HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Újabb és újabb kanadaiak Zágrábban

2010.08.02. 10:36 DrVodka

Szlovák bajnok, dán gólkirály, több egykori NHL-es és még sok remek idegenlégiós landolt az EBEL-ben bő egy héttel ezelőtti összefoglaló cikkünk megjelenése óta. Update.

Aaron Fox vállsérülést szenvedett, nem tudni, mikor tér vissza. A korábbi EBEL-gólkirály pótlására máris jöttek új légiósok a Medvescak Zagrebhez. Nem túl nagy meglepetésre a zágrábiak találtak egy 23 éves kanadai hátvédet, aki természetesen kanadai-horvát állampolgár. Ben Gazdic a McGill Universityből érkezik Ted Sator csapatába. A 188 cm-es, mázsás játékosról úgy hírlik, nem könnyű kilökdösni a kapu elől. A horvát válogatott szempontjából hosszabb távon reményt keltő, hogy 21 éves öccse, Luke Gazdic a Dallas draftoltjaként az AHL-ben csatárkodik, míg 17 éves öccsük, Mark Gazdic egyelőre egy juniorligában edződik. Mindhárman kettős állampolgárok. A Medvescak játékospolitikája kédéseket vethet fel előbb-utóbb mind az EBEL, mind az IIHF vezetőiben. A Kanadában született horvát származású játékosok horvát állampolgársága rendezett kérdés, de hogy a sportág érdekében azonnal állampolgársághoz jutnak az echte kanadaiak is, az más. A hírek szerint a néhány hónapja Zágrábba igazolt Kenny MacAulay honosítása is folyamatban van. A Medvescak keretében jelenleg 17 felnőtt játékos található, közülük 16 nem Horvátországban született.

Legutóbbi cikkünk óta a Jesenice alaposan feltöltötte légióskeretét, öten érkeztek a klubhoz, két csatár és három védő. Leigazolták az amerikai Marc Cavosie-t, a csatár, akinek több mint 350 AHL-meccse van, az ECHL-es Reading Royalsból érkezik. A szintén 29 éves Brett Lysak személyében dán gólkirály igazol az EBEL-be. 1999-ben a második körben draftolta a Carolina, de végül csak két NHL-mérkőzésig jutott. Három dániai éve alatt 121 meccsen 143 pontot szerzett. A védelmet érősítendő érkezik a 31 éves kanadai Michael Schutte a Salzburg farmcsapatából, ahol védőként 31 meccsen 51 pontig jutott. Két évvel fiatalabb honfitársa, Wade Skolney egy év kihagyás után kívánja felvenni a fonalat, korábban remek csapatokban játszott. Egy amerikai hátvéd is lesz a szlovén csapatban, Eric Werner Norvégiából költözik át. A 27 éves, ponterős védő U17-es amerikai válogatott volt, a michiganiekkel háromszor nyerte meg az egyetemi bajnokságot.

Az Olimpija Ljubljanának is van sérültje, Ales Music Achilles-ín-problémája miatt sokáig nem játszhat. Erősítésképp négy légióst vettek menet közben. A német második vonalból igazolták le John Hughest. A 22 éves kanadai csatár remek vételnek ígérkezik. 2008-ban az OHL egyik legponterősebb csatáraként zárta junioréveit, majd Pierre Page kedvéért Salzburgba költözött. A két évvel ezelőtti EBEL-ben a legjobb pluszmínusz mutatóval zárt, 56 meccsen 58 pontot gyűjtött. A finn élvonalban tavaly nem boldogult, hamar továbbállt, a Hannover Indianstól érkezik. A támadósorba jön egy cseh válogatott is: Petr Sachl. A nagyon erős ligákban szocializálódott támadó szlovák bajnokként landol Szlovéniában, legutóbb a HC Kosicében hokizott. Két újabb finn légióssal négyfős lesz az északi ország kontingense a városában. A csatár Tomi Mustonen a svéd másodosztályból, a hátvéd Kevin Kantee a finn élvonalból igazol át.

Említésre méltó még, hogy visszatért a ligába az előző szezon folyamán Olaszországban hokizó szlovén válogatott, Tomaz Razingar. A 31 éves csatár Villachban képzeli jövőjét.

65 komment

Címkék: átigazolások ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ami zágrábban folyik az hihetetlen, kíváncsi vagyok mikor lesz esetleg vizsgálat. Kicsi a világ....és tele van horvát hokisokkal.....:)
@Floki: Minden kanadai potenciális horvát állampolgár, ugyebár. :-)
Félek, idén nem sok babér terem nekünk az EBELben....
Erdekes eszrevetelem van. A volan megmarad olyan eros csapatnak, mint amilyen tavaly volt-mondja ezt sok ember.

En meg azt mondom, hogy a volan olyan eros maradt, csakhogy mindenki mas erosebb lett rajtunk kivul. ennyi...

Mindenesetre nem tudom, hogy milyen szabalyok vonatkoznak ezekre a jatekos igazolasokra.

Mennyi a pont erteke egy kettos allampolgarnak? O is legios vagy hpogy van ez?
@Floki: több magyar származású játékos is játszik a tengerentúlon vagy az EBEL-nél erősebb vagy hasonló erős ligákban. Egy részük biztos, hogy erősítés lenne. A Volán és a magyar szövetség egyszerűen más stratégiát követ. Az is egy út meg ez is. A rendszer engedi, miért ne tegyék? erősebb lesz ezéltal az EBEL is.
@Gaudi: @Floki: Mondok nektek valamit. Ha felvidéken Erdélyben vagy akár az USA ban volnának olyan potenciális magyar játékosok akik segittenék a magyar válogatottat és vólna némi akarat a magyar sportdiplomácába akkor nagyon sok magyar játékos vólna a volánba és a nemzeti válogatottban. Mihály is magyar válogatott lessz nincs evel semmi gond.
Nem kellene még itt temetgetni a Volánt gyerekek. Ahányszor valamelyik rivális igazol egy légióst egyből elkezdtek itt károgni, hogy a Volán milyen szar lesz. Dolgozzátok már fel, hogy a Volán a magyarokra próbál építeni, a hézagokat légiósokkal pótolva. Sztem a szurkolók többsége szívesen néz egy javarészt magyarokból álló csapatot, mint 20 kanadait. Más kérdés, hogy erre pénz se lenne.
Félreértettetek, nem azt mondtam, hogy baj, csak kíváncsi leszek lesz-e valami vizsgálat. Már sokszor volt olvasható, hogy érdekes ez a dolog. Nem feltétlenül baj. Sőt...nálunk is így kéne...
Egyébként én is azon a véleményen vagyok hogy, nem feltétlenül lett gyengébb a Volán. A tavalyi erős volt ugyan, de ha az idegenbeli eredményeken tudnak kicsit pozitív irányba változtatni, még bármi lehet.
OFF: A fészbúk gombokat nem lehetne úgy megoldani, hogy csak a tovább után egy-egy cikknél legyenek, a főoldalon meg nem? Szerintem idegesítő, hogy minden betöltésnél várni kell pár pillanatot, amíg az összes betöltődik, meg lekéri, hogy hányan lájkolták már. Egyébként is hányok az ilyen webkettes dolgoktól :D (persze azt elfogadom, hogy kell az ilyen, valamiért most erre vannak ráizgulva a népek)
Durva lesz, de nem baj, ebben a közegben jobban lehet fejlődni. Nem biztos, hogy ekkora mértékben,
de érdemes lenne Árpihoz hasonló kincseket kereseni..
@vasdinyey: Egész Észak-Amerikában legalább 3 millió magyar, félig magyar él. Felvidéken, Svédországban is több magyar származású hokis van.
Filewich, akinek ukrán felmenői vannak, érdekes módon szintén seperc alatt megkapta a horvát állampolgárságot.
@kerusz: Jövő héten kint leszek pont horvátba, lehet beadom az állampolgársági kérelmemet, hátha....:D
@kerusz: Ott ezt osztogatják, valószínűleg minden követelmény és feltétel nélkül.
@Borsy: pont ezt mondom én is. A volánnál is tudják, h koriznak külhonban is honosítható magyarok. De egyszerűen más stratégiát alkalmaznak. Egy részük drága még ide, a másik pedig lutri lenne, a 3. rész pedig Pire :-). Nem hiszem, h nekünk is a horvát stratégiát kell követni. itt vannak a fiatalok. Nyomják Őket, legyenek Ők válogatottak. És persze eddig a honosítási procedúra sem segített nekünk.
Szoval a kettos allampolgaroknak mennyi a pont erteke?
@mordok: Mivel nem válogatott játékosok, ezért valószínűleg olyan 2 pont körüliek lehetnek, de ha fiatal akkor 0-1.
@mordok: Szerintem a kettős állampolgárság ténye nem befolyásolja a pontértéket. Úgy gondolom annyit érnek a kanadai-horvátok, amennyit horvátként érnének, mert hivatalosan nem légiósok. De én tévedek :)
Minden esetre kíváncsi lennék a horvát állampolgársági törvényre, hogy mik a feltételei az állampolgárságnak. Háromszor ki kell mondani hangosan (bármilyen nyelven) tanúk előtt, hogy "Horvát vagyok". Mondjuk még ez is jobb annál, minthogy ehte magyar emberek nem kaphattak eddig magyar állampolgárságot, na de ne politizáljunk.
@nagypi: Gondolom ott is vannak kivételes esetek. Elvileg Magyarországon is lehet kapni állampolgárságot, ha ez az ország szempontjából stratégiai fontosságú. Már csak az a kérdés, hogy mikor, miért és milyen esetet minősítenek annak.
@vasdinyey: vannak, pl ez a hokis a Rangersből:
hu.wikipedia.org/wiki/Aaron_Voros
Annak idején interjút is készítettek vele, ahol elmondta hogy szivesenn játszana magyar szinekben. De nem tűnik reálisnak, hogy valaki otthagyja az NHL-t az EBEL-ért
A Zágrábi honosítások mindaddig nem ütnek vissza,amíg ezek a játékosok nem kerülnek be a nemzeti csapatba, ez legkorábban jövőre eshet meg néhányukkal, akkor azoknak a pontértéke volán válogatottjaihoz hasonlóan meg fog változni. Nem kérdés jövőre a DIV II. biztos feljutói ők lesznek (bár lehet hogy 2011-es vb. is összejön), sőt 2013-ban DIV I. éremesélyesei is. A kérdés inkább az ,hogy 2011/12-es EBEL szezonban,hogy állnak majd ehhez a csapatok.
Lázadást csak akkor jósolok, ha már idén EBEL döntőbe jutnak.
@thor80: Aaron Voros, az Anaheim Ducks játékosa:)
@hüjeliba: Ez aztán mind a horvát jégkorong előnyére válna, és az ottani hokikultúra kiváló minőségét, szakadatlan fejlődését dicsérné. :)
Szerintem hosszú távon a Zágráb a KHL-be vágyik.
Minden adott, hogy KHL csapatuk legyen rövidesen.
Ezekkel a honosításokkal (1)2-3 éven belül kinövik az EBEL-t és feljebb akarnak majd lépni, és hová máshová.
Megvan hozzá az infrastruktúra(reptér, szálloda, csarnok), van rá fizetőképes kereslett (4000+ eladott bérlet minden évben). Mi kell még?...
@Grundolf: Egyértelmű, hogy ez a céljuk, már a nevükből is kiderül: KHL Medvescak Zagreb.
@thelizardking: az ilyen játékosokra mondtam, h a nagy része lutri, hogy mit tud, és negy kockázat a 4 pont miatt Őket hozni egy kipróbált rutinosabb játékos mellett, aki az itteni születésű játékosokat tudja segíteni. Magyarul szvsz a volán légiósa pl tőlük papíron jobbak.
Totál nevetséges amit csinálnak! Egyébként is amikor a politika ennyire belefolyik a sportba az szerintem undorító! Ennyi erővel Albániában vagy Macedóniában is lehetne egy év alatt EBEL csapatot csinálni, ez vicc!
Ha valaki emlékszik Azerbajdzsán futsal csapata amely meg is verte a mi válogatottunkat a hazai EB-n, csupa honosított brazillal állt fel. Könyörgöm hol marad a fair play és a sport természetes szépsége? Ennyi erővel az összes gyorsan fejlődni akaró hokinemzetnek honosítania kéne 20 kanadait és akkor a VB-ken kanadai csapatok játszanának egymás ellen...

Mellesleg fél Horvátország kidisszidált Amerikába, vagy honnan kukázzák össze ezeket!?
@vasdinyey: viszont a Mol ligat fel lehetne pumpalni veluk.ott ugyis kiderul ki milyen yo.2 csapatnyi ilyen jatekos van,mint a fentebb linkeltek.
Szerencsére 2 naptári évet kell egy huzamba horvát csapatba játszani. Horvátországban csak a Zágráb jöhet szóba. Azért szerencse, hogy a Zágráb EBEL kerete is véges…. :-)

Korábban az olaszok voltak a honosító bajnokok...
@horivan: mondjuk ha nem is ilyen szinten,de mi is ramoccanhatnank kemenyebben erre a dologra.
@B-mac: Ki fizeti meg a MOL ligában a fiatal kanadai-magyar tehetségeket? Ezek a srácok az NHL-be vágynak, és ha azt a szintet nem is érik el, az AHL-be simán beférhetnek. Pont a MOL ligában fognak szerencsétlenkedni aprópénzért... az EBEL még úgy-ahogy okés, de ebbe nem mennének bele. Ráadásul a korlátozott helyek miatt a magyar ifjúságtól vennék el a kibontakozás lehetőségét.
@Rajna: nem mindegyik jut az AHL-ig.nezd meg pl. a fenti listat.nem top ligak ezek.Es nem is nhl,ahl szintu jatekosokra gondoltam.pl:ECHL
@B-mac:
Innen látszik, hogy egy második EBEL csapathoz Budapesten se kellene más, mint pénz, pénz, pénz….., még a MOL Ligát se kellene lerabolni…
Honosított magyarok és légiósok és kész is a mix...
@mordok: Ki a hiba's aze'rt hogy a MJSZ ilyen inpotens .Minden sportban minden orsza'g keresi a talentumokat.Aze'rt mert nem Horva'r orsza'gben szu"letett nem jelent semmit.Nagyon sok Horva;t lakik az USA-ban vagy Kanadban aki csak Horva't a'lampolga'r de e gyerekeik szu"lete'sto"l fogva ketto"s a'lampolga'r automatikusan.
Eze'rt lesz remek Horva't meg Szlove'n va'logatott
mert az o" szo"vetse'gu"k keresi mindenu"t a tehetse'geket.
Egy nap majd fele'bred a magyar szo"vetse'g.Az oria'si najivita'suk meg fog szu"ni.Ha egy kis ido"t gyu"le'sek helyet tehetse'g kerese'sre hasna'lna'k fel lenn sok magyar /kanadai ketto"s a'lampolga'r hokis othol is.Csak anyira volna szu"kse'g hogy az internetten ne'ze'k meg az o"sszes BHL,WHL,OHL,OJHL,OHL.KIJHL,PCHL,VIJHL,AJHL.MJHL stb.liga'kat.Mgelepne benneteket milyen sok magyar gyerek hokizik magas szinten,min szaladna szivel,lelekel haza hogy ja'tson tova'bb.Sajnos a szo"vetse'g szerint a hoki csak egy sport,Eszak Amerikaban pedig ez valla's.Hoki az reggeli,ebe'd vacsora 12 holnapon keresztu"l.Na nem kellene elfelejteni hogy nem csak az magyar aki Magyarorsza'gon szu"letett.Van sok magyar a'lampolga'r aki kiva'ndorolt vagy Ku"lfo"ldre ment FE'RJHEZ,NO"SU"LT meg ezeknek a gyerekei a MAGYAR to"rve'nyek szerint mind magyarnak sza'mit.Egyszeru" ne sirjatok,kerese'tek meg ti is a sok magyar hokist aki ku"lfo"ldo"n e'l vagy ja'tszik.Miert kerik a Sve'dek az ottan tartozkodo magyar fiukat hogy nekik ja'tszanak,vagy Svajc vagy ma'sok.
@kanada09: Szerintem meg aki kanadában él és magyarnak vallja magát, az is nyugodtan vehetné a fáradságot hogy ő keresse fel a magyar szövetséget ha annyira jónak érzi magát. Sajnos az esetek többségében ezek a gyerekek szégyenszemre már egy szót nem értenek magyarul...
@LBogár: Na, azert te sem hiszed h a Zagrab igy szerzi oket, h kopogtatnak es valogat...

Valamiert MOn ez nem bevett szokas, es teny h 1 probat megerne...
@LBogár:
Tavaly áprilisban fiam 6 hetet töltött Vancouverben. 4 válogató táborban vett részt ('90-92-es korosztály). Mindegyik alkalommal találkozott olyan kanadai születésű gyerekekkel, akik tisztában voltak magyar származásukkal, sokan közülük megfelelő szinten beszéltek magyarul. Biztos vagyok abban, hogy sokan hazajönnének játszani és akár tanulni is, de mi valahogy szeretjük megkopaszítani a "gazdag" nyugati rokonakat.
@LBogár: Nagyon te'vedsz ha azt hiszed hogy ezek a gyerekek nem besze'lnek magyarul.Mivel ezek a fiuk egy Canadai club tulajdonai 18-e'ves korig csak akkor jelentkezhetnek ha meg hiv'ast kapnak hivatalosan a Magyar Jegkorong Szo"vetse'gto"l.Mind ezt aproba'lni kell a CHL-nek meg a helyi Clubnak e's akkor mehetnek a fiuk Ja'tszani.18 e'ven felu"l mehetnek mihejt a bajnoksa'got befejezte'k ,ha magasabb szinvinalu hokit mennek ja'tszani
@kanada09: az igazsag az,hogy meg kellene eroltetni magunkat ez ugyben.@horivan: nem hulyeseg amit mondasz
@Tillasz: Sajnos soknak nem tetszik de nagyon igazad van evel kapcsolatban.Melyik ta'borban volt'l,lehet pont az e'n fiammal tala'lkozot a ti fiatok.Az e'n fiam Junior hockeyt ja'tszik es besze'l magyarul de ma'r ke't ev'e huza'k halasztja'k a honosita'si papirjait.Sajnos nem sok segitse'get kapsz.Ke'rik hogy fizessen e'vi 20 ezer dollart hogy ottan ja'rjon iskola'ban,ennyi pe'nze'rt 4 e'v egyetemet tud a gyerek csina'lni Canadaban plusz ingyen ja'tszik hockeyt.Itten adnak nekik korcsolyatol,u"to"ig mindent ingyen, plusz kifizetik az egytemje't hogy ja'tszon Junior hockeyt,MAGYARBAN legal'bb annyi segitse'g kellene hogy a honosita'si papirok meglegyenek su"rgetve.Sajnos ha tudtam volna mijen Ko"ru"lme'nyes lesz a dolog sose kezdtem volna neki.Eddig 5-szo"r utaztunk haza kb 25 ezer dollar ,egy he'tre miutan vissza jo"sz szolnak hogy elfelejtette'k de hia'nyzik me'g valami e's menyu"nk visza amikor tudunk.Bizom az U'J TO"RVE'NYBEN ha'tha ko"nyebb lesz,E'n u"smerek sok magyar szu"lo"k gyermekeit akik miuta'n hallota'k min megyek keresztu"l nem hajlandok ekkora o"szegeket fel a'ldozni hogy a gyerek a magyar szinekben hokizon
@vasdinyey: Nem ,tinektek struc politika'tok van,Bedugjuk a feju"nket a homokba,mert igy nem fog senki semmit la'tni.Mihelyt valaki felhaszna'lja a megadot IIHF leheto"se'get akkor sirtok .A fele a Team USA -nek ketto"s a'lampolga'r,Canadai ja'te'kosok akik az USA-ban hokiztak az NHL-ben e"s ottan szu"letett a gyermekeik.Nagyon o"ru"lne'k ha volna vagy 12 magyar sz'rmaz'asu NHL-es hokis aki reprezent'lna a magyar szineket. A HARI,Hardy, Kroger'es egy (New Jerseyben volt) gyereken kivu"l ha'ny magyar Junior ja'tszik a legjobb Canadai vagy USA liga'ban.
Ha a Szekesfehe'va'ri ,Dunaujvarosi,Ujpesti,vagy aka'r a Stars ifi/Junior ja'te'kosai olyan prima'k lenne'nek akkor ma'r valahol Svajcban,Sve'dben,Finnorszagban,vagy legalabb Austriaban(Red Bull Silzburgban)ja'tszana'nak.Sze'p az a'lmotok de a realita's az ma's.Egy nap fel fogtok e'bredni e's befogtok hozni sok Amerikai vagy Canadai hokist akito"l fogtok tanulni.E'n lattam mikor othol voltam milyen a Stars ,Ujvaros,Fehervar.Sajnos technika van de sziv meg hockey e'rtelmiseg/e'rze's gyors ellemze's ja'tek ko"zben ( ZERO)
@kanada09: Nem hiszem, hogy közülünk sokan azért "sírnak", írígykednek a Zágrábra, mert ennyit honosítanak. Sőt ha jól emléxek elég jó a 2 csapat szurkerei között a viszony. Abban egyet értünk, hogy írtó jó lenne, ha több magyar kerülne NHL közelbe,akik büszkék is a magyar származásukra. Ha jól tudom vannak olyan ifik, akik az általad említett európai ligákban játszanak. Az viszont már most igaz, hogy olyan hokisokat próbálunk hozni az országba akiktől tanulni lehet (akár a válogatottba is (roger, omar stb.)) Szerintem tényleg az a kérdés, hogy miért nem a magyar származásút hozzák a tengerentúli játékosok közül. lehet, hogy mert gyengébbek vagy drágábbak, mint nem megyar származásúak. Lehet, hogy meg sem próbálják felkeresni Őket. Abból nincs haszna a klubtulajdonosnak, hogy a "légiós" magyar származású. Lehet, h tényleg nincs idő-energia felvenni a kapcsolatot velük. Lehet, h egy részükkel már felvették, csak valamilyen oknál fogva meghiúsultak a tárgyalások. De hát tényleg sok ellenpélda is van. Ha jól emléxek Juhász Marcell volt Újvárosban, aki 09-ben a Dylan Gyorivel egyetemben a német 2. osztály IBM pontlistáján előkelő helyen végzett, vagy Frank Kovács, vagy a ma is aktív válogatott játékosaink.
@kanada09: emellett sajnálom és drukkolok, hogy a csemetéd minél hamarabb megkapja a papírokat. Én is amellett vagyok, hogy ha valaki magyarnak vallja magát, akkor legyen lehetősége képviselni hazánkat bármilyen megmérettetésen. Biztos, hogy vannak kiskapuk, hogy ne kelljen ennyit fizetni, vagy ennyi időt magyar csapatban folyamatosan jégre lépni. De gondolom ezt már végéigjártátok egy párszor.
Hááááát...én nem tudom, milyen előnye lesz abból a horvát hokinak, hogy annyi kanadai játszik a Medvescsakban - ennek a csapatnak igen, de a horvát válogatottnak? - gondolom nem lehet minden kanadait honosítani - akkor pedig ez csak egycsapatos horvát ügy...
Nem szeretném ha a magyar hoki ebbe az irányba terelődne - ha lesz egypár fiatal, aki kanadában is tud bizonyítani, és aztán a hazai jégkorongot erősíténé - így már más....
érdekes kérdés, hogy mi lesz a kanadai horvátokkal 2-3 évmúlva? Mert addigra már válogatottak lehetnek, és gondolom, h jobbak lesznek akkor is, mint a minimum percet kapó echte horvátok. Így 4(?) pontosak lesznek, tehát egyszerűen megköszönik nekik, h bocs már túl sok pontos vagy nekünk és viszlát! vagy ne menj a válogatottba! (?)
@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit.:
@kanada09:
A legújabb dunaújvárosi légiós saját maga intézte Kanadából (nem Magyarországról a honosítási ügyeit), majd most bejelentkezett a magyar csapatoknál.
@kerusz: Horvátország olyan mint Írország: többen élnek a határon túl, mint belül. Kicsit mobilisabb nép mint a magyar (jugoszláv vendégmunkás, emlékszünk?). Ott az állampolgárságnak más a kultúrája, mint nálunk, és külföldön is sokkal összetartóbbak, nem asszimilálódnak olyan gyorsan. Horvátnak lenni büszkeség számukra. 2 évig éltem közöttük, egyszerűen mások.

A Filewich egyébként echte horvát név, csak ők Filevic-nek írnák.
@munkagep: A Filevic szláv név, de speciel ennek a csávónak számos forrás szerint tényleg ukrán gyökerei vannak. Régebben a wikipédia szerint is, de azt azóta "kijavította" egy lelkes horvát...
@kanada09: szia, ne haragudj, nem te vagy Boda János?
sziasztok...
szerintem max. akkor fog vizsgálódni az EBEL ha esetleg a döntőbe megszorongatják az ők szeretett csapatukat (Bull) egyébként nem nagyon érdekli őket...
a másik ha a Volán tele lenne külföldi "magyar"-ral az nem tenne jót se a válogatottnak és ez által a magyar jégkorongnak se mivel ha van egy jó válogatott akkor kevesebb szerephez juthatnának a fiatalok...és valószínű hogy kevesebb ember lenne kíváncsi a csapatra ...
Azért még nem kell haragudni a horvátokra, mert ügyesebbek mint mi. Magyar játékos is lenne elég, csak mi egy kicsit gyengécske emberek vagyunk, mindenki okos de senki nem tesz semmit alapon.
@csatoimi: a vicc az, h mostmar 3(?) eve csinaljak ezt a horvatok profi modon. oszt itt meg senki nem probalkozott vele... vagy azert mert elvbol nem ahogy paran irtak, vagy azrt amit te irtal, hogy gyengecskek vagyunk. de furcsa, az egyszer szent!
Engem kezd idegesíteni egy "Kicsit" ez a sok kanadai horvát!!! Ezzel együtt nem örülnék neki, ha a MI csapatunk is hemzsegne a félig magyar észak-amerikai vagy skandináv hokistól. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én nem tudnék igazából szurkolni nekik... De jó lenne a Zágráb előtt bemenni a play-off-ba, vagy legalább pluszban végezni ellenük!!!
@kanada09 bogarat ültetett a fülembe. Azt kérditek miért jönne haza egy ottani játékos ha kint jobbak a lehetőségek ? Talán azért mert kint sem lesz mindenkiből jól fizetett profi , de az Egyetem a sport státuszú játékos minden költségét fizeti, így voltaképp semmit sem veszíthet, hiszen a gyerek ingyen juthat diplomához.
Gondoljunk bele ott minden (hivatalosan is )pénzért van, nem mindenki képes ezt kifizetni ,5-7 év 40-60 ezer dollár, plusz a gyerek ruháztatása etetése zsebpénze stb.

Épp ez az ,amit mi is kínálhatunk egy diploma ingyen nálunk, ez költségtérítéses szakon 300-400e forint évente, plusz lakhatási költségek tehát 1,2-1,5 millió forintból egy játékos éves költsége kihozható ez nagyjából, annyi mintha egy hazainak havi 80-100e forint havi bért +plusz járulékok kifizetnénk, szerintem a Mol liga légósai többe fájnak.

Ha elfogadjuk axiómaként azt, hogy az Észak Amerikai játékosképzés versenyeztetés évtizedekkel előzi meg a miénket, akkor belátható hogy a számos egyetemi ligában játszó hokis átlagos tudása igenis megegyezik a mi fiataljaink közvetlen élvonalával, lásd Kókusz esetét az egyikben, csak átlagos volt, nem érte meg megtartani, a másikban reméljük több szerencsével jár.

A másik amit kínálni tudunk a válogatottság, két évi itt tartózkodás után, esetlegesen az EBEL-ben profi karrier, vagy más Európai ligák

Mi kell ehhez ? Szervezőmunka és pénz.
Szervezőmunka, mert a magyar iskolarendszer nem ismeri a Sport státuszt, nem akar, tud ehhez igazodó órarendet kialakítani, a másik a honosítási procedúra, ami az új törvénnyel sem lett könnyebb eljárás.

Ha valóban van 150-200 magyar felmenőkkel rendelkező hokis az újhazában akkor 30-40 igenis hazacsábítható lenne, de mit nyerünk vele?

A hazai foghíjas felnőtt mezőny feltölthető lenne, olyan "hokierős" ifjakkal akinek a rakkolós, ütközős célhoki magától értetődő ,így az ide érkező külföldi edzőknek ezt már nem kéne megtanítani, hiszen minden hazai fiú azonnal érezné miről van szó. Másodsorban egy korábban elképzelhetetlen versenyhelyzetet, ami ösztönzőleg hatna mindenkire.

Következő két-három év a válogatott számára is kritikus, az öreg ikonok elmennek kérdés ,hogy az ifjak milyen eredménnyel viszik tovább a csaaptot, szerintem már az is siker ha a DIV I. éremért harcban lesznek. (ezzel a szemmel tessék nézni a Volán keretét)

Mik az ellenérvek ? Ezeket a palántákat nem mi ültettük el. Valóban olyan jók, hogy "az én fiamat" szorítsák ki, hiszen én minden költségét álltam, és most ezek idejönnek és még pénzt is kapnak ?
Lehet-e ebből hosszabb távon profitálni, megéri-e sok pénzt és energiát átköltöztetni, egy hazai mércével mérve, szinte fél korosztálynyi játékost, nem akasztja ez meg az alsóbb korosztályok már kigondolt fejlődési ütemét. Nem értékeli ez le a hazai utánpótlás képzést ?
Átmeneti megoldás ez, vagy rendszer lesz-e belőle ?

Végül zárszónak :
+ plusz egy dolog amit nyerhetünk : egy kapcsolatrendszert, ami oda vissza működhet hisz a kiépített csatornákon keresztül mi küldhetnénk oda játékost.
@Azt az elkényeztetett hokiszurkoló mindenségit.: látod, itt a sok okos még örvendeni sem tudna, ha tele lenne kanadaiakkal a csapatuk. Gyenge a mentalitás nálunk nagyon, ezért tartunk itten. Szerethető csapatokat kell csinálni és a B-ben maradni örökre. Horvátok pár év és az A csoportban lesznek.
@csatoimi: Azért én még emlékszem, mit gondoltál (sőt, írtál) Martzről, amikor egy kicsit több pénzért elszerződött a Volántól. Vajon a jelentős ukrajnai horvát kolóniából származó Filewich és a kiköpött tengerentúli MacAulay pénzért vagy nemzeti érzelemből lesz horvát, és meddig maradnak?
@Mocsar: Igazad van.Mikor ki robbant a Horvat /Serb szeretett 91-ben sza'ezrivel jo"ttek Canadaba meg az USA-ba mostan pedig mind nagy haza szereto" perszona lett.Ha mennek az ECHL kapnak kb 6.5 -7/5 million forintnak megfelelo" Fizut, hu"lye're vernek hol a pala'nkon vagy ke'zzel.Te mit va'lasztana'l?
süti beállítások módosítása