HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A szlovákok büszkék a magyarokra

2008.04.29. 16:49 D. Gromov

Felizgattuk a szlovákokat, egyre-másra jelennek meg cikkek a magyar csodáról, ezeket olvasónk, U. N. Owen szemlézni szokta a magyar jégkorong fórumában, onnét vettünk le és szerkesztettünk egybe néhány szöveget a fordító/szemleíró hozzájárulásával.

A Sme című tekintélyes országos napilapban Szekeres Tamás egykori Nemzeti Sport-főszerkesztő tollából jelent meg április 24-én a Reszkess, Kanada, jönnek a magyarok! Ebben sok újnóvum számunkra nincs, az újságíró végigveszi, hogyan jutott el a magyar jégkorong 1985-től, Kercsó Árpád áttelepülésétől napjainkig, a lap közönsége bizonyára élvezettel értesült az érdekességekről. Erős a szlovák szál, dicséretet kap Jan Jasko, a 2002-es kapitány, de szóba kerülnek az UTE légiósai, a Ferencváros és az Érsekújvár együttműködése, valamint Sille Tamás és Ondrejcik Rostislav is.

Julius Supler, a szlovák szövetségi kapitány interjút adott a TASR hírügynökségnek, amelyet több portál is átvett. Ebben is esik szó rólunk. A kérdező felidézte, hogy Supler már 2003-ban észrevette, a magyar jégkorongban van potenciál. A válasz:

"Már itt is van az eredmény. Néhány napja felhívott egy sportújságíró, hogy mit szólok. Azt mondtam, figyelek önökre, a 90-es években szorgalmasan követtem az utánpótlás-jégkorong fejlődését a világban. A magyarok nagy ugrást hajtottak végre. Képzett edzőket szerződtettek, távmunkában is együttműködnek külföldiekkel, sok szlovák dolgozik ott. Ez tükröződött abban, hogy ilyen magasra emelkedtek. Sok pénzt fektettek be, a feljutás számukra jutalom és motiváció a további munkához. A befektetés megtérült. Ez a szívós munka és a hoki iránti rendkívüli elkötelezettség eredménye."

Ez meg akkor a Sme 2003-as cikkének zanzája:

Szellemesen, a kukoricáról szóló példázattal reagált Julius Supler, az önálló szlovák jégkorong első sikereinek atyja a Magyarország–Szlovákia mérkőzés eredményére (4-2). A váratlan vereség alakulását az interneten követte figyelemmel új állomáshelyén, az oroszországi Jaroszlavl városában. Az eredmény nem lepte meg: "Ez normális dolog. Csupán a mi némelyik játékosunk, edzőnk és tisztségviselőnk gondolja, hogy Magyarországon csak a kukoricatermesztéshez értenek." A Lokomotív vezetőedzője komolyabbra fordítva hangsúlyozta, a magyarok jók, és nem kell azt hinni, hogy a szlovákok cselekre tanítják őket: "Ma már mindenki ellen nehéz játszani, mindenki tud korcsolyázni. Nem tudom, mi történt ott, de a vereséget olyan dolognak tartom, ami a világbajnok országában is megtörténhet."

Supler nem gondolja, hogy a magyarok a jégkorong felemelkedését csak a szlovák edzőknek köszönhetik, de hozzájárulásuk szerinte jelentős: "A magyaroknak erős U20-as válogatottjuk volt már abban az időben, 1996-ban, amikor én a felnőtt válogatottunkat irányítottam. De igaz, hogy a szlovák edzők felbecsülhetetlen értékű munkát végeztek abban az országban. Az utóbbi években Ján Jasko, most Dusan Kapusta. Jól dolgoznak ott, és ha van elegendő lelkesedés, a törpe is legyőzheti az esélyest."

A Sport című országos napilap Sille Tamással készített interjút, ez április 22-én jelent meg, Gyurcsány és Palffy is gratulált címmel. Kiderül belőle, Pat Cortina elégedett volt a védő teljesítményével. Sille egyebek közt aszonta:

"Győzelmünkkel Magyarországon tényleg nem számoltak, de igazán nagy visszhangja van. Sajnos minden sikerből az emberek minél szélesebb köre akar úgymond hasznot húzni, a politikusokat is beleértve. Ők aztán megígérik, hogy a sikeres sportág otthoni helyzete megváltozik, és a jövőben nem kell aggódni a támogatásáért. De a játékostársaimat rögtön figyelmeztettem, ne legyenek az ilyen szövegek miatt csalódottak, ha végül nem változik semmi. Példaként felhoztam Szlovákiát a 2002-es svédországi, göteborgi vb után, ahol a mieink szenzációt okozva világbajnokok lettek. Nagy dolog volt ez az akkori szlovák kormányképviselők számára is, de ezzel be is fejeződött minden." A Skalica játékosa négy csapattársától kapott üdvözlő sms-t: Zigmund Palffytól, Pavol Rybartól, Michal Satektől és Martin Gründlingtől. Az ötödik Peter Oremus edzőtől jött. "Kedves volt tőlük, hogy eszükbe jutottam" – mondta Sille. Aki azt nem árulta el, mennyi volt a prémium – annyit mondott, kevesebb pénzt kaptak, mint máskor, amikor nem jutottak fel –, de azt igen, hogy összesen 200 eurós zsebpénzüket a feljutás után elitták a szapporói szórakozóhelyeken.

A Korzár című kelet-szlovákiai napilap írását is lefordította U. N. Owen, amelyben az áll: "Bár a dolog nem egészen érinti a mi hokinkat, benne van a kezünk. Hogy miről van szó? Magyarország feljutásáról a divízió 1-ből az elitkategóriába. Jövőre déli szomszédunk a mi egyik lehetséges ellenfelünk is lehet. A magyar csapat soraiban játszott Sille, a szakolcai hátvéd, aki magyar állampolgár is. Ő tehát közvetlenül részt vállalt a történelmi eseményben. Sok játékosunk és edzőnk közvetve tett ilyet. Azzal, hogy segítik emelni a sportág színvonalát, gazdagítják a módszertant, az edzésmunkát és a bajnokság színvonalát. Csak reméljük, nem úgy lesz, hogy azok, akik eddig tanulók voltak, és még mindig azok, elkezdik majd oktatni szlovák tanítóikat."

27 komment

Címkék: magyarország vb szlovákia válogatott a csoport divízió 1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem tudok szlovákul, de azt láttam, hogy a szlovák hokiportál kommentjeiben az egyéb nemzetközi fórumokon tapasztaltakkal (pl. youtube) ellentétben a mongolozás nem ment. Már ez is előrelépés. Egyébként egyetértek azzal, hogy a szlovák szakembereknek is sokat köszönhetünk.
Sille 4 president :D. De igaza van, vigyázni kell.
Jobbtól nem szégyen se kikapni, se tanulni. Északi szomszédainktól lehet még mindig mit tanulni. Egyszer hátha majd mi taníthatjuk őket :)
a mongolozás nem ment.

ezzel nem értek 1et. Nem egy videómat kelett azért letörölnöm a youtuberól(szlovák jégkorongról szólót) mert nem szabadultam a zaklató levelektől miszerint szlovákia nem létezik, átjön a magyar gárda és meggyilkolja a családomat. Egy valamit nem tudnak a magyarországi emberek. Itt nálunk Szlovákiában a hoki nagyon sokat jelent, és ha valaki egy videóhoz odairja hogy k***a an*** bü**** szlovákok meg hasonló magas iq-jú hozzászólást akkor nem kell csodálkozni a mongolozáson.
En ugy latom a szlovakok e siker kapcsan leginkabb sajat magukra a buszkek, nem annyira rank, de hat csak legyenek. Jaskoek valoban sokat lenditettek a mi kis hokinkon, egyuttal azt is megtanultuk, hogy lehet a szlovakok ellen hokizni, gondoljunk csak az emlekezetes 4-2-re vagy akar az emlekezetes kontinentalis kupara fehervaron satan papaek ellen, ahol vilagklasszisok ellen maradtunk 1-gyel alul. Hat tovabbra is kuldjek csak a hozzaerto edzoiket, duzzadjanak a buszkesegtol, aztan atkozzanak el minket ha netan elcsapjuk oket az a-ban:))))
2002: elnézve az nso kommentálóit, nem csodálkozom a jelenségen. az egy más dolog, hogy igen szomorúnak tartom, éppúgy ahogy fordított irányban a mongolozást is.

Az meg nem baj, ha a szlovákok arra büszkék hogy milyen jól tanítottak minket, mert azért legyünk őszinték, van benne valami... és reméljük, hogy idővel tétmeccsen is elkalapáljuk őket, mondjuk akár jövőre :) a tanuláshoz ugyanis azért kellett az is, hogy a magyar csapatok AKARJANAK jobbak lenni.
Ez sport. Ez nem politikáról szól, hanem szeretetről. Sportszeretetről. Ha valakinek szurkolok, akkor őt szeretem, de az ellenfelét nem utálom.

Én speciel szeretem hallani a szlovák sikereket és a szlovák játékosok sikereit például az észak-amerikai ligákban, mert tőlük tanultunk nagyon sokat és mert a szomszédaink, közel vanank hozzánk. Ez engem lelkesít, hogy mi is mehetünk előre. Igazán jó lenne ha mi is csatlakoznánk ahhoz a masszív tömbhöz, ami itt nőtt melelttünk mint a hoki nagyhatalmainak tömörülése.
Fognak még tőlünk tanulni. :D
Akit érdekel, a sapporoi VB meccsei innen letölthetőek:

Magyarország-Horvátország:

www.seedpeer.com/details/1365204.html


Magyarország-Japán:

www.seedpeer.com/details/1358093.html


Magyarország-Litvánia:

www.seedpeer.com/details/1347314.html


Magyarország-Észtország:

www.seedpeer.com/details/1342177.html

Torrent fájlként tölthetőek, DVD-formátum, introval, menüvel, elég jó képminőséggel.


Bocs az off-ért...
Azért az érdekes, hogy Robert Spisák nevét még csak meg sem említik!?
"Robert Spisák nevét még csak meg sem említik"

Korábban írtak róla is. Egy tavaly júniusi cikk a Korzárból:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=68789204&t=9018157
A jobbtól nem szégyen tanulni és a szlovákok jobbak, mint mi. Ők az a szint, amit belátható időn belül nem lehet elérni.
No az már sokkal angyobb baj, hogy lassan jóval több területen leszünk kényetelenek sokat tanulni a szlovákoktól... Sajna...
Örülök neki, hogy örülnek nekünk. Mer' ők olyan rendes népség. Bezzeg mi szlovák Malina Hedvigeket verünk, ellehetetlenítjük a nemzeti nyelven való tanulásukat, elnyomjuk a Magyarországi szlovák kisebbséget, és Szlota János nevű képviselőnk azzal fenyegeti őket, hogy tankkal ront a fővárosukba :)
Aztán meg had mongolozzanak, nem a mi őseinktől ered az angol rabszolga(slave) szó :)
Köszönöm a torrenteket a VB meccsekről. Látom az ukrán is fennvan ugyanott, csak senki nem seedeli. :(
ne politizáljunk, emberek, mert annak másutt van a helye

ez egy tiszteletteljes kérés
Így, hogy a magyar válogatott az A-csoportba jutott, és kezdünk közelíteni ahhoz a tömbhöz aminek a szlovákok is tagjai, nem lehetne több edzőmeccset tartani például velük? Mert ha az az A-ban vagyunk, azért mégse annyira gálameccs mint a divízió 1-ből játszani velük. Vagy évközben ez nem lehetséges? Azt tudom, hogy olyan színvonalon semmiképp sem mint a vb-n az NHL rájátszás miatt, de évközben ezek a "nagyok" nem is alkotnak semmit válogatott szinten?
2002
Nyilván igazad van, egy primitív megnyilvánulásra egy primitív válasz a helyénvaló.

Visszatérve a szlovák visszhangokra, szerintem korrekt és tárgyilagos megnyilvánulások voltak ezek, aminek nagyon örülök.
Látjátok? A sport összehozza az embereket :)
És a világ majd egy nagy bodycheckben egyesül ^^ XD
Sajnos az az igazság,hogy magyarország ki fog esni az A csoportbol,mert szinte lehetetlen hogy lépést tudjon tartani a konkurenciával!Ez nagyon nehéz,nincsenek játékosok,tehetcségek,mint Marian Hossa,Marian Gáborik,Jágr,Bure,Bret Hull stb!Az A csoportban ez kell,enélkul nem fog menni soha. Magyaroszág nem hokis nemzet,nincs a hokinak ott tradícioja mint cseh-szlovákiának,és ezt a szintet nem fogják elérni még vagy 50 évig,vagy soha.Szép hogy vannak ott is akik szeretik,de ez olyan számukra mint az amerikai fotbal egy álom, és mint minden alom valora válhat agyszer sikeruhet nekik de ez nagyon nehéz dolog. Jovore a vb-én csak a benmaradásért játszhatnak,és semmi tobb!!!
Peter Šťastný hagyjál szépen minket nyugodtan örülni :))
Igen humoros hozzászólás, főleg a tradícióról szóló része. A magyar jégkorongnak kis túlzással nagyobb hagyományai vannak mint magának Csehszlovákiának, arról meg nem az akkori sportvezetők tehetnek hogy a kommunizmusban elnyomták nálunk ezt a sportágat. Lehet hogy ki fogunk esni az A csoportból, de a folyamatosan erősödő háttérnek, a jéghokit körülvevő hihetetlenül pozitív légkörnek, és persze a játékosok fanatizmusának köszönhetően mindig vissza fogunk jutni és előbb-utóbb megragadunk ott. Nemhogy 50 év nem kell, de 10 év alatt eljutunk oda hogy tétmeccseken is elkenjük a szlovák válogatott száját.
Kedves Peter Stastny!

Minket, a MAGYAR HOKI imádóit nem fogsz ráébreszteni semmire fenti hozzászólásoddal.

Jó páran, velem együtt hónapok óta azt taglaljuk, hogy mire van esélyünk és melyik a felfelé vezető út.

Ha nem hinnénk benne legalább annyian, ahányan csináljuk, nézzük napról napra és gyerekeinket sem irányítanánk egyre nagyobb számban a sportág felé, akkor ennek a blognak nem lennének törzsolvasói. Így neked sem jutna eszedbe pesszimista, lehangoló sorokat írni róla. Kérlek, olvasd el legalább "válogatott szövegeinket" és meglátod, rengeteg tenni akaró, jó szándékú, ötletgazdag ember létezik Magyarországon, aki fanatikus partner lenne sok mindenben.

Itt is léteznek tehetségek, de az északi szomszédunk 18 évvel ezelőtti rendszerváltásáig államilag vastagon támogatott "hokej" mára utánpótlás létszám gondokkal küzd, mint a magyar, a szülő állja a költségek nagy részét, mint a magyar és a Szlovák válogatott idén a kiesés elkerüléséért küzdött a Vb-n, min jövőre a magyar.

Az elmúlt 30-40 év tapasztalatai és a felépített szakmai rendszer példa lehet itthon, ezért foglalkoztat több hazai klub szlovák edzőket.

A tradíció teremtés pedig a legnagyobb feladat, melyhez olyan társadalmi összefogás és egy irányba nézés szükséges, amit Szlovákiában az állam 40 évvel ezelőtt felvállalt, itthon pedig a "nagy testvér" az ország vezetésének orrára koppintott, nehogy pénz kerüljön a MAGYAR HOKIba és a csehszlovákok példáját követve revansot vegyünk rajtuk jégkorongban is.

Én személy szerint 30 éve álmodom ilyen magyar sikerről hoki terén, ezért nem tartom szép dolognak elsöpörni az álmainkat. Ha csak ez tölti meg a lelkedet, akkor inkább ide ne irogass többet légyszíves.
Stastnyt kivágtam, elnézést, a továbbiakban ne vitatkozzatok vele. Ennek én tényleg nem látom értelmét. Ha valaki ide jön, és értelmesen akar polemizálni, az rendben van, de provokálni minek? Ha mi tudunk írni egy szép pozitív cikket a szlovák jégkorongról, akkor nekünk miért nem lehet megadni a minimális tiszteletet? Na mindegy.
Nem intelligens gesztus más örömébe belepiszkítani, mi sem megyünk örömködni a jó kis szlovák hokioldalakra h hurrá, majdnem kiestek a szlovákok, de legalábbis marha nagyot égtek a nagy tehetségek...
Lorgem, emlékező: szívemből szóltatok
Gromov: :) kissé kemény voltál

És igen, nincs mese:kézzelfoghatóan amit mi hokirajongók ebben a pillanatban már megtehetünk, az h hokirajongókká neveljük a fiainkat is:)
Aki ért a hokihoz az tudja,hogy a Szlovákok csak eggy mecsen buktak,ami nem azt jelenti hogy rosszak voltak a VB-n!Akármikor mennek világbajnokságra mindíg ott vannak a fevoritok kozt!Ezt higgyétek el. Kulonben buktak az oroszok,amerikaikstb.2009-ben persze ez nem lessz. De ez e sport hol lent hol font. Slovensko hajrá!!!!
süti beállítások módosítása