HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A kupában az amatőrök is indulhatnak

2010.09.21. 16:12 F. Kapus

A magyar jégkorong-szövetség elnöksége elfogadta a Magyar Kupa 2010/11-es versenykiírását. Ennek értelmében "a Magyar Kupa résztvevője lehet minden magyar felnőtt jégkorongligában, bajnokságban szereplő egyesület", tehát hosszú évek után nemcsak az OB I.-es csapatok vehetnek részt a sorozatban. A határon túli magyar csapatok viszont idén sem indulhatnak. A négyes döntőre a Mol Liga-rájátszás alakulásától függően január közepén vagy végén kerül sor. A rendezésre október 30-ig pályázni lehet, ennek alapján az MJSZ november 10-ig kijelöli a döntő helyszínét.

A kiírás értelmében tehát amatőr csapatok is indulhatnak, bár rájuk kemény szabályok vonatkoznak. A részvétel feltételei közé tartozik, hogy vállalják, a selejtezőben "pályaválasztóként szerepelnek, és maradéktalanul eleget tesznek az MJSZ versenyszabályzatában rögzített, OB I.-es mérkőzésekre vonatkozó előírásoknak", továbbá "teljes mértékben viselik a mérkőzés megrendezésével kapcsolatos költségeket (létesítményhasználat, játékvezetők, orvos, versenybírók)".

A Magyar Kupa több szakaszra oszlik, ezek függenek a jelentkezők számától is. A nevezési határidő október 30. Selejtezőre, középszakaszra, majd döntőre kerül sor. A selejtezőben legfeljebb hat nem OB I.-es csapat vehet részt. Ez azt jelenti, hogy ha több mint hat ilyen jelentkezik, előselejtezőt is beiktatnak. Ha hatnál nem több a jelentkező, az OB I.-es csapatokkal sorsolják párba őket a középszakaszban, nem irányítottan, tehát ha csak egy vagy két amatőr csapat jelentkezik, bárkit kaphat ellenfélként az OB I.-esek közül. A legjobb hat mezőnyének december 31-ig kell kialakulnia.

A Mol Liga negyeddöntőitől függ, hogyan folytatódik a küzdelem. Nyolc különböző eset lehetséges, az MJSZ mindegyikre kidolgozta a menetrendet. A hat csapatból négyre kell szűkíteni a mezőnyt január első heteiben, ez lesz a középszakasz. Az biztos, hogy ha magyarországi csapat nem jut a Mol Liga döntőjébe, akkor január 15–16-án lesz a Magyar Kupa négyes döntője, és a maradék két hétben még egy teljes OB I.-es kört beiktatnak. Ha legalább egy magyarországi induló bejut a Mol Liga döntőjébe, akkor január 29–30-án kerül sor az MK kétnapos final fourjára. Amely esemény tehát kétnapos, az elsőn az elődöntőkre, a másodikon a helyosztókra kerül sor.

43 komment

Címkék: magyar kupa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mi kértük, hogy indulhassunk, köszönjük a lehetőséget.!!!!!
Az OB I-es követelmények közül a fedett pályától el kellene tekinteni.
@csatoimi: Én azt gondolom jó döntés hogy nem indulhattok, és nagyon kérlek ebbe ne magyarázz bele semmi székely ellenességet.
@Stommy: nincs is benne, de miért lenne jó döntés?
Én nagyon üdvözlöm a döntést, mondjuk annyira nem ragaszkodnék a fedett pályához főleg a selejtező szakaszban. Végre egy kis megmérettetés, nagyon jó, gratula, végre nincsenek hermetikusan elzárva a kicsik
Hajrá Egri Vitézek! Reszkess Volán!!! :-)
Blogos csapat nem indul?:D
@Stommy: Nem értek veled egyet határon belüliként sem. A kupa neve az, hogy Magyar Kupa akkor a határon túl élő magyarokat nem rekesztheted ki.
Indulhatna minden olyan csapat ahol nem játszik 5 nem magyar nemzetiségű játékosnál több. Itt vagyunk az EU-ban el kellene már felejteni a határokat és hatásköröket, ha a magyarokról beszélünk a sportban is.
@Pentele: derék beszéd. csak a vörössek másként gondolják ezt is.
@Stommy: Oszt' miért zavart volna, ha az erdélyi csapatok is indulhattak volna? Nőtt volna a mezőny, a szinvonal, a stb... A "gesztusértékről" nem is beszélve...
Nem túl gáláns a szövetségtől, hogy súlyos pénzeket akar ráterhelni az amatőrökre!
Az OB I-es csapatoknak gondolom a végén pénzt osztanak, akik meg megspórolnak egy rakat lóvét mert a szövi a kicsiket terheli.
Jöhetsz, ha az idényre becsődölsz!
Vagy egyszerűen a két amatőr liga adja össze a Fradi Dózsa Volán stb. költségeit és el van intézve.
Valamilyen közös teherviselés vagy mégis valamennyi aprópénzt azért adhatnának az igen tisztelt "nagyok" is!
Szerintem, bár tudom nincs igazam, de Drága
F kapus, megindokolta a szövi a döntés hátterét?
@kerusz: Gondolom a "Winter Classic" esetén is eltekintenek a fedett pályától. :) Sok választék nincs a szabályos pályák közül a Kisstadionon kívül.
@jacint70: Szerintem furcsán mutatna a Magyar Kupa az azonos évjáratú Román Kupa mellett a vitrinben. :)
@csatoimi: Igen ha a nemzetiségi kérdést csinálunk belőle akkor kéne induljatok. De... Furcsa lesz az indokom, a HSC erőssége miatt örülök h nem indultok. Nagyon üdvözlöm azt a döntést hogy indulhatnak nem OB1es csapatok is, és ha indul a szereda akkor már szinte borítékolható az egyik döntős. A kis csapatoknak kedvez a kupa lébonyolítása, egy meccsen történhet csoda ami egy hosszabb bajnokságban úgyse esne meg.
A magyarországi csapatok szponzorainak se mind1 hogy szerepel-e a csapatuk a döntőbe mondjuk. 2007-ben amikor Csíkban volt a final four, a legjobb 4 között 2 magyarországi csapat volt csak, ráadásul éppen a HC Csíkszereda egy tornára bevásárolunk légiósokból magatartása erősen árnyalta az eseményt. Ezért irtam hogy örülök hogy nem indultok, remélem így már érthetőbb a véleményem. A legjobb az lenne ha a magyar kupa mérkőzésein csak magyar nemzetiségű játékosok játszhatnának, légiósok nem. Ez sok játékosnak komoly bizonyítási lehetőség lenne és az erőviszonyok is változnának egy kicsit.
@jacint70: Szerintem az van, hogy vagy a magyarországi kiscsapatok felé gyakorolunk gesztust, vagy az erdélyi csapatok felé. A kettő együtt a naptár miatt nem megy. A második esetben a magyar kupát kb. úgy lehetett volna kiírni, hogy "majd lesz valahogy". Legalább olyan fontos, hogy a MAC, Debrecen, Szombathely, Sopron el tudjon indulni a Magyar Kupában, mint a HSC indulása. De ha azt nézzük, hogy a Magyar Szövetségnek elsődlegesen a magyarországi jégkoronggal van dolga, akkor sajnos még fontosabb is.
@acs63: Eseti elnökségi döntéssel igen. De nem biztos, hogy ezekkel a meccsekkel külön-külön kellene az elnökségnek foglalkoznia.
@KicsiÉn: Azért szerintem most elragadott az indulat egy kicsit. A meccsrendezéssel kapcsolatos költségek a játékvezetők, versenybíróság, orvos, jégbérlés költségei. Ezek terhelik nyilván a hazai csapatokat.

Ami miatt szamárság, amit írsz, az pedig az, hogy a Magyar Kupában nem kötelező indulni. Amelyik kiscsapat nem akar indulni, az nem indul, nem "öl pénzt" ebbe. Az általában úgy van, hogy a hazai csapaté a rendezési költség (és a bevétel), a vendégek meg utaznak. Ennyit a közteherviselésről. Ez egy lehetőség arra, hogy a különböző ligákban játszó csapatok összemérhessék az erejüket egymással, nem kötelező, de az amatőrligákban is pénzbe kerül játszani.
Blogörök: hamar kivettétek az elöbbi kommentemet,amit Stommynak irtam:))
@Pentele: És akkor ezzel a Fradit kizártad a Magyar Kupából.
@csatoimi: a "vörössek" az a Red Wings?
@M.Messier: Áts Feri és a két Pásztor . . .
@kapusLaci: Privátba megírhatod... az elejét még láttam este, de nem tudtam az egészet elolvasni, ha jól értelmeztem a politikai beállítottságomat firtattad.
@kerusz: Nyilván van bennem indulat, és amit leírtál a rendezésről az igaz is. Annyi kiegészítést tennék hozzá, hogy a bevétel szóval nem értek egyet.
Ma már a MOL Ligában is 10 felett szórják a Dózsát, egy ilyen kupa meccsen 20 gólos különbség is lehet, milyen bevételre gondolsz. A feleségek és a gyerekek jegyet vesznek?
Az amatőr ligákban fix játékidő van, 2 bíró, minimum zsűri, orvosból sem a legdrágább.
Megadnád mennyiért megy el a 3 bíró egy felnőtt meccsre, te biztosan kitudod deríteni.
Tehát tudom hogy nem kötelező indulni, de ez akkor sem korrekt.
@KicsiÉn: Miért, mi lenne a korrekt? A selejtezőkről van szó, ahol az alacsonyabb osztályúak garantáltan egy OB I-es csapatot kapnak ellenfélül egy hazai meccsre. Nem hiszem, hogy akárhol is egy OB I-es csapat vendégjátékára ne lehetne belépőt szedni vagy olyan szponzort találni, akinek a támogatása fedezi az extra rendezési költségeket.
Éppen most olvastam Stommy fórumtársam hozzászólását:
"A legjobb az lenne ha a magyar kupa mérkőzésein csak magyar nemzetiségű játékosok játszhatnának, légiósok nem."
, és teljesen megdöbbentem, hogy ennek a srácnak mennyire igaza van, és miért nem kezdeményezte ezt eddig még senki, nagyon remélem, hogy magasabb körökben is átgondolják ezt a lehetőséget. Szerintem zseniális, gratula
@KicsiÉn: Nem vagyok naprakész a pontos összeggel, de úgy emlékszem a játékvezetői díj 10e/fő alatt van, 3 fős zsűrire a +2 fő szintén nem eget verő (emlékeim szerint ~5.000/fő). A jégbérletet 0,5-1 órával kell megtoldani.
Azaz összességében kb. másfélszeres összeg a rendezés. Cserébe eljön egy OB I-es csapat tétmeccsre. Akinek nem éri meg, nem indul.

Ja, orvosból meg a saját érdekében jobb ha az amatőr meccsre sem nőgyógyászt visz a csapat. (Tudom, hogy volt/van ilyen, de bődületes hülyeségnek tartom).
@kerusz: Köszönöm a szép, szakmai érvekkel alátámasztott magyarázatot, erre nem gondoltam.
@kerusz: Tényleg, a Tisza Volán-Spartak indulhat? A pálya és a szerbek miatt is kérdéses lehet.
@lakota: Megnéztem a szövi oldalán
OB I-s Meccs
Bírók 70 000 Ft. (3 Fő)
zsűri 35 000 Ft. (5X7000 Ft)
Jég 100 000 Ft. (30 000/óra)
orvos 7000 Ft. (ez csak tipp)
szumma: 215 000 Ft.
Amatőr:
Bíró 10 000 Ft. ( 2 Fő)
zsűri 10 000 Ft. ( 2 Fő)
Jég 60 000 Ft. 2 óra
orvos 7000 Ft.
szumma 87 000 Ft.
130 000 Ft. a difi!

Ha ez neked kevés fizesd be a fejvédő alapítványba. :) Csak vicceltem!!!!!!!!!!!!
@csatoimi: azt hiszem mégiscsak lessz egy székely csapat a Magyar Kupában....
@KicsiÉn:
A fenti cikknek köszönhetöen összeszedtem egy selejtező mérközés rendezési költségeit:
Jégdíj:90000 Ft (Jégpalota, Vasárnap este 18.00-21-00)
Bírok:17500+ Áfa+útiköltség
Zsüri:20000 Ft (5*4000 Ft)
Orvos: 7000 Ft
Összesen:134500-145000 Ft, ami valahol félúton van a kettő közt. Szerintem egy amatőr csapat is megbírja, ha valóban egy élményt akar szerezni.
@farkas23: Ha hogyne bírná, ha egy előkészítő csapat bírja szezononként 9-szer. Igaz, az kijön potom 120-ból :)
@emilio: Díjazom én is az ötletet, elmúltak már azok az idők, hogy "Magyar Népköztársaság Kupa". Ha Magyar Kupa, akkor csak magyar nemzetiségűek játszhassanak, de akár a határon túlról is.
@acs63: Azt gondolom, a vitrin kérdés magától megoldódna, ha magyarok indulnának a Magyar Kupán. Nem feltételezem, hogy ha a székely csapatok indulhatnának nálunk, akkor a román kupáért is harcba szállnának. Persze ez szabályozható is lenne.
@farkas23:Az élményt meg kell fizetni, igazad van. Aki szeretné csinálja, jó szórakozást nekik!!!!
De amit leírtál az OB I/B.
Szerintem és ez már csak a matek miatt!
Idézem az eredeti cikket"pályaválasztóként szerepelnek, és maradéktalanul eleget tesznek az MJSZ versenyszabályzatában rögzített, OB I-s mérkőzésekre vonatkozó előírásoknak",
Tehát hibás a számításod, mert OB I-n csak a bírói díj 70 000 Ft.+ áfa és nincs útiköltség. Illetve én is hibáztam mert az áfát nem számoltam semmihez.
Én maradnék a 130 000+ÁFA differenciánál!
@KicsiÉn: azért nem hibás a számításom, mert ezt a számot tegnap mondták nekem a játékvezetői testülettől. A 70 000 Ft csak a középszakasztól fog élni.
@farkas23: a helyetekben megpróbálnék méltányossági alapon kedvezményt elérni a jt-nél erre a meccsre, mégiscsak amatőr csapat vagytok
@farkas23:
Nem tudtam arról hogy a selejtezőben a bírók kedvezményt adnak. Mert a cikkben azt írják hogy a selejtezőben vállalják az OB I vonatkozó előírásokat. Ez alapján viszont nem értem.
Itt már egy kicsit eltértünk az alaptémától.
@KicsiÉn: @farkas23: Tájékozódtam, a legjobb hatos körig OB I./B-s díjszabás van érvényben, mert jó fej a jt :) azaz 17.500 HUF + utazási költség
@F. Kapus: Én is, azért írtam....
A matekozáshoz:
- tudomásom szerint 4 óra jégidőt kell biztosítani OB1-es meccsre, gondolom így a MK-ban is.
- a legolcsóbb jégidővel számolni nem jó, mert könnyen kerülhetsz "főműsoridőbe" (nem biztos, hogy az OB1-es csapat akkor ér rá), ami 1,5x-es szorzó legalább
- lehet szépen sportorvosit csináltatni az egész garnitúrának...nem költség, de idő.
- a difiszámításhoz vegyük hozzá a fentieken túl, hogy a mérkőzés költségeit amatőrben felesben állják....de legalábbis a sorozat végére tutira kijön ez az arányszám, míg itt nem.

Számokban ez azt jelenti, hogy amatőrben 50e-ből megvan a meccs, az itt min 200 de inkább több. Ha jól nézem akkor 4-6 meccsel kell számolni.
A kezdeményezésnek személy szerint örülök.
Azt is megértem, hogy egy komoly klub sem akar elverni egy csomó pénzt/időt amiatt, hogy az ificsapatával lealázzon egy amatőr társulatot.

De szerintem ezek a feltételek akkora terhet jelentenek egy amatőr csapatnak, hogy nem reális az indulásuk. Így kaptunk is meg nem is.
Egyébként azon gondolkozom, hogy ez akkor az OBI/B-s csapatokra is vonatkozik?
@KicsiÉn: Akkor biztos csak minkez b@sznak át mindehol, de a zsűri+bíró+orvosa combo 40e körül szokott lenni ∑. 2 óra jég rendes amatőr meccsre sem elég (ez többször, több helyen bebizonyosodott), a legtöbb csapat nem is ennyit bérel. 3x30 meg ugye 90 nem 100 azaz a költség maximum duplája, persze talán így is több mint amit én becsültem. Azonban ez még mindig nem kötelező, hanem egy lehetőség. És tekintve, hogy egy amatőr csapat 10-17 meccset játszik egy szezonban, valódi lehetőség.
süti beállítások módosítása