HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Galló Illés megoldja a problémákat

2008.03.19. 10:53 F. Kapus

Több külföldön játszó fiatal magyar tehetségről írtunk már. Ezúttal Galló Illésről lesz szó. Aki Oroszországban ér el egyre komolyabb sikereket. És mától összorosz döntőt játszik.

Nyolc éve Belije Medvegyi néven új utánpótlás-nevelő egyesületet alapítottak Moszkvában, azaz a főváros elővárosában, Himkiben. Az egylet rövid idő alatt az ország meghatározó klubjává nőtte ki magát.

Galló Illés harmadik szezonját tölti a Belije Medvegyiben. Az ő 1992-es korosztálya az első, amelyet ez a klub saját nevelésűnek mondhat.

Illés hétévesen az UTE-ban kezdett jérkorongozni, majd két év múlva a Bp. Starsban folytatta a játékot. Egy sorban szerepelt Hári Jánossal, a csapat tagja volt között Hentes Kristóf és Pilcsik Tamás is. Együtt nyerték a hazai és a nemzetközi versenyeket, mikor melyik korosztályban. A barátság a mai napig megmaradt. Galló Hárival van a legszorosabb viszonyban, hetente kommunikálnak egymással. A nyári szünetben mindig összejönnek egy kis hobbihokizásra valahol.

2005 januárjában Regensburgban játszottak az oroszok a Bp. Starsszal. Itt látták meg Gallóban a lehetőséget. Illés akkor 12 éves volt. Féléves előkészítés után az év nyarán utazott ki Moszkvába, egyes-egyedül. Nem kis feladat előtt állt. A nyelvet nem beszélte, rokonai, ismerősei nem voltak arrafelé. Egy internatnak nevezett szállásra került, ahol azóta is együtt lakik négy csapattársával egy lakásban. Teljes ellátást kapnak. Takarítanak, mosnak rájuk, hűtőszekrényüket minden elképzelhető finomsággal feltöltik. Ezen kívül is az élet minden területén jó körülményeket biztosít a klub.

A továbbiakban elengedhetetlen, hogy ismertessük az orosz utánpótlás-bajnokság rendszerét. A hatalmas országot hét régióra bontják. (Plusz jegyeznek még egy belorusz régiót, ahol a fehéroroszokon kívül ukrán és lett csapat is helyet kap.) A szezon nagy részében ezekben a regionális bajnokságokban küzdenek a fiatalok, bajnoki rendszerben. Gallóék a moszkvai régióban versenyeznek, tradicionális nagy csapatok ellen, úgymint Dinamo, Szpartak, CSZKA Moszkva. A régiókon belül több osztály van. A lokális pontvadászatok végeztével minden évben megrendezik az összorosz bajnokságot is. Ide fő szabály szerint a bajnokok jutnak be. A nyolccsapatos playoffban másfél hét alatt mindenki meccsel mindenkivel, és a tabella elsőjét orosz bajnokká avatják. Legalábbis ez évig így volt, de most változtattak, és két négyes csoportban feszülnek egymásnak.

A korosztályokat születési év szerint alakítják ki. Galló az 1992-es születésűek között versenyez. Ez a Belije Medvegyi egyetlen csapata, amely az első osztályban szerepel, a többiek másodosztályúak. Ez annak köszönhető, hogy úgynevezett iskolarendszerben bonyolítják le az ifjúságiak alatt lévő hat korosztály bajnokságát. Idén az 1991-96 közötti hat korcsoport vesz részt a szisztémában. A hat bajnokságban szerzett pontokat összeadják klubonként, így alakul ki az első és a másodosztály mezőnye. Hiába szerepel az egyik korosztály jól, ha az iskola kiesik, pottyannak. Egy kivétel van, ha bajnokok lesznek. Ez esetben garantált a bennmaradás. Ezért szerepelnek Gallóék az első osztályban. Az elmúlt két évben ők nyerték az 1992-esek között a Moszkva-bajnokságot.

Ahogy már beszámoltunk róla, ez idén sem változott. Magabiztosan jutottak az orosz döntőbe. A finálét idén Moszkvában rendezik, március 19-25. között. 2007-ben is döntőbe jutottak, csak gólkülönbséggel maradtak alul a Metallurg Magnyitogorszkkal szemben.

További nagy sikert ért el a csapat idén. A moszkvai hokiszövetség által kiírt Moszkva-kupán a döntőbe jutottak. Ráadásul nagyon nehéz ágon. A Lokomotív Jaroszlavl és a Dinamo után az elődöntőben a CSZKA Moszkva ellen nyertek, Illés mindvégig kiválóan játszott, sok pontot szerzett. Ez szintén nagy becsben tartott esemény, a létező összes moszkvai sportiskola és -klub elindul az egyenes kiesés rendszerű versengésben.

Ebben a szezonban a legjobbak rendszeresen szerepeltek az első mellett a másodosztályban is, mivel eltökélte a klub a feljutást, és ehhez a másodosztályt kellett megnyernie a sportiskolának. Ez sikerült, úgyhogy jövőre mind a hat korcsoport eggyel feljebb indulhat.

Galló rendszeresen a csapat legjobb pontszerzői között van. Ez évben az egész ligát tekintve a kanadai táblázaton végig a top tízben szerepelt. A Belije Medvegyi első sorában játszik, amely nélküle az orosz serdülő válogatott egyik sorát is jelenti egyben.

Mindenkit megnyugtatunk: esetében nincs szó az orosz válogatottságról. Ez ideig ez fel sem merült. Oroszországban rengeteg tehetséges játékos van, forradalom lenne abból, ha egy magyar hokistát honosítanának erősítés gyanánt. Már az is nagy felzúdulást keltett, amikor két éve Illés kapta a csapatban az egyik A betűt a mezére. Pedig csapattársai választották kapitányhelyettesnek, közfelkiáltással. Mindazonáltal meg kell jegyeznünk, ennél jobban nem lehetne szem előtt. Vezetőedzője egyben az orosz 16 éven aluliak szövetségi kapitánya, Vlagyimir Krjucskov. Másodedzője, Viktor Krutov a válogatottnál is Krjucskov jobbkeze.

Ez évben az ifjúsági válogatottba nem tudott hazajönni, mivel csapatával a rájátszásra készül. Mint mondja, eljöhetne, de akkor nem kéne visszamennie. Pályafutása szempontjából is fontos ez a döntő, rengeteg orosz és nemzetközi menedzser tekinti meg az eseményt. Két év múlva jön az NHL-draft, be kell vezetni addig a neveket a körforgásba.

Galló vérbeli problémamegoldó játékos, ezt tartja róla orosz mestere. Klasszikus védekező center. Nagyon erős testfelépítésű, kemény csatár. Bulitechnikája kimagasló, a mezőny legjobbja, általában 80%-ot elhoz. A speciális sorok állandó tagja.

Az orosz bajnokságban kemény a küzdelem, de a játékosok nagyon tisztelik egymást és az ellenfelet. Illés egyik nagy élménye volt, amikor klubjával felkészülési meccset játszottak az orosz U16-os válogatottal. Ezt a helyi tévé is közvetítette. Galló három gólt lőtt, a meccs MVP-jének választották.

Jövőjével kapcsolatban semmi sem biztos. Több út áll előtte. Maradhat még egy évet jelenlegi klubjánál. Elszerződhet valamely szuperligás tartalékcsapatához, ez esetben az orosz felnőtt harmadik ligában játszhatna. Álmodozhat amerikai juniorligás szerződésről. Ezt a kérdést csak az idő fogja megválaszolni.

Galló Illés hatgyermekes család legidősebb fiúgyermeke. Ejtsünk szót testvéreiről is, akik közül a fiúk szintén jégkorongozók szeretnének lenni. Vilmos 1996-ban született, idén a Zalaegerszegi Titánoknál a Kercsó-csapat tagjaként verte az ellenfeleket. A hírek szerint tehetségben semmivel sem marad el Illés mögött.

Olivér hétéves, ő a Pólus Pingvinek szupermini csapatának kapujában áll. Édesapjuk nem akarta, hogy mindhárom fia a családtól távol nőjön fel, ezért tette a kapuba a legkisebbet. Azt mondja, kiemelkedő mezőnyjátékos nem, de nagyon jó kapus itthon is lehet belőle.

12 komment

Címkék: ifjúsági utánpótlás galló illés belije medvegyi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajrá Illés! Mindent bele, sok sikert!!
"A nyári szünetben mindig összejönnek egy kis hobbihokizásra valahol."
Miért ne lenne ez a találkozó itt kishazánkban és egyben alkalom lenne a válogatott szakvezetői számára a speciális kiválasztási rendszer tesztelésére. Nagy valószínüséggel ők is átjutnának a rostán. Esetleg lehetne a hagyományos négy nemzet tornával egyidőben és a csehekhez és szlovákokhoz hasonlóan mi is a 16 éves játékosainkat vetnénk be és nem a két évvel idősebb generációt.
Félreérthető voltam, idehaza jönnek össze ilyenkor.
Gratula Illés! Szép volt, csak így tovább! Remélem Hári Janival hamarosan együtt fogtok játszani a magyar válogatottban. Próbáld meggyőzni kérlek!
Kedves F.Kapus Dehogy voltál Te félreérthető, csak én voltam szarkasztikus.
Ez csak egy üzenet az érdekelteknek (játékosok?apukájuk?válogatott edzők?)felé, akik nem tudják megoldani, hogy a mágikus felmérőteszten találkozzanak.
Szolgálati közlemény: kedves hozzászólónkat, Kongot egy hétre kiraktam.

Ez a hangnem nem lesz tolerálva itten, elnézést kérek mindenkitől a drasztikumért.

Megjegyzem, eddig még csak az Index-címlap révén tévedésből ideesett alakokkal kellett így eljárni, és abban bízom, a kvázi törzshozzászólók vonatkozásában nemcsak az első, hanem az utolsó eset is ez volt.
Nagyon örülök az írásnak, nagyon informatív. NS offline-ban nyilatkozta Kercsó mester, hogy ő lehet az első magyar NHL játékos.
sok sikert neki! Tényleg jó lenne, ha hatna Hárira...
Sztem még Hári sem döntötte el végleg... (Vagy inkább remélem?) Mindenesetre Galló bemutatkozását legalább annyira várom felnőtt csapatban, illetve a válogatottban.
az 1992 orosz döntő eredményeit a www.kriliasovietov.ru. honlapon folyamatosan közlik és értékelik.
Akkor már a hivatalos honlapot is írjuk ide: final92.kutylove.ru
süti beállítások módosítása