HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Lehet, én flegmáskodtam el a dolgokat

2010.06.23. 11:42 F. Kapus

Folytatom a jégkorongot, teljes lendülettel. Jövő héten bekapcsolódom a Dab.Docler edzéseibe, minden munkát elvégzek, amit a többiek, mondta blogunknak Erdélyi Péter, aki nem titkolta, pszichológusra is szüksége volt a történtek feldolgozásához. A pozitív doppingteszt miatt eltiltott UTE-védővel, Hetler Ádámmal már beszéltünk a jövőről, ezúttal a Dab.Docler bekkje számolt be arról, mihez kezd az egyéves eltiltás alatt és után.

Erdélyi Péter, a 21 éves válogatott védő öt éve játszik a felnőttek között. Jó felépítésű, jól helyezkedő, remekül lövő hátvédként robbant be a magyar élvonalba, 2007-ben meg is kapta a Kósa Kupát. Bár utóbbi szezonja gyengébbre sikerült az előzőeknél, így is helyet kapott a válogatott keretében. Jelenleg 12-szeres válogatott. Korán érett, ennek köszönhető, hogy ifjúsági világbajnokságon háromszor, junioron négyszer játszott.

"Jövő márciusig tart az eltiltásom, tehát egy szezont ki kell hagynom, ez már biztos – kezdett bele Erdélyi Péter. – Amikor egy klub játékosát doppingolás miatt eltiltják, gyakorlatilag elvárják, hogy bontsák fel a vétkes szerződését. Ez esetemben is megtörtént. Azonban azt is el kell mondanom, hogy a Dab teljes mértékben kiállt mellettem, beszéltem Azari Zsolt ügyvezetővel, aki a támogatásáról biztosított, és jelezte, visszavárnak."

Az elmúlt két hónap eseményei nem múltak el nyomtalanul a fiatal játékos életében. "Nehezen dolgoztam fel a történteket, kellett egy kis idő, mire megemésztettem az egészet. Pszichológushoz jártam, ami sokat segített abban, hogy úgy érezzem, mára lelkileg túljutottam a nehezén."

A védő nem titkolja, kisebb büntetésre számított. "Az az igazság, amikor kiderült, hogy én adtam a pozitív mintát, kisebb büntetésre számítottam. Mondták is, hogy hasonló vétségért korábban pénzbüntetést vagy néhány hónapos eltiltást kaptak játékosok. Ebben bíztam. Ehhez képest, amikor megtudtam, hogy egy évre meszelnek el, összetörtem. Nem akarom megítélni, hogy jogos-e ez az eltiltás, pontosabban annak az időtartama, vagy sem, de erősnek érzem. A legrosszabb az volt, amikor néztem a tévében a meccseket, láttam a bemelegítés végét, a mérkőzés előtti összekapaszkodást, a gólörömöket. Ekkor csak arra tudtam gondolni, hogy én is ott lehetnék. A jégkorong a legfontosabb az életemben, és ez most távol került tőlem, gondoltam."

Valóban, a szezon hátralévő részében már nem léphetett jégre Erdélyi Péter. Szerencséjére az eltiltása csak a jégkorongra szólt, így semmi akadálya nem volt annak, hogy más labdajátékban mozgásban maradjon. "Szülőhelyemen, Kulcson játszottam a helyi focicsapatban. Nagy sikert értünk el, megnyertük a megye III.-at." Ezenkívül a Magyar Kupában is bravúros győzelmet arattak Erdélyiék.

Emellett reggeltől estig dolgozott édesapja vállalkozásában. "Egyrészt valamiből meg kellett élnem, másrészt próbáltam a gondolataimat elterelni a hokiról. Villanyszerelési munkákat végeztem, sofőrködtem." De ennek az időszaknak vége, mert Erdélyi Péter ismét változtatni akar az életén.

"Úgy döntöttem, folytatom a jégkorongot, méghozzá teljes lendülettel. Jövő héten bekapcsolódom a Dab.Docler edzéseibe, és minden munkát elvégzek, amit a többiek. Ott leszek velük a száraz-, majd a jeges edzéseken is, de természetesen a mérkőzéseken nem játszhatok. Szeretném bebizonyítani, hogy a tavasszal történtek csak kisiklást jelentettek az életemben, érzek annyi erőt, hogy visszaküzdjem magam oda, ahol két éve tartottam. Természetesen fizetést nem fogok kapni erre a szezonra, ezért továbbra is dolgozom, de rövidebb munkát keresek addig."

A játékos is érzi, nem az előző volt élete szezonja. "Természetesen én is éreztem ezt, és sokat gondolkodtam az okokon. Azt mondják, fiatal korban a bioritmus rendszertelensége miatt sokan még nem tudnak folyamatosan azonos teljesítményt nyújtani, ennek az ideje valamikor 25-27 éves korban jön el. Ha önkritikus vagyok, akkor lehet, hogy én flegmáskodtam el, én vettem könnyedébben a dolgokat. Ennek oka lehetett, hogy vetélytárs nélkül mindig helyem volt a csapatban, nem éreztem, hogy állandóan küzdenem kell a bekerülésért. Erre a válogatottban jöttem rá, ahol végig nagy lendülettel hajtottunk a keretben maradásért, ott nem volt ilyen problémám."

53 komment

Címkék: dopping dab.docler erdélyi péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na! az (általam már) nem várt fordulat! gyerünk, Petike! és sok kitartást!
@vaze: Szerintem volt értelme az interjúnak. Hajrá Petike, lássuk azt a visszatérést.
Nagyon várunk vissza!!! Erősebben, elszántabban, komolyabban!
Amikor Vitya (Szélig) elment a klubtól ott maradtam kedvenc játékos nélkül, de hamar Petike lett az új kedvenc, hiszen ő is nagyon technikás védő, jól korcsolyázik, jól lő, mert ütközni, nem félt a verekedéstől sem, és küzdött a csapattársaiért, ugyan olyan átélléssel mint Viktor fiatalon.
Eléggé letőrt ez a doppingvétség dolog, de nem adtam fel a reményt h visszatér. Szóval nagyon várom már a márciust.

Más: van valami változás a DAB keretben? jó lenne már tudni valamit. Hüfit pl vissza kéne hozni újpestről, hogy ne legyenek hátvéd gondjaink.
Nagy kár lett volna érte, örülök hogy folytatja a korongos pályafutást!
Mindannyian tévedünk hisz emberek vagyunk,ez az élettel vele jár.
Sok sikert és kitartást kivánok Erdösinek!
@kapusLaci: már éppen írni akartam, hogy jujj, teeeee:) de már idejét múlt:)
@kiralyfi: tévedni emberi dolog,már irtam:)))
Először is sok sikert az újrakezdéshez. De! Az nagy hiba, ha nem általában a versenyszerű sporttól(és az egyesületi edzéstől!) tiltják el ilyen esetben a sportolót.Az én véleményem szerint a futballcsapat sem alkalmazhatta volna a játékost, de míg a játékosok megfelelő felvilágosítása, és védelme nincs megoldva, ilyen szigor is kirívó lenne, habár helyes. Remélem él a játékos a kapott lehetőséggel, bár nekem rossz szájízem lesz ha doppingoló játékost látok nemzeti mezben.
Ui.: Mivel hiába lapoztam vissza, nem tudtam eldönteni pontosan milyen jellegű vétséget követett el a játékos, ezért feltételeztem az írásban hogy tudatos doppingolást követett el, értelmezni a szavaimat ennek fényében kell.Az eltiltás hossza pedig még vétség esetén is legalább 2 évesnek kellene lennie, és lényegtelen hogy eddig, vagy ezután milyen döntéseket hoz az MJSZ.
@rozsomak007: rosszúl feltételezed nem a szó szoros értelemben vett doppingról, nem teljesítményfokozásról van szó.
De a tények nem ismerete tovább se akadályozzon a véleményalkotásban. Sokkal nehezebb! :)
ez az interjú sokkal szimpatikusabb volt, mint Hetleré, mert itt nem kellett elolvasnom a "hogy is került a dopping tudtom nélkül a szervezetembe" történetet. Tanulságok levonva, márciusban lehet bizonyítani. Bertának fél év kihagyás után is jól sikerült a visszatérés, a példa adott.
@munkagep:
ha félreteszed a klubszimpátiádat, akkor kérdezd meg ugyanerről a világbajnok bírkózót, Kiss Balázst, ugyanazzal, a boltban kapható kiegészítővel borult meg, mint Hetler, ami tavaly még rendben volt.
Erdélyi mondjuk ilyesmivel nem nagyon védekezhetett :P De sok sikert neki a visszatéréshez, mindenki hibázik.
@johnny drama:
ja igen, elfelejtettem, hogy állítólag.
Kedves rozsomak007!
Te nagyon szigorú vagy. Az általad alkalmazni kívánt büntetéssel egy NHL játékost akkor büntetnek ha már háromszor rajtakapták dopping vétségen.
nhlpa.com/About-Us/Drug-Testing-Program-Summary/
A sport tisztasága mellett teszem le a voksot én is, de azért ne kezdjük már el éppen a kevés számú játékossal rendelkező sportágunkon az első csapás szabályának az alkalmazását.
Ismeretlen ismerősként mondom/minden meccsen ott vagyok/ fiatal korod ellenére dacból is mutasd meg,hogy kedvenc jó játékosunk vagy.Tessék tisztelettel alázattal készűlni !!Apád lehetnék,bár biztos Ő is elmondta most lehet és kell bizonyítani !!
@munkagep: érdekes, hogy teljesen máshogy látjuk a dolgot.
Petike meg se próbálja megmagyarázni. Míg Hete magyarázata teljesen logikus.
Valamint Hete állítólag csupaszív, Petike meg saját bevallása szerint flegma.
Szia Petya! Örülök, hogy végre megszólaltál a nyilvánosság előtt. Hidd el, helyed van ebben a csapatban, kűzdj meg érte és legyél megint Te a
legjobb! Sokan várunk! Okosan, ügyesen!!!
nem vagyok szagértő, de érdekelne, hogy miként játszhatott egy focicsapatban? A dopping miatti eltiltás csak egy sportágra szól? Tehát ha pl. egy úszó kokszol és eltiltják, nyugodtan mehet vízilabdázni? Vagy egy kajakos evezni? Ad abszurdum egy sífutó biatlonozni?
Úgy gondolom jót tesz ez Petinek. Akkor érzi az ember igazán, hogy mennyit jelent neki valami, amikor elveszíti.
Talán, ha kemény munkával visszakapja, több lesz az alázata a sport iránt.

Azért poén, hogy pont egy ilyen képet tettetek be róla.
@Stommy: Ebben az esetben(ha valami külső szerből,pl táplálékkiegészítőből került a szervezetébe az anyag, akkor valóban jogos az egy év, illetve a nem kellő felvilágosítás miatt a csapatorvos hosszabb távú eltiltása.
@vaze: gondolom ez nem azt jelenti, hogy ignorálsz egy véleményt csak azért mert egy tény nem ismert a számára(és ez a tény, hogy miként követett el doppingvétséget, teljesen lényegtelen, hiszen csak az számít hogy elkövette.), mert ebben az esetben rosszul értelmezted a hozzászólásomat.
@hokikori: értem a Te álláspontodat, de doppingnál nincs értelme az érzelmekről beszélni.Elkövetett egy vétséget, és ebben az esetben jár érte büntetés. Az hogy más szövetség mit ítél, pedig számomra nem mérvadó(legyen ez fontos a saját szövetségünknek, abban az esetben, ha ez harmonizál az olimpiai sportágakra vonatkozó rendelkezésekkel.), de nem is tudom az ilyen helyzetet szurkolóként tekinteni, csak úgy mint aki sportszerető(és természetesen a tiszta sportot szereti.)Phelpstől is el kellett volna venni az aranyait a marihuánafogyasztása miatt. Sajnos vannak érinthetetlenek, én magam jobban örülnék világosabb, követhetőbb szabályozásnak, ami egyenlő mércével mér.
@rozsomak007: No hogy tisztán láss ime Petike nyilatkozata amikor kiderült a dolog: ""Nem vagyok tisztában vele, hogy miként és hol kerülhetett a szervezetembe a tiltott szer. Gyaníthatóan egy szórakozóhelyen történt" – jegyezte meg Erdélyi." Tehát nem doppingolás-kokszolás történt hanem doppingvétség, ami oriási butaság ugyan de nem attam volna rá egy évet, max felfüggesztve rendszeres -mondjuk 2heti) ellenörzés mellet. Na de nem szabad a múlton rágódni, visszavárjuk nagyon, reméljük tanult az esetből.
@Stommy: attam... én kérek elnézést :D adtam lett volna
@Lazlee: ha valóban van olyan táplálékkiegészítő, amiben van dopping és mégsincs feltüntetve a dobozon, akkor nem vagyok meglepve ha több doppingoláson ért sportoló is azt mondja, hogy ő pont azt szedte.
@munkagep: de ahoz epp azt a cuccot kell talaljak a mintaban, ami a dobozon nincs feltunteve.... ergo tudni kell, hogy melyiken MI nincs feltuntetve, hogy azt mondhasd h AZE' :P
@gabute: bármilyen furcsa van ilyen...

A tiltólistás hatóanyagokat tartalmazó hazai forgalomban kapható gyógyszereknek és készítményeknek 529 fajtája létezik a tiltólistán. Ezek különböző csoportokba vannak sorolva, szám szerint 11-be.
Van olyan csoport, ami csak bizonyos sportágakban tiltott, pl. alkohol ill. béta-blokkoló, előbbi egyértelmű, utóbbi a sziv pumpálásával és oxigénellátással kapcsolatos. Ezekben van pl. a bob, ami mellett tiltottnak minősül a hatóanyag, az is csak verseny közben, viszont a szánkót vagy szkeletont nem zárja ki. Vagy ott van a sí illetve snowboard, ezeknek az akrobatikus elemeit nem művelheted, de alpesi sít vagy sífutást pl. űzheted. Érdekes módon kizárja a golyós sportokat, curlinget, billiárdot, lövészetet, vitorlázást, tornát, bírkózást, autóversenyzést, stb. de nem zár ki sok más számunkra egyértelműnek tünő sportot, ahol mondjuk a szív nagyobb igénybevételét előnyösen befolyásolhatja. Erre varrjál gombot.
Egyszer minden fej benől!:))
Jóldöntöttél Peti.Jó hátvédre mindig szükség van,nem csak pirosvárosban a válogatottnál is.:))
@Stommy: sajnálom, most már emlékszem erre a nyilatkozatra. Egyre jobban áll a 2 év. Sajnálom.Ettől még sok sikert az újrakezdéshez, de így valóban csak a játékos tehető felelőssé.
A címhéz még annyit, hogy nem lehet, hanem biztos, öcsém!
@rozsomak007: de azért megbocsátod az emberiségnek, hogy csak egy évet kapott, ugye?
@rozsomak007: azt gondolom, kicsit el vagy tévedve, mivel nem hinném, hogy azonosan kellene elbírálni a vétségeket. egyébként meg ,hogy kerül ide phelps? és ha már itt van, azért elvennéd az aranyait, mert szívott egyszer egy marihuana tartalmú izét...hát nagyon nem kommentálom, amit ideírtál inkább:)
Itt van a bírkozó Kiss B. ügyben egy cikkrészlet:

Kiss Balázs életszerűtlennek nevezte a gyanút. Mint mondta: nem épeszű emberre vallana, ha olyan szert venne be, amely húsz évre visszamenőleg kimutatható.

Tiszeker Ágnes közölte: igenis elképzelhető, hogy a sportolók mindenféle táplálék-kiegészítőket vesznek be anélkül, hogy bárkitől megkérdeznék, lehet-e bennük tiltólistán szereplő anyag.

Ezek a szerek egyéként a kereskedelemben, testépítő-üzletekben is megvásárolhatók - tette hozzá a Magyar Antidopping Csoport elnöke, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a birkózó nem akart csalni. Csupán erőnövelés céljából vett be valamilyen tápszert.

A tudatlanság azonban a WADA szabályzata szerint nem mentesíti a sportolót a felelősség alól - szögezte le Tiszeker Ágnes.

Na akkor most ki a "tudatlan" ? biztos én ;)
@kiralyfi: :) :) a fűtől nőtt ilyen szép nagyra?
Na az előbb lemaradt, szvsz. a két játékost megbüntették, reméljük alaposan megtanulták a leckét, mindenkinek jár egy 2. esély, nem?
az egyébként kiderült, hogy pontosan milyen anyaggal bukott meg? biztosan én voltam figyelmetlen, de ezt a részét nem tudom.

(gina?:))
@szorgalmas: annak idején csak annyit írtak partydrog, ki az a gina??? :D
@1885*: erről a másnaposok (értsd, a film) tudnának mesélni:) remélem azért nem erőszakolták meg:)
Hetler egyébként táplálék-kiegészítőt fogyasztott, s ezzel kapcsolatban megjegyezte: a szer megvásárlása előtt utánajárt annak, hogy a készítmény tartalmaz-e tiltott anyagot, de a termék prospektusa szerint a hatóanyagok legálisak. Erdélyi esetében annyi bizonyos, hogy nem teljesítményfokozót szedett.

"Szó sincs arról, hogy hátsó szándékkal szedtem volna a táplálék-kiegészítőt. Most egy életre megtanultam, hogy milyen könnyen lehet hibázni. Igyekszem tanulni az esetből. Amikor mintát vettek tőlem, akkor is jeleztem, hogy mit használok" - mondta Hetler.

"Nem vagyok tisztában vele, hogy miként és hol kerülhetett a szervezetembe a tiltott szer. Gyaníthatóan egy szórakozóhelyen történt" - jegyezte meg Erdélyi.

na ezt ollóztam egy lilaoldalról :) :)

erőszak- azé ez morbid volt :(
@1885*: morbid, nem morbid, a leggyakrabban ezt rakják piába, és azért, hogy a kuncsaft ne emlékezzen az aktusra. persze az is lehet, hogy speed, vagy eki volt. csak kiváncsi lennék, ennyi
@szorgalmas: értem, értem:( marha jó lehet, hová lett az udvarlás varázsa???:D :D
Hetlernél meg:
"aromatáz-inhibitor, ami tiltólistás, ám ez az összetevő nem volt feltüntetve a készítmény dobozán"
@1885*: az nem is lehetett feltüntetve... tulajdonképpen ez egy alcsoport név, konkrétan az S4 csoport viseli az aromatáz inhibitor elnevezést, ezen belül vannak hatóanyagok, amiket feltüntetnek vagy fel kellene, hogy tüntessenek, tehát konkrétan így, hogy "aromatáz-inhibitor" tuti nem lesz feltüntetve egy gyógyszeren.

Az inhibitor kifejezés emlékeim szerint valamiféle gátló dolog és megnézve a csoportba felsorolt hatóanyagokat általában rákellenes készítményekben található, tehát nem kizárt, hogy egy étrendkiegészítő tartalmazzon ilyeneket manapság. A bibi talán ott lehet, hogy aromatáz-inhibitorként keresik a dobozon?

Amúgy bármily meglepő elméletileg a nikotin is aromatáz-inhibitornak számít, csak sokkal gyengébb a tiltólistásoktól.
@Ilthis: köszi :) én is néztem, hogy mellrák kezelésnél használják, de várj ez jó : " ... A legnagyobb mennyiségű aromatáz inhibítort a fehér csiperkében találták meg" ha ezt Hetler előbb tudja ;)

a nikotint sem tudtam, de nagymennyiségű cigi után ugyse hokizni vágyik az ember hanem oxigénsárorra :)

egyébként találtam olyan kiegészítőt ami ilyesmire utal de nem reklámoznám :) ja és én csak idéztem a "szakértőt" Ágnes asszonyt. Öszintén szólva erős fenntartásaim vannak a bogyókkal, mert az ugye csak az egyik kockázat, hogy megbuksz a doppingvizsgán. De az évekkel későbbi mellékhatások engem jobban aggasztanának.
@fradigy: jajtenagyonhuje :P :P
@1885*: nem konkrétan neked címzem, de valahogy ide illik a legjobban.

Azt azért ne felejtsük el, hogy ezeken az úgynevezett tiltólistákon nem kifejezetten csak olyan szerek vannak, amik teljesítményfokozásra jók és csak azért szedjük őket, mert huuu de f.sza gyerekek akarunk lenni, jobbak, gyorsabbak, erősebbek, a XXI. század gladiátorai. Sajnos azok között a bogyók között bizony vannak olyanok is, melyeket kénytelen vagy orvosi vényre szedni, azt hiszem az inzulin is ilyen, nem tudsz vele mit csinálni, ha életben akarsz maradni, szedned kell és kész, csak ha fennakadsz, akkor tanúsítvánnyal és orvosi papírokkal bizonyítani kell egyértelműen, hogy kell és kész és nem előnyszerzés a cél.

Én pl. béta-blokkolót szedtem, csak, hogy ne kapjak a pályán agyvérzést, 200 feletti pulzusnál azt mondtam oké ez így nem jó... Tiltólistán fenn van bizonyos sportoknál, szerencsére a hoki nincs közte. Vannak esetek, amikor nincs más választása az embernek, tiltólistás cuccot kell szednie, csak nagyon fontos, hogy erről legyen hivatalos dokumentuma, szerencsére sikerült alternatív módon kikerülni...
Ja persze az orvos agyba főbe írja fel ezeket a sz.rokat, ahelyett, hogy elküldene ekg-ra, aztán a sportorvosnál meg lesz majd okosnézés, hogy szed-e valami gyógyszert, hogyne béta-blokkolót és puff máris ott a piros alkalmatlan pecsét az igazolásodon. Ez még a jobbik eset... volt már olyan is, hogy fél évvel egy műtét után megkérdezte tőlem a doki, hogy van-e még panasz, mondom persze a szokásos, erre szó szerint leb.sznak, hogy akkor minek mentem én oda? Ha igazolásért, akkor mit panaszkodom?

Na mindegy, nagyobb hangsúlyt kell fektetni ezekre a dolgokra, hogy a játékosok tisztában legyenek vele. Ha nincs a csapatnak külön orvosa, gyúrója, tanácsadója, akkor meg az edzőknek sokkal körültekintőbben kell eljárnia, persze a hétvégi bulidrogokkal nem sok mindent tud kezdeni, de az is könnyen kiszűrhető és szankcionálható.
@Ilthis: Ok, azért válaszolok ;)

1. Hetler fel is írta a táplálék kiegészítőt.
2. persze, van akik tényleg szükségből szednek gyógyszereket, de bizonyára te is tudod, elég sok az asztmás élsportoló :)
@1885*: Csak fél perc google után Frank Lampard, David Beckham, Paul Scholes, és egy rakat olimpikon. És elég nagy azoknak a százaléka, -mikor én is űztem a sportokat úgy 20%-a gyerekeknek doki javaslatra jött sportolni-, akik az asztma miatt kezdenek el sportolni, sokan be is futnak. És ez nem csak az asztmára vonatkozik, hanem rengeteg más betegségre is.
@durex26: most akkor ezt pro vagy kontra mondod? Igen a sport kifejezetten ajánlott az asztmások részére, + szinte minden betegség prevenciója a sport, persze nem az élsport. Ettől még köztudott a B verzió is, amire célozni merészeltem ;)nem én találtam ki.
@1885*: A kettes pontodat íronikusnak értelmeztem, és arra reagáltam, hogy bizony sok az élsportoló, aki asztmás :).
Egyébként én sem értek egyet a jelenlegi rendszerrel. Van egy doki ismerősöm, aki mondta, hogy már annyira fejlettek a doppingszerek, hogy kimutathatatlan. Majd mire végre eljutnak valami kézzelfogható eredményhez, és felteszik listára, már régen más a trend doppingolóknál :). És akkor maradnak ezek a Peti lebukások, meg az afrikaiak :D - bár ott most átműtenek :) - akiket jól megbüntetnek elrettentés képen :). Még szerencse, hogy nem adja fel, és nem törték ketté a karrierjét.
@durex26: jól érezted, irónikus volt:D én ezt annak idején úgy tanultam, hogy sajnos a doppingmódszerek kitalálói mindig évekkel előbb járnak a kimutatásukon dolgozóknál, egyről beszélünk :) szerintem ezt a problémát nem nagyon tudják kezelni. Főleg, hogy óvatosak is, vicces, hogy főleg a kishalak buknak. A szegény atlétánk meg 2 éve vár az ezüstjére, na ez már vicckategória :(
Lassú a blogmotor!!!
2005-ös hír:
"A WADA dokumentumai szerint az olimpián indult olasz csapat húsz százalékának volt TUE-igazolványa, és szedett olyan gyógyszert, ami a tiltott listán szerepel. A nagyobb állóképességet követelő, fokozott oxigénfogyasztást igénylő sportágakban rendkívül gyorsan emelkedik az asztmás megbetegedésekben szenvedő élsportolók száma. Az olasz olimpikonok nagy részének is azért volt engedélye doppingolásra, mert asztmások voltak.

Az angol csodafutó, Paula Radcliffe is régóta TUE-s, ő is légúti betegségben szenved. Ha egy szűkebb környezetben az emberek húsz százalékának ugyanaz a betegsége, járványügyi karantént kell elrendelni.

Kiderült, az olimpiai sportágakban tavaly 128 591 doppingvizsgálatot végeztek. A legtöbben, 4,6 százalékban, kerékpár-sportban buktak meg. A második helyet a boksz foglalja el 3,17 százalékkal, a minket is érintő súlyemelés 3,02 százalékos, a hazánkat szintén érintő atlétika csak a 16. helyen szerepel a listán, a levett mintáknak 1,15 százaléka volt pozitív. "
süti beállítások módosítása