HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Új európai jégkorongtérképet rajzoltak

2010.06.30. 10:03 kerusz

Formálódnak a tervek az új európai ligára, egyre több részlet lát napvilágot az NHL és a KHL túlzott befolyása elleni küzdelem legfontosabbnak vélt eszközéről. Mint arról már írtunk, az idén nyári European Trophy egyben az elképzelt új nemzetközi liga főpróbája lehet. Tovább után elolvashatják, milyen bajnokságot találtak ki az érdekeltek.

A svéd Hockeyexpressen az új európai jégkorongtérképet is megrajzolta. A tervek szerint 40 csapat alkotná a nemzetközi ligát, négy divízióban küzdenének. A svéd divízióban 10 svéd, a finn divízióban 10 finn, a német divízióban összesen 10 német, svájci és osztrák, a kelet-európai divízióban pedig összesen 10 cseh és szlovák csapat küzdene. A csapatok a mérkőzéseik 60%-át a saját divíziójukon belül játszanák, 20%-át a szomszédos divízió (a svédek esetében a finnek), a maradék 20%-ot a másik két divízió csapatai ellen.

Az egyes divíziók avatnának bajnokokat, majd ez a négy csapat kiegészülve a KHL két legjobb csapatával újabb tornát játszana. A hat közül a négy legjobb csapat kerülne egy szuperdöntőbe, és a győztes nyerhetné el a jogot arra, hogy a Stanley-kupa győztesével küzdhessen a világ legjobb csapata címéért.

Különböző találgatások láttak napvilágot a résztvevőkről. A svéd divízióba várják a Frölunda, HV71, Linköping, Färjestad, Djurgården, Malmö, Luleå hetest, és valószínűleg a norvég Vålerenga IF-et. A finn csapatok közül a Kärpät, a Jokerit, a TPS Turku, az IFK Helsinki és a Tappara Tampere neve került nyilvánosságra. A német divízióban az Adler Mannheim, Eisbären Berlin, Red Bull Salzburg, SC Bern, SC Zürich ötös helye látszik biztosnak. A kelet-európai divízióban csak cseh csapatok neve forog. Ezek szerint a Sparta Praha, a HC Liberec, a Slavia Praha és a Zlin lehetne résztvevő.

A koncepció kidolgozói szeretnék, ha már a 2012-2013-as idényben elindulna a sorozat, de számosan kétségbe vonják ennek a dátumnak a realitását vagy az egész európai ligának a célját. Nem lehet tudni, vajon zárt lesz-e a sorozat, vagy lesznek kiesők, feljutók. Nem lehet tudni, hogy az önkényesen létrehozott exkluzív klubon kívüli csapatok hogyan vehetnének részt a legjobb európai csapat címéért folyó küzdelemben. Valószínűleg nem áll messze az igazságtól az a feltételezés, hogy az NHL és a KHL játékosvadászatától leginkább sújtott svéd klubok így akarnak enyhíteni a nyomáson és növelni a profitjukat. Egyes vélemények szerint az országos bajnokságok rendszere jól működik, az egyetlen, amire igazán szükség lenne, egy valóban érdekes és jól működő bajnokok ligája, valami hasonló, mint amire ennek második idényében került volna sor.

Miközben a fent említett ellenvetések nagyrészt körön kívülről érkeznek, érdemes felfigyelni az érdekelt klubok között emlegetett Kärpät Oulu igazgatójának véleményére. Juha Junno szerint az utóbbi időben számtalan feltételezés látott napvilágot egy európai nemzetközi ligáról, de ezek jórészt svéd bulvárlapoktól származnak. Szükséges ugyan az európai hoki nemzetközibbé tétele, de a végleges forma még nem alakult ki, és szerinte az elkövetkező öt évben a sorozat nem fog elindulni.

15 komment

Címkék: európa európa liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Annyi ilyen európai tervet láttunk már. Nem tudom lesz-e belőle valami.
inkább csinálnák vissza a BL-t és kész. Bár szerintem is bulváros ez az egész :D.
Európában maradjanak meg inkább nemzeti bajnokságoknak a nagyobb ligák. Esetleg még a csehszlovák Extraligát tudnám elképzelni.
Ilyesmi tervet nagyjából bárki gyárt 1 óra alatt : )
És mi lesz azokal a jelenleg a nemzeti bajnokságogban (EBEL, DEL, stb.)szereplő csapatokkal, amelyek nem férnek be a ligákba... Elsorvadnak? Másodosztályú 'csonka-ligák' lesznek?
@jacint70:

El kellene dönteni mi a cél:
-profiligák rendszere Európában amerikai mintára, és ebből egy lenne a várhatóan legerősebb összeeurópai bajnokság (lásd NHL, és a AHL, OHL, CHL viszonya)
-vagy a focihoz hasonlóan egy olyan BL lebonyolítás, amely relatív gyengébb csapatoknak is lehetőséget biztosít a bekerüléshez, egyenes kieséses vagy csoportkörös rendszerben, de a csapata saját bajnokságában továbbra is szerephez juthat.
Reméllem nem fog ez megvalosulni.Továbrai is inkább csehszlovák hokiligát támogatnám.Sokalta jobb volna.A csehszlovák fociliga már folyamatban van,mert ott már mennek a tárgyalások a fifa-val is.Talán 2-3 éven belul ujra lessz.
Egy ilyennek azért tv-s nézettsége is lenne, meg minden. Igazán únom már, hogy éjszaka NHL-t nézek, nappal meg dolgoznom kell. Kora esti meccseket akarok!!!
@pitybull:

A Winter Classic mindig magyar idő szerint kora este van :D
@Dukla Trenčín: Hát sztem klub szinten inkább maradnotok kellene magatoknak... A Pozsonyi Slovan/Zsolna is max a dobogóaljára lenne jó. A többi csapat meg csak pofozó gép lenne. És ezt minden elfogultság nélkül mondom. Bocs az offért.
@Zsoldos91: Kár hogy olyan részrol származol,ahol nem eszok a hokit.Igy persze nehéz utánna járni milyen csapat a Slovan Bratislava,Zvolen,Dukla Trenčin.De hálla netnek,utánna tudol nézni,hogy például mire képesek a szlovák klubbok.Minket is megkerestek a svédek,azt elotte a KHL vezetoi.Nagyon szar akkor ez a szlovák liga.Nem haragbol írom,de sokan vannak,akik csak azt tudják a hokiror,hogy utovel játszák.
@Dukla Trenčín: Bocsi öcsi, kicsit gondolkozz és rá jössz nem a hokira írtam, hanem a foci ligák össze olvasztására...:)
@Dukla Trenčín: Most tényleg kezdesz rossz irányba menni. Senki nem gondolja, hogy jobb a magyar hoki, mint a szlovák, egyszerűen csak az a helyzet, hogy mi innen úgy érezzük, nagyon lassan és nagyon kicsit, de fejlődünk. Eközben sok magyar, a politikai helyzet miatt is, örömmel állapítja meg, hogy a szlovák hoki meg mintha ezzel ellentétes pályát járna be. Gyorsan hozzáteszem, szerintem is, de én ennek egyáltalán nem örülök. De azt senki nem állítja, hogy nem ti vagytok a jobbak, sokkal jobbak, mi csak álmodozhatunk olyan játékosokról, mint nálatok vannak. Az azonban elgondolkodtató, hogy a szlovák extraliga mennyit ér a mai nemzetközi hokiban, mert hogy nem sokkal van pl. az EBEL fölött, már ha egyáltalán, az erősen valószínű. És azért (nem is olyan) régen ez nem így volt. És bár erősen egymilliárd forint feletti a Slovan költségvetése, erősen kérdéses, helye lenne-e a legjobb három csehszlovák csapat között, maradjunk annyiban. Szóval nagyon örülök továbbra is, hogy külső kontrollként írsz hozzánk, mert rengeteg jó meglátásod van, sokszor teljesen igazad is, de egy kicsivel kevesebb érzékenységet tanúsíts a szlovák hoki iránt, és ugyanennyivel több megértést a magyarral szemben, és akkor senkinek semmi problémája nem lesz a kommentjeiddel kapcsolatban.
@F. Kapus: Ő egy igazi hazafi, meggyőződése, hogy az NHL amatőrliga a szlovákok nélkül, az oroszok seholse lennének, ha anno nem ismerik fel a csehszlovák hokiban rejlő erőt, és nem szippantják el az edzőket, vagy valami hasonló mese volt :D. Szerinte a finneknek egy rendes játékosuk nincs (minden eredményük ellenére), USA kanadát valamér nem ostorozza, és meglepően a svédeket se.Über Alles nemzet :D. Engem kifejezetten szórakoztat, főleg Imivel való csaták.
süti beállítások módosítása