HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A les

2008.10.17. 17:00 Hblog

A játékvezető-testület szakmai segítségével új sorozatot indítunk. Kedvenc sportágunk szabályai nem egyszerűek. Megkíséreljük végigvenni a szabálykönyv fontosabb pontjait. Nyitásként a leshelyzetek eseteit, vonzatait tekintjük át.

A sorozat célja kettős. Egyrészt fontos, hogy mindenki pontosan ismerje a szabályokat. Belátjuk, már az első részben is több olyan részletet olvastunk, amelyekkel mi magunk sem voltunk tisztában. Másrészt az is lényeges, hogy a játékvezetőket ne megalapozott szabályismeret nélkül szidják a nézők. Jó lenne, ha a sorozat áttanulmányozása után kevesebb esetet látnának másként a szurkolók és a bírók. De jöjjenek a tények.

Alapelvként megfogalmazható, a támadó csapat játékosai nem mehetnek a támadó harmadba a korong előtt.

A meghatározó tényezők a leshelyzet elbírálásában a következők:

A játékos korcsolyáinak a helyzete. A játékos lesen van, amikor mindkét korcsolyája teljes egészében a kék vonalon túl van a támadó harmadban, mielőtt a korong teljes egészében áthalad a vonalon.

A korong helyzete. A korongnak teljes egészében át kellett haladnia a kék vonalon a támadó harmadba. A vonal a játék szempontjából mindig ahhoz a zónához tartozik, ahonnan a korong érkezik. Ezért van az, hogy amikor a támadóharmadból kifelé jön a korong, akkor a kék vonal még támadó harmadnak számít, amíg azt nem hagyja el teljes terjedelmében a korong.

A lesszabály megsértésekor a játékot meg kell szakítani, és bedobást kell végrehajtani. Különböző esetekben különböző helyekről.

A semleges harmad legközelebbi bedobópontján, ha a korongot a támadó játékos vitte át a kék vonalon.

Az átadás vagy a lövés helyén, amikor a korongot a támadó játékos passzolta vagy lőtte a kék vonalon túlra, hacsak nem a saját védekező harmadából passzolta vagy lőtte.

A vétkes csapat védekező harmadában lévő pályavégi bedobóponton, ha a vonalbíró vagy a játékvezető véleménye szerint a játékos szándékosan idézte elő a lest.

A vétkes csapat védekező harmadában lévő pályavégi bedobóponton, ha a korongot a támadó játékos a saját védekező harmadából passzolta vagy lőtte el.

Néhány kiegészítés is tartozik a leshelyzet megítéléséhez.

Azt a játékost, aki ténylegesen vezeti és felügyelete alatt tartja a korongot, és a korong előtt halad át a vonalon, nem lehet lesen lévőnek tekinteni. Ez akor is igaz, amikor a játékos hátrafelé korcsolyázva húzza be a támadóharmadba a korongot, és a korong jelentősen később ér be a harmadba, mint a két korcsolya. Ilyenkor az a döntő momuntum, hogy mikor kerül a játékos birtokába a korong.

Ha a védekező játékos viszi vagy passzolja a korongot a saját védekező harmadába, miközben a támadó csapat játékosa leshelyzetben van, nem ítélnek lest.

Szándékos lest akkor kell ítélni, ha a leshelyzettel kívánnak játékmegszakítást elérni, tekintet nélkül annak okára.

Sorozatunk következő részében a késleltetett lessel foglalkozunk. 

29 komment

Címkék: játékszabályok játékvezető

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Talán érdemes még néhány - személyes kedvencemnem számító - apróságra felhívni a figyelmet:

Sokan tudják, de mindig van, aki nem, hogy a lest annuláló korcsolyának a jéggel érintkezésben kell lennie. Tehát ha a támadó egyik lába a támadóharmadban van, a másik pedig a levegõben, az les, még akkor is, ha a levegõben levõ láb a kék vonal felett, vagy a semleges harmadban van.


"Ha a védekezo játékos viszi vagy passzolja a korongot a saját védekezo harmadába, miközben a támadó csapat játékosa leshelyzetben van, nem ítélnek lest." - ez természetesen igaz. Viszont sokan nem tudják, hogy ha rajta vagy az ütõjén csak megpattan, akkor az már les - ellentétben a focival. Sokan szoktak ilyenkor hõbörögni.


Ritka eset, de komoly felháborodást válthatna ki egy adott csarnokban, hogy a büntetését letöltõ játékos a büntetése leteltének a pillanatában (az ajtó kinyitásakor) jégen levõnek számít. Így ha a támadó harmadban van a büntetõpad, ajtaja akkor hiába vár a jégre toppanásával addig, ameddig a korong átmegy a kék vonalon, mindenképpen lesen van, így meg kell szakítani a játékot.
A megboldogult Icecenter magazinban volt ilyen sorozat. Éljen, éljen, hogy itt is lesz. Arra már nem emlékszem, hogy hány szabállyal foglalkoztak, de arra határozottan, hogy a csere szabály volt benne és abban is volt néhány nagyon érdekes apróság.
Itthon a TV6 fogja adni a CHL meccseket... Ki a fenének van ilyen csatornája?
Tényleg jó ötlet volt indítani ezt a sorozatot :)))
Soha nem fogytok ki az ötletekből???!!! Isten tartsa meg jó szokásaitokat!
TV6-om? Nekem van :-)
A Viasat3 kistesója. Ott nyomják a BL meccseket is.
Hajrá szabálymagyarázat! Hátha a bírók is olvassák majd (kac-kac)!
A Viasat3-nál már múlt héten érdeklődtünk, kívánnak-e élni a lehetőséggel, miszerint a cégcsoportnál vannak a jogok - hiszen pl. a bolgár leány is közvetít BL-t. Konkrét választ még nem kaptunk, és eddig úgy tudtuk, döntés még nem született. Vincenzo, honnan van az infó?
Örülök ennek az újabb sorozatnak.. Jómagam kb. 10-12 éve követem a jégkorongot, de teljes körűen én se vagyok tisztába a szabályokkal.Remélem általatok ez változni fog:))
Viszont szeretnék egy kritikát is megfogalmazni.. Szeretném leszögezni, h nagyon jó dolognak tartom ezt a sorozatindításdit. Viszont problémám is van vele! Egyetlen egy dolog: hogy nincsenek végigvíve, és befejezve.. Például az egyesületek utánpótláscsatai sorozatból eddig a Miskolc csapatai lettek bemutatva, de a folytatását még nem láttam. De említhetném a szapporói hősöket bemutató sorozatot, ami 5-6nál abba maradt. Miért nincsenek a megkezdett sorozatok befejezve? Például a fent említett kettő? Nem tudom, milyen módszer szerint dolgoztok, de nem úgy kéne, hogy előbb összeállítjátok, vagy legalább a háttérinformációk 80%a a rendelkezésetekre áll, és utána elindítani a blogon is? Mert így nekem ez csalódás, és olyan benyomást kelt, hogy kitaláltok egy új sorozatot, nagy lendülettel el is indítjátok, aztán információ, kedv, vagy nem is tudom, minek a hiányába abba is marad. Szeretném, ha a többi sorozat is folytatódna, ezzel együtt.. Bocsi, ha kicsit hosszú lett
IIHF írta a honlapján. Felsorolták, hogy a Viasat melyik országban melyik csatornán fog közvetíteni. "...TV6(Hungary)"

Bertuzzi, tisztában vagyok vele, hogy a Viasat tulajdona a TV6 is, csak nem tudok olyanról akinek lenne. UPC-nél sincs pl.
Jaja, azt láttuk, szóval akkor áll, amit az előbb írtam: nincs még döntés, hogy átveszik-e az adást.
Egy megjegyzésem lenne. Remélem a jégkorong bíróink is olvassák majd ezeket a cikkeket, mert lehet, hogy nekik is segítene. Itt van mindjárt a következő:

"Azt a játékost, aki ténylegesen vezeti és felügyelete alatt tartja a korongot, és a korong előtt halad át a vonalon, nem lehet lesen lévőnek tekinteni. Ez akor is igaz, amikor a játékos hátrafelé korcsolyázva húzza be a támadóharmadba a korongot, és a korong jelentősen később ér be a harmadba, mint a két korcsolya. Ilyenkor az a döntő momuntum, hogy mikor kerül a játékos birtokába a korong."

Na most tapasztalatom szerint, ezeket a helyzeteket szinte mindíg befújják lesre (legalábbis utánpótlás meccseken, mivel én főleg ezekre járok). Én is úgy tudtam, hogy ez a szabály él, tehát egyszer rákérdeztem egy bírónál, míre ő azt felelte, hogy ilyen szabály márpedig nincs és a lest ebben az esetben is be kell fújni. Hát ha él a szabály, akkor viszont figyelembe kellene venni.
Kedves Szerelmes, kérlek, figyelj kicsit jobban, utánpótlásban már volt újabb rész, a Dragó Skorpiókról, parancsolj:

jegkorong.blog.hu/2008/10/07/igy_nevelnek_a_drago_skorpiok

Azt is jeleztük, hogy a szapporói sorozatot folytatni fogjuk hamarosan. Tudod, az úgy van, hogy egyikünk céget vezet, másikunk rovatot, a harmadik csodaszép, van tehát több dolgunk is, mint kellene. Szívesebben foglalkoznánk csak a jégkoronggal, de ez egyelőre nem megy. Köszönjük a megértésedet és a türelmedet.
Vincenzo: semmi gond, az antenna digital viszont szolgáltatja a TV6-ot.
Bertuzzi, az felénk sajnos nincsen...

D.Gromov, ha nem biztos még, akkor az IIHF mért írta ki konkrétan, hogy TV6, akkor írhattak volna Viasat3-at is, vagy Viasatot, vagy hogy nem biztos...

Amúgy meg az új srác egyenlített a Jesenice ellen.
Tudom, hogy egyenlített, élőben nézem.

Mondom akkor még egyszer: beszéltünk a Viasattal, az IIHF-hír előtt és után is, nincs döntés. De ha ma délelőtthöz képest megszületett volna, annak örülnénk.
A T-mobile nyújt mobiltelefonos on-line szolgáltatást TV nézésre,melynek az előfizetési díja 10 órára 1900 Ft.Nem reklámozni akarom őket de ha más megoldás nem sikerül ez is járható út, bár nem olcsó mert kell egy erre alkalmas telefon is.De az biztos ,hogy a TV6 fogható rajta
jo otletnek tartom h ismertetik a szabalykonyvet...leglabb a szurkolok nem fognak akkora marhasagokat ordibalni mecseken, mint a 2 vonalas pasz, ami szinte 20 eve nincs ervenyben
Ezek szerint az a poszt, az utánpótlás sorozat folytatása elkerülte a figyelmem.. Ezért elnézést is kérek, és visszavonom a kritikámat. Pótolom is, és elolvasom:))

És gondoltam, hogy nem a blog szerkesztése a fő tevékenységetek.. Ez is tiszta. Csak bennem hiányérzetet keltett, hogy abbamaradt a szapporói hősök bemutatása.. Kiváncsian várom annak a folytatását is. És remélem nem vetted bántásnak a kritikámat. Nagyon jónak tartom a blogot, csak a hiányérzetemnek adtam hangot.. Szerintem a hangvételből ez ki is derült..
Persze, hogy nem vettem. Ha annak vettem volna, az a hangvételemből kiderült volna. :)

Hát messze nem ez a fő tevékenységünk.
Újabb jó ötlet a blog szerkesztőitől, köszönet érte. Sok hasznos információval szolgálhatnak az ilyen cikkek, tájékoztatók.
Nálunk (T-Kábel) van TV6 csatorna, remélem lesz rajta jégkorong is!!
Kedves BubuO!
Tisztán ,teljesen a semleges harmadban kell lennie, még a kék vonalhoz sem érhet abban az adott pillanatban egyik korcsolyája sem a támadónak, amikortól birtokolja, ellenőrzése alá veszi a korongot. Ezután úgy vezeti be, húzza be maga után a támadó harmadba a pakkot, ahogy úri kedve diktálja. Így nincs les.
Tisztelt Oldspieler!

Hozzáérhet a vonalhoz a korcsolyája, mert a vonal a semlegesharmadhoz tartozik, de abban igazad van, hogy amikor már birtokolja, akkor bárhogyan bemehet a harmadba.

Tisztelt Malibuhc!
Hiába tartozik a semleges harmadhoz a kék vonal, a kiegészítő szabálymagyarázat szerint sajnos nekem van igazam. Három évvel ezelőtt, még a Rakéta elnöksége alatt lett ez a téma apróra boncolva. Azóta ez a szabály nem módosult.
oldspieler!

Tudnék említeni több esetet is, ami vita tárgyát képezhetné. De a következő esetetről azért kiváncsi lennék a véleményedre. Az eset idén történt egy utánpótlás meccsen (Mivel maga a szituácó a fontos, ezért nem említem a csapatokat és a bírókat. Aki ott volt az tudja melyik meccsen történt. Túl nagy izgalmat nem okozott, valószínűleg a csapatokhoz tartozó szülők sincsenek tisztában ezzel a szabállyal.).

"A" csapat játékosa korongot szerez saját harmadának kék vonalánál és támadásba lendül a bal oldalon. Saját "A" játékos jobb oldalon követi. A "B" csapat egy hátvédje a kettő között középen helyezkedik. A kongot birtokló játékos ütőjéről lepattan a koron bal oldalra a palákhoz az ellenfél harmadának kék vonala előtt és a játékos hátranyúl ütőjével a korongért. Az ütőn a korong amikor a játékos bekorcsolyázik a harmadba, de a hátranyúlás miatt a játékos mögött. A másik támadó játékos még a harmadon kívül és ő a korong után érkezik a harmadba. Az ítélet les.

A helyzet jellemzői:
1. A támadó játékos ütőjén a korong.
2. Nincs a közelében védő, aki megzavarhatná a korong harmadba bevitelét.
3. Támadó társ jól láthatóan a korong után érkezik.

Fontos lehet még a vonalbíró helyezkedése: piros vonalnál jobb oldalt (sajnos arra nem emlékszem, hogy a korongot birtokló játékos takarva volt-e vagy sem, ezt a lelátóról amúgy is nehéz megítélni).

Én kívülről nem találtam lesnek az esetet.

Kérdések a következők:
A. Az hogy a korong elpattan, jelenti-e azt, hogy a játékos nem tartja ellenőrzése alatt a korongot?
Ha igen, akkor les.
B. Az hogy ütőn a korong, jelenti-e azt, hogy a játékos birtokolja a korongot?
He igen, akkor nem les.

Tényleg kiváncsi vagyok a válaszra egy szakértőtöl.
A szabálykönyv és a case buch szabálymagyarázata szerint, egyértelműen birtokolni kell a korongot. Sőt a támadónak irányítása, ellenőrzése alatt kell, lennie a korongnak. Ezek szerint egyértelmű les ez a szitu, ha ez az egész szitu nem a semleges harmadban történt és nem ott került újra vissza a játékos birtokába ismét a pakk. Ha tisztán semleges harmadban vette ismét ellenőrzése alá a korongot akkor -tovább, nincs les.
A korcsolyák helyzete a meghatározó ennél az esetnél.A harmadba való belépés pillanatában az űtön volt a korong és azt úgy húzta be a harmadba a játékos ,hogy az végig kapcsolatban volt az űtő tollával akkor nem volt les.
És még valami:ha a korong bennt van a támadó,védekező(ahogy tetszik) harmadban akkor a kék vonal az adott harmadhoz tartozik.Ha a semleges harmadban van a korong,akkor a kék vonal a semleges harmadhoz tartozik.
Emlékezetem szerint az adott helyzetben a korongot vivő játékos korcsolyája akkor ért a kék vonalhoz, amikor ő már hátranyúlt a korongért. Tehát a korong és a játékos is a semleges harmadból haladt a támadó harmad felé. Tisztán látszott, hogy ütőn a korong, de jól láthatóan a játékos mag után húzza. Vagyis mindkét korcsolya átért a kék vonalon, mire a korong a támadó harmadba ért.

Azt hiszem ez esetben a kulcsszó az "egyértelmű birtoklás" lehet. Ha a bíró úgy ítélte meg a helyzetet, hogy a játékos nem birtokolta a korongot, akkor jogosnak találhatta a les helyzet befújását. Más esetben szerintem nem lehetett les.
szeretem ezt a sportot, noha soha nem űztem

ellenben szeriintem ez az a szabály, ami megtöri a játékot, mindenképpen el kellene törölni

ha egy csapat felvállalja, hogy van elöl egy kolbászoló embere, és csak 4 ember védekezik, akkor legyen meg a lehetősége a lesipuskás góllövésre

nőne a gólátlag, széthúzódna a mezőny
süti beállítások módosítása