HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Világszínvonal Kelet-Európában

2008.04.07. 10:43 D. Gromov

Kassainak lenni jó, az biztos. Van egy kiváló csapatuk és egy 8500-as csarnokuk, amelyet szinte minden meccsen teleülnek. És akkora a hangulat, hogy arra nincs szó. Kassainak lenni még akkor is jó, ha nem bajnok a csapat.

Gondoltunk egyet F. Kapus kollégával, és azt mondtuk, megnézzük, milyen, amikor szlovák döntőt játszik a HC Kosice. A sorozat harmadik meccsét szemeltük ki, múlt pénteken játszották, előtte 2-0-ra vezetett a Slovan Bratislava. Azért választottuk Kassát, mert a Slovan csarnoka régi, jártunk is ott, a blog előtti ősidőkben. A HCK-é viszont szinte vadonatúj, és még nem láttuk közelről. Útnak indultunk tehát.

Külön érdekes, hogy ez a közepesen nagy kelet-szlovákiai város milyen közel van Budapesthez, pláne december óta, nincs határ, az ember átgurul a letört sorompók és a rotható-rozsdásodó bódék között, és heuréka. Pécsre nem lehet két és fél óra alatt eljutni. Menni kell máskor is, nem kérdés.

A Steel Arena két éve épült, előtte szakadt, 2500-as jégcsarnokban vitézkedtek a fiúk. Azonban gondolt egyet a US Steel tulajdonát képező vasmű, és felhúzta Kelet-Európa talán legszebb jeges objektumát. Amely kívülről sem apró, noha háromszor kisebbnek látszik, mint a Papp László Sportaréna. Ám belülről megdöbbentően impozáns. Gyönyörű, és kész. Funkcionálisan is rendben van, nincsenek kihasználatlan terek, minden sarkából be lehet látni a pályát, és a büfékben-folyosókon éppen annyi helyen csapolják a sört, hogy ne kelljen sorba állni.

Rengeteget számít a környezet. A Steel Arenába jó meccsre menni, és a nép özönlik. Evidens, hogy a rájátszásban minden esemény telt házas, de hatezer feletti átlagot hoztak szezon közben is. Családi program HCK-zni, sok a gyerek, sok a nő. A beengedés gördül, mint a karikacsapás. Húsz perccel a start előtt nem lehettek többen a szektorokban ezernél, a kezdéskor már nem láttunk üres székeket.

A hangulat pedig frenetikus. A felvezetés amerikai, a hangulatfelelős hangol keveset, kijön a vendégcsapat, nem bántják különösebben, látványos klip pereg a kivetítőn, vasműves motívumokkal, egyenként bekorcsolyáznak a hazaiak, hangrobbanás, szikraeső, minden, ami a cirkuszhoz kell. Eufória. És az eufória játék közben csak fokozódik. Végig üvölt, tapsol, dübörög a publikum. Spilárék mennek, rohannak, hajtanak, nincs megállás, képtelenség lazsálni.

Mindezt akkor, amikor semmi sem sikerül. Hiába lövöldöznek a hazaiak minden szögből, gólig nem jutnak. Az ellenfél talál egyet, a végén lekorcsolyázik a hazai kapus – időkérés után nem jön vissza, nem várják meg, kié a korong a buli után –, sokáig úgy néz ki, meg lehet az egyenlítés, de egy eladott pakk, és kampec, 0-2. Berepül néhány doboz és flakon, nem vészes. A tábor a duda után sem hagyja abba a kedvencek éltetését.

Régen, amikor szerettem a futballt, a Südtribünéről néztem egy Borussia Dortmund–Ajax Amsterdam Bajnokok Ligája-negyeddöntőt. A németek 2-0-ra kikaptak, hamar kiderült, nincs esélyük. A tábor mégis végig ünnepelte őket, azt kántálta, sebaj, majd jövőre. Tudták, hogy megint ott lesznek. Egy évvel később megnyerték a BL-t.

Nyilván a kassaiak is tudnak egy-két dolgot egy-két dologról. A negyedik meccset hozták szombaton, 4-0-ra, és ha bírnak, ma este visszajöhetnek Pozsonyban. De ha nem, jön a a 2008/09-es évad. Amelyben már nemcsak zseniálisan hajtós-technikás szlovák bajnokikat, hanem világszínvonalú Bajnokok Ligája-csatákat is nézhetnek világszínvonalú csarnokukban. Kelet-Közép-Európa mélyén. Mondtam, hogy jó kassainak lenni.

28 komment

Címkék: szlovákia helyszíni szemle döntő hc kosice

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Abban tudsz segíteni, hogy mikor milyen meccseket játszanak ott? Szívesen megnéznénk ezt a csarnokot mi is.
azert azt is emlitsuk meg hogy a csarnok epiteseben volt egy minimalis, nuansznyi, alig par eves szunet, amikor is a vasgyarnak elfogyott a penze mindenre (lasd 1.fc kosice), es szepen ott allt a csupasz acelszerkezet evekig :)) us steel, eerted.

aztan azota befejeztek vegre es jol tettek.

kassa rulz.
játszott Guriga Uram is?:)
nessuno!!! A hokej.sk-n követheted a szlovák bajnokságot. Sajnos az idén ezek már az utolsó meccsek. Kassa a király, csak sajna mindig begörcsölnek valamiért a Slovan ellen.
én vagy 5-6szor mentem ki Slovan meccsre Budapestről az alapszakaszban. Volt szerencsém látni a legelső hazai meccset is a Trencsén ellen, amikor felvonták az előző évi bajnoki lobogót a csarnok mennyezetére. Az egész csarnokban mindenki tombolt, kék és piros fények+füst , szólt a we are the champions... és én amikor beléptem, mindez egyszerre tárult a szemem elé. Ha jól emlékszem még óvoda előtt jelentett gondot az, hogy visszatartsam a vizeletemet. Hát, most komoly erőfeszítésembe tellett ;D
Én 8 évig éldegéltem Kassán, még anno voltam a régi csarnokban. Hangulat jó volt, csak kissé féltem, hogy beszakad valami :-) Akkor még a Dukla-val játszották a döntőt minden évben, hol ez volt a bajnok, hol az. Aztán a pénz a csapatra is elfogyott. Építész ismerősöm mesélte, hogy állítólag építésekor a 2 oldalról épített fő ív középen nem ért össze elsőre... :-)
Mindenesetre megnézném az új csarnokot én is.
Azért a csarnok egy kissé fapados. Az egész acélból van, semmi betont nem használtak fel hozzá. Szerintem nem lehet összehasonlítani a pesti arénával vagy a Főnix-szel. Persze hokira kiváló és szívesen elfogadnám a fehérvári csarnok helyett, ami valljuk be Európa messze leggányabb arénája. Az alapszakaszban én is kinn voltam meccsen, Ti most hogy tudtatok jegyet szerezni?
Csak kimentetek és a meccs előtt vettetek a pénztárban?
Itt meg a szólam az, hogy nincs pénz semmire (a felsővezetők villáira és luxusautóira persze mindig akad), a szponzoráló cégek is inkább kiszállnak, hogy ne kelljen semmire áldozni.
Egyszerű a képlet, azért nincs pénz a magyar hokiban, mert nem lehet eladni. Az eladhatatlan dolgok közül az állam pedig az ún. hagyományos magyar sikersportágakat támogatja, hogy négyévente az olimpián mindenkinek egyszerre dobbanjon a szíve.

Pedig legalább a korongon látszik nem kevés fejlődés, ellentétben a legnépszerűbbnek mondott csapatsporttal, a labdarúgással. (Amin inkább visszafejlődés jelei mutatkoznak, már lassan 30 éve.)
Látjátok srácok itt a probléma, azért (is) vannak kevesen magyar meccseken, mert csomóan átmennek szlovákiába hogy a Kassának meg Slovannak meg mittomén még melyik anyaszomorító csapatnak a meccseire járjanak, ami elhiszem hogy vmivel magasabb színvonal de azért nem az NHL hogy így előnyben kéne részesíteni. De nyílván semmi közöm hozzá, de aki ezt csinálja az ne kérdezze miért vannak itt kevesen.
A szlovák jégkorong-stadionok építés éve szerinti sorrendben, rákattintva képeket is mutat:
www.hockeyarenas.net/?ctID=sk&size=2&arOrder=arBuilt&page=0300&ctID=sk&size=0&arena=&arOrder=arBuilt

Az Alba lehetséges új arénája (amit a vb-rendezéstől függetlenül szeretnének már megépíteni, de kérdéses, hogy mikor):
www.hockeyarenas.net/index.php3?page=3000&ctID=hu&size=0&arOrder=arBuilt&arID=2095
Ha ez utóbbi 1x megépül, akkor már Székesfehérváron is meglesz a lehetőség, hogy 8000-ren menjenek ki EBEL meccsekre.
Azért nagyon kíváncsi lennék, hogy ha egyszer az Alba talán eljutna az EBEL elődöntőig, akkor megtelne-e vajon egy ilyen Aréna...
zuglozolee! Teljesen igazad van! Abban, hogy semmi közöd hozzá!
Én a pár Slovan meccsen kívül majdnem az összes Újpest meccsen kint voltam, pár ifin is, idegenbe is mentem, válogatott meccsekre Miskolcra, Kaposvárra, még 2-3 EBEL meccsre is kinéztem. Úgyhogy én most jól megsértődtem mások nevében is.

anyaszomorító csapat a Kassa meg a Slovan... azért mert szlovákok? Ilyet csak olyan mond, akinek tömve van a feje a gyerekes nacionalista propagandával.
A kassaiak megnyertek Pozsonyban a donto otodik meccset, igy lesz hatodik merkozes is.
Akit erdekel a donto, gyorsan menjen jegyet venni!:)
A kassai stadionhoz meg annyit: eredetileg nem az a 2500 ferohelyes palyajuk volt, volt egy cca 6000-es regi stadionjuk, 1996-ban annak a helyen kezdtek epiteni a mostani, 8-9 evig jatszottak abban a kicsiben, a 2500 ferohelyes masik kassai jegpalyan.
Megsértődni felesleges, nem személyeskedni akartam, csak a véleményemet mondtam el. Igazából azt még mindig nem értem mire ez a nagy szlovák-szeretet itt, és nem azért mert "tömve van a fejem a gyerekes nacionalista propagandával". Valamilyen szinten persze igazatok van, a hoki tényleg jobb (még).
Zoli, szerintem itt senki sem sértődött meg, és te se sértődj, de butaságot írtál:
1) Aki megnéz Kassán egy meccset, az valószínűleg itthon is elmegy meccsekre
2) A szlovák hoki belátható ideig jóval színvonalasabb lesz, mint a magyar
3) Egyáltalán: miért baj az, ha valaki elmegy a szomszédba megnézni egy meccset?
Na igen az 1. pontban nem voltam biztos idáig, köszi.
Zuglozolee, én lennék a legboldogabb, ha megélnénk, hogy jobb legyen a mi jégkorongunk :)

Szerintem jó dolog, hogy szomszédunk egy olyan ország, ahol igazi hagyománya van ennek a sportnak és a magyar jégkorong abból csak nyer, ha a szlovák jégkorongra támaszkodik egy kicsit (légiósok/edzők) A minőség érdekében viszon nagyon várom, hogy jövőre maximalizálva legyen csapatonként a számuk.
A blog "üzemeltetőinek" üzenem, hogy szerintem tök hasznos lenne egy olyan cikk, amiben listázva lennének azok a bajnokságok/csapatok (linkkel), melyek meccseiről streamelt közvetítést lehet nézni a neten.
1nf3rn0, ne húzd fel magad! Én pl. azt hittem viccel a srác. Aztán kiderült mégsem. És ha már értetlenkedés: én azt nem értem, hogy hogyan sikerül végignézned az ifi meccseket? Nekem már egyik-másik felnőtt UTE meccs is fájdalmas volt. Főleg a szezon elején.
www.myp2p.eu címen a finn meccsek kivételével megtalálsz mindent. Van bajnokság szerinti bontás is. Elég fájdalmas 350K-val hokit nézni.
A europe.espn360.com címen előfizethetsz az összes NHL meccsre. A 755K/s, playoff pass 40 EUR. Majd írok róla teljes reviewt, én előfizettem
Dehogy húzom én fel magam :)
Köszi a linket, a myp2pre máris regisztráltam!

Azt nem mondtam, hogy végignéztem mindet. Ha jól emlékszem akkor 4 ifi meccsen voltam idén, ebből kettőből 20 percet bírtam ki, egyet 40ig, egyet pedig végig, de nem azért mert akkor képes volt a csapat valamire, hanem mert nyitva volt a kamerásnak a helye (ahol a zászlók vannak) és onnan nézve volt egy kis újdonság az egészben :D
Én sem tudom, hogy hogy sikerült rávennem magam a következő meccsre. Bár volt 1-2 jó játékos (Zalavári, Jankovics), de maradjunk annyiban, hogy nem ez a generáció repíti majd döntőbe újra az Újpestet... :/
A felnőtteknél a HC elleni 2 vereség az eléggé fájt nekem is a szezon elején... De mit tudtam én még akkor az igazi fájdalomról: amikor kikaptunk a miskolctól idegenben, akkor sajnos ott voltam :)
Még szép hogy Szlovákiára mentek hokit nézni,mert én is ezt teném a hejetekben,mert a szlovák extra liga jo mint a cseh extraliga. Talán egyszer lessz megint Csehszlovák liga,mert márt gondolkoznak rajta,ami bomba volna.Amugy Žigmund Pálfy az NHL egyik nagy sztárja,ki még Mário Lemieux-al is egy sorban támadott a Pittsburgh Penguins-ban a szlovák ligát választotta az orosz helyett!A Skalica-hoz szerzodott három evre! Ugy hogy magyar szomszédok mehettek most duplán Szlovákiába hokit nézni!!! Mert az hoki!
Ezek szerint Kangyal, Balázs, Holéczy Rogerrel, Gröschl Tamással, Majoross Gergellyel és Svasznek Bencével fog Žigmund Pálfy és társai orra alá borsot törni. :-)
Heló mindenkinek!

Az a baj, hogy a magyarok legtöbbje lusta kimenni szurkolni, ha van idejük. Sok a divatdrukker. Ha szarban van a csapat, akkor nem érdekli őket. Szegedről járok haza megnézni a Medvéket az egyetem miatt. Meccsen mit látok: veszít a csapat elkezdenek anyázni a stadionban. Bunkón viselkednek a meccek alatt. Lent volt a Kassa U20 szégyeltem magam. Nem azért ,mert vesztettünk, hanem még az a 500 hazai szurkoló bunkó módjára viselkedett.Tisztelet a kivétel. Trianon,hülye szlovák alapból benne volt a beszólásokban.Könyörgöm ilyenek takarodjanak foci meccsre!!!! Örülnék ha a foci szurkolás stílusa ne menne át a hokis szurkolásban. Ennyi!!!!!!!!
Sziasztok!

Fehérváriként azt mondhatom, hogy nagy szükség lenne egy új csarnokra, a nagyobb téttel rendelkező meccseken úgy állunk mint a heringek, pl az UTE ellen a döntőben ugy állatam a tömegben mint egy katonatiszt mert egyszerüen képtelenség megmozdulni, nem érzeztem túl kényelmessen magam. Szerintem ha a Volán bejutna az EBEL rájátszásba akkor az új csarnok is teltházközeli lenne, és egyébként is azért egy ilyen csapat jobb csarnokot érdemelne.Egyébként a mostaninak Fantaszitkus atmoszférája van, nem vagyok benne biztos hogy az új ezt visszaadná.
tavalyi hírhez irok be...... remek..
süti beállítások módosítása