HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Erősödik a Gyergyószentmiklós

2008.07.21. 22:00 F. Kapus

A tavalyi OB 1-hez képest két új romániai csapat érkezett a nemcsak magyar bajnokságba: a gyergyói Progym és a Steaua Bucuresti. Bemutatjuk őket röviden, a történelmüket, interligás terveiket. A Gyergyószentmiklóssal kezdünk.

A klub elődje 1949-ben alakult, az idők folyamán hívták Haladásnak, Lendületnek és Jövőnek is. A csapat színe jelenleg piros-fehér. Az 1994-ben alapított Progymben 1995 óta jégkorongoznak is. A csapat hivatalos neve Gyergyószentmiklosi Progym SK, román verzióban CS Progym Gheorgheni. Otthonuk az 1982-ben átadott fedett gyergyói műjégpálya, amelynek befogadóképessége nagyjából kétezer fő. A 2007/08-as román bajnokságot a negyedik helyen zárták. Romániában a legjobb helyezésük a 2002-es ezüstérem volt. Bővebben itt olvashatnak erről.

A jelenről és a jövőről Lázár Ernő szakosztály-vezetőségi tag tájékoztatott. A tavalyi csapatból kevesebben távoztak, mint ahányan érkeztek. Kezdjük a veszteséglistával. Góga Attila kiváló román válogatott hátvéd az élre kívánkozik: ő a HC Csíkszeredába igazolt. Laczkó Attila visszavonult a profi jégkorongozástól. Az első hírek szerint ezt tervezte Gergely Attila is, ám ő a brassóiak ajánlatát fogadta el, ott folytatja. A tavalyi ötfős szlovák kontingens két fővel csökken. Ondrej Piskura és Ramon Kerata már nem tagja a keretnek.

Vegyük sorra az érkezőket. Az ukrán bajnok Szokol Kijev keretéből három fiatalembert igazoltak. Alekszandr Csernis és Vitalij Kiricsenko hetekkel ezelőtt aláírt, utóbb Kirill Katrics csatlakozott hozzájuk. Ők a Szokol-2 Kijevben szerepeltek, a nagycsapat, amelyből a szapporói világbajnokságra is érkeztek ellenfeleink szép számmal, az orosz másodosztályban indult. Csernis az előző szezont kölcsönben a Kompanionban töltötte.

A legnagyobb fogásnak a 23 éves Kiricsenko tűnik. Két évet játszott Amerikában, rendszeresen tagja volt az ukrán ifjúsági és junior válogatottnak. Utóbbiban Katrics is szerepelt. A román válogatott egyik erőssége, Borsos Attila 13 évi dunaújvárosi tartózkodás után váltott klubot, visszatért Erdélybe.

Masteleriu Zsolt erdélyi fiatalemberként az elmúlt szezonokat az UTE csapatánál töltötte. Most visszatér. A hírekkel ellentétben nem tart vele Páll Zsombor, aki szintén a Megyeri úton szerepelt az utóbbi időben. Kölcsönadása lejárt, de a fiatalember Magyarországon szeretné befejezni tanulmányait, ezért az új szezonban az FTC-ben vendégeskedik. A szlovák Jan Skokan a cseh harmadosztályú HC Unicovból érkezik. Skokan két évvel ezelőtt játszott már Gyergyóban. Peter Hricina szlovák kapus is visszatér. Korábban védett az SC Csíkszeredában.

Lázár Ernő sem tudja, hogy terjedt el a nemzetközi hírek között Ivan Fedor leigazolása. A korábban a Ferencvárosban játszó szlovák szóba sem került Gyergyószentmiklóson.

A csapat edzője továbbra is a Dunaújváros és a magyar válogatott korábbi mestere, a szlovák Dusan Kapusta. Jelenleg ő irányítja a román szelekciót is, vezetésével jutottak fel szomszédaink a divízió 1-be.

A Progymnél nyár elején tisztújítás volt. Erről a klub hivatalos honlapján olvashatnak.

A gyergyószentmiklósiak már névadó szponzort is találtak. Jelentős ásványvízgyártó cég látott fantáziát a jégkorongban, az együttes Progym Hargita Gyöngye néven indul az interligában.

A közvetlen felkészülést augusztus 4-én kezdik a Progymnél. Augusztus 29–31. között rendezi meg a klub a hagyományos Gyilkostó Kupát. Vendégek: az ukrán bajnok Szokol Kijev, a szlovák másodosztályú HK Trebisov és a HC Csíkszereda.

Lázár Ernő jelezte, a közeljövőben újabb változások várhatóak a játékoskeretben. A fejleményekről igyekszünk mihamarabb beszámolni.

17 komment

Címkék: bajnokság átigazolások progym interliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vegyes felvágott! :)
A Progym pályája www.hockeyarenas.net/index.php3?page=3000&ctID=ro&size=0&arID=607

...és ma már az Újpest honlapja is frissült. Többek közt a nagy vándor, Mihály Árpád (járt egy tucat amerikai csapatban) Újpesten lőtt tegnap gólt.

Aki még nem járt ott, csak tervezi: ha kint -10 fok van (márpedig van, simán, sőt!), akkor bent -20. És a betonpadlóból csak úgy sugárzik a hideg. Egy flaska szívmelegítő az alapfelszerelés része! De a város nagyon helyes! Taxi a vasútállomásról a csarnokba 8 pénz, mondjuk 65 forintjával.
Akkor ott nem lesz "puha" a jég(?). :)))
Na, igen a flask kötelező eszköz!
Emlékszem, hogy úgy 1997-98 tájékán, az akkor nyitott Újpest jégpályán fagyoskodtunk. Egy szlovák csapat vot az ellefél, asszem talán az első Interliga sorozat zajlott akkoriban, és bizony az idő is elég hideg volt, fújt a szél, szóval több deci unicum fogyott. Majd a másnapi Sportból értesültük a végeredményről. :)

Kezdeményezzük, legyen ezután forralt bor es!
Dejszen a tea es langyos volt! :D
Azért nem olyan "veszélyes" a pálya,-emlékszem a régi Dunaferrnek éveken át volt felkészülési helye 1992-2ooo között!A jégpálya mellett, sportszálló is van....de azért a forralt bor,jó ötlet.
Azert remelem hogy az interligara a vilagitast megoldjak Gyergyoba mert jelenleg olyan sotet mint egy szenbanya!
Na meg a vendégszektor kaphatna saját büfét, vagy megint a hazaiakon keresztül vezet majd az út az ellátmányig? A slozihelyzet is katasztrofális volt még szilveszterkor.
...meg akciós tökmag sincs, mint egyes helyeken, szóval... maradjatok otthon!
Rendben. Te azért gyere el hozzánk, nézd meg, hogy is kellene ezt kulturáltan csinálni.
Nyugi! Tudjuk, hogy hogy kellene.
Két apró javítást eszközölnék: Mastaleriu és Pál. ;)
HAt ez az erosodes relativ. Elment ket- harom olyan ember aki evek ota hatan viszi a csapatot: Goga, LAczko, GErgely. Elottuk egy evvel tavozott a regi nagy trio Gall, KErtesz, Rusz, akik bar enyhen korosak, de meg messze elkeltek volna. Na helyettuk jott haza az egyik BAzi, Borsos, ok sem tinik. meg egy rakas ukran szerencsevadasz, akikrol meg nem tudni, hogy tudnak es, foleg, hogy akarnak Gyergyonak dicsoseget szerezni es tisztesen helyteallni.
De izgulunk ertuk is.
HAjra Sport Club, regebb ugy mondtuk HAjra Szereda, de most mar sajnos az felreertheto
Góga, Laczkó, Gergely...egyedül Gógát sajnálom hogy elment. Habár Laczkó a múlt szezonban nem játszott olyan rosszul ahogy szokott, de nagyon instabil ember volt. Gergely meg csatlakozhat a Gáll, Kertész, Rusz trióhoz Brassóban, mert ugyanolyan öreg és rozsdás lett. Hozzájuk képest Bazi és Borsós fényévnyi távolságra vannak.
Az ukránokból meg remélem Kapusta kihozza a maximumot. Ja és még ott van Skokan aki sztem jobb mint Kerata.
Nagyon remélem, hogy az idén a sztelit verni fogjuk. A két szeredai csapatot, legyünk őszinték, csak elvétve. Szóval én egy Hargita megyei dobogót jósolok a román bajnokságra.
Laczko nem is volt olyan ingatag hiszen Goga volt az aki mar menni akart a tavalyi szezonba is.volt is elmenve Gyergyobol.szerintem is jo szezon lessz es mindenkit szivesen latunk Gyergyoba hisz nem olyan a helyzet mind ahogy egyesek allitjak
Ja az akcios tokmagot en allom minden merkozesre kedves Siculia
Szilveszterkor még ez volt a helyzet. Jó hallani, hogy javultak a körülmények. Akciós szotyi nem lesz?
süti beállítások módosítása