HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Még több sportiskolai hokiosztály indulhat

2009.09.08. 09:01 Hblog

A költségvetés jégkorong-utánpótlásnevelési támogatása alapján a magyar jégkorngszövetség (MJSZ) ötmillió forintos értékhatárig pályázatot hirdet jégkorongos sportiskolai osztályok támogatása céljából. További részletek a pályázati kiírásban olvashatók. A pályázatokat mostantól október 9-ig lehet benyújtani.

36 komment

Címkék: pályázatok utánpótlás mjsz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OFF (amúgy sincsenek hozzászólások itt):

Köszönöm a Jégkorongblog szerkesztőinek (nem minden .blog-ra jellemző), hogy egy olyan komplikált, mégis jól leírt összetett szót olvashatok itt, amilyen a "jégkorong-utánpótlásnevelés", amit annak ellenére sem rontottak el, hogy a linkelt dokumentumban "Jégkorong utánpótlás-nevelés" meg "Utánpótlás-nevelési Igazgatóság" (itt a kötőjel felesleges) is feltűnik.

Persze a kötőjelezés/különírás/egybeírás nagyon a dolgok mélye, amikor legtöbben azt sem tudják - hozzászólók -, hogy szóközt az írásjelek UTÁN kell tenni, de oda bizony illik. A felesleges vesszőzésekről nem szólva!

Ha kitalálom, hogyan lehetne a blogokon koncentrálódó, sokat olvasó tömegeket a helyes írásmód felé ter(H)elni, azzal biztos Grétsy-díjat nyerek. :]
Az az alap, hogy a cikkírók jól csinálják! ;)
@túlbuta: Nem akarok veled vitába szállni, és köszönjük a szép szavakat, de az "utánpótlás-nevelési"-t magam is így írnám.
@túlbuta: Melengeti a szívemet a téma :) Bizony, a blog szerkesztői éberen őrködnek a helyesírási kérdések felett, bár szívügyem a helyeírás és a magyar nyelvtan, engem is már megmentettek egy-két arcpirító hibától a cikkeimben...

(Megjegyzem, az idézett esetben nyilván a "jégkorongutánpótlás-nevelés" forma szintén elfogadható lenne, figyelemmel az iskolai osztályok kiemelt nevelési feladatára)

Apró észrevétel: az Utánpótlás-nevelési Igazgaóság sztem kötőjelet kíván.
@KCs: Elgondolkoztam, igazad van, oda nem kell a kötőjel, hiszen az "utánpótlás" nem összetett szó.
@F. Kapus: , @KCs:
Vicces, hogy a nyelvtannak van olyan része, ami a fogalmazó "szépérzékére" van bízva.
Vannak szabályok - mint a nyolcszótagos, ami nemrég még tíz volt (e fölötti összetett szavak kötőjellel írása) -, amelyeket követni kell, de az, hogy a jégkorongutánpótlást vagy az utánpótlásnevelést tartjuk-e összébb tartozónak, azt helyettünk szabály nem dönti el.

Írásra az késztetett - bár nem vagyok lektor, munkám cikkek, szövegek nyomdába adása előtti tisztázása, tördelése -, hogy a túl sok elfolytott negatív reakció után megörültem egy ilyen tiszta szerkesztői fogalmazásnak. :)
@túlbuta: Hát alapvetően igazad van, én is szeretek, illetve szeretnék helyesen írni. Még kommentek esetén is. De nehéz dolog ez ebben a gyors világban. Mindenesetre egy helyesírási szótár mindig ott van az asztalon. Sosem lehet tudni. :)

Viszont ez megütötte a szemem: elfolytott... Gondolom, Te is tudod, miért J-vel kell(ene) írni. :)
A többi részhez hozzászólva.

Nem ismerek nyolcszótagos szabályt. Hat szótagra vonatkozót viszont igen.

@KCs: az utánpótlás szóösszetételnek minősül, ezért a helyes formák (szerintem):
utánpótlás (4 szótag, kéttagú összetétel)
utánpótlás-nevelés (7 szótag, több, három tagból álló összetétel)
utánpótlás-nevelési (az előbbi alapján is)
jégkorong-utánpótlás
jégkorongutánpótlás-nevelés (sok szótag és sok tagú összetétel)
Ez utóbbinál én az utánpótlást jobban kötöm a jégkoronghoz, mint a neveléshez.

A hivatkozott dokumentumban akár lehetne talán helyes is a "Jégkorong utánpótlás-nevelés" megfogalmazás, de semmiképp nem az ott szereplő szövegkörnyezetben.

Viszont - ha a téma felvetődött - ezen cikk is tartalmaz helyesírási hibákat. Van benne puszta elgépelés (betűhiány), de a Magyar Jégkorong Szövetség más kategória. (bocs :) )
@KCs: @túlbuta: Hát ha már belemélyedtünk, akkor több dolog is el lett itt szúrva mindhármunk részéről. Egyrészt valójában jégkorongutánpótlás-nevelést kellett volna írnunk, merthogy a fő összetétel azért valamennyire egyértelmű itt is. De a legszebb megoldás talán a jégkorongos utánpótlás-nevelés lett volna ez esetben. Merthogy, másrészt, az utánpótlás bizony összetett szó, mert a kéttagú igekötők ilyen esetben (után, fölül, alá stb.) összetett szóvá alakítják azt, amit az egytagúak (fel, le, meg stb.) nem. A szabály pedig nem nyolc, hanem hét szótagos, és nem fölötte, hanem már a hétnél is kötőjelért kiált a három szóból álló összetétel.
@F. Kapus: igen, 6 fölött... de az "után" semmiképp nem igekötő
@ulrik: nem hát, persze, maradjunk abban, törekszünk a helyesírásra, de messze még a tökéletesség
@F. Kapus: tudom :) nem is azért írtam. Na meg, engem nem is zavar. Örülök annak, hogy lehet valahol minőségi híreket olvasni :)
@ulrik: Az említett szóösszetétel helyesírásának kérdésében veled értek egyet. Azért örülök, hogy felmerült ez a téma, mert a vitatott szóösszetételt nagyon sok alkalommal kell leírnom, és most volt alkalmam átgondolni, hogy melyik a helyes. Egyébként a pályázati pénz forrását jelentő költségvetési sor "Jégkorong utánpótlás nevelés támogatása" névvel illették a döntéshozók.
... elfojtottat elírtam (fogjuk a késői időpontra), szabályt rosszul tudtam (min. 7 szótag ÉS három tagszó), de a főnököm szerencsére sosem tudja meg! :)
El lehetne merengeni azért ezen: nem vagyok meggyőződve, hogy az "után" az igekötő az "utánpótlás" szóban...
@túlbuta: Honnan tudod, miből gondolod, hogy a főnököd nem olvassa a blogot? :)

A késői időpontra való hivatkozásod elfogadom. :)

Sőt, a szabály rosszul ismerését is megbocsátjuk. :)
@KCs: nem is az. Ezt meg is "tárgyaltuk" F.Kapussal. Az "utána" igekötő lenne, ha igéről lenne szó. (Egyébként az után- előtagra a szabályzat 111. pontja vonatkozik, miszerint egybeírandó és szóösszetételnek minősül. Bár ebben a pontban külön nem említik konkrétan ezt a szót, de a szószedetben, az utánpótlás cikknél egyértelműen jelzik, hogy a helyesírása ezen pont alapján történik.)
@KCs: a "nem hát, persze" szavakkal igyekeztem jelezni fentebb, hogy tévedtem ez ügyben
@F. Kapus: Bocs, átsiklottam rajta. Én meg nem néztem meg az MHSZ szószedetét - de megjegyeztem: az "utánpótlás" az összetett szó.
@KCs: Akkor zárjuk azzal, hogy mindenki vegye fel kedvencei közé ezt: korrektor.blog.hu/
@F. Kapus: Régóta ott van. :P Ott tanultam, hogy a Mol az nem MOL. :)))
@KCs: ez viszont hibás!

Méghozzá azért, mert a cég bejegyzett neve nem "simán" Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt., hanem: MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyilvánosan Működő Részvénytársaság, rövidítve MOL Nyrt. (idegennyelvű megnevezésekben is megmarad a MOL).

Ugyanis itt a MOL már nem mozaikszó, hanem cég hivatalos neve (illetve annak része)

Lásd cégbírósági bejegyzés illet a cég saját honlapja. Vagyis helyesen: MOL, illetve MOL-liga. (bár itt a kötőjelnél még bizonytalan vagyok)
Hát én kötőjellel írnám, de a hivatalos megnevezés szerint "MOL Liga". Ami felülír minden mást :)
@ulrik: na végre egyszer nem jót mondasz :)

attól, hogy hivatalosan rossz helyesírással jegyzik be, magyarul nem kell rossz helyesírással írni

a magyar helyesírás nem ismer csupa nagybetűs tulajdonnevet pusztán attól, hogy aki adta, az úgy szeretné írni. más példa, de a dpa is DPA, az adidas is Adidas magyarul sőt, a Crvena zvezda is Crvena Zvezda, mert nem szerbül írjuk egy magyar szövegben :)
@AG 2.0: ezzel nem értek egyet.

1: ez a cég hivatalos neve
2: a cég nevétől függetlenül a bajnokság elnevezése a hivatalos forrás szerint MOL Liga (Szövetség honlapja)

Egyébként értem, amire gondolsz, de akkor ezekkel mit kellene kezdeni?
MÁV-START (MÁV-Start, Máv-Start... Mert ugye ez nem a MÁV Zrt.)
CBA (tudtommal nem mozaiszó, de Cba-ként nem tudom elképzelni)
IBUSZ (több cég nevében is így szerepel, de nem utal már semmi a mozaikszó voltára, csak egyfajta márkanévként szerepel ott, Ibusz... így sem találkoztam vele)
BKV (a cég nevében nem szerepel a vállalat kifejezés, már itt is "márkanév")

Egyébként a helyesírási szabályzatban találtam erre vonatkozó dolgot:
284. a) ... "szóösszevonásoknak az első betűjét általában nagy-, a többi betűjét kisbetűvel írjuk"... "Remlámcélokból stb. a nagybetűs írásmód is szokásos: VEGYTERV, ALITALIA stb."
@ulrik:
1. nem számít, hogy ez a cég hivatalos neve. több ezer cég bejegyzett nevében van helyesírási hiba, mivel bejegyzőik nem ismerik a magyar helyesírást. ettől még nem kell elfogadnunk a hibáikat. de mondok mást: minden törvény tele van helyesírási hibával (pl. nagybetűvel írják a kormányt, a miniszterelnököt stb.), ezeknél hivatalosabb semmi sem lehet, aztán mégsem vesszük át a hibáikat kritikátlanul
2. létezik ugyebár a hagyományos írásmód elve, az IBUSZ vagy a BKV esetében ez érvényesül, a CBA minimum határeset
@AG 2.0: na igen, az első résszel én is egyet tudok érteni, nem kell követni helyesírási hibákat. (bár pl. a Hüjegyerek Bt-t hogy írnád? :) ) A törvények is valóban hemzsegnek a hibáktól, de ha hivatkozni kell rá, vagyis idézni, akkor a hibával együtt kell megtenni. Függetlenül attól, hogy helyesírásilag mi a helyzet. Szerintem a cégneveknél is.

Mindenesetre a helyesírási szabályzat nem tiltja, sőt, reklámcélból stb. kifejezetten engedi a csupa nagybetűs írásmódot.

De a konkrét példánál maradva:
1) itt a blogon majd' mindegy, hogy írjuk (Mol Liga, MOL Liga)
2) a hivatalos elnevezés MOL Liga lenne szerintem a követendő (amit egyébként helyesnek is tartok, de ez másodlagos :)
@ulrik: de hát mi nem reklámcélból írjuk a posztjainkat :))
@AG 2.0: A BKV esetében, ha jól gondolom, betűszóról van szó, tehát csak a kezdőbetűkből áll a mozaikszó, ezért csupa nagybetű.
@KCs: igen, betűszó. De nem a cég (jelenlegi) hivatalos nevéből származik, hanem a régiből. (már nem szerepel a cég nevében a "vállalat"), de a cégjegyzékben a rövidített neve: BKV Zrt.
@ulrik: Valóban, de ez nem helyesírási kérdés. :)
@KCs: hát szerintem az sem, hogy egy bajnokság hivatalos neve "MOL Liga" :)
@ulrik: Attól még a Magyar Jégkorong Szövetség is helytelen írásmód, hogy ők maguk is így írják. Hasonlóképpen nem helyes a Magyar Jégkorong Játékvezetők Egyesülete írásmód sem.
@KCs: na ja, ezek is érdekes dolgok. (de a MOL használatát - végig nagybetűvel - a szabályzat engedi...)
süti beállítások módosítása