HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Csehország–Oroszország 4-5

2008.05.04. 22:14 D. Gromov

Azt mi nagyon nem szeretnénk, ha a jégkorong olyan sportággá változna, mint a vízi- vagy a kosárlabda, ezért egyáltalán nem örültünk, hogy a csehek és az oroszok összecsapásán nem kevesebb, mint 42 perc büntetést osztottak a bírók a semmiért.

Elég volt belebotlani egy ütőbe, elég volt emberesen megküzdeni a korongért, máris mehettek a játékosok pihenni két percet. Nem vigasz, hogy a végére szinte teljesen egyenlőre hozták a játékvezetők a kiszórást, hiszen a szakadatlan sípolással mindkét csapatot sikerült megakadályozniuk abban, hogy folyamatos játékot produkáljanak.

A csehek jobban bírtak alkalmazkodni ehhez a felfogáshoz. Amit az oroszoktól várt volna a drukker, azt a k-európaiak nyújtották. Amikor elegen voltak a jégen, hozták a gyors rövid passzost, szemre is tetszetősen és eredményesen járatták a korongot. Hogy nem csupán dicséret illetheti őket, annak két oka van.

Először is az, hogy hirtelen halállal csak elbukták a mérkőzést. Másodszor meg az, hogy bár taktikusan, de némiképp ellenszenvesen-provokatívan utaztak az orosz kapusokra, egészen addig, amíg a felhergelt hátvédek rá nem lökték egyiküket szegény Jerjomenko ketrecőrre, aki csak sérülten tudott kikecmeregni a kicsi a rakás alól.

Ami az eredmény alakulását illeti, vezetést szereztek az oroszok, egyenlítettek, majd előnybe kerültek a csehek, az utolsó másodpercben egalizáltak az oroszok, mindezt egy harmad alatt. A második és a harmadik felvonásban egyformán egy-egy gól esett. Ha van a vb-n rendes játékidős döntetlen, azonnal arcba dicsérjük a cseheket és kinevezzük a meccs emberének a háromgólos Patrik Eliast, de mivel nincs, jött a hirtelen halál.

Melynek során csak az oroszok voltak a jégen. Kovalcsuk meglépett, akasztották, büntető következett. Az orosz 71-es kihagyta, csengett-bongott a kapuvas. De rohantak tovább, négy a négy ellen nagyon ment nekik, és Alekszej Morozov csapatkapitány akkora gólt lőtt rajtaütésszerűen, mint a pinty. Ez volt neki a második, korábban már összehozott egy belepiszkálósat. Így lett 5-4 az előzetesen esélyesebbnek véltek javára.

Összességében: Csehország többet nyújtott annál, mint amit vártunk, Oroszország meg sokkal kevesebbet. A csehek összeszedettek voltak, okosak és szervezettek, az oroszok fegyelmezetlenek és kapkodósak, a védők sokszor azt sem tudták, merre forduljanak. Ha a cserekapus Birjukov nem véd ügyesen, simán kikapnak.

Mindez nem sokat jelent, messze még a vége, össze lehet rázódni. Ám egy biztos, ahhoz, hogy tényleg jó meccseket lássunk, hagyni kellene, hogy a játékosok egymáshoz érjenek olykor-olykor. Eddig úgy tudtuk, ennek a játéknak az is része.

Update: A championat.ru híre szerint súlyosnak tűnik Jerjomenko sérülése. A kapus keresztszalagjával van baj, de azt még ebben a pillanatban nem tudni, végleg ki kell-e szállnia a versenyből. Az oroszok nehéz helyzetbe kerültek, hiszen második számú hálóőrük, Szemjon Varlamov egy nappal a vb startja előtt, az utolsó edzésen dettó megsérült. Két lehetőségük van: az egyik csak akkor lehetőség, ha a San José kiesik, így érkezhetne Nabokov. A másik, hogy behívják Dmitrij Jacsanovot, a SZKA játékosát. Aki pillanatnyilag Bali szigetén nyaral.

20 komment

Címkék: vb csehország oroszország a csoport

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kösz a championat.ru linkeket, kifejezetten olvasmányosak :D
jaja, de én jobban megmosolyogtam a k-európai kitételt...ha a csehek azok, akkor a ruszkik mik?:D

egyébként jó meccs volt...de a Penguins is tovakúszott hosszabítűs után, így keleten parádés döntő lesz
Ma kiszáll a San José a PO-ból szerintem, jöhet Nabokov. Szerintem jönne is, főleg úgy, hogy ilyen rossz helyzetbe kerültek az oroszok Jerjomenko sérülésével
A kapus Biryukov rokona az U 18 válogatott (volt)edzőjének ?
rowi: Szerintem a k-europai középet jelent és igy ok is....
Gromov elvtárs csak feltételezte, hogy mindenki '80 előtt született, aki az oroszoknak szurkol. ;-) Kezdetnek azért jó kis meccs kerekedett.
mivel nem mindenki tud oroszul (pl. én sem...), így:
www.iihf.com/channels/iihf-world-championship/news/news-singleview-world-championship/article/eremenko-out-of-tournament.html?tx_ttnews%5BbackPid%5D=552&cHash=029dc5549d

aki meg lusta linket nézni, annak a lényeg tömören:
Russian goalie Alexander Eremenko injured his right ACL during the win over the Czechs, and will miss the rest of the tournament. Russia now has only one healthy registered goalie, Mikhail Biryukov.
mondjuk viszont a csehek kapusra utazását megfoghatták volna a bírók, az első 2-3 ilyennél ha kiszórják (volt ott ütés is rendesen) a kapust támadó csehet, akkor ez nem történik meg (max ha kimegy a kékről).

a sok kiállításról: ez nem az NHL, úgyhogy 1-2 esettől eltekintve jogosak voltak...
Ylion és a többiek,

mivel valóban nem mindenki tud oroszul, ezért lefordítottam a lényeget tömören, hat és fél sorban, ott van az update-ben :)

a link plusz kedvesség azoknak, akik tudnak oroszul, hátha nem sértődnek meg azok sem, akik nem tudnak

állítólag angolul sem tud mindenki, valahol azt hallottam

még egy egészen érdekes nüánc, nem is tudom, kellett-e alkalmazni valaha (ezt most nem fordítom le:))

Rule 417 (b) in the IIHF Rule Book states: "If both goalkeepers of the team are incapacitated and unable to play, the team shall have ten minutes to dress another player in uniform as a goaltender."
azért reméljük a 417/b-re nem lesz szükség.
a szabályok szó szerinti alkalmazása miatti kiállításhegy meg valószínűleg csökken, vagy el is marad majd az egyenes kiesésnél; még ha nem is lesz az, hogy a záró harmadban már embert kell ölni egy kiállításért :)
Kedves Gromov, elég ritkán nézhetsz kosárlabdát, ott viszonylag "ritkán" játszanak emberelőny(hátrány)ban:)
Akkor már inkább kézilabda, nem?
(De érthető, - és jogos - amit akarsz mondani...)
Gondolom Nabokov megy, márpedig nagyon jó formában van.
Azt láttam az orosz Szuperligásoktól, amit idén 80-100 meccsen. A hátvédek megvédték a kapusukat az odatolakodó csatároktól, voltak is belőle nagy verekedések.
Egy kis ízelítő, ha továbbra is bántják a kapust:
www.youtube.com/watch?v=Mlf4C0qNm0w&feature=related
Azt a kitételt lehetne pontosítani, hogy "Azt mi nagyon nem szeretnénk, ha a jégkorong olyan sportággá változna, mint a vízi- vagy a kosárlabda,"?

Pontosan milyen szempontból?
Gondolom olyan szempontból hogy szinte nincs is támadás bírói közbeavatkozás nélkül.
én 83-as vagyok és nálam az oroszok a favoritok! :)
Érdekes volt Elias második góljánál (Zidlicky a kékről ellőtte a jobb kapuvas mellett a korongot, amely a palánk közepéről a bal vasnál egyedül táborozó Patrik elé érkezett, miözben a kapus még a másik sarokban nyaralt),hogy sem a "helyszíni" (Vitya), sem a "stúdióbeli" (Levi) kommentátor nem ismeri ezt az egyszerű figurát. Mert hogy az volt, bizonyítja, hogy pár percen belül ismételni próbáltak, csak akkor már ott volt a bekk Patrik nyakán és elnyomta, mnt a csikket. Egyébként anno Újpesten Pazsicki mester ezt oktatta is a 88-as ifinek és lőttek ilyen gólt a Dunaferrnek, az Albának és talán a MAC-nak is.
Hogy vb-n alkalmazták-e valaha a 417/b szabályt, nem tudom, de én játszottam olyan meccsen ahol alkalmazni kellett.

Egyébként a 417/b érvényesítéséhez előbb a 66-os számú parancsot kell végrehajtani a kapusokon XD
(tudom, gyenge volt)
"Russia, which currently has just one healthy goalie in Mikhail Biryukov, has applied for insurance to bring in Evgeni Nabokov of the San Jose Sharks." / IIHF
süti beállítások módosítása