HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Miskolcon profi jégkorongot akarnak

2010.05.19. 12:23 Hblog

A miskolci hokisoknak és az elnöknek elegük lett az amatőr, félprofi sportból. Ha a helyzet nem változik, komoly változások lesznek. A boon.hu szerint a játékosok a tavalyihoz hasonló feltételekkel nem vállalják a következő szezont. Egri István szakosztályelnök is feltételekhez kötötte maradását. A fent linkelt érdekes cikket szemlézzük.

A miskolciak eddig munka és tanulás mellett űzték a játékot. Sokáig nem voltak versenyképesek, de az utóbbi egy-két évben a legjobbak ellen is komoly eredményeket értek el, a legutóbbi szezonban minden csapattal szemben tudtak sikert felmutatni. Azt mondják, csak akkor van értelme folytatni, ha nemcsak az utolsó helyek egyikét célozhatják meg, az pedig nonszensz, hogy este nyolc óra körül tudnak csak edzeni.

Egri István elnök elmondta, a Miskolci Jegesmedvéknél jelenleg 12 felnőtt, 6-6 junior és ifjúsági játékos van. Az egyéni felkészülést megkezdték. Hogy lesz-e csapat, és ha igen, milyen, az a jövő kérdése. Egri szerint halaszthatatlanná vált, hogy Miskolc döntsön, kell-e neki első osztályú jégkorong, vagy sem. "A negyedik fedett pályás szezon után meg kell határozni, melyik irányba induljunk tovább. Amatőrként elértük teljesítőképességünk határát. A hoki perspektíváját illetően egyedül nem dönthetjük el, merre megyünk. Finanszírozási, szakmai és szervezeti elképzeléseinket már megosztottuk a város vezetőivel, a tájékoztatásul megküldtük az országos szövetség irányítóinak is.

Megítélésünk szerint két lehetőség van: vagy elfecséreljük az erőt – a pénzt – a megyeszékhelyen űzött rengeteg sportágra, vagy azokat a műfajokat támogatjuk kiemelkedően, amelyek hírnevet hozhatnak, igazolt sportolók tucatjait foglalkoztatják, és látogatottságuk révén létesítményeikbe tömegeket vonzanak. Ha nem változik semmi, ha minden marad a régiben, akkor a minőségi vagy az azt megcélzó hokiba is felesleges tízmilliókat ölni. Az eddigi rendszer csak arra jó, hogy egy helyben toporogjunk. Én azonban ebbe az utcába nem kívánok bemenni."

A miskolci elnök elmondja: szakmai koncepciójuk világos, "egységes irányítás, hokiakadémia, elitképzés, profizmus, erős felnőtt gárda". Érveit erősíti, hogy a városban jövőre talán csak a jégkorong lesz jelen első osztályú csapatsportként. A Miskolci Jegesmedvék JSE május 31-én tartja közgyűlését, addig és akkor sok minden kiderülhet.

31 komment

Címkék: miskolc egri

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hajrá! Kívánom, hogy sikerüljön megteremteni a továbblépés lehetőséget.
Ma már én is azt mondom,hogy ez egyetlen valamire való és sikerre ítélt sportág a jéghoki lehet Miskolcon...Remélem ezt odafent is észreveszik.
"egységes irányítás, hokiakadémia, elitképzés, profizmus, erős felnőtt gárda" - azért ez szerintem erős túlzás. Illene visszaszállni a földre. Egy olyan nehézsorsú városban és régióban nem kellene ilyen, khm, határozottan követelőzni.

Szerintem ami elvárható lenne, az idézett lista helyett, a következő: "egységes irányítás, utánpótlás, fiatal tehetségeknek állandó játéklehetőséget biztosító stabil felnőttcsapat"

Ez utóbbi nem azt jelenti, hogy a juniorokat beküldjük a mészárszékbe, hanem átgondolt módon fizetni néhány "öreget" akik vállalják, hogy a fiatalokat összefogják, irányítják, átsegítik a felnőtt bajnokság tempójához igazodni.
@Miskolcifan: a hoki melletti elkötelezettség mellett is észre kell venni: 1. a nézettség és hírérték közti hatalmas különbséget a foci javára 2. sokkal egyszerűbb és olcsóbb fociztatni a szegénysorsú gyerekeket mint jégidőhöz juttatni
A legkomolyabb elismerés illeti őket az eddigiekért, jogos is, hogy tovább akarnak lépni. Megcsinálták kicsiben, amit a válogatott nagy(obb)ban.

Azt meg ideje lenne belátni mindenhol(!) vidéken, hogy egy város, egy csapat. Lehet küszködni ellene, meg tenni a foci alá a pénzt, paripát, fegyvert, de felesleges.

Majd az értetlenkedőknek kifejtem bővebben, ha igénylik : )))
@fabot: Tévedsz,mert én 1,5 évtizedig a foci elkötelezettje voltam,de idénre véglegesen nyilvánvalóvá vált,hogy erőlködhet bárki,esély sincs normális focira.Az igaz,hogy olcsóbb a foci,de a nézettség csak azon múlik,hogy mennyire sikeres a hokicsapat.Volt "szerencsém" szombaton végignézni a DVTK-Fradi meccset,hát mit mondjak,többen voltunk 1-2 Macik-Fradi meccsen...Szóval el lehet 1-2 évig kicsit felejteni a DVTK-t és odaállni a hoki mellé.Szerintem ez lenne a logikus,bár lehet én látom rosszul a dolgot.
Basszus ilyenkor sajnálom, hogy nem vagyok milliomos, nem nyertem a lottón sajnos, pedig megtámogatnám most őket 20-30 millával... :(
@Miskolcifan: nem vennék arra mérget, hogy a foci annyival olcsóbb lenne... persze egyszerűbb a gyerekre venni egy kínai stoplis cipőt meg a kezébe adni egy corás labdát aztán menj, mint hokis cuccot vásárolni, de egy első osztályú játékos fizetése már-már bicskanyitogató egy hokiséval szemben. A sporik is sírnak, hogy jajj milyen amatőrök így nincs pénz úgy nincs pénz, de még is köszönőviszonyban sincs a hokis sporik lóvéjával.

Ha Miskolcon tökös a városvezetés, akkor odaáll a hoki mellé és megpróbálja megtölteni azt a csarnokot, amit felhúztak nekik. Ha az őszi választások után nagy sz@rt akarnak hagyni maguk mögött, akkor még annyit sem adnak, mint eddig. Azért az vicces lenne, ha jövőre Miskolcon egyetlen első osztályúnak mondható csapat a női hokicsapat lenne :)
Tudom,hogy ebben a(gazdasági és árvizi) helyzetben nagyon morbid megoldási javaslatom van,ám elrugaszkodva a realitás talajáról az alábbiakat javaslom:
A miskolci jégkorongsport mostani állapotát nyilvánítsák vészhelyzetnek,a szakosztályt katasztrófa által súlytott területnek,így a kármentés és működtetés költségeit az állam viseli.A vis major,vagy tartalék alapból biztosan futi pár tízmillió...
Komolyra fordítva a szót!Teljesen egyetértek azzal,hogy minőségi előrelépés csak komolyabb pénzügy kondíciókkal lehetséges,ám az időzítés több szempontból nem szerencsés!Mások is megpendítették az ország,a régió és a város gazdasági lehetőségeit,ehhez jön a mostani rendkívüli időjárás miatti helyzet,nem tartom valószínűnek,hogy a városvezetés legfontosabb teendői közé sorolná most a miskolci jégkorongsport sanyarú helyzetének áttekintését.(Nem beszélve a két választás közötti időszak politikai vonatkozásairól.)Minden egyéb tényezőt is figyelembe véve nagyon kíváncsi leszek az "ultimátumra"érkező reflektálásokra és történésekre!
HAJRÁ MACIK!!!
Ha van elég pénz /tízmilliókról szól a hiradás?/, akkor lehet, hogy azt akadémiára költeni, egy- két igazi profi edző vezetésével, sem mint egy "félprofi" felnőttcsapatra. Ennyi pénzből lehetetlen még itthon is eredményt elérni, hacsak a Fradi és az Újpest össze nem zuhan, mert akkor meglehet a bronzérem:-((
Kíváncsian várom, hogy döntenek azok, akiknek van kompetenciájuk, de nagyon rossz érzéseim vannak, csakúgy, mint a Fradi és az Újpest esetében.Plusz a Starsnak sem lesz könnyű csillognia a megkurtított költségvetéséből...
Úgy tűnik Magyarország a "gazdasági vészhelyzetben" egy igazi és kb. kettő "majdnem" profi csapatot akar /tud/ eltartani, azok viszont ha lehet játszanak nívós külföldi bajnokságban, hogy aki magas színvonalú felnőtt hokit akar hetente látni,annak ne kelljen legalább fél napot utaznia ehhez.Ezt kellene szervezni, mert az erős MOL liga az álmok világának tűnik, ha egyáltalán a MOL akarja még, mert erről mindenki hallgat....
Mélységesen együttérzek a Miskolciakkal de kétlem ha a várostól megkapnák a támogatást azzal óriást tudnának ugorni. Sztem egy jó manager kéne első körben aki tudna cégeket állítani a sport mellé, annak ellenére, hogy tudom a régió nem feltétlen bővelkedik szponzorokban... Nehéz lesz ez, de sok sikert nekik!
@jegib: Óriásit nem tudnánk ugrani,de 2-3 helyet igen a MOL-ligába.Az már magában előrelépés lenne,hogy nem csak este tudnánk edzeni illetve 4-5 minőségi légiós azért sokat dobna a dolgon.Nagy álmaink persze így se lehetnének,de ezek a mostani állapotok tényleg nem jók túl sokra...
@Miskolcifan: Ezt mondjuk nem értem, hogy miért csak 8kor tudnak edzeni. Mi az oka?
@jegib: Az,hogy a csapat 80%-a napközben dolgozik vagy tanul :)
@Miskolcifan: Áhh azt hittem vki elrabolja a jég időt, de akkor ezek szerint ez is "csak" financiális okokra vezethető vissza
Csikszeredabol is sok sikert kivanunk hogy minden akaratuk teljesuljon, Hajra.
Ez most egy kifakadás, nyilván lehet higgadtabban is értékelni, bár az is tény, hogy az önkormányzati választás novemberben lesz a jelenlegi döntéshozók, meg húzzák az időt, hátha elég az is. Nyilván a decemberben felálló közgyűlésnek lesz annyi esze hogy nem hagy veszni egy ilyen létesítményt, és vele együtt az összes korosztályt. Ez most csak arról szól, hogy most kéne tudni lesz-e elég pénz mert decemberben az már késő.
Az csupán mellékszál ,hogy egy kétszázezres közösségben nincs annyi támogató cég ami összedobhatna 50-60 milliót, amit csak ki kéne pótolni. (TVK, Borsodchem, Észak-magyarországi áramszolgáltató, Tiszai erőmű, Unio -Coop, Bosch..)
Ez mindig is a vesszőparipám volt,hogy legyenek szponzorok,vállalkozók akik támogatják a sportágat.
Itt van a másik kedvencem Speedway Miskolc,ők a lengyel salakmotoros ligában indulnak és tavaly megnyerték a 2 ligát és feljutottak az 1-be.Nagy feltűnést keltett ez lengyelben,hogy semmi pénz nélkül sikerült.(ezt magyarországon csak a szurkolok tudták a média jol elhallgatta országosan)Sajnos ebben sportban nincs elég szponzor,kis híján a megszűnés határán van(volt) a csapat! Tehát nem csak a Macik vannak nehéz helyzetben,nem érem miért csak a focit erőltetik,bár most a 2osztályba kevesebb pénz is elég.
A lényeg: EBBEN A VÁROSBAN NINCSEN EGY 1 OSZTÁLYÚ CSAPAT AKI DOBOGÓÉRT KÜZDENE!!!
most nem akarom felsorolni a Miskolcnál kisebb városokat ahol vannak ilyen csapatok pl:Körmend,Zalaegerszeg,Paks,Veszprém és van néhány
Szóval elszomorító ez az egész , itt is vannak cégek és válalkozok akik ha összeállnának akkor sok kicsi sokra megy jelszoval simán összeadnák azt a pénzt ami elég lenne egy JÓ csapat kialakításához!
Pedig itt vannak az országban a legfanatikusabb szurkolók! És megérdemelnénk hogy legyen egy eredményes csapatsportunk!
najó csak felhúzom magam....
Hajrá Macik hajrá salakmoci!!!!
@budaijegesmedve: Így is van, kukába a magyar hokival, mindenki a Volánba, majd az EBEL mindent megold. Előre a litván modellért, a felnőttbajnokság is tök fölösleges!
@Fejér Lilla: Leszállt a Lilla köd. Érdkes tünet, hogy ahol leírásra sem kerül a Volán ,meg az EBEL neve ilyen vak düh irányul ellenük,egy általánosnak szánt megállapítás kapcsán.Egyébként milyen az a litván modell? És ha már ilyen törpe köztársaságot választottál nem lehetett volna inkább a szlovénokat? Tapasztalhattuk , ők nem csinálják olyan rosszul, legalábbis válogatott szinten...
Várjuk ki különben a szeptembert,és meglátjuk melyik lesz a nyerő modell!
@budaijegesmedve: Hát azt írod, aki valamirevaló csapat van, az játsszon nívós külföldi bajnokságban. Ha elkezdek gondolkozni, kire-mire gondolhatsz, akkor adott egyszer az EBEL-ben játszó Volán. Rajtuk kívül van a Fradi, Újpest, de ők szemmel láthatóan nálad a levesbe menők közé tartoznak. Bár a Fradinál éppen mostanság indultak el pozitív változások és egyelőre az új Újpesti szakosztályelnök is csak pár napja foglalta el hivatalát, talán egy hét türelmet megérdemel még. A Miskolcnak is azt javaslod, csináljanak akadémiát és hagyják a fenébe a felnőtteket (vajon az akadémiáról hová menjenek majd a játékosok, ha nincs normális felnőttcsapat?). Marad még két csapat (te ennyi félkomolyat számoltál össze), ez nem lehet más a gondolatmenetedből következően, mint a DAB és a Stars. Keressünk hát akkor akkor nekik nívós külföldi bajnokságot, ahogy javasoltad is.

Adott az EBEL, ahol később lehet tagfelvétel, így egy aránylag kézenfekvő választás lehetne. Rajta kívül van a szomszédban a román bajnokság, a szerb, a horvát, és az ukrán, de gondolom, nem ezekre gondoltál, mert az viccnek is elég durva lenne.

Szóba kerülhet a szlovák Extraliga, de oda nincs tagfelvétel, valamint a szlovén bajnokság, de az gyengébb, mint az OB I, tehát nem felel meg a nívós külföldi bajnokságról alkotott elképzelésednek. Ha távolabbra tekintünk, szóba jöhet akár a DEL, vagy a svéd, finn bajnokság is, de ők is megvannak magukban. Viszont nívós külföldi bajnokság a KHL és ők szenvedélyesen keresnek új csapatokat új országokban. Talán írni kellene nekik, hogy jönne a Metallurg Dunaújváros meg a Rabotnyik Budapest, de egyelőre nem látom, hogy ránk lennének gyógyulva. Marad tehát az EBEL, mint egy szem halványan is reális lehetőség.

Hogy a szlovének mit és hogyan csinálnak, azon lehet elmélkedni, de azt azért érdemes észrevenni, hogy a VB-csapatban kisebbségben voltak a Jesenice- és Olimpija-játékosok, a 23-as keretből 14-en idegenlégiósok voltak. Nálunk ugye, egyetlen ilyen ember volt...

A litván modell pont arról szól, amit látni szeretnél. Minden valamirevaló csapat (az az egy) külföldön játszik (a lett nyílt bajnokságban). Az összes többi litván csapat a nagyjából a sör-virsli bajnokságok színvonalán álló otthoni rekreációs ligában játszik.

A szlovénok azért nem jönnek modellként szóba, mert ugyan másodosztályúvá silányították a bajnokságukat, de mivel sokan vannak egy rakáson, ezért átlagban 50 néző előtt elütögetik a korongot egymás közt. Ráadásul van juniorbajnokságuk is, ami mifelénk most ismét megszűnőfélben van, _többek között_ egy nívós külföldi bajnokságban versenyző egyesület kivonulása miatt.

A Te javaslatod éppen akkor szűkítené le a magyar hokiban a felvevőpiacot, amikor egyre nagyobb létszámú korosztályok fognak junior- majd felnőttkorba lépni és nagyobb lehetne a válogatási lehetőség. Namármost, ezeknek a korosztályoknak nem nagyon lenne hová menniük 18 éves koruk után. Hogy a magyar amatőr hoki mire alkalmas, azt nagyjából lemérheted az OB I/B-n. Ott a csapatok szezononként 12-16 mérkőzésnél többet nem vállalnak, ennyire van pénzük, szponzoruk a munka mellett. Teljesen egyértelmű, hogy ha azt az egy plusz két félig komoly csapatot kiveszed a rendszerből, a többiek anyagilag megroppannak, és elindulunk a sör-virsli ligák és a szezononkénti 12 meccs felé.

Az a baj, hogy Te azt hiszed, hogy meg lehet spórolni holmi külföldi bajnokságokkal a sportágfejlesztést, pedig nem. Mert attól még sok a képzetlen, gyenge edző a fiatalok között, gyenge az edzőképzés, lyukas a versenyrendszer és kevés az egy szezonban játszott meccs - nem a szerinted szar MOL Ligában, hanem pl. az ifiknél. Fiatalokkal pedig elég macerás külföldi bajnokságban játszani, mert iskola is van. Nem minden szövetség olyan rugalmas, mint az MJSZ a csíkszeredaiakkal.
@Fejér Lilla: "
Bár a Fradinál éppen mostanság indultak el pozitív változások"??!!Hmmmm??
Pozitív változás? Napokon belül kiderül a nagy lufi:nincs pénz a felnőtt csapatra (mert továbbra is ez a cél,csak kábítják a szurkolókat!) SAJNOS!!!
@Fótitsz: Ezt pediglen egy orákulum bölcsességével kinyilvánítottad vala ama pórnép felé?
@Fótitsz: egy Moha-Csabai Gábor csere a hozzáértést illetően egyértelmű előrelépés. A felnőttcsapat emelt költségvetése egyértelmű előrelépés. A népligeti sátras pálya egyértelmű előrelépés. Vagy jobb lenne továbbra is a hatodik helyért küzdeni a Miskolccal és a kis Volánnal, küzdeni a jégidőért az Erzsébeti Farkasokkal és fizetni óránként 30 ezer forintot a jégért?
@Fejér Lilla:
Valóban előrelépés lenne,de a felsoroltak egyenlőre az ígéretek tárházában gyűlnek!
Ezekből néhány "prognosztizált "határidő lejárt!
Moha-Csabai csere csak virtuális.Moha "magyar hangja":Csabai Gábor.Moha jelenleg is a szakosztály elnöke és így "főnöke"a Sz.O.igazgatónak!
A valóság sajnos egyre sötétebb! Kár!!!!
@Disznóvágási Feri:
A bölcsek köve sajnos nem nálam van.
Emlékeztetőül: május 7.-én volt egy szurkolói ankét.
Az ott elhangzott ígéretek határidőkkel voltak megjelölve.Ezekből néhány jelentősebb ideje már a múlt héten lejárt! Mindez sajna nagy bölcsesség nélkül.
U.i.: ...a magyar játékos piac "már foglalt".
@polarbears:
A Jacsó nem tudom miből fakaszt lóvét, de nagy neveket hozott megint:
Hokira lefordítva olyan mintha, Jagr, Bikov, Kovalcsuk, miskolcon játszana.
Mondjuk van tradíciója a városban a motorzásnak, Sziráczki, Mészáros, Szőke, Berecz.
Fantasztikusak voltak amíg nem jött Adorján Hajdú, Tihanyi trió.
Na de az egy más világ ill. rendszer volt.
@Fejér Lilla: Teljesen igazad lenne, ha pénz is társulna mellé. De várjuk ki a szeptembert, ahogy írtam,/nem egy hét türelemről beszéltem!/ nagyon szeretném, úgyis, mint pesti hoki szurker, hogy Neked legyen igazad, és egy megacélozodott Fradi, UTE, meg egy a tavalyival legalább azonosan ragyogó Stars vesse magát a küzdelembe a vérprofi Jegesmedvék ellenében.Ja, persze az Acélbikák se puhuljanak közben.
De ha mégsem ez történne, erre azért van egy "kis" esély, akkor legyen már egy B terv!Ezt hiányolom, ha meg valaki ezt megpendíti, kap hideget, meleget, litvánt, szlovént.
Még egy dolog. Az amatőr sport is nagyon fontos. Egy csomó gyerek, tehetséges, kevésbé tehetséges nem akar "sportszakmunkás" lenni. Sőt a többség boldog lenne, ha kulturált körülmények között, tanulás és/vagy munka mellett kedvenc sportágát egy "sör , virsli" bajnokságban heti két -három edzés mellett csinálhatná. Ez is egy társadalmi igény lehet hogy nagyobb, mint, hogy profinak minősített alakulatok átlagban 50- nél nagyságrendileg nem több fizető/!/néző előtt kergessék a pakkot, mondjuk, úgy, mint tavaly tették a legtöbb MOL ligás meccsen.
Erre senki nem gondol??!!
@fabot:
Nem követelőzés, rávilágítás.
Ebben az évben a már korábban megszavazottakhoz plusz hatvan millát tolt az önkormányzat (kb.120) a fociba.
Abba a csaptaba, amelyről már most lehet tudni, jövőre másodosztályú csapat lesz. (De nem akarok itt sportháborút indítani.)

@budaijegesmedve:
A Jegesmedvék kb. 15 misi támogatást kap az önkormányzattól. Azt ugye Te is belátod, hogy az utánpótlásnak azért nem baj, ha lát maga előtt perspektívát, mondjuk egy hazai felnőtt csapatban.
De azt már látom, hogy ha rajtad múlik, az ilyen csapatok pályáját, mint a Miskolc fel is szánthatják. Nem baj nem várok majd együtt érzést tőled, ha ez tényleg megtörténik.
süti beállítások módosítása