HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Szegeden megállt az idő

2009.07.05. 18:46 Hblog

Sokan az OB I.-es csapatok számának emelkedésében látják a magyar jégkorong fejlődésének egyik biztos útját. A jelenlegi hat csapat nem túl sok, de volt már ennél sokkal rosszabb is a helyzet. Debrecen évek óta többször és egyre komolyabban ígéri, 2011-ben elindítul a magyar élvonalban. Annak jártunk utána, mi várható abban a városban, ahol az országban másodikként nyílt fedett jégpálya, 1995-ben. Lippai Pált, a Tisza Volán SC jégkorongszakosztályának elnökét kérdeztük a szegedi hoki helyzetéről.

"Nekünk is a legnagyobb vágyunk, hogy első osztályú csapat működjön városunkban – vágott bele Lippai Pál a történetbe, de a gondolat folytatása korántsem volt optimista. – Ugyanakkor azonban számot kell vetnünk a realitásokkal. Sok víznek kell még lefolyni a Tiszán ahhoz, hogy OB I.-es csapatunk lehessen. Az OB I/B-ben idén is elindulunk, többek között olyan játékosokkal, akik az Újpestben játszottak, de ott nem kapnának lehetőséget az első csapatban. De nem ez lesz az az együttműködés, ami elvezet bennünket az élvonalbeli szerepléshez. Jelenleg évi 10 millió forint a szakosztályunk költségvetése, az első osztályhoz véleményem szerint minimálisan 80 millió forintra lenne szüksége a teljes szakosztálynak. A nálunk játszók teljesen amatőr alapokon művelik a jégkorongot, fizetni senkinek sem tudunk."

Szegeden nem vert gyökeret a jégkorong, annak ellenére sem, hogy 14 éve fedett jégpálya szolgálja a város jeges sportjait. A hokisok vezére szerint több sebből is vérzik ez a történet. Egyrészt a városban hatalmas a konkurencia. "Elsősorban a kézilabdára gondolok, ami roppant népszerű. Nálunk két évjárat alkot egy korosztályt, de kézilabdázni annyi gyerek jár, hogy születési évenként önálló csapatot tudnak indítani." Még ennél is nagyobb gondnak tartja azt, hogy jég csak októbertől márciusig van a csarnokban a műszaki feltételek miatt. "Hiába tartunk a tavaszi-nyári időszakban szárazedzéseket, ezek nem túl vonzóak a gyerekeknek, szétszélednek, és minden ősszel azzal kezdődik a felkészülés, hogy újra összeszedjük a fiatalokat. Korábban minden évben szerveztünk egyhetes nyári edzőtáborokat önköltséges alapon. Nagyjából 30 ezer forintos költséggel egy hétig jégen voltak a gyerekek nyáron is, de idén a szülők túlnyomó többsége úgy döntött, hogy nem tudják ezt vállalni. Hat hónapos jeges időszakkal ma már nem lehet erős utánpótlást nevelni. Mi mindig irigykedve figyeljük, hogy a többi fedett pályán jóformán csak az éves karbantartás idejére nincs jég."

A jégcsarnokot az önkormányzat működteti, és a használók vélemények szerint eljárt felette az idő. "Nyáron hatalmas költséget jelent a jégkészítés, és igazság szerint mi már annak is örülünk, ha az elavult kompresszorok kibírják októbertől márciusig az üzemelést. Ezen kívül a létesítmény szigetelése sem a legjobb, és nincs klímaberendezés sem, így télen a csarnok nagyon hideg, nyáron meg kegyetlenül meleg. Készült egy tanulmányterv a csarnok korszerűsítésére. Ez tartalmazta az épületgépészet megújítását és fejlesztését, a hűtés- és klímatechnikát, a szigetelés cseréjét, a palánk felújítását." Jelenleg ugyanis fából készült palánk fut körbe a jég körül Szegeden, és a kapuk mögött védőháló van. Ilyenm pályán ma már nem lehet felnőtt első osztályú mérkőzést rendezni. A korszerű csarnokokban műanyag a palánk, és rajta teljes hosszban plexi védőüvegezés található.

A fent említett fejlesztési program a tanulmányterv szerint mintegy 350 millió forintba került volna, az önkormányzatnak a hírek szerint ehhez nincsenek meg a forrásai. Még akkor sem, ha pályázattal a költségek nagyjából felére támogatást lehetne szerezni. "Így az marad, hogy lépésenként haladunk. Tavaly az önkormányzat vásárolt egy új jégkészítő gépet, de bennünket nem kérdeztek meg előtte a beruházásról. Az a gép alkalmatlan volt egy ekkora pálya karbantartására, kicsi pályákra lenne alkalmas, le is robbant a túlzott igénybevétel miatt. Most kaptunk helyette egy új gépet, amelyet jelenleg Miskolcon üzemelnek be az ottani csarnokban. Reméljük, egy-másfél hónapon belül Szegedre érkezik, és az új szezonban már használni tudjuk. A következő lépés a kompresszorok cseréje lehetne, ez becslések szerint 70-75 millió forintba kerülne."

A szegedi utánpótlás helyezete sem túl fényes, de az alsóbb korosztályokban van elég gyerek. "Jelenleg 30-35 mini és 20-25 előkészítő korosztályú játékosunk van, ők önálló csapatként indulnak majd a bajnokságokban. A nyári lemorzsolódások a kölyök és serdülő korosztályban már nagyon komolyan éreztetik hatásukat, 8-10 játékosunk van ebben a két korcsoportban. Megpróbáljuk őket kölcsönadni más egyesületeknek, hogy versenyezni tudjanak, és ne hagyják abba. A néhány ifjúsági korú játékosunk az OB I./B-s csapatunkban játszik már." Az edzéseket egy főállású és két mellékállású edző irányítja. "Egykori játékosunk, Kalocsa László felel a szakmai munkáért. Ő már korábban is mondta nekünk, hogy néha jót tesz egy csapat életében a váltás, és úgy érzi, ennek eljött az ideje. De elég nehéz bárkit is Szegedre csábítani. Próbálkoztunk külföldi edzővel, Nikola Dujmovics, szabadkai edző dolgozott egy ideig Szegeden, aki nagyon lelkes volt, de a nyelvi problémák miatt az amúgy is kevés edzés jelentős része azzal telt el, hogy a gyerekekkel megértesse, mit kér tőlük. Egy éve próbáltunk idecsábítani egy volt újpesti játékost, aki a játék mellett edzősködött is, de ő végül a Budapest Starsba ment."

Szegeden négy jeges szakosztály osztozik a csarnokon a nagyközönséggel. A jégkorongozókon kívül van két gyorskorcsolya- és egy jégtáncszakosztály. A pályát délelőttönként iskolai korcsolyaoktatásra használják, hétfőtől csütörtökig délután és este a három sportág kap jeget. Péntekenként délután fél négytől már közönségkorcsolyázás szerepel a jégcsarnok programjában, ahogy szombaton és vasárnap egész nap is. "Hétvégén csak akkor kapjuk meg a csarnokot, ha mérkőzésünk van, és akkor is csak a mérkőzések idejére. A közönségkorcsolyázás az önkormányzat fő bevételi forrása, különösen a péntek esti jégdiszkók nagyon népszerűek, így nem mondanak le a hét utolsó három napjáról."

Tisztában vannak vele, az előrelépéshez növelni kell a költségvetést, ezért új szponzorokat kell találniuk, de az is tisztán látszik, hogy az önkormányzat nagyobb szerepvállalása is elengedhetetlen lenne. "Ezek mellett mindenképpen ki kell szélesíteni az utánpótlásbázisunkat, de ehhez több jégidő és több edző kell, ami szintén pénzkérdés. Egyszerűen kevés ez az egyetlen pálya egy ekkora városban. Az itt ugyancsak népszerű vizes sportágakban, úszás, vízilabda, is akkor történt értékelhető javulás, amikor elkészült az új versenymedence az uszodában. Szükségünk lesz egy új jégpályára, ha a jeges versenysportokban is előre akarunk lépni."

28 komment

Címkék: szeged ob 1

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Érdekes volt a cikk, szívesen olvasnék hasonlót a győri helyzetről!
Ez egész jól hangzik, de kb. 10 éve ez a szöveg megy, és változás semmi.
@Veermetal: Ez sajnos így igaz. Mit bánom én, ha ugyanúgy 20-szal is kikapna a Tisza Volán az élcsapatoktól, mint akkor a Dunaferrtől, csak lenne normális jégkorong. Nem hiszem el, hogy nem lehetne kölcsönjátékosokból és egyetemistákból összetenni egy valamirevaló csapatot...
@Video Tóni: Úgy gondolom,hogy a "hasonló"-t nem lenne jó olvasni,csak egy jó cikket a Győriekről.
39 leszek lassan (nem érzem!) és emlékszem, mikor az OB 1 3 csapatból állt. Igaz, akkor volt egy Kiprich-Détári duónk, akik a világon elsők voltak (bizony ám!). És "mi" mindig sírunk!
Jó lenne összehozni egy jó csapatot Szegeden! Én a hétköznapjaimat Vásárhelyen töltöm, ha tudok bármiben szívesen segítek ha kell. Társadalmi munka, festés egyebek. Össze kellene hozni a hokira érzékeny embereket Szeged és környékéről. Igazából a nagy összefogásokból még akármi is kisülhet. Ha már két Volán csapat van akinek szurkolhatok! :)
A fiam kosarazni szeretne, de nincs egy épkézláb csapat. ami rendszeres edzést tart és komolyan veszi a sportot, csak SzeDEÁK szintű grundsulisok.
@defó: Volt a négycsapatos Extraliga, de mögötte ott volt a másodosztály, ezt nem szabad elfelejteni. Kb. tíz éve volt Alba Volán, Dunaferr, FTC-Whirlpool, UTE, Miskolc, Győr, Szeged... :)
...tudom! :)
Én örülnék a legjobban, ha legalább 8 nívós csapat lehetne az első osztályunkban. Maradjunk annyiban, hogy 3-4 éven belül nincs reális alapja. Addig ki kell húzni! Máskülönben menthetetlenül a divízió 1 alján kötünk ki.....évekig.
@kovacsistvan: @ifjvit:
Én bármilyen szegedi csapathoz( ha a tudásom megfelelő) csatlakoznék vagy segítenék a felújításokban. Odajárok egyetemre és e mellett jó lenne játszani( új szerkómban) vagy meccset nézni.
Nem ígérek semmit...telefonálok valakinek.
Próba cseresznye!
Ne felejtsük el hogy néhány éve még Peterdi Imi is játszott Szegeden, többet érdemelne ez a sport,és az a város, én is szivesen segítenék bármiben igaz mégcsak 15éves vagyok de amiben tudok segítek.
Én is segítek, ha tudok/kell. Bár sajna nem űzöm a hokit, de néhány év múlva szívesen megnéznék egy-két mol ligás meccset :)
@Alba Fan Bcs: Peterdin kívül talán még Buzás Norbert lett az Újpestben ismertebb név, a többi szegedi játékos "eltűnt".
@kazincbarcikai hokis az öreg Borsodból: Zárás után szoktak összegyűlni amatőr jégkorongosok Szegeden, én is elgondolkodtam azon, talán csatlakoznék a Kegyetlen Ligához :)
@kovacsistvan: Ők nem szegedi játékosok, attól még, hogy 1-2 évre elkunyizták őket a helyi felnőtt csapatba. Az első valóban szegedi generáció most tudott indulni először felnőttben.
@Veermetal: Talán negatívnak tűnik amit írtam, pedig úgy érzem, sokkal előremutatóbb ami mostanában folyik. Pár éven belül szerintem komoly tényezővé válhat ez a csapat a második vonalban, de ennél azért lehetnénk telhetetlenebbek is. A jelenlegi állapotok és edzői szakértelem mellett sajnos többre nem futja úgy néz ki.
@Veermetal: Jogos, javítom magam, nem "szegedi", hanem "Tisza Volán"-játékost kellett volna írnom.
Jut eszembe: kb. tíz éve itt járt Szegeden karácsonykor a Subotica. Két harmad után 6-2 volt a vendégeknek, az utolsó harmadban pedig az akkori tíz-tizenkét évesek játszottak, kb. tizenöten. Ők hova lettek? Ez a nagy baj...
Évekkel ezelőtt ujvárosban,létrehoztak jégkorong alapítványt! Ez is segített a pálya befedésében! Az ottani pálya még siralmasabb volt,mégis elkészült egy korszerű jégcsarnok! Szegeden,és máshol is meg kellene próbálni hasonló összefogást! Tudom akkoriban a Dunaffer vállalat is virágzott! Mégis látszik az ideírok pozitív hozzáállása! Csak sokan legyetek!
OFF, de nem tom havá írni:
újabb nagy siker a magyar jégkorong-életben: bronzérem (de csak egy hajszálom múlott a döntő)
Robohoki:
www.robocup2009.org/308-0-Results
ON
Kérdezzék meg Fehérváron, ők hogyan csinálták!
Ott is egy jégpálya üzemel, és nem sokkal régebben van befedve mint Szegeden.
Ott is van kézi-, kosárlabda sőt foci csapat is.
Tény, egy hozzáértő agilis vezető - pl. Ocskay, Kercsó - nélkül elég nehézkes.
Szegeden ha nem is sok pénzt de ad az önkormányzat jégkorongra, csak vannak olyan dolgok amiről nem szoktak beszélni, de van(nak) illetők akik ezt az összeget nem feltétlenül csak a jégkorongra, utánpótlásnevelésre költik.
Amúgy Szegeden még most is van kb 4-5 vendégjátékos, a maradék nagyrészt szegedi. 96 óta folyik tudtommal komolyabban utánpótlás nevelés, még mindig ugyanaz az edző és semmi eredmény.....NEM LEHET MINDENT CSAK A PÉNZNEK A HIÁNYÁRA FOGNI!!!!!
Amúgy kazincbarcikai hokis, ha akarsz játszogatni, majd októbertől, dobj rám egy mailt!! lehtinen@freemail.hu
@PhoeniXfromUT: Ez így igaz, amikor a használt felszereléseket nem az alacsonyabb korosztályosoknak adják oda, hanem kidobják a szemetesbe, akkor nincs miről beszélni.
@Iceblack: Kb. De ahhoz, hogy valami beinduljon valami, pont egy ilyen ember kell, aki oda tudja tenni magát, meg tudja szervezni a dolgokat. Lehet siránkozni, hogy nincs elég gyerek, de eléggé fölösleges, hogyha az egyesület nem toboroz. Iskolákból (óvodákból) közönségkoriról(!) kéne összegyűjteni a kölköket, ha nincs belőlük elég, ahogy azt sok más helyen meg is teszik. Hozzátenném, azt hallottam, hogy a mostani kisebb korosztályok már elég korrektül fel vannak töltve, de a lemaradás mégis csak egyre nagyobb az élcsapatokhoz képest.
A másik, szintén csak az én véleményem, hogy korrekt fellépéssel, kidolgozott koncepcióval még Magyarországon, még Szegeden is lehet pénzt összekunyerálni. 14 éve gáz a helyzet, ha ennyi ideje nem sikerült előrelépni, akkor szerintem "baj van".
Szegeden nem lesz semmi! Vagy csak az, ami a kézicsapat mezén szereplő főszponzornak tetszik! Minden más a kézilabda oltárán feláldozva...
Hölgyek, urak, remek hozzáállás mutatkozik itten sokak részéről, amit érdemes lenne formába önteni. Ne feledjétek szavatokat, ájll bí bekk.
süti beállítások módosítása