HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nézzünk sok meccset az interneten

2008.09.24. 14:18 Ryan O'Brien

Az internet feneketlen kút, tele van jégkorong-mérkőzésekkel, és ez nemcsak olyankor jut eszünkbe, amikor KHL-csatákat ajánlunk a figyelmükbe, hanem mindig. Kedves olvasóink érdeklődő hozzászólásai arra sarkalltak bennünket, hogy összefoglaljuk mindazt, amit a témában tudunk. Igyekeztünk árnyalt képet rajzolni, amely azonban nem lehet teljes, úgyhogy szeretettel várjuk értő észrevételeiket és további tippjeiket.

Először is röviden összefoglaljuk, mi az a p2p (peer-to-peer) tévézés, milyen alapvető felszerelésekre van hozzá szükség, mik a kilátások, és milyen más, fizetős lehetőségek állnak még a rendelkezésünkre. Mielőtt bármibe fognánk, tisztázni kell, hogy számítógépes rendszerünk egyáltalán alkalmas-e internetes tévézésre.

Ma már annyira lassú gépet nem tudunk venni, hogy emiatt ne tévézhessünk, de minimálisan nem árt, ha van rajta Windows Media Player. A legfontosabb, hogy szélessávú internetkapcsolattal rendelkezzünk, mert ennek hiányában lehetetlen azt a sebességet biztosítani, amely a le- és feltöltéshez szükséges.

A p2p tévézés lényege, hogy az adás nem egy szerverről, egy szolgáltatótól származik, hanem egymás között töltik fel és le a userek. Ettől függ a kép minősége is. Minél többen csatlakoznak egy-egy adásra, annál nagyobb esélyünk van kiváló képminőségre és folyamatosságra. Minél kevesebben néznek (vagyis töltenek fel és le) egy adást, annál szaggatottabb, élvezhetetlenebb. Az ingyen adásnak így természetesen megvan a maga hátránya is.

Minden esetben van egy forrás, aki a tv-csatorna adását átalakítja internetes adattá, tőle töltik le néhányan, akik szintén forrássá válnak, aztán piramis jelleggel bővül a csatornát nézők száma. Tehát minden letöltő felhasználó egyben feltöltő is. Ez úgy lehetséges, hogy az eredeti adatmennyiséget szegmensekre darabolják, és mindegyiket más letöltő kapja meg. Így a szegmenseket már feltölthetik egymásnak, addig, amíg meg nem lesz mindenkinek a teljes adat. Minél többen töltenek egy fájlt, annál gyorsabb lesz a letöltés. Ebből a letöltési adatfolyamból áll össze a tv-adás. Nincs terhelt szerver és eredménytelen kapcsolódási kísérlet.

Ha a fentiekkel rendelkezünk, szükségünk lesz még egy úgynevezett kliens szoftverre is. Ez a program végzi el az adatok le- és fel töltése mellett az adatok videoformátummá  átalakítását is. Ezek a programok ingyenesek, a legtöbb szoftverletöltő oldalakról könnyedén beszerezhetők. A dolog lényege, hogy a bizonyos tévéműsorokat egy (vagy eseteként több) kliensszoftverrel tudjuk dekódolni. Ezek általában fel vannak tüntetve a forrás csatornáknál.

A legismertebb és a leggyakrabban használatos kliensek:

TV Ants
TVU Player
SopCast
PPLive
PPMate
PPStream

Fontos, hogy olyan számítógépeken, ahol tűzfal van, engedélyezni kell a kliensszoftvert, vagy kikapcsolni tévézés közben a tűzfalat. Ha nem tesszük, a tűzfal nem engedi a többi usernek a le- és feltöltést. A kliensprogramok az indításkor kérik az engedélyezést. Ha ezt egyszer megtesszük, többé nincs rá gondunk. A szoftverek installálása nem igényel különösebb számítástechnikai felkészültséget.

Érdemes az összes programocskát letölteni és installálni, mert egyenként is csak néhány megabájtosak, és gyakorlatilag lefedik az összes stream-tv-t. Persze nemcsak a szoftverek frissülnek, a tárház is szélesedik, ezért érdemes olyan oldalakra ellátogatni, ahol figyelemmel kísérhető ezeknek a fejlődése. Van ilyen pl. a myp2p oldalán.

Mielőtt továbblépnénk, érdemes szót ejteni egy másik lehetőségről, az internetes fogadóirodák által biztosított élő közvetítésekről. Ezekhez regisztrálni kell az adott oldalra. Ilyen például a bwin.com vagy a bet365.com.

Van tehát egy jó számítógépünk, szélessávú internetkapcsolatunk, kliensszoftverünk. Nincs más hátra, mint nekiállni tv-t nézni. A stream-tv-k legangyobb része ázsiai, és a futballsoviniszták miatt labdarúgó-mérkőzésekről szól, ezért két lehetőségük van a hoki szerelmeseinek, akik élőben szeretnék nézni kedvenceiket.

Az egyik, hogy fellapozzák ezt az oldalt, amelyen jó néhány streamet felsorolnak. A kis tv ikonra kattintva máris élvezheti az adott mérkőzést. Ugyanennek a myp2p site-nak van egy fóruma, ahol naponta értesülhetünk a legfrissebb streamekről, illetve azokról a meccsekről, amelyeket élőben lehet követni. Van még egy oldal, ahol csatornákra lebontva is tájékozódhatunk.

A másik lehetőség, hogy vagy az adott bajnokság szolgáltatásait veszik igénybe, amelynek lehetnek ingyenes és fizetős verziói is. Ezeket vesszük sorra, országonként.

Szlovákia

Az Extraliga meccseiről készült felvételeket ezen az oldalon lehet megtekinteni (baloldalt felülről a második zöld gomb: archiv). Adobe Flash Player szükséges.

Csehország

A tv.hokej.cz nyújt élő közvetítés szolgáltatást, októbertől az összes stadionból. Ehhez egy microsoft-segédprogramot, a Microsoft Silverllightot kell installálni, és ingyen nézhetőek a mérkőzések. A Silverlight a MS saját fejlesztésű flashplayere.

Oroszország

A streamek mellett a Sportbox kínál kielégítő szolgáltatást. A video mellett jobboldalt (természetesen cirill karakterekkel) az események olvasható formában is figyelemmel követhetőek.

Svédország

Előszőr is a streamek. Ezen az oldalon folyamatosan követhető, melyik meccset melyik streamen tudjuk fogni. Itt nemcsak a mérkőzéseket találjuk, hanem összefoglalókat is. Van fizetős csatorna is. Lehetőség van már lejátszott meccsek összefoglalóinak megtekintésére ingyen is, az állami tv honalpján. Ugyanezen a csatornán bármelyik meccs megnézhető. Ezért fizetni kell, 99 svéd koronát meccsenként, ami kb. 2500 forint.

Finnország

Streamet még nem találtunk, fizetőset igen. Az SM Liiga meccseit az északi Canal+ csatorna birtokolja. A társaság honlapján egy csata 8 euró. Svéd meccseket is adnak.

Németország

Nagyon összecsapást lehet fogni a stream-tv-eken, de ha van, amit külön követnénk, ott van a fizetős Premier által szponzorált DEL TV, ahol 4 euró egy összecsapás. Ennek az oldalnak is technikai alapfeltétele a cseheknél már ismertetett Silverlight installálása.

Svájc

Minden meccsről van összefoglaló a szövetség honlapján, a Spiele almenüre kattintva visszakereshető bármi. Mivel a közvetítéseket a Teleclub nevű cég birtokolja, amely egyelőre webes műsorszórással nem foglalkozik, marad a streamvadászás.

NHL

Szinte minden találkozó fogható streamtévéken, vagy a myp2p, vagy a rojadirecta oldalán elcsíphetők a meccsek, az előszezon is kísérhető így. Az összefoglalók a találkozók után szinte néhány percen belül felkerülnek, minden másra pedig ott van az NHL-TV.

Két érdekes link még a végére: a p2psportchannel oldalán azok streamcsatornák vannak, ahol sportműsorokat sugároznak. A p2ptvsportson az egyens kliensekhez tartozó programok sportműsora böngészhető.

12 komment

Címkék: stream online tv

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én az NASN amerikai sportadon keresztül nézek rengeteg NHL-t. A magyar UPC-é által foghatom ezt az adot.
Kösz a jo ajánlatokat!!
Magyarország

DAB - hazai meccsek streamelve, közben chatelés a többi nézővel, jó közvetítő, nézhető minőség, szóval dicséretes.
a HC-nak is voltak közvetítve tavaly a hazai meccsei online, most gondolom a csarnok balhék miatt változott a helyzet.
szep lista.
kerdes: EBEL meccseket lehet nezni ugyanigy?
Tavaly szinte fordulónként voltak online nézhető EBEL meccsek a Premiernél. Viszont csak osztrák illetve német IP címről lehetett elérni. Azóta ugyan nem érdeklődtem náluk a témában, de gyanítom ez a helyzet nem változott az elmúlt pár hónap során.
Akkor marad a stream-ek vadászása, ezt a linket (is) érdemes figyelni: www.myp2pforum.eu/nhl-icehockey/27129-austrian-ebel-ice-hockey-league-08-09-a.html
De vadászunk mi is tovább.
A Volán Olimpija elleni, pénteki meccsét a szlovén tévé fogja adni. (Ezért 20:00-tól is fog kezdődni)
Melyik szlovén tv, mert akkor lehet hozzá keresni streamot, vagy legalábbis vmi szlovént megkérni, hogy csináljon :)
Bocsánat, téves volt az info, a jesenice elleni meccsüket adja a tévé, vasárnap.
attól még érdekel, legalább több időnk van.
Erősen a sírás kerülget amikor azt olvasom, hogy egy szlovén TV élőben közvetít Fehérvárról közben meg 1 magyar televíziónak sem éri meg ugyanez.
De még az sem, hogy esetleg átvegyek a közvetítést.
Szégyelje magát az egész magyar TV-s társadalom!!!!
Nekem a www.rojadirecta.org nagyon jól működik.
Minden nap NHL meccsek nézhetők, és nagyon jó minőségben.
süti beállítások módosítása