HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A tizenharmadik napon is túl vagyunk

2008.05.15. 16:33 Ryan O'Brien

Lemondott a cseh kapitány, a svájciak a nagy verés ellenére is boldogok. Lehet, hogy Kovalcsuk számára vége a vb-nek. A két tavalyi elődöntő visszavágója következik.

Finnország–Egyesült Államok 3-2

A finnek ismét elődöntőt játszhatnak, hosszabbítás után legyőzték az eddig remekül szerepelt amerikai válogatottat. Hiába dolgozott le az Egyesült Államok 37 másodperc alatt kétgólos hátrányt, az overtime-ban elért Lepisto-gól a bukásukat jelentette.

"Nagyon csalódottak vagyunk – mondta Zach Parise. – Hátrányból küzdöttük vissza magunkat, a vége mégis vereség lett. Sok fiatal játékosunk van, akik előtt nagy jövő áll. Legközelebb sokkal jobbak leszünk."

Mindkét csapat óvatosan játszott, nagyobb hangsúlyt fektettek a védekezésre. "Úgy érzem, egyetlen rossz percünk volt – fogalmazott Teemu Selanne. – Mi uraltuk a játékot, érzésem szerint teljesen megérdemelten nyertünk."

Finnország az elődöntőben Oroszországgal találkozik. 2002 óta az oroszok egyszer sem nyertek a négy között az északiak ellen. Tavaly 1-1, 2006-ban 0-4, hat esztendeje 2-2 állt a táblán a rendes játékidőben, Hirtelen halálban egy éve 2-1-re buktak, 2002-ben 3-2-vel továbbmentek.

Oroszország–Svájc 6-0

A jégkorong magasiskoláját mutatta be az orosz válogatott, igaz, ehhez kellett egy olyan ellenfél, mint Svájc. Amely derekasan küzdött, de ennyit bírt. Amikor az orosz védelem hibázott, akkor is ott volt Nabokov, mindent fogott. Ovecskinék tetszés szerint szerezték a góljaikat. Gerbert az első harmad után lecserélték, de Hiller sem járt jobban.

Legfeljebb azt sajnálhatják az oroszok, hogy Ilja Kovalcsukot egy buta szabálytalanság miatt másodszor is kizárták, hiányozni fog az elődöntőben, sőt az is lehet, hogy kétmeccses eltiltást kap, ami a vb végét jelentené számára. Bikov kapitány sem érti játékosa viselkedését, bár nem látott alattomos szabálytalanságot: "A kemény játékra törekszünk, de arra nem, hogy ellenfelünknek súlyos sérülést okozzunk" – magyarázta.
"Tisztán látszott, hogy Kovalcsuk ütött, a játékosunk olyan sérülést szenvedett, hogy egyből le kellett cserélni" – mondta a svájciak kapitánya.

Oroszország egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy 1993 után ismét aranyérmet nyerjen. Ehhez előbb a finneket kellene legyőznie. Van okuk a visszavágásra. "Remek a finn csapat – mondta Nabokov. – Képzettebbek, mint a svájciak, sokkal agresszívabbak is. Nagyon jó csatáraik vannak, és kiváló a kapusuk is."

"Sikeresek voltunk – merengett Thibaut Monnet, a svájciak csatára. – A mai eredmény ellenére sok örömet szereztünk szurkolóinknak, akik szeretete adott ekkora erőt."

Kanada–Norvégia 8-2

A várakozásoknak megfelelően nagyon könnyen lépett túl ellenfelén a házigazda. Csak az első harmad volt szoros. Ezúttal Derek Roy triplázott, négy pontig jutott, Nashnek két gólt sikerült szereznie. A Heatley, Getzlaf, Nash sor bizonyult a legjobbnak. Kanada a svédekkel vívja az elődöntőt.

A norvégok kétszer is egyenlítettek a meccs elején. "Tudtuk, hogy nehéz lesz – mondta Cam Ward kapus. – A második harmad közepéig kellett várni, hogy beinduljunk."

"Egymás után két jó meccset vívtunk – örült Nash. – Jobb korán kapni egy-két gólt, mert van idő javítani." A norvégok játékosa, Tommy Jakobsen hasonlóképp látta: "Mindenki remekül teljesített, egy időre elnémítottuk a csarnokot. Kanada sokkal jobb csapat, ezt most is bizonyította."

Svédország–Csehország 3-2

Hosszabbítás után verték a svédek a cseheket, elsőként harcolták ki az elődöntőt. A hatvanadik percet követően 3:15 perc telt el, amikor Weinhandl találatával az északiak megnyerték a csatát.

A szerencsésebb jutott a világbajnokság elődöntőjébe. "Nem is igazán tudtam, hol a korong" – mondta a győztes találat szerzője, Mattias Weinhandl.

A csehek nagyon csalódottak voltak, ennek Radim Vrbata adott hangot: "Nagyon szoros volt, nem tudnám eldönteni, mi voltunk-e jobbak, vagy a svédek. A hosszabbításban a gólt most ők lőtték."

Patrick Hornqvist elismerte, nem ez volt az év legszebb meccse: "Nem gondolom, hogy túlságosan szórakoztató játékkal rukkoltunk ki, de a cél elérése fontosabb volt."

A döntő találat vihart kavart. A csehek ragaszkodtak a videóbíróhoz, úgy vélték, Wallin akadályozta a cseh kapust. A játékvezető érvényesnek ítélte a gólt, a svédek Kanada ellen folytatják. "Jó munkát végeztünk, mindenkivel elégedett vagyok. Lundqvist egyenesen zseniális volt" – értékelt a végén Bengt-Ake Gustafsson, a svédek kapitánya.

Alois Hadamczik, a cseh szövetségi kapitány benyújtotta lemondását. "Ez volt az utolsó meccsem a válogatottal. Vannak ajánlataim külföldről, de lehet, hogy Vitkovicében folytatom" – tette közhírré a mester.

(fotóink az Oroszország–Svájc mérkőzésen készültek.)

14 komment

Címkék: vb csehország norvégia kanada finnország oroszország svédország svájc a csoport negyeddöntők egyesült államok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ryan: Gerbert 0-5 után cserélték le, 26:50-nél unta meg hogy esélye nincs... gondolom leginkább a harmadik gól tett be neki, ami nemkicsit idézte Pavol Durica-t.

A csehek meg sajna balszerencsések voltak. Ráadásul tudomásom szerint a videobíróval nem nyertek volna semmit, mert csak azt mondhatja meg, hogy benn volt-e a korong és gól, vagy sem. A kapust hiába akadályozták a svédek, azt csak a bíró fújhatja le. A videobíró csak akkor érvényteleníthet, ha befújja a 4 bíró valamelyike és utána ütik a gólt a svédek (ez történt a finn-amerikain is 2-0-s finn vezetésnél).
Tele van a net a hatalmas svájci öngóllal, biztos láttátok. Ezzel kapcsolatban kérdezném, hogy
1: jól tudom-e, hogy a hokiban nincs öngól és az ellenfél azon játékosa kapja a találatot, aki utoljára a koronghoz ért?
2: mi van akkor, ha a bedobástól számítva az öngólig nem ért ellenfél a koronghoz? (mintha most is ez történt volna, de nem biztos).
Előre is köszönet a válaszokért.
Ylion, Yamamaoto,

az öngólt mi is bekommenteltük az előző poszthoz, éppen szegény Duricára hivatkozva, de akkor hadd legyen meg itt is:
youtube.com/watch?v=SpJ8R4yCbhI

A találatot Zaripovnak írták jóvá:

stats.iihf.com/Hydra/132/IHM132351_74_4_0.pdf
na még egyszer

youtube.com/watch?v=SpJ8R4yCbhI

az külön érdekes, hogy a kapcsolódók között persze ott van a Durica-gól

akit az egyébként nagyon rokonszenves szlovák srác érdekel, annak egy plusz hivatkozás:

index.hu/sport/foci/080415durica/

Gromov, OK, megnéztem ott is. A kérdéseimmel kapcsolatban tudtok valamit mondani?
Ha D. Gromov helyett velem is beéred:

1.) igen
2.) passz... Gondolom, valakinek, aki a jégen volt, beírják

:-)
Én arra tippelek, hogy a másik bulizó volt Zaripov.
hm, számolgattam kicsit. a szlovákok a 13. helyezéssel velünk is kiszúrtak... 8. helyre csúsztak a világranglisán (a svájciak 7.).

vagyis a csoportunk jövőre:
CAN/SWE/FIN
SVK
BLR
HUN

ha a svédek döntőbe jutnak akkor velük
ha kanada nyeri a vb-t, vagy RUS mögött 2. akkor velük,
ha a finnek nyerik a vb-t és CAN a 2. akkor velük
leszünk egy csoportban.
Ulrik! Én nem hiszem, hogy a házigazda svájciak ellen sokkal könnyebb lett volna. Még az sem biztos, hogy jutott volna jegy! A tótokat meg már legalább megvertük! :D (bár nagyon off, de azért tanulságos az akkori szövkap Frantisek Hossa meccs utáni interjúja, nagyon tetszett neki a 11-es játékos :DDD
www.nemzetisport.hu/cikk.php?cikk=35501)
kovacsistvan: pontosan. mást nem is tudtak volna beírni, mivel a buli után orosz már nem ért a koronghoz...
vaze: na igen, nem sokkal nehezebb, de azért talán egy picivel igen :-) húúú már nagyon várom, de jó lenne ott lenni :-)
Viszont az esetleges kieső körben legalább tuti nem a szlovákokkal kerülünk össze... ;)
A 3. képet nézve belegondoltam, hogy jövőre ott fog lógni a piros-fehér-zöld is...
Köszönet mindenkinek aki válaszolt, ezek szerint megéri bulizni, az ember soha nem tudhatja, mikor válik gólszerzővé :)
lakota, tulajdonképpen az olaszoké ott lóg (még), jövőre viszont csere: zöld-fehér-piros le, piros-fehér-zöld fel :-)
süti beállítások módosítása