HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A bíró mentette meg a hokis életét

2009.12.17. 19:30 AG 2.0

Kis híján tragédia történt a svéd másodosztályú bajnokság Örebro–Bofors mérkőzésén. Az örebrói Niklas Lihagen minden előzmény nélkül összeesett a jégen az első harmadban. A játékosnak megállt a szíve, életét Wolmer Edqvist játékvezető mentette meg, aki azonnal szívmasszázst alkalmazott. A fellelhető források szerint Edqvist civilben mentőautót vezet. Tovább után videó, happy enddel. Az életmentő is nyilatkozik, svédül tudók előnyben.

35 komment

Címkék: svédország videók lihagen edqvist

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ez így nem jött jól estére de végre happy end. nem kell újabb cherepanov eset.
Nem semmi a spori lélekjelenléte! Nehéz szavakattalálni... Így van egyébként stero, végre happy end van!
Hát ez egy márciusi estét juttat az eszembe...
oh, f**k me. durva, asszem a spori nyert egy ingyen sört. legmaximálisabb tiszteletem az övé. Amúgy ez nem is lenne vészesen hülye ötlet, a bírákat ilyenre is kiképezni, mint a mellékelt ábra mutatja jól jöhet, és ha 10 év alatt csak 1 embert mentenek meg, már bőven megérte.
Minden tiszteletem övé!!!Gyorsan kapcsolt és tudta ateendőjét - szerencsére!!!
Ez nem semmi! Le a kalappal Wolmer Edqvist előtt! Ez még így is sokkoló. M ilyen lehet ezt mondjuk a lelátóról végignézni?! Remélem, soha nem lesz ilyenre példa! :(
tudta mi a dolga. A mentősöknél a vezetőnek is tudnia kell BLS-t alkalmazni.
Egy durván stresszes nap után nem kicsit segített helyre tenni, hogy mi fontos és mi nem. Respect!
érettségi tantárggyá tenném.
a technika egyébként kevesebb mint 30 perc alatt megtanulható. neked 30 perc. az áldozatnak kortól függően 10-20-30-40-50 év.
Most nem azert, de minden sportesemenyen kell orvosnak lennie? Vagy csak MO-n?
A birokat arra kell kikepezni, hogy lassa, hogy be kell hivni az orvost (de min. egy szakapalot) a palya szelerol.
Nagyon durva. Lelátóról még durvább lehet. De a happy end a legfontosabb, Boldog Szülinapot Niklas!

off: "Svédül tudók előnyben" ...sokat kell még tanulnom svédet, bebizonyosodott, hogy csak kint érdemes gyakorolni...
Apropó Tokin kívül tud valaki svédül a Volánban? Jankó, esetleg Dani? De a légiósok biztos...
@ave: konkrétan nem ismerem a szabályokat, tudtommal kell lennie orvosnak minden sporteseményen, De vegyük Mo-t, és ne feledjük, hogy nem csak elsőosztály van, ahol tuti van orvos, viszont lejjebb viszonylag kis esélyét látom, hogy egy csapatnak a jégidőn túl még orvosra is lenne pénze. Amúgy meg ilyen esetben igenis számít minden másodperc, tehát jó ha a bíró elkezdi, legrosszabb esetben átveszi az orvos amikor odaér.
Sok a sallang, mennyi lett a meccs? :)

ave: A mentős lehet, hogy tapasztaltabb ilyenben, mint a nemtommilyen orvos, aki ilyenkor kint van. Ugye elolvastad, hogy a bíró foglalkozása mentős? :)
már nem azért, de mindenki beírja hogy orvost a helyszínre. kérdem én: jogsi szerzésnél nem tanultatok elsősegélyt? Sima elsősegélyt adott a bíró, BLS-t alkalmazott, szerencséje volt. gratula neki, de szerintem aki egy kicsit is odafigyelt máshonnan is ugyanúgy megszerezhette ezt a tudást. Számtalanszor látom azt, hogy ha baj van mindenki néz ki a fejéből h mi a f*sz van, csináljon már vki vmit addig míg a mentők megérkeznek, de könyörgöm. alapvető elsősegélyt szerintem mindenkinek illene ismernie középiskolából vagy jogsiszerzésnél.
Caymans: az átlagos magyar közlekedő gyakorlatilag semmire nem emlékszik, mit tanult a jogsijához. (De amire igen, abból is rohadt keveset tart be.)

:)
Minden magyar jégkorong mérkőzésen van orvos vagy mentőtiszt. Nélküle még a bemelegítés sem kezdődhet el.
zseni! a végén már ott skubizik kifelé a srác az oxigénmaszk mögül. :)
@Today05: Az orvos még az amatőr meccseken is kötelező! (Mindkét bajnokságban.) Ezen nem szabad spórolni.
Today05! Nem pénz kérdése. MO-on minden bajnokságban a vendéglátó csapat köteles orvost biztosítani és biztosít is.
@M.Lac: nekem sajnos volt "szerencsém" élőben pályán végigélni egy ilyet, igaz nem jég, hanem labdarúgó pályán. edzőmeccs volt, és az én cserekapusom mezőnyben játszott (szeretett ott játszani, és néha az edző berakta, ha nem volt tétje a meccsnek, hiszen minek üljön a padon, ha játszhat is). gyakorlatilag a kezeim között halt meg... Én is lebénultam, de szerencsére pillanatok alatt ott volt egy nyugdijas mentős, aki átvette a dolgokat, egyszer újrainditotta a szivét, de aztán vége lett mindennek. Ő nem volt ilyen szerencsés... Pedig makkegészséges volt...
@Caymans: nem a technikát nehéz elsajátítani. Ahhoz, mint ahogy írtad is, elég fél óra. Ami tényleg nehézzé teszi, az a tanultak alkalmazásának felelőssége egy igazi éles helyzetben, úgy, hogy gyakorlatlan, de nincs aki mögötte álljon és szóljon, ha elfelejti ellenőrizni a légutak átjárhatóságát, túl nagyot nyom (bordarepedés, bordatörés ugye...), vagy nem a megfelelő ritmusban csinálja stb.
@Today05:
Ha egész életükben csak 1 embert mentenek meg ily módon már akkor is megérte. (vagy 10 évig lehet bíró valaki?)
Caymans: nem a technikát nehéz elsajátítani. Ahhoz, mint ahogy írtad is, elég fél óra. Ami tényleg nehézzé teszi, az a tanultak alkalmazásának felelőssége egy igazi éles helyzetben, úgy, hogy gyakorlatlan, de nincs aki mögötte álljon és szóljon, ha elfelejti ellenőrizni a légutak átjárhatóságát, túl nagyot nyom (bordarepedés, bordatörés ugye...), vagy nem a megfelelő ritmusban csinálja stb.

Tényleg érdemes utána nézni ennek a dolognak. A felelősség nem túl nagy dolog, laikusnak csak azt kell nézni, vesz e levegőt és mennyit. Nem kell pulzussal szórakozni, keresni, stb. Ha nem vesz levegőt - 10 másodperc alatt 2 szabályosat -, akkor halottnak tekintendő és mellkaskompressziót kell kezdeni. Ennyi az egész és ez készség szintjén elsajátítható pár 10 perc alatt. Egy élet múlik rajta...
Egy BLS oktató
@konstantin: Ja és a bordatörés, szegycsonttörés nem hiba, esetenként a jól végzett munka eredménye... A ritmus pedig kb 100 percenként...
A jogsihoz elsősegélyen nem tanítják a szívmasszázst. Megtanítják, hogy mit tegyél ha valaki légzése leáll, de meg is mondták, hogy ha valaki keringése is leáll vagyis nem dobog a szíve, ne merj nekiállni nyomkodni a mellkasát. Ez nem olyan egyszerű, mint a filmekben. Ezt igenis külön magasabb fokú elsősegélyen tanítják csak. Szóval egy mezei laikus nem biztos, hogy jó ha nekiáll csak úgy nyomkodni a mellkast.
@susajka: a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elsősegély vizsgán 2009 október 1 óta el kell végezni egy ?komplett újraélesztést? (nem tudom hogy hívják), pont így, ahogy a bíró csinálta. Nekem is megtanították emiatt. Nem egy nehéz dolog, viszont marha fontos lehet. A "számonkért" folyamat része, hogy miután megállapítod, hogy nem lélegzik a szerencsétlen, szólsz valakinek, hogy hívjon mentőt vagy te hívsz (ez minden egyéb komoly balesetnél így van). Aztán neki is látsz, elég nehéz elrontani egy halott emberen bármit is... mire a mentő kiér komolyabb bajai lehetnek 5-10 perc nem lélegzés után is. A diszpécser 100%, hogy 15mp alatt felelevenít mindent, amit tudnod kell. Amúgy egyedül nem is lehet csinálni sokáig, mert piszok fárasztó. A videón is ketten csinálják. Hivatalosan azt hiszem 30 percig kötelező csinálni az orvosoknak.
Na én már elég régen csináltam az elsősegély vizsgám, akkor még csak lélegeztetni tanítottak minket. És tényleg ha valaki meghal nehéz elrontani bármit, bár ha mondjuk egy balesetnél történik, ahol vannak egyéb sérülések is, nem biztos, hogy jól csinálja az ember a dolgot. Na mindegy nehéz dolog ez az elsősegélynyújtás, mert annó is tanították, hogy mik a teendők ha bordatörött, ha gerincsérült stb. De nehéz ott a helyszínen azonnal megállapítani egy laikusnak, hogy akkor mivel is csinál éppen jót vagy rosszat.
@konstantin: nekem is az volt a "gáz" a dologban, hogy a nyelvet az edzővel visszahúztuk száj kifeszitéssel, ahogy a nagykönyvben meg van írva, de utána nem találtam a pulzust a nyakon, és attól "pánikoltam" be, hogy biztos rossz helyen keresem, és azért nincs meg. Eltelt pár másodperc (ott sokkal többnek tünt akkor), mire rájöttem, és az agyam is kezdte elfogadni a tényt, hogy azért nem tudom kitapintani, mert nincs mit, és nem azért mert rossz helyen keresem. Utána inditottuk a szívmasszást, de szerencsére hamar ott volt a fentebb emlitett nyúgdíjas mentős, aki átvette és szakszerűbben folytatta tovább.
Szóval egy dolog az, hogy tanulsz róla, másik az, hogy megvan a tudásod hozzá, hogy alkalmazd, a harmadik is kell hozzá, hogy abban a tudatállapotban tudd is alkalmazni (persze más és más a helyzet, ha egy vadidegen a személy és más, ha egy általad jól ismert ember,mert az szerintem sokkolóbban hat).
@NoOne: ha tényleg egy tanfolyamon tanulod és nem a Youtube-ról, akkor eszedbe sem fog jutni, hogy ne próbáld meg. Én már kerültem hasonló helyzetbe. Karácsonyi bulin akadt meg egy mandula az egyik kolléganőm torkán, amitől nem kapott levegőt.
A tanfolyamon világosan megmondták, hogy mit kell ilyenkor csinálni. (A két lapocka között kell a tenyér alsó felével rácsapni, miközben kicsit előredöntjük a felsőtestét és megkérjük, hogy köhögjön - feltéve, ha valami levegőt azért kap, és így tud köhögni.).
A lábam remegett (csak utána vettem észre), de sikerült.
@pphnk: "2009 október 1 óta el kell végezni egy ?komplett újraélesztést?"

Jó ezt hallani, tényleg fejlődés. Nekem (2005-os vizsgáról) szóról szóra az rémlett, amit susajka mond: Csak lélegeztetés, csak orron át, a mellkast inkább ne basztassuk.

@Aveu: És mikor van a Heimlich? Ha a hát ütése nem segít?
@susajka: De miért? Ha valakinek a keringése leáll, nem dobog a szíve, akkor halott az illető. Azaz rontani már nem lehet a helyzeten, vesztenivaló nincs. Ha nekiállok nyomkodni, még ha szaxerűtlenül is, legalább a nullánál nagyobb az esélye, hogy visszahozom. Hát, eltörik pár bordája, de ha halott, akkor már nem zavarják a törött bordák, ha meg ezzel fogom visszahozni, akkor ahhoz képest meg nem nagy ár néhány törött borda, hogy élni fog.
@Vaandor: Így van: ha az ütés nem járt sikerrel, jöhet a Heimlich.
De még az ütés elött lehet olyat, hogy belenyúlsz a szájába, és megpróbálod kivenni az akadályt képző tárgyat. Csak ne nyomd lentebb.
Üdv. Én elvégeztem kifejezetten ezt a tanfolyamot, kb 6 órás volt, azért nem elég a fél óra, mert így rögzül, hogy kb 60-szor csináltuk meg kis csoprtban (6 fő),lépésről -lépésre, már vízhólyagos volt a tenyerünk (konkrétan) a gyakorlástól, mentőorvos tartotta.
Remélem nem kell hasznánom, de nem fogok habozni, mivel nagyon lényeges az első 4-5 perc a betegnél.
süti beállítások módosítása