HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Tehát ki is nyeri a világbajnokságot?

2008.05.18. 15:30 Hblog

Két sorozat közül az egyik megszakad. Az oroszok a Szovjetunió utáni időkben csak egyszer tudtak vb-t nyerni, 1993-ban. Arra, hogy valaki házigazdaként aranyérmes legyen, 1986 óta nem volt példa. Akkor Moszkvában végzett az élen a rendező.

Kanada 24 arannyal vezeti a vb-k éremtáblázatát. Mögötte 22-vel a Szovjetunió jön, és a Független Államok Közösségének is van egy elsősége. Ez azt jelenti, hogy orosz siker esetén egyenlítenének Ovecskinék. A világ két nagyhatalma csap össze. A kanadai válogatott a 24 elsőségen túl 11 ezüstöt és 9 bronzot vihetett haza, ez 44 érmet jelent. Ennél többre soha senki sem volt képes. A csehek, beleértve Csehszlovákiát is, 43-nál tartanak, a svédeknek 40, az oroszoknak 38 érem jutott. Kanada az elmúlt öt évben három aranyat nyert, ám az azt megelőző ötben semmi sem jutott nekik.

Mindkét csapat szombaton tartotta utolsó jeges edzését. Mivel a döntő helyi idő szerint 13 órakor kezdődik, vasárnap már nincs mód gyakorlásra. Az eddig tapasztaltak alapján a közönség soraiban nem lesz döntő fölénye Kanadának. Több ezer orosz van a helyszínen, megerősítve a franciául vagy angolul beszélő, de Russia feliratú mezeket viselő bevándorlókkal, leszármazottakkal.

Kanada kiváló formában van, utolsó 17 vb-mérkőzésén nem talált legyőzőre. Legutóbb a címvédőnek sikerült dupláznia is, 2003 után 2004-ben is világbajnok tudott lenni.
A kanadaiak legerősebb egysége a Heatley, Getzlaf, Nash sor, amely a vb eddigi 8 meccsén 44 pontot hozott össze, Heatley 18-at, Getzlaf és Nash 13-13-at. Heatley behozhatatlan előnnyel vezeti a pontlistát, két csapattársa mellett a svéd Weinhandl követi szintén 13 ponttal. A legjobb oroszok, akik még javíthatnak, Ovecskin, Fjodorov és Szjomin, 10-10 ponttal. A góllövőversenyt is bizonyosan Heatley nyeri, 11-nél jár, Nash és Ovecskin 6-ot lőtt.

A kapusok között nem kanadai a legjobb, az orosz Nabokov hatékonysága kiemelkedő. Ha így is marad, az döntő lehet, bár a lepkézésre hajlamos Leclaire helyett szinte biztosan Ward kezd, eddig is rotálta őket a kapitány. De ne feledjük: Nabokov kétszer is shutoutra hozta a meccsét. A kanadaiak lőttek a leghatékonyabban és a legtöbbet kapura, a listán az oroszok harmadikak. Az emberelőnyös helyzetek kihasználásában és kivédekezésében is jobbak a kanadaiak. A számok hazai sikert sejtetnek, de ezek csak számok.

Az oroszok nagyon rápörögtek a döntőre. A lapok azzal vannak tele, hogy még soha nem volt orosz–kanadai döntő, ideje lenne a szovjet idolok nyomába lépni. Felidézik utolsó néhány összecsapásukat. 2003-ban, Finnországban a kvalifikációs körben találkoztak, Kanada 5-2-re nyert. A 2005-ös bécsi elődöntőben a tengerentúliak 3-0-ra elhúztak, az oroszok megpróbáltak visszajönni, egy gólra felzárkóztak, egyenlíteniük nem sikerült. Az utóbbi idők legemlékezetesebb összecsapásának a 2006-os olimpia negyeddöntőjét mondják. Nem véletlenül: akkor 2-0-ra sikerült győzniük az igen erős összetételben játszó ellenféllel szemben. Ezt kéne megismételni, ábrándoznak az újságírók.

Nem kérdés, az orosz kaput Nabokov fogja védeni, és az sem, hogy visszatér az eltiltott Kovalcsuk. Azt még nem tudni, melyik sorban helyezik el a csatárt, mivel az elődöntőre ismét összerakott Morozov–Zinovjev–Zaripov trió tökéletesen működött. További kérdés, hogy jégre léphet-e Afinogenov, aki sérüléssel bajlódik, egyedül edzett.

Az oroszok arra számítanak, hogy Kanada erőhokit próbál alkalmazni, és igyekszik kikapcsolni a játékból Ovecskint, Kovalcsukot és a többi klasszist, kerül, amibe kerül.

Mi kicsit másként látjuk. Nekünk úgy tűnik, Kanada immár régóta éppolyan kreatív, szellemes, tiszta és okos jégkorongot játszik, mint a sportág braziljainak számító oroszok.
Ha nekünk lesz igazunk, akkor az utóbbi évek leglátványosabb döntője következhet. K-európai idő szerint 19 órakor.

29 komment

Címkék: vb kanada oroszország döntő a csoport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oroszország lesz a nyerő, érzem! Majd figyeljétek meg!
Remélem Getzlaf hozza amit tavaly nyújtott a nagydöntőben! Oh Canada, csittcsatt forever :D
Kanada, de nagyon jó, hajtós meccs lesz.
Szoros lesz, de ugy erzem az oroszok nyerik a VB-t.
Az oroszoknak drukkolok. Nem csak ma, úgy 30 éve. :-))
Én meg a kanadaiaknak. Szintén legalább 30 éve :-)
Úgy érzem jó meccs lesz :-)
Ha már a finnek nem lehetnek idén se világbajnokok akkor legyenek az oroszok!!! Mert megérdemlik ...
hát, ha így folytatják, akkor oroszország. meg még drukkolok is nekik.
Vezetnek az oroszok. Azt hiszem eszement jó meccs lesz. Győzzön a jobb. A finnek sajna tegnap játszottak és nem ma...
Hát, elég nagy prosztóság volt a második kanadai gól előtt nem-lefújni azt a (két?) szabálytalanságot.
Eléggé lejt a hazai pálya
Hát egen.
Mondjuk nem értem, hogy a keményebb játékot (ami ma is van), miért nem lehet hagyni az egész vb-n ?
10 percig voltak az oroszok emberhatranyban csak az elso harmadban!
Ez a durva. Remélem, most jön a kompenzáció.
És hajrá ruszkik, ha már a finnek kiestek.
Pontosabban nem lettek döntősök, "csak" bronzérmesek (ebben a mezpnyben az is nagyon jó).
Lesz kompenzáció, de majd "elnyújtva".
ugye mindenki úgy nézi ezt a meccset, hogy Kanada következő vb meccse ellenünk lesz :D
Megmondom: a bírók elintézik, hogy Kanada nyerjen, kész. Akármi is lesz belenyúlnak a meccsbe, eldöntik.
Nehéz ügy. Szerintem a két csapat kb. egyenlő erőket vonultat fel, az első harmadban szerzett hátrányt az oroszok csak a csodával határos módon hozhatják be. Sajnos.
фантастический, гениальный!!! :)
minden idők VB döntője:-)... Bár ezzel kapcsolatban Levié szerintem az év mondata (a 2. harmad szünetében):
-Életemben nem láttam ilyen jó VB döntőt.
-(levi) egy hónapja sem?:-D
LOL
A válasz: Oroszország
Bakker, "és ezt így hogy"?
Megcsinálták, öregem, megcsinálták! Évek óta bukják, kb. annyira megérdemelték az aranyat, mint mi Japánban:D

A bírókkal kapcsolatban igazam volt, nagyon durván húzták Kanadát, a végén pedig még kupaktanácsot is tartottak, hogy "hogy is lehetne nem kiállítani Nash-t"...

A játékvezetés csődje volt, de ezek az orosz gyerekek, még a bírókat is képesek voltak megverni (pont mint a magyar vízilabdázóknak, árral szemben kell behúzni a mattot).

Na meg fel is veszem az ismétlést, pont befér a magyar-ukrán meccs mögé:)
Azt hiszem, sokáig fogjuk még emlegetni ezt a döntőt!Elnézést azoktól akik más sportágakat űznek, de azt hiszem, ezt a döntőt minden csapatsportágas versenyzőnek kötelező lenne megnézni. Ez maga volt a SPORT.Csodálatos, döbbenetes, lenyűgöző, félelmetes,és sokáig lehetne még sorolni.Szóval JÉGKORONG,így, csupa nagybetűvel. A sapporói diadal, és ez a két hét azt hiszem bebízonyította, hogy csodálatos sportágunk van. És mindenki boldog lehet, akinek csak egy kis köze is van ehhez a CSODÁHOZ!/na kicsit pátoszos lett/
Ja és sajnálom Kanadát, de örülök az orosz győzelemnek.
Jó meccs volt. Don Cherry éppen most ecseteli a CBS-en, hogy seggberúgná, aki kitalálta ezt a játék késleltetése szabályt. Egyetértek vele, néztem még volna a négy négy elleni játékot.
Amikor gólt lőttek belőle az első harmadban, akkor is ezt mondta?
zstoth, a Don készült az olyan oroszbarát provokációkra mint a tiéd. Egészen pontosan azt mondta, hogy a bevezetés pillanatától nyilvánosan gyalázza ezt a szabályt, és annak sem örült volna, ha Kanada nyer így.
Hát szerintem a szabályokat és a meccsen törtánt alkalmazásukat annyira nem kellene a kanadaiaknak emlegetni....
süti beállítások módosítása