HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ismertetjük az OB I. versenykiírását

2009.08.25. 14:41 F. Kapus

A Magyar Jégkorongszövetség (MJSZ) elnöksége elfogadta a 2009-10. évi bajnokságok versenykiírását. Korosztályonként ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat, az aktuális dokumentumokat pedig linkelve nézhetik meg olvasóink. Az első részben az OB I. jön.

Az OB I.-ben az e heti aktuális kérdés, hogy leadja-e minden csapat péntekig a rajtlistát. Pótlékmentesen augusztus 20-ig lehetett a szövetséghez benyújtani a legalább 15 nevet tartalmazó névsort, de 28-áig némi pénz befizetéséve még lehet pótolni. Azoknak a csapatoknak, amelyek a héten nem adják le a rajtlistát, a versenybíróság nem adja ki a versenyengedélyt. A 15 játékoson felüli hokisok szerepeltetése érdekében bármikor pótlékmentesen lehet pótrajlistát benyújtani, 2010. január 31-ig, a nemzetközi átigazolási határidő lejártáig.

Az OB I. játéknapjai péntekre és vasárnapra esnek, tartalék napként a keddet határozták meg. Az azonos országbeli csapatok egymás elleni mérkőzései mind a Mol Ligába, mind az OB I.-be beszámítanak. A mérkőzésekre minimálisan 15 játékost kell nevezni, de maximum 20 mezőnyjátékost és 2 kapust lehet. A rendelkezésre álló játékosok száma meccs közben sem csökkenhet 10 fő alá.

A pontozási rendszer ugyanaz, mint tavaly, a 60 perc alatt elért győzelem 3 pontot ér, a hosszabbításban és a büntetőlövések során elért siker 2-t, a ráadásban elszenvedett vereség 1-et, a sima zakó 0-t. A légiósokra vonatkozó szabály változik az előző évihez képest. Szeptembertől két megoldás közül választhatnak a csapatok. Ha a kapuba légióst állítanak, a mezőnyben már csak 3 külföldit szerepeltethetnek, ha magyar kapust használnak, 5 légióst nevezhetnek a mezőnybe.

A lebonyolítás szerint az alapszakaszban két teljes kört játszik az öt csapat, ez 16 mérkőzés. Az eredményeket a középszakaszra törlik, de az alapszakaszban kialakult helyezések szerint 3, 2, 1 bónuszpontot kap az első három. A bajnokság e szakasza 2009. szeptember 11-étől 2010. január 17-ig tart. A középszakasz egykörös, tehát 8 meccses. Ezt már az egyenes kiesés rész követi az elődöntőben.

Ezen a ponton kis bonyodalom következik, mert két eset lehetséges: kérdés, a Sapa Fehérvár AV 19 részt tud venni az OB I.-es rájátszásban, vagy sem. A sorsolásokat ismerve a székesfehérváriak egyelőre úgy készülnek, hogy újra harcba indulnak a magyar bajnoki címért, mert az biztos, hogy ha a rájátszásba is jutnak az EBEL-ben, akkor is jó esélyük van odaérni a magyar bajnokságra. Merthogy még egy hétmérkőzéses EBEL-negyeddöntő esetén is szabadok lesznek a kellő időre, feltételezve, hogy nem járnak sikerrel. Sőt számításaik szerint az is meglehet, hogy egy gyors, négymeccses EBEL-elődöntőbeli búcsú után is hazaérhetnek még. Ami biztos, egy időben a két bajnokság playoffjában a bő keretük ellenére sem vesznek részt. A végleges számítgatásokkal még várni kell, mivel az OB I. és  Mol Liga sorsolása nem végleges, az egyeztetések folynak.

Az elődöntők 1.–4., 2.–3. párosításban zajlanak. Ha a Volán szabaddá válik, megkapja az első pozíciót, ellenfele a középszakasz harmadikja lesz, a másik ágon a győztes fogadja a második helyezettet. A fehérváriak lemondanak a pályaválasztói előnyről az elődöntőben, és ha bekerülnek, a döntőben is. Az elődöntők három győztes meccsig tartanak, váltott pályaválasztói rendszerben, minden mérkőzés után utaznak a csapatok. Ez a rájátszás egésze alatt így lesz. Az elődöntők vesztesei három győzelemig tartó sorozaton döntik el a bronzérem sorsát, a győztesek négy diadalig küzdenek a bajnoki címért.

Ifjúsági és junior korúak korlátlanul szerepeltethetőek a felnőttek között, a serdülők korlátozással, bizonyos feltételek mellett. A fiatalokra külön biztonsági előírások vonatkoznak. Míg a 21 éven felülieknek félplexi vagy rács használata kötelező az IIHF-szabályoknak megfelelően, addig 21 év alatt már fogvédő is, 18 éves kor alatt pedig teljes plexi vagy rács és nyakvédő viselése a kötelező.

A különböző díjak, pótlékok, járulékok összegei is megtalálhatók a hivatalos versenykiírásban. A versenykiírások szélesebb körű értelmezéséhez fontos lehet, hogy ismerjük az aktuális versenyszabályzatot.

23 komment

Címkék: versenyszabályzat versenykiírás ob i.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

3-2-1 bónuszpont a középszakaszba kicsit kevés, tavaly 9-6-3 volt.
Fradi mai sajtótájékoztatójáról lehet tudni valamit?
@OliBLOOD:
Semmi extra 5 sor a nemzetisport.hu lapon.
Lényeg: 3éven belül bajnokok akarnak lenni!
@OliBLOOD: nem fárasztották új információkkal az egybegyűlteket

Újra dobogóra pályázik az FTC hokicsapata

Budapest, 2009. augusztus 25., kedd (MTI) - Hosszú évek után ismét a dobogóra pályázik a Ferencváros jégkorongcsapata, amely az elmúlt időszakhoz képest megerősödött játékoskerettel, kanadai edzővel és komolyabb költségvetéssel vág neki a szeptember 11-én rajtoló szezonnak.

Al-daadu Muhanned szakosztályelnök az együttes keddi sajtótájékoztatóján kiemelte: javuló körülmények között készült május óta a csapat, s bíznak benne, hogy a legjobb három közé kerülnek, és mielőbb újra aranyérmes lehet az FTC.
Arról is beszélt, hogy több tárgyaláson vannak túl, és jó esély mutatkozik arra, hogy végre saját jégcsarnoka legyen a klubnak a Népligetben. A gárda jelenleg bérlőként használja a pesterzsébeti létesítményt.
"Időpontot ne kérjen senki, se az aranyérem megszerzésére, se a saját pálya megépülésére. Valami megmozdult az FTC hokiszakosztálya körül, és ha töretlen a fejlődés, akkor célba érünk" - fogalmazott.
Kassai György, a szakosztály korábbi elnöke kitért rá: ha változatlanul halad előre a csapat, akkor három éven belül lehet ismét bajnok.
A 25-zörös bajnok FTC utoljára 1997-ben volt aranyérmes, és 2000-ben állt utoljára dobogón, amikor is második lett.
Nem csak a háttér, hanem a szakmai stáb és a játékoskeret is megerősödött. Érkezett a kanadai Rick Leach vezetőedzőnek, aki az észak-amerikai profiligában, az NHL-ben is megfordult, mint videóelemző. Segítője Pindák László lesz.
Sikerült megszerezni a válogatott kapus Budai Krisztiánt, ő Szlovákiából tér haza, de kiemelte: mivel ferencvárosi nevelés, ezért különösen fontos számára, hogy segítse csapatát.
Ha jól tudom teljes plexi és rács esetén - ami ugye kötelező az U18 alattiak számára - nem kötelező a fogvédő. A nyakvédő azonban igen.
"...a játékoskeret is megerősodött."
Az egyszem valamire való igazolásuk Budai! Meg érmet akarnak szerezni. Nem nagyon csodálkoznék ha a Miskolc idén is megelőzné Őket.
@Tillasz: jogos és logikus, javítottam, köszönöm
@F. Kapus:
Nyugi nem logikus, mert Amerikában pl. kötelező a fogvédő használata rács esetén is. :-)
Nem lesz egy nagy szavazós cikk? :)
Az összes MOL ligás csapatról lehetne 1-1 szavazás, hogy hányadik helyen fog végezni. No meg persze a Volánról is.
Majd a szezon után meglátnánk mennyire volt jó jós az olvasóközönség :)
3-2-1 bónuszpont az alapszakasz helyezésekért, nem kevés?
F.Kapus: lehet tudna arról valamit, hogy esetleg akartok-e új dolgokat a blogon a szeptemberi szezonkezdetre? Új cikksorozat, vagy szavazás, talán jobb oldalon tabella, meccsek, stb.?
Volán kabaláról lehet tudni valamit?
És arról, hogy a DAB-on kívül melyik csapatnál lesz online stream?
-Bónuszpontok röhejesen kevesek...
-Szimpatikus, hogy a Volán nem otthon kezdene
-A légiós szabály szerintem marhaság. Tavalyi korlátozás bőven elég volt, nem kell átesni a ló túlsó oldalára...

Egyébként rendben van
Szerintem nagyon jó a légiós szabály is! Egy sor légiós (vagy 1+3) legyen már elég. Meg kell teremteni a magyar játékosok és a játékosnevelés értékét, pláne az ilyen válságos időkben, mikor ekkora légiósdömping van, nyomott árakon!
@F. Kapus:
Bocs, persze nem a Ti dolgotok, de lehet tudni valamit az Újpestről? Ég a képem, hogy minden csapatról tudunk nagyjából mindent, de nálunk lassan nem kívánatos személyek leszünk mi, szurkolók. Kezeitek messze érnek, hátha megtudtok valamit a légiósokról, magyarokról, honosításokról, stb.
Köszönöm.
@vaze: Egyetértek. Így legalább jobban megválogatják, kit hoznak.
@fetyiszov: szerintem eddig is minden lényegest megírtunk az UTE-ról itt: jegkorong.blog.hu/2009/08/12/a_jegszezon_elkezdodott
de épp jókor írtál, ma lesz egy újabb cikk, amiben az újdonságokról is írunk
Megint a középszakasszal teszik tétnélkülivé az alapszakaszt. Minek egyáltalán középszakasz? Ki kell tolni az alapszakaszt még 1-2 fordulóra. Ráadásul az alapszakaszért csak 3,2,1 pontokat osztogatnak nevetséges.
Ebből az következik, hogy teljesen mindegy mit csinál a csapat januárig, majd januárra veszek pár játékost.
Ne a Mol-liga miatt kelljen már komolyan venni az OB1 alapszakaszát!
@F. Kapus: Köszönöm, pesze olvastam. Várom az új cikket!!!
(Az időzítésről csak annyit: nem csak Ti vagytok jók...)
@Pentele: 3-2-1 pont szerintem is kevés.
De külön alapszakasz eleve nincsen, hiszen a MOL liga az alapszakasz.
Én nem voltam híve sosem a kettő az egyben meccseknek.
Így ha januárig nem csinál semmit akkor a MOL ligában fog rosszul szerepelni.
Ha nem lenne MOL liga, akkor gondolom más lenne a lebonyolítási rendszer. De van.
@OliBLOOD: Én is tisztában vagyok vele, hogy a Mol-liga az OB1 alapszakasza. Viszont még mindig nem értem minek a középszakasz?
Vége a Molnak az OB1-ben érdekelt csapatok játszhatnak tovább 1-2-3 fordulót még, majd vinnék magukkal az egész szezonban egymás ellen szerzett összes pontjukat.
Nekem ezzel a középszakasszal olyan második esély érzésem van és ez nem tetszik.
Megint sikerült lenullázni az alapszakaszt, ami kiteszi a bajnokság nagy részét. A bónuszpontokat legalább a tavalyi szinten kellett volna hagyni, ha egyáltalán van értelme a középszakasznak.

Egyébként nem tudom, miért nem játszhatnak a magyar csapatok egy 3. "sima" teljes kört az alapszakasz részeként, aminek pontjai - értelemszerűen - szimplán hozzáadódnának az első két "MOL-os" körben megszerzettekhez.

Így minden csapatnak pont annyi pontja lenne a play off előtt, amennyit szerzett és pont azon a helyen végezne, amit megszolgált. Nagy gáz lenne?
@Lila Dínó: Lehet, hogy idén az Újpest megpróbálja kihasználni azt, hogy idén az alapszakasz szart sem ér. Legalábbis a mai iglói meccs eredménye erre enged következtetni.
@Fejér Lilla:
Egyszer mi is kijöhetnénk jól ezekből a debil versenykiírásokból... :)
süti beállítások módosítása