HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Svéd körkép a rajt után

2008.09.26. 16:58 forestjr

Múlt hétfőn Svédországban is beindult az élet, kezdetét vette Európa egyik legerősebb hokibajnoksága, az Elitserien. A holtszezonban nagy volt a jövés-menés, az összes csapatról érdemes szót ejteni, legalább a nagyobb távozók-igazolások szintjén. Ábécérendben haladunk. A továbbiakban visszatérően tudósítunk az Elitserienről.

A Brynastól 12 játékos távozott, köztük a legnagyobb név a tavaly házi pontkirály Pavel Brendl. A cseh center az orosz Novgorod csapatában gyűjtögetheti tovább pontjait. Két kőkemény bekk érkezett, Lars Jonsson a Philadelphiától, Ola Svanberg a svéd bajnok HV71-től. Érdemes megemlíteni Vas Jánost is, aki ebben az idényben Brynasban kergeti a pakkot, reméljük, minél nagyobb sikerrel.

A stockholmi Djurgarden IF-ből négyen is az NHL-be távoztak. Daniel Larsson kapust és a fiatal támadót, Johan Rynót a Detroit Red Wings vitte el, a finn Ossi Vaananen a Philadelphia Flyershez, Patric Hörnqvist a Nashville Predatorshoz ment. Pótlásukra a tavaly a döntős Linköpingben nem túl jó idényt záró Tim Erikssont, a Frölundában szintén nem villogó Michael Holmqvistet és a New York Rangers fiatal svéd támadóját, Robin Figrent szerezték meg.

A Frölundánál is volt mozgás, Gistedt és Ahnelöv a Phoenixben, Grönholm a finn Kärpätben, Niemi a KHL-es Lada Togliattiban folytatja. Jonas Jonsson visszavonult,  Martin Plüss a Bern mezét ölti fel idén. A jövevények között is találunk sztárokat, kezdjük rögtön a kapussal, a Dallas Starstól érkezett Johan Holmqvisttel, akit senkinek sem kell bemutatnunk. DiPienta Anaheimből költözött Göteborgba, Andreas Karlsson a Tampából, Patric Blomdahl a tavalyi ezüstérmes Linköpingből, Riku Hahl Timrából tette át a székhelyét. Mindenképpen erősödött a Frölunda, akár a döntőt is elcsíphetik.

A Farjestad elvesztette ötből négy legponterősebb támadóját. Brunnström a Dallasba, Pirnes az orosz Atlantba, Matthias Johansson a Malmöbe, Pelle Prestberg Leksandba igazolt. A védelmüket szépen megerősítették, ketten a cseh bajnokságból érkeztek, Ari Vallin pedig a Jaroszlavlból érkezett. Elöl nem sikerült nagy nevekkel pótolni a nagy négyest, így gondban lehet a Farjestad.

A bajnok HV71 védelméből a legfontosabb távozó Lance Ward, aki a Frankfurtban folytatja, illetve a Jaroszlavlba távozott Ackerman. A támadószekcióból Jamtin, illetve Ledin távozása érvágás, előbbi a New York Rangers, utóbbi a Colorado kedvéért hagyta el Svédországot. Főleg az U20-ból felkerült játékosokkal töltötte fel keretét a husqvarnai gárda, nem kisebb nevekkel, mint például a New Jersey által idén az első kör 24. helyén draftolt Matthias Tedenby. Papíron kicsit gyengült a bajnok, de ismerve a svéd utánpótlás-nevelést, akár a címvédés is kijöhet a végére.

A tavalyi ezüstérmes Linköping a kapus Stanán, illetve a védő Melicharon (Carolina) és Junlandon (St. Louis) kívül kénytelen volt megválni két ékkövétől, Tony Martenssontól és Matthias Weinhandltől. Mindketten a KHL-ben folytatják, Martensson az Ak Barsz Kazany, Weinhandl a Dinamo Moszkva csapatát erősíti a továbbiakban. A két legnagyobb név a két legnagyobb távozó helyére érkezett; az idén cseh válogatott csatárduó rohamozhatja az ellenfelek kapuját. Jan Hlavac a Nashville-től, Jaroslav Hlinka a Coloradótól érkezett.

A Luleánál nem volt akkora mozgás, két ponterős bekk, Pekka Saravo (Linköping) és Pavel Skrbek távozott, helyükre Ufából a cseh Radek Philip és a rutinos  Pierre Johnsson érkezett, a Björklöventől pedig megszerezték a svéd utánpótlás válogatott Kristofer Berglundot.

A Modónál nem változott a csapat gerince, két védő és két támadó távozott, a helyükre közel azonos minőségű játékosok érkeztek. Úgy látszik, a papírgyári együttes hosszú távra tervez,  ezek után is a fiatalok nagycsapatba építése és a csapat egyben tartása lesz a legfontosabb célkitűzésük.

Az egyetlen idei újonc, a Rögle a lehető legjobban próbált felkészülni az új szezonra. Matthias Tjarnqvistet hazacsábították Phoenixből, a Brynas csapatából egy  rutinos bekket, Daniel Johanssont és egy fiatal csatártehetséget, Sebastian Karlssont igazolták le, a norvég bajnokságból megszerezték az Abbott fivéreket, összesen tíz érkezőjük volt. A kérdés az, hogy az új edző, Björn Hellqvist mikorra gyúrja össze a csapatot; szerintünk nem lesznek kiesési gondjaik.

A Skelleftea megtartotta az egyensúlyt, legalábbis mennyiségben, hét távozó játékos helyére heten érkeztek. A két legnagyobb veszteség Per-Anton Lundström, aki tavaly a legjobb plusz-mínusz mutatóval zárt a csapatban, illetve a házi pontlista második helyén végzett Lee Goren, mindketten az Elitserienben találtak maguknak új csapatot. A két legjobb igazolás az NHL-t is megjárt cseh Pavel Skrbek és a szintén NHL-es tapasztalattal rendelkező amerikai–görög támadó, Niko Dimitrakos lehet.

A Södertaljéből távozott a fantasztikus szezont produkáló kapus, Jhonas Enroth, idén, ha minden jól megy, a Buffalo Sabres ketrecében láthatjuk parádézni. A kanadai Quinn Hancockkal nem hosszabbítottak szerződést, Tomek Valtonennek pedig nem jött be a svéd liga, így hazatért a Jokerit csapatába. A Tapparából érkezett a kanadai juniorválogatott tehetség, André Benoit, a Kärpättől a BL-meccset is játszó finn juniorválogatott Topi Jaakola, szintén a Kärpätből szerezték meg a rutinos finn támadót, Hannes Hyvönent. A kapus kivételével minden poszton erősödött a csapat.

Végül, de nem utolsó sorban következzen a Timra. Két finn bekk távozott, Petri Kokko és Kalle Koskinen hazatért. A támadósorból a tavaly öt pont híján 100-at termelő csatártrióból ketten folytatják máshol, a házi pontlista győztese, Riku Hahl Frölundában, a harmadik Peter Regin az Ottawa Senators csapatánál léphet jégre. Természetesen érkezők is vannak,  a Nashville Predatorsban is megfordult finn válogatott védő, Mikko Lehtonen és a svéd volt juniorválogatott, Thomas Skog a védősort, a fiatal svéd tehetség, Jesper Samuelsson és a Svájcból igazolt rutinos finn Toni Mäkiaho a támadókat erősítheti.

2 komment

Címkék: svédország elitserien

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hűű de izgi lesz, Hajrá Brynas :)
Kint voltam a HV71 - Brynas és a HV71 - Skelleftea AIK meccseken, és meglátásom szerint a bajnokcsapat rettenetesen muzsikált, 120 perc játék alatt lőttek egy gólt és kaptak 6-ot (1-3, 0-3)... A bajnokság kezdetén viszont 2 gólzáporos meccset játszottak, 6-2 a Frölunda és 6-5 a Timra ellen idegenben, a két haza vereség között pedig volt egy 3-3 Södertäljeben. Ez 4 pont 5 meccs után, jelenleg 10.-ek a 12 csapatos ligában. A program elég sűrű, 2 naponta játszanak, hazai pályán legközelebb hétfőn lesz a tavalyi döntő visszavágója, a Linköping elleni rangadó.

A Brynas meccsen Vas Jani szerintem remekül játszott, második sor volt és talán még kapura is lőtt. Úgy látszott bíznak benne a társak, szívesen teszik ki neki a korongot, Jani pedig nem ijedt meg a svéd liga agresszív védőitől. A Skelleftea elleni szenvedésből csak a meccs végi tömegjelenet maradt emlékezetes, na meg az, hogy hiába volt csütörtök, nagyjából 6900 néző jött ki, ez még a vasárnapi Brynas meccset is felülmúlta. A hangulatra nem lehet panasz, a B-közép hangja bezengi az egész arénát, még 0-3-nál is.

Üdv Svédországból:

Gabi
süti beállítások módosítása