foglalkozunk.

Ezen szabály céljából a piros középvonal két térfélre osztja a jégpályát. Az a pont a meghatározó annak eldöntésében, hogy tilos felszabadítás történt-e vagy sem, ahol a korongot birtokló csapat utoljára a koronghoz ért. A vonal minden esetben ahhoz a térfélhez tartozik, amelyik irányból a korong érkezik.

Amennyiben egy egyenlő létszámban vagy emberelőnyben játszó csapat játékosa a saját térfeléről az ellenfél gólvonalán túlra lövi vagy üti a korongot, a játékot meg kell állítani és tilos felszabadítást kell ítélni.

A bedobást annál a pályavégi bedobópontnál fogják elvégezni, amelyik a legközelebb esik ahhoz a ponthoz, ahol a vétkes csapat utoljára a koronghoz ért.

Nem ítélnek tilos felszabadítást a következő esetekben:

Ha a korong bemegy a kapuba, ekkor a gól érvényes.

Ha a vétkes csapat emberhátrányban van a korong ellövésének pillanatában.

Ha a korong érinti az ellenfél játékosának bármely részét, beleértve a kapust is, mielőtt átmegy a gólvonalon.

Ha a korongot közvetlenül a bedobásból lövi el a bedobáshoz felállt játékos.

Ha a vonalbíró véleménye szerint a másik csapat bármely játékosának, a kapus kivételével, lehetősége van megjátszani a korongot, mielőtt az áthalad a gólvonalon.

Ha a kapus elhagyja a kapuelőteret és a korong felé mozog, vagy ha a kapus a kapuelőtéren kívül van tilos felszabadítás helyzetben és a korong felé mozog.

A sorozat eddigi részei:
A les
A késleltetett les

18 komment

Címkék: játékszabályok játékvezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

en ugy tudom (lehet hogy tevedek), hogy ha atadas szandeka latszik a tulutesen, akkor is a birora van bizva a dontes
F.Kapus bocsi de jo ez nektek ha csak a Volanrol beszelunk? Nem mintha nem lennenek jok, dehogyis, csak el lett hanyagolva itt a tobbi.
Hasznos olvasmány. Köszi!

Valahol az oldalsávban nem lehetne egybeszedni az eddig írásokat, mondjuk "Játékszabályok" cím alatt???
Ha a korong áthalad a kapuelőtéren az nem tartozik a mentesítő körülmények közé?

Oldalsáv jó ötlet.
aszpirin,
vicces, hogy ezt konkrétan két olyan postban kifogásolod, amik épphogy nem a Volánról szólnak..
Már rég olvastam a szabálykönyvet, de én is úgy emlékszem, hogy ha a kapuelőteret (kék félkör)érintve halad át a korong a vonalon, akkor nincs tilos felszab., kivéve, ha levitték a kapust. Jól emlékszem?
Sziasztok! Jól emlékeztek. Egészen pontosan ha a korongot ellövi egy játékos, aki a piros középvonal mögött áll, majd folytatja útját végig a pályán, érinti a kapuelőtér egyik vonalát és áthalad az alapvonalon, akkor nincs tilos felszabadítás, mert a kapuelőtér vonalai az előtér részét képezik.

Üdv, egy játékvezető
Gondoltam még kiegészítem pár dologgal az előző hozzászólásom, hátha ez is érdekel Titeket. Nem fújunk tilost akkor sem, ha az egyik csapat a saját védekező harmadából ellövi a korongot az átmegy a középvonalon, ott egy védekezőn megpattan és visszacsúszik az alapvonal mögé. Az sem tilos ha a kapu keresztvasát találja el a lövés, vagy hogyha egy játékos a kék vonal mögül átadja a korongot egy csapattársának, aki mindkét korcsolyájával a piros középvonal mögött áll, de a korong eltalálja a botját, ami a piros középvonalon túl van, majd folytatja útját egészen az ellenfél alapvonalán túlra.
Nekem úgy rémlik, hogy a kapuelőtéren áthaladó is tilos már. Mintha akkor hozták volna ezt be, amikor azt is bevezették, hogy ha a kapus rámozdul a korongra akkor már nem tilos. De lehet tévedek.
Kedves Ref_Gab,
Amiről Te beszélsz az a régi szabály.
Az, hogy a kapuelőtéren áthalad a korong, az a tilos felszabadítás szempontjából közömböz. Így a keresztvasra vonatkozó kitételed sem igaz.
Ref_Gab, remélem nem vagy aktív játékvezető!!!
Kedves Rakéta!
Valóban, ez a régi szabály, és törölték, de nem emlékszik rosszul az aki így tudta. Az előtéren áthaladó korong is tilost von maga után az új kiegészítések szerint. Köszönöm hogy felhívtad rá a figyelmemet! A többi kiegészítés viszont helytálló a keresztvas kivételével.
igazából itt ketté kellett volna szedni az írást, amerikai és európai jégkorongra, mert amerikában szintén máshogy ítélnek! ami szerintem pont a tilos felszabadításnál sokkal jobb ott mint itt, nem áll annyit a játék! de ez csak egy meglátás, tudom, hogy itthon vagyunk európában, de mégiscsak a jégkorong őshazája nem itt van! ha lehetne kérni egy pár sort majd írjatok bele, hogy vannak a dolgok a tengeren túlon! előre is köszi!
Rex hozzászólásában van igazság, köszönet érte. Nekük magától értetődő volt, hogy ezek az európai szabályok. A sorozat erről szól, a végén megpróbáljuk majd összeszedni az IIHF- és az NHL-szabályok közötti különbséget.
Ha jól tudom, akkor az amerikai megítélés Európában is volt, míg nem történt egy súlyos baleset (sérülés). Azóta van a jelenlegi szabályozás.

A blogon elsődleges cél szerintem a hazai szabályok ismertetése.
Szlovákia , Csajka nevű Csehszlovák válogatott játékos, nyakcsigolya törés, halál.
NHL-es túlütés szerintem a védekezőbb csapatnak kedvez. Általában ők ütnek többször tilost, és az ottani szabályok szerint még a támadócsapatnak vissza kell koriznia a korongért, hogy befújják. Ezzel több időt lehet nyerni (plusz fárasztani az ellenfelet), mint az európai szabállyal.
Persze. De Amerikában teljesen más a palánk kidolgozása, mint Európában. Vagy vica-verza. Nálunk sokkal nagyobb a sérülésveszély, így szvsz jó a jelenlegi szisztéma.
Én ugyan nem olvastam szabálykönyvet, de úgy gondolnám ha a korong áthalad a gólvonalon az a GÓL! Nem pedig tilos... Talán a tisztelt szerző a gólvonal alatt az alapvonalra gondol. Legalábbis remélem...
süti beállítások módosítása