HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Hősök lettek a hokisok Magyarországon

2008.06.05. 15:52 F. Kapus

Ilyen címmel jelentetett meg egész oldalas cikket a mértékadó országos szlovákiai politikai napilap, a Pravda. Volt közünk az információkhoz. U. N. Owen segítségével nem is magunkat idézzük, hanem azt nézzük meg, hogyan vélekednek északi szomszédaink a mi jégkorongunkról. Megszólalnak azok is, akik Szlovákiából érkeztek hozzánk.

A Pravda sportrovatvezetője, Boris Vanya megkereste a jégkorongblogot, szolgáltassunk háttér-információkat egy átfogó cikkhez, amely a magyar jégkorongról szólna. Konkrét kérdéseket tett fel, de ezen túlmenően is sok érdekességgel láttuk el, amelyek jó részét fel is használták a cikkhez. Meglepő módon a szöveg kétszeri fordítása után U. N. Owen a legtöbb mondatunk tartalmát az eredetinek megfelelően ültette vissza magyarra a magyar jégkorong indexes fórumán.

A szlovák újságírók sokat tesznek azért, nehogy lekezeljenek bennünket játékosaik a svájci vb-n. Így kezdik a cikket: "Azok az idők, amikor a magyar hoki csak viccek és csipkelődő megjegyzések célpontja volt, elmúltak. A magyarokkal számolni kell. Déli szomszédunk válogatottja hetven év után újra visszatér az elitbe, és a jövő évi vb-n Svájcban Szlovákia egyik ellenfele lesz."

Ezt követően röviden érzékeltetik, mekkora ünneplésben részesültek Szapporó hősei idehaza. Majd az újságban joggal említik meg, sok szlovák szakember segített a felemelkedésben. "A magyar válogatottat a múltban Jan Jasko és Dusan Kapusta is irányította."

"Érdekes, hogy Magyarországon csak mintegy ötszáz igazolt felnőtt korú játékos van, de közülük csak 60-an hokiznak főállásban. A többiek munka melletti hobbiként kezelik a sportot." Amikor erről tájékoztattuk a szlovák újságírókat, kétszer is visszakérdeztek, hogy ugyebár egy nulla lemaradt mindkét számadat végéről. Megerősítettem őket abban, hogy bizony nem, ez az igazság.

A csapat összetételéről is felvilágosítottuk a Pravda olvasóit. "A válogatott gerincét a harmincas éveikben járó hokisok alkotják, akik már több éve együtt játszanak." A Pravda aztán felsorolta a külföldün játszó neves játékosainkat, és megemlítette Budait, akiről hétfő este óta bizonyossággal tudjuk, jövőre az extraligában játszik. Szó esett a cikkben a külföldön játszó tehetséges fiataljainkról is.

Örömmel idézik Ocskay Gábort, aki a magyar sportnapilapban a következőket nyilatkozta a magyar-szlovák vb-meccsel kapcsolatban a szlovák válogatottról: "Az idei vb kudarc volt számukra, de kétlem, hogy jövőre is ilyen gyengén fognak játszani. Bárcsak tévednék."

Részletesen és hosszan írnak Szuper Leventéről "A legismertebb magyar hokis Kanadában is figyelmet keltett" címmel. Ehhez nincs köze a jégkorongblognak, de a cikkben szereplő idézetet érdemes idecitálni. "Sokunk gyermekkori álma teljesült. Csodálatos eredményt értünk el, még Kanadában is fogták a fejüket. A japán divízió 1-es torna után napokig csörgött a telefonom, az emberek megköszönték, hogy nagy örömet szereztünk nekik. Egy ismerősöm az Ukrajna elleni meccs után úgy örült, hogy a markában összetört egy poharat, és össze kellett varrni a kezét. De boldog volt."

Természetesen Sille Tamás is jelentős felületet kapott a Pravda oldalán. Szlovákia bonyolultabbá tette a helyzetünket címmel közöltek vele kisinterjút.

– A Skalicával bronzérmet szerzett, Magyarországgal feljutott az elitbe. Melyik eredményt értékeli magasabbra?

– Valamivel nagyobb élmény volt a sikeres japán szereplés. Az Ukrajna elleni 4-2-es győzelemmel történelmi sikert értünk el. Jobban kezdtünk, 3-0-ra vezettünk. Az ellenfél felzárkózott egy gólra, de a győzelmet megőriztük. Emlékszem arra, néhány évvel ezelőtt Ukrajnától öt-hat góllal kaptunk ki.

– Mi változott meg azóta?

– Minden évben tapasztalatokat szereztünk. A korábbi szezonokban is a feljutásért küzdöttünk, de mindig hiányzott egy kis lépés. Szapporóban ezt sikerült megtennünk.

– Nem sok hiányzott ahhoz, hogy klubcsapata, a Skalica az extraliga döntőjében játsszon. Akkor nyilván nem erősítette volna Magyarországot Szapporóban.

– A torna végét elértem volna. A felkészülés során erre a lehetőségre is gondoltunk.

– A jövő évi világbajnokság csoportkörében Szlovákia is Magyarország ellenfelei között lesz. Ennek ön nem örül. Miért?

– Szlovákia erős ellenfél Magyarország számára. Különféle körülmények miatt Kanadában csak a bent maradásért játszott, ami miatt végül egy csoportba kerültünk. Feltételeztük, hogy legalább egy csapat ellen esélyünk lehet a győzelemre. Most úgy tűnik, számunkra a bent maradásért játszott meccsek lesznek kulcsfontosságúak.

– 38 éves. Jövőre is meg tudja őrizni a pozícióját a válogatott védelmében?

– Bízom benne. A keret stabilizálódott, nagy változások nyilván nem történnek majd. Nem olyan nagy a konkurencia, minden kéz és láb jól jön."

A cikk írói körkérdést intéztek a magyar jégkorongot jól ismerő szlovák szakemberekhez. Arról érdeklődtek, bent maradnak-e a magyarok az elitben.

Jan Jasko, a válogatott egykori szövetségi kapitánya, az Alba Volánnal kétszeres magyar bajnok edző: "A magyar hokisoknak sikerült az, amit már régóta igyekeztek elérni. Évekkel ezelőtt, amikor a válogatottat vezettem, a Dánia elleni vereség hiúsította meg feljutásunkat. Az ellenfél jobb volt, védenceimet kifacsarta az előző, Románia elleni mérkőzés. A feljutás egy nagyon erős generáció érdeme, amelynek vezéregyéniségei Ocskay Gábor, Palkovics Krisztián és Ladányi Balázs csatárok, és nagy erősség a kapus, Szuper Levente. Fontos lesz, hogy kivel találkozik Magyarország a bent maradásért játszott meccseken. Az utóbbi években a hoki iránti érdeklődés jelentősen megnőtt, úgyhogy van esély arra, hogy Magyarország gyakrabban feltűnik majd az elitben."

Dusan Kapusta szintén vezette a válogatottat, jelenleg Romániában dolgozik. "Amikor egy évvel ezelőtt megtudtam, milyen ellenfelekkel fognak a magyarok Japánban játszani, sejtettem, hogy nagy esélyük van a feljutásra. És fel is jutottak! A magyar hokiéletben öt évig dolgoztam, ebből három évet a válogatottnál. A csapat már akkor szoros meccseket játszott Norvégiával, Franciaországgal, Olaszországgal. A csoportkörben Fehéroroszország, Kanada és Szlovákia ellen aligha szereznek pontot, de a bent maradásért játszó csoportban sikeresek lehetnek. A kanadai Pat Cortina edző szisztematikusan foglalkozik a lélektani felkészítéssel is, jelentősen növelte a csapat önbizalmát."

Jan Faith, a magyar bajnokságban játszó Miskolci Jegesmedvék csapatának edzője. "A magyarok történelmi sikert értek el, amelynek nagy visszhangja van az országban, és biztosan segít a jégkorongnak. A döntő az lesz, hogy a válogatott az A csoportban hogyan birkózik meg a bent maradásért játszott meccsekkel. Ennél többről jelenleg nem ábrándozhatnak a magyar hokisok. A szlovákoknak nem kell félniük, de nem szabad lebecsülniük Ocskayékat, mert úgy járhatnak, mint az ukránok. Olyan klubban dolgozom, ahol a játékosok többsége amatőr, de itt is van néhány ügyes fiatal. Az utánpótlásbázis elég széles, aminek biztosan pozitív hatása lesz, akár már a közeli jövőben."

Néhány mondatot a szlovák-magyar mérkőzések is kaptak. Ezzel jelentős sebet tépett fel ellenfelünk. Ennek megfelelően a "Szégyen Budapesten és egy kiizzadt győzelem" címet kapta a blokk. "Míg 1994-ben a vb C kategóriájában a szlovákok simán, 10-0-ra verték a magyarokat, nem egészen tíz évvel később már teljesen más volt a helyzet. Az Astra Zeneca tornán Budapesten Magyarország 4-2-re győzött, történelmi sikert ünnepelhetett a világelit heteséhez tartozó csapat ellen. Szlovákiában a szomszédtól elszenvedett vereség kritikák hullámát váltotta ki.

"Ez sokk számomra, nagy szégyen. Azt hiszem, hogy Szlovákiának egy ilyen tornán nem is kellett volna játszania, reagált akkoriban Pavol Demitra csatár a tengerentúlról, az NHL-ből. Frantisek Hossa edző csapatában több kiváló szlovák játékos is szerepelt, Podhradsky, Granák, Melichárek, Kukumberg, Pistek, Lazo, Kmit és M. Hudec. 2005 februárjában a szlovákok újra Budapesten játszottak, és mivel az NHL-ben lockout volt, nem hiányoztak a csapatból az NHL-es játékosok sem. Ám Satan, Stümpel, Nagy és Orszagh is alaposan megdolgozott Szlovákia a 4-2-es győzelemért. A szívós ellenfél ellenállását a csapatkapitány, Satan törte meg két góljával."

Végezetül állapítsuk meg, kezdenek minket komolyan venni a világban. Ez jó, mert megérdemeljük, de nehézség lesz a játékosoknak, mert koncentráltan küzdenek majd ellenfeleink. Mindazonáltal hosszú még az út addig, hogy ne fordulhasson elő az, ami a Pravda cikkében. A felnőtt válogatott játékosainkat ismerjék meg, sikerükhöz ne kerülhessen a juniorok fotója Szlovákiában sem.

14 komment

Címkék: magyarország szemle szlovákia válogatott

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismét egy szuper blog, köszönjük F. Kapus! És ami erről az egészről eszembe jutott, hogy az egész ország veszekszik a fejünk felett és ez a "maroknyi Ember" kitett magáért itthon is a felkészülés során és Szapporóban is. Köszönjük fiúk, a szertárostól a másodedzőig mindenkinek! A szomszédom egyébként cseh, rendszeresen olvassa a kinti fórumokat, nézi a meccseket és az a csoportos vb alatt Ő számolt be arról, hogy igen gúnyosan nyilatkozgatnak rólunk a kinti sportbarátok, de akadt olyan hozzászólás is, hogy "lehet, hogy mi kiesünk, de ők már bennt vannak az A csoportban". Hajrá magyar jégkorong!
nem hiába kérdezhetett vissza a szlovák koléga, hogy nem hiányzik-e 1-1 nulla, mert a számok tényleg megdöbbentőek: 500/60 tijjazanyját.
A Pravda nyomtatott változatában így nézett ki ez az oldal:
img.index.hu/imgfrm/6/4/2/5/BIG_0004376425.jpg

Egyébként Szlovákiában most új szövetségi kapitányt keresnek:
www.ujszo.com/clanok.asp?vyd=20080605&cl=219998
"Július Šupler befejezte
Tengerentúli edzője lesz a hokiválogatottnak?"
Kedves F. kapus!
Arra nem gondoltál, hogy a kép egy látnok szüleménye és már a jövő szlovákverő felnőtt magyar válogattat ábrázolja :)
Kiss, Maklári,Jobb stb korongjaitól ments meg Uram minket!
Konkrétan hol az az 500? Ha lennének, nem hiszem, hogy jövőre megállna előttünk Szlovákia. Sajnos, dzenisz a számok valójában még megdöbbentőbbek: jóakarattal, max. 150/60. Bizony, tijjazanyját.
Kis magyarkodás, off és bocs érte, de itt is, mint ahogy több helyen is, elhngzik (líródik) Skalica, csak és kizárólag ebben a formában. Még akkor is, ha csapatnévként használjuk. Meg ha már száz éve is szlovák többségű volt. De láttam városnévként is így, és egyszer se láttam leírva magyar nevét: Szakolca. Juhász Gyula tanított itt a múlt századelőn (akkor neki az Isten háta mögött, kellett is a depressziójához). Aztán tanított még Levicén is. Vagyis hogy Léván. Csak a különbség érzékeltetésére írtam...
Bocsánat a tudálékoskodásért. Az írás természetesen megint kitűnő. Sőt.
kispufi, nem off, jó hogy írtad
Nem tekintem hiteles forrásnak, de az igazság az, hogy innen vettem: en.wikipedia.org/wiki/Skalica
Szimpatikus cikk jelent meg a hokisokról Szlovákiában és ezt ők meg is érdemlik.
Azokkal meg nem érdemes foglalkozni, akik lenéznek bármely felzárkózó csapatot. Igen, nem olyan jó a mi válogatottunk, mint az övék, de a mienk sokkal nagyobb utat járt be, sokkal kisebb lehetőségekkel és erre joggal lehetnek büszkék, teljesen függetlenül attól, milyen eredméynt érnek el az A csoportban. Hajrá Fiúk!
Valóban hősök lettek???
www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=184212
Bástya elvtársat már meg se akarják ölni?
hokikori: tudod, hogy női játékos nincs a jégkorong válogatottban... Olyan meg pláne nincs, akinek miniszter lenne a felmenője... :(
Kedves Szerkesztők!
Lehetne kérni egy interjút Molnár Viktorral (MJSz PR és marketing menedzser)
Most már aztán urgum-burgum!
Nálam már a 1030/2008 (V.16) Kormányhatározat is kiverte a biztositékot, hiszen meglepően kimaradtunk, holott az pontosan az eufória tetőfokán íródott:
jegkorong.blog.hu/2008/05/14/beszeljunk_akkor_a_magyar_hoki_jelenerol_jovojerol
hozzászólás 2008.05.28. 16:49:47
Ha minden igaz, a kormány és az MJSZ közötti párbeszéd megkezdődött.
Mindazonáltal szerintem csodát nem várhatunk, max. annyit, hogy a 2014-es vb-kandidálás mellé állnak.
Én nem értem miért nem lehet normálisan támogatni ezt a sportot is. Itt a foci, ami minden pénzt elvisz. És mit értünk el vele az elmúlt 15 évben? Döntetlent Liechtenstein ellen...
süti beállítások módosítása