HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Jó lenne, ha a Volánban folytathatnám

2009.05.21. 18:42 F. Kapus

Ocskay Gábor keresett meg a vb alatt, azzal a kérdéssel, lenne-e kedvem az Alba Volánban játszani – mondta a jégkorongblognak Magosi Bálint. A fiatal csatárt 2011-ig érvényes szerződés köti a Dab.Doclerhez, de az Alba Volán 19-be és az EBEL-be vágyik.

"Azt válaszoltam, szívesen játszanék Székesfehérváron, de még két évig élő szerződésem van Dunaújvárosban. Ocskay Gábor mondta, akkor erről a két klubnak kell tárgyalnia. Szóban vázolta a feltételeket, ezeket elfogadhatónak tartottam, abban maradtunk, ha a csapatok megállapodnak, írásban rögzítjük az elhangzottakat, részletesebben.

Nagyon jó lenne, ha a Volánban tudnám folytatni pályafutásomat, ez a vágyam most. Mindenki a legjobb szeretne lenni a mai fiatalok közül, ahogy a jégkorongblogon is olvastam néhány napja, én is így vagyok ezzel. Minél jobb ligában, minél jobb csapatban, minél jobb edző keze alatt szeretnék fejlődni. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a jelenlegi helyzetemmel elégedetlen lennék, de nagyon csábító az EBEL-szereplés. És az sem utolsó szempont, hogy így a válogatotthoz is közelebb kerülhetek. Szerdán beszéltem Azari Zsolttal, a Dab.Docler ügyvezetőjével, aki arról tájékoztatott, hogy mihamarabb átbeszéli a helyzetet Ocskay Gáborral."

Magosi Bálint az egyik legtehetségesebb fiatal csatár hazánkban. Sajnálatos módon tavaly ősszel hónapokat ki kellett hagynia, így a junior-vb-n sem szerepelhetett, de a szívbetegség gyanúja szertefoszlott. Március elején Pat Cortina is felfigyelt játékára, és bár végül nem lépett jégre a felkészülés során, az előzetes bő keretben helyet kapott.

36 komment

Címkék: alba volán dab.docler magosi

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi vagyok, sikerül-e közös nevezőre jutni a feleknek. Mindenesetre várjuk a fejleményeket.
Ekkora tehetseg ez a Magosi? Nem lehet egy gyenge jatekos,ha a Volan ennyire akarja
Nehéz kérdés ez. Egyrészt egy iszonyatosan tehetséges játékos fejlődése miatt azt mondom hogy jó ha volánhoz kerül Magó, másrészt ez egy rendkívül rossz és csakis a volán érdekeit segítő folyamatot indíthat el az egész magyar jégkorongsportban, így inkább ellene vagyok.
Nem jó az ha a legtehetségesebb játékosokat lefölözi a legegyenlőbb klub.
És akkor az érzelmi részről nem is beszélek. Sokak kedvence Újvárosban Magó, és nagyon sokan szorítottunk neki hogy visszatérhessen. Sokkal szegényebbek leszünk ha ő távozik, és megint ki fog derülni hogy az érvényes szerződés mit sem ér, mert van aki minden felett van "a magyar jégkorong érdekében".

Akárhogy is lesz sok sikert és mégtöbb gólt Magó!!!
Nem igazán értem a dolgot... Érvényes a szerződés? Igen...
Akkor az illetékesnek szépen le kéne ülnie, ki kéne kalkulálnia egy méltányolható összeget, ami alapján jól jár (nevelési költség,elmaradt haszon, játékos pótlási költsége, stb.).
Ha a Volán ezt kifizeti, akkor menjen. Ha nem, akkor maradjon, üzletet lehet kötni, jótékonykodni meg nem kell...
@jacint70: nevelési költség,elmaradt haszon, játékos pótlási költsége???? ne felejtsd el hogy ez Magyarország!
Most ezt nem úgy értem hogy nem bővelkedünk ilyen kiváló játékosokban. Újvárosban van most egy -én azt mondom 7-8 fős- fiatal mag, aki sok mindenre lehet képes még. Egyrészt mindenkinek van érvényes szerződése, a klubvezetés velük tervezett közép és hosszútávra, másrészt sajnos nem áll úgy a magyar hoki hogy egyszerű legyen a pótlásuk. Nincs az hogy akkor előveszünk egy ugyan olyan kaliberű srácot az utánpótlásból meg ilyenek. Két válasz út van, ha a veszteséget pótolná a csapat akkor légióst kell hozni a helyére (zsoldos, idegen és még légiós korlátozás is van...oh je) vagy egy rosszabb játékost szerepeltet a helyén nyilván rosszabb teljesítménnyel. Kitudja mennyi idő míg felbukkan egy új Magosi Bálint, emiatt vagyok szomorú.
A fiatalokat könnyű csábítani, mi meg folyamatosan azt érezzük hogy lenyúlnak minket, hol egy JObb Dáviddal, Hol egy Berta Ákossal, Hol egy Hüffner Adriánnal, és úgy sünik most egy Magosi Bálinttal...
Ha érvényes szerződése van, akkor elvileg a Volánnak ki kell vásárolnia, hanem tudnak megegyezni akkor Bálint marad. Nem biztos, hogy rosszul jár a DAB ha eladja persze ha normális pénzt kap érte és a Volán is jól járna hisz lenne egy 0 pontos az EBELben. Valaki világosítson fel ha rosszul látom????
Na, ennyit arról, hogy ki keresett meg kicsodát, a korrekt tájékoztatás érdekében! :DDDD

Egyébként fölösleges ezekhez érzelmeket társítani, a két klubon áll a megállapodás, ez a két vezető dolga. Magosinak van egy nevelési költsége és egy piaci értéke. A korosztályának legtehetségesebb játékosa, aki 19 éves tehát sokat jelent az EBEL pontrendszerében. Nem lesz olcsó, az biztos, de hosszabb távon a Volánnak szinte minden pénzt megér, mert a bérköltsége biztos nem lesz akkora, mint a legtöbb volánosnak.

Természetesen mint dunaújvárosi én sem örülök ennek, de a szélmalomharcnak nincs sok értelme. Az viszont tényleg aggasztó, hogy a leggazdagabb magyar klub ilyen csehül áll az utánpótlásneveléssel. A magyar hoki érdekében...
Legyenek kreatívak, valami kölcsönszerződés félét kellene összehoznia a két klubnak, hogy az esetleges későbbi tovább szerződésből a dunaújvárosiak is részesedjenek. Vagy 1 év után EBEL-es tapasztalattal visszatérhet Dunaújvárosba, vagy akkor tárgyalnak a kivásárlásról…..

Szerint érzelmi szál is van Ocskay Gáborban, hogy egy feltételezett szívbetegségből visszatért ifjú tehetségnek egyengetheti az útját.
Szerintem meg ez egy nagyon árulkodó mondat, és adalékul szolgál mindahhoz, amit a Volán kontra Mol liga ügyében eddig elmondtunk:

"És az sem utolsó szempont, hogy így a válogatotthoz is közelebb kerülhetek."

Tehát a játékosok tisztában vannak vele, hogy ha válogatottak akarnak lenni, a Volánban a helyük. Ez nagyon, nagyon káros a magyar bajnokság többi csapatára nézve. Hogy lehet így megtartani a tehetséges játékosokat?
@Fugeute: valahogy egy srófon jár az agyunk ez ügyben. Persze lehet pro és kontra sorolni az érveket, de akkor is úgy gondolom, hogy ez egyfajta nagyon jól működő érzelmi és szakmai "zsarolás" már évek óta a magyar jégkorongban. Ha válogatott akarsz lenni, menj a Volánba, de ha nem mész, akkor legalább tripla olyan jó legyél, mint a legjobb Volán hokisok, mert különben esélyed sincs arra, hogy komoly tornán címeres mezt húzhass! Hát ezért is nagyon kéne egy főállású kapitány (akár Cortina is), még ha sok pénzbe is kerül, aki sok meccset lát és nem néhány "súgógép" bemondásaira hagyatkozik a válogatás során.
Érdekes helyzet, én csak azt az egyet nem értem, hogy minek írt alá 2011ig Magó.. merem feltételezni, hogy nem most pattant ki az agyából, hogy egyszer pályára léphetne a Volán mezében, akár Csicsó kereste meg, akár nem. De hát ha már így vagyunk, szerintem vannak olyan ügyesek, okosak, a DAB és a Volán vezetői, hogy mindkét csapat hasznot húzzon ebből az egészből; nem feltétlen pénzbeni hasznot .. Hajár Kohász :)
És még egyszer köszi Gromovnak a segítségért :D
Magó tavaly azért írt alá három évre, mert egy évre nem engedték neki, hogy aláírjon. Azt mondták, hogy vagy három vagy semmi. Mivel a volán tavaly csak az aláírás után kereste meg, már nem volt miről beszélni, de idén még egyszer megkeresték... Úgy látszik tényleg nagyon kell nekik.
@Gabberboy: A DAB akivel tehette 3éves profi szerződést kötött. Ne felejtsük el hogy ezeknek a játékosoknak ez az első profi szerződésük, így gondolom mindenki aláírt boldogan. Az kell mondjam hogy ilyen téren (is) példás a mai újvárosi menedzsment, annyit ígérnek amennyit be tudnak tartani, és az ilyen szerződéseknek hála messze legtovább tervezhetnek a többi magyar csapatnál.
@Fugeute: így van, ez még véletlenül sem azt jelenti, hogy a Volánban több, a játék szempontjából hasznos, nemzetközi megmérettetésben elengedhetetlen tapasztalatot szerezhet egy játékos - hanem azt, hogy így Bekerül A Körön Belülre, Vérszerződéssel Lesz A KLÁN része.
Csak azt nem értem, hogy ilyen alapon miért nem pl. Rajz Attila, vagy Fodor Szabolcs volt ott a válogatottban, és miért Jánosi - de ilyen apróságok nyilván csak a gondolkodni szerető embereket zavarják.

DE tudjátok mit, meggyőztetek, igazatok van! Követelem, hogy végre valljon színt a klubvezetésünk, ne titkolózzunk tovább, és hozzuk nyilvánosságra, miért épp fehérvári ördögök lett a nevünk! Sőt, remélem a juniorcsapatunk is előrelép marketing ügyben, hagyja ezt a titánosdit, és bevállalja az új, igazzán ütős nevét, ami a fehárvári Parazita Démonok lesz!

Hajrá Ördögök!
Hajrá Démonok!
@Raon: Lehet megsértődni és sorolni az egy-egy kivételt, ahogy az az elmúlt évben is szokásban volt, ráadásul senki nem nevezi a AV19-et parazitának, de egy bizonyos és folyamatosan elhangzik: a magyar jégkorong érdeke, hogy a ..., de valóban ez az érdeke? Valóban minden tehetségnek egy helyen kell lennie, mert akkor jó a válogatottnak? Valóban nem zajlik másutt minőségi szakmai munka? Mi van, ha a Volánnál az adott évben gyenge lesz az edzettségi állapot, a forma, mert éppen nem sikerül eltalálni mondjuk a jó edző személyét? Akkor mindenki gyenge formában lesz a VB-ken és majd sápitozunk, hogy rossz volt a klubidény? Mint amikor gyenge passzban volt évekkel ezelőtt a Porto, vagy a Steaua?
Érvek pro és kontra vannak, de az utca egyelőre egyirányú és ha így haladunk soha nem is lesz másmilyen, márpedig ez teljesen egészségtelen állapot. Rossz üzenet hallatszik évek óta és ezen változtatni kéne!
@Raon: Örülök, hogy végre valaki leleplezte ezt az összeesküvést, külön súlyt ad a comin'outnak, hogy azt egy fehérvári teszi.

Vajon most mit gondol nálunk Borbás vagy Berta: maradjak Újpesten, és mondjak le végleg álmaimról, hogy egyszer kijutok egy világbajnokságra?

Magó üzenete egyértelmű: ha válogatott akarsz lenni, kerülj be a Volánba.
@Fugeute: és még mennyi mindenről nem tudtok!
A minap felvetődött az imázs-váltás lehetősége is! Az új logó tervben a fehérvári ördögnek hegyes fogakat terveztünk, és jégkorongmezes húscafatok lógnának ki a szájából. Amikor kiokoskodtuk, hogy a piros vércseppek helyett piros-fehér, lila-fehér és zöld-fehér vércseppek legyenek a képen, és az ördög a jég helyett a magyar jégkorongszövetség főépületén pöffeszkedne, már éreztük, hogy ez lesz ám a telitalálat!!!

> Vajon most mit gondol nálunk Borbás vagy Berta: maradjak Újpesten, és mondjak le végleg álmaimról, hogy egyszer kijutok egy világbajnokságra?

Hát ez nem egyszerű kérdés, tekintve, hogy az Újpest az elmúlt években olyan rendszeresen jöttek évente az új jövőkoncepciók, mint a melegfronti utáni fejfájások... Amennyire én látom, a jelenlegi vezetés korrektebbnek tűnik, mint a korábbiak, sőt, még a csapat is sokkal normálisabb társaság, mint előtte, a közönség szeretete is megvan - az egész roppant megtévesztő! Mi van, ha tényleg igaz, és Újpesten felismerték végre, hogy itt több év munkája szükséges az igazi eredményekhez? Az elmúlt évekhez képest ezúttal tényleg érdemes lehet huzamosabb időn keresztül Újpesten játszani... hát tényleg nem tudom, hogy Borbás vagy Berta helyében mit gondolnék.

> Magó üzenete egyértelmű: ha válogatott akarsz lenni, kerülj be a Volánba.

Ne haragudj, de szerintem tévedsz. Magó igazi üzenete az, hogy ha a megfelelő embert találod meg, akár bejuttathat az újjáélesztett szicíliai maffáiba is.
@Fugeute: Magó mondatát lehet így is értelmezni, meg lehet úgy is, hogy: ha a válogatott közelébe akarsz kerülni, akkor a fejlődésedet segítő, lehető legjobb közegbe próbálj bekerülni, ahol a körülmények, a mérkőzésszám, a mérkőzések színvonala ezt biztosítja. Ennek a csapatnak nem feltétlenül a Volánnak kell lennie, ugye, de egyelőre neki más, erősebb bajnokságban szereplő csapattól nincs ajánlata, ha jól tudom. Azért arra kiváncsi lennék, hogy tegyük fel, a Te gyermeked eléd áll és a két lehetőségről kikéri a véleményed, akkor úgy szívből mit javasolnál neki?
@Bertuzzi: ezek jó gondolatok, nézzük tételesen.

> a magyar jégkorong érdeke, hogy a ..., de valóban ez az érdeke?

Szerintem ez a legnehezebben megválaszolható kérdés. Azt gondolom, nem is érdemes ebbe belemenni, mert
1, annyi ember, annyiféleképpen láthatja,
2, a "mi lett volna ha" kategóriával az egészből sci-fi témájú értekezés lehet,
3, úgy is az idő dönt el mindent, úgy is x év múlva derül ki, mi történt a magyar jégkoronggal.

> Valóban minden tehetségnek egy helyen kell lennie, mert akkor jó a válogatottnak?

Ilyen sehol nem hangzott el fehérvári vezetőtől, ezt csak a szurkolók vélelmezik.
De fordítsuk meg a dolgot! Szerinted az lenne a magyar jégkorong érdeke, hogy a Volán ne igazoljon le más klubtól magyar játékost? Mert jelenleg ez a végkicsengése a dolognak.

> Valóban nem zajlik másutt minőségi szakmai munka?

Ilyet sem mondott senki soha.
Újvárosban plk. most MacCalhum egész jó dolgokat akar. Az Újoest túlélt egy szezont egész jó eredménnyel, és ezúttal nem akarnak új koncepciót, hanem végre folytatnak egy megkezdett munkát - ebből is lehet valami. Csak dolgozni kell, sokat.
A Volán eseten ilyenformán annyiban érdekes, hogy mi előrébb tartunk, és nálunk az EBEL-el több lehetőség van. Ennyi és nem több a lényeg.

> Mi van, ha a Volánnál az adott évben gyenge lesz az edzettségi állapot, a forma, mert éppen nem sikerül eltalálni mondjuk a jó edző személyét?

Ez egy teljesen jogos felvetés.
De ugyanígy mi van, ha MacCalhum - amúgy számomra roppant szimpatikus - terve nem jön be, és az újvárosi tehetségek immáron harmadszor játszák el azt, hogy összeomlanak a szezon végére, és ismét a tudásukhoz méltatlanul szerepelnek?
Én azt mondom, ezekről sokat lehet beszélni - de ahogy ezek nem érvek a Volán mellett, nem lehetnek érvek ellene sem.

> Érvek pro és kontra vannak, de az utca egyelőre egyirányú és ha így haladunk soha nem is lesz másmilyen, márpedig ez teljesen egészségtelen állapot. Rossz üzenet hallatszik évek óta és ezen változtatni kéne!

Ebben teljesen egyetértünk.
Ami szerintem nagy félreértés - mi örülnénk a legjobban, ha a Volán nem lenne egyedül a sikereivel. De ehhez munka és eredmény kell, könyörgöm!
Ahogy én látom, ez a Volán-ellenes vita jórészt azért téveszti szem elől a lényeget, mert kevesen beszélnek arról, hogy a lényeg egyszerű - nem előre kell xy dolgot kikérni magadnak, hanem le kell tenni valamit az asztalra, aztán esetleg utána követelőzni!
Kérdem én: miért nincs több olyan vezető, mint Ocskay? Miért van az, hogy az újvárosi fiatalok két éve kipukkadnak szezon végére? Újpesten miért most van az első olyan szezon, amikor végre van normális koncepció, és előremutató csapat?

Mert lehet vitatni Ocskay dolgait, lehet vitatni a Volán lépéseit, ezt elismerem. De kérdem én: miért van az, hogy csak a Volánról lehet ilyen témákban beszélni? Hol van a többi csapat? És ami még kényesebb kérdés: ha más csapatok lennének a Volán helyében, ők vajon nem ugyanilyen helyzetben találnák magukat? Biztos, hogy ez a Volán gondja, és nema poziciójáé, amit elfoglal a magyar jégkorongban? Biztos, hogy a Volán helyében más klub máshogy csinálná? Netalántán jobban csinálná a dolgokat?

Szerintem ezek az igazi kérdések, és ezekbe gondolnak bele kevesen!
@Raon:
1. A jelenlegi vezetés (a szakosztály adminisztratív irányítására gondolok) összetételében megegyezik az elmúlt évek vezetésével (ezt most minősítés nélkül írom)
2. Nehéz lenne leírni Borbás csalódottságát a norvégok elleni meccs után, ahol kapott összesen 20 másodpercet, szélsőként(!) - amit nyilván nagyon alapos szakmai indok támasztott alá. Nem idézném vissza, mi volt a véleménye (a miénket sem), maradjunk annyiban, nem az járt a fejében, hogy magában lehet a hiba. Főleg egy olyan szezon után, mint a tavalyi.
3. A hosszú távú építkezéssel valóban nincs probléma. Azzal viszont van, ha mások, laikusok akarják itt megmondani, milyen utat kell járnia az Újpestnek. Például hogy ne kacérkodjon más ligákkal.
@Fugeute:

> 1. A jelenlegi vezetés (a szakosztály adminisztratív irányítására gondolok) összetételében megegyezik az elmúlt évek vezetésével (ezt most minősítés nélkül írom)

Hát ez biztos így van, én a vezetésből a klub hivatalos nyilatkozatait és a edzőt ismerem.
Én arra gondoltam, hogy nekem ez a "kis költségvetésű klub vagyunk, ezért kevés, de jó légiós kell, és próbálunk minél jobb eredményt elérni" féle Ute SOKKAL szimpatikusabb, mint amilyen az Ancsin-féle "meglesz végre az aranyunk" gárda volt. Pedig ha összevetjük, milyen játékosaitok voltak akkor (Godó, Balu+légiósok), és mi mennyivel gyengébbek voltunk, mint most...

Lehet, hogy tévedek, de én azt szűrtem le az Ute kapcsán, hogy ha megtalálják a helyes utat, dolgoznak érte eleget, és nem csak szövegelnek arról, hogy mit szeretnének, akkor mindjárt közelebb juthatnak a céljaikhoz.

2. Ez biztos így van, de abba nem gondolsz bele, hogy nem Borbás az egyetlen, akit efféle csalódás ér.
Én speciel Sofron csalódottságát ismerem (aki szerintem még jobb játékos is, mint Borbás), akit tavaly az év felfedezettjeként nem vittek ki a vb-re, idén meg ismét nem. Pedig ő a Klán Egyik Zongoracipelője!

A vicces ebben az egészben az, hogy szerintem egyetértünk abban, hogy egy fiatal játékosnak a fejlődése szempontjából mennyire fontos lenne efféle lehetőség a válogatottban...
De ezek a dolgok Cortina döntésein múlnak, és ahogy Aofi eseteb szerintem elég jól bizonyítja, ennek a Volánhoz semmi köze!

> 3. A hosszú távú építkezéssel valóban nincs probléma. Azzal viszont van, ha mások, laikusok akarják itt megmondani, milyen utat kell járnia az Újpestnek. Például hogy ne kacérkodjon más ligákkal.

Ebben teljesen egyetértek. Cska azt nem értem, hogy ha páran okoskodnak itt a kommentekben, azért miért kell a Volánt csesztetni?
@Raon: "De ugyanígy mi van, ha MacCalhum - amúgy számomra roppant szimpatikus - terve nem jön be, és az újvárosi tehetségek immáron harmadszor játszák el azt, hogy összeomlanak a szezon végére, és ismét a tudásukhoz méltatlanul szerepelnek?"

Miről beszélsz? Idén söpréssel nyertük a bronzot, igaz az elődöntőben nem sikerült kiejteni a Volánt. Hazai meccsen Árkovics is kellett, hogy ne vigyünk véghez bravúrt.
Tavaly tényleg volt összeomlás a rájátszásban, de a pletykák szlovák légiósokról és eladott meccsekről beszéltek. Mindenesetre az alapszakaszt megnyertük. De ebben az évben Csíkszeredában a megerősített HC ellen megnyertük a kupát is.
2 éve pedig a Ladányival, Horváthal felálló újpestet búcsúztatta az akkor szemtelenül fiatal csapatunk az elődöntőben.
@Raon: Senki nem vitatja azt, hogy id. Ocskay Gábor jól csinálta és csinálja, amit kell (aki igen az olvassa el a "szakmai önéletrajzát"). Ám ebben meg van az a veszély, hogy megteremtődtek a feltételei annak, hogy könnyű rátelepedni a többi csapatra és innentől kezdve akár visszaélni a gazdasági és az EBEL-lel megnyíló szakmai előnyökkel (ez még úgy is működhet, hogy nem szándékosan történik). A feltörekvő konkurenciát, még ha esetleg tehetségesen csinálja is a dolgát, nagyon könnyű alacsony szinten tartani, vagy akár elvágni, ha elszívod előle a levegőt, jelen esetben pl. azokat a tehetségeket, akikre építve megkezdhetné a felzárkózást.
Az a koncepció, hogy a válogatott játékosok igazoljanak mind a Volánba, úgy emlékszem 1-2 éve konkrétan felmerült és mivel a mostani időszakban is úgy tűnik, hogy igyekszik a Volán megszerezni szinte minden magyar válogatottat, ezért vetettem fel a hipotetikus kérdést, hogy szerencsés helyzet lenne-e, mindenkinek egy csapatban játszani! Szerintem nem! Mondom: szerintem.
Újpesten és Dunaújvárosban, ha rosszul mennek a dolgok, max 3-4 ember rossz formája érinti a válogatott bő keretét, de ha Ladányiék is hazaköltöznének, akkor 12-15 játékos rossz formájával kéne számolni (mondom: hipotézis), márpedig egy rövid felkészülési időszak nem pótolja egy idény szakmai kudarcát. Persze ez utóbbit nem kívánom a Volánnak, sőt...
Az egy csapatra épülő Team Hungary gyenge lábakon állna. Ezért jó lenne, ha a külföldön játszók továbbra is kinn maradhatnának, persze csakis szakmailag megfelelő körülmények között.
Ami az itthonról való igazolást illeti: ezt megtiltani nyilván nem lehet, nem is lenne indokolt. De ahogy az agyelszívás tönkreteszi egyes országok fejlődési lehetőségeit, úgy nyilvánvalóan a tehetségelszívás is tönkreteszi a kevésbé tehetős csapatok lehetőségeit a kitörésre.
Az NHL-ben ezt szépen megoldja a draft-rendszer. Nálunk ez nem lenne alkalmazható (más nevelési szisztéma, mint odaát), ám valamilyen megoldást találni kellene arra, hogy a tehetségek elszívása ne legyen olyan egyszerű.
A legfőbb bajt abban látom, hogy ezeknek a problémáknak a megoldására évek óta nincs és jelen pillanatban sincsen semmilyen konkrét terv és elképzelés. Ha másképp van, akkor megkövetem az illetékeseket.
Persze sok más súlyos baj is van: kevés felnőtt csapat, ezért a legtöbb játékos legkésőbb 18-20 éves korban leteszi az ütőt, mert nincs hol folytatni a profi pályafutást. Ez is baj, hiszen nem mindenki 17-18 éves korban futja ki legjobban a tehetségét, és a későn érőkről esetleg soha nem derül ki, hogy 24-25 éves korára elérte volna-e a válogatott színvonalat. Stb. stb.
Hidd el, nem a Volán utálata, vagy valamilyen savanyú a szőlő hangulat miatt írom ezt, hanem a kedvenc sportom iránti, és az elért eredmények tartóssága iránti aggódás vezet!
Akkor csak sorjában.

@OliBLOOD: a két évvel ezelőtti bravúr kapcsán azt hiszem nem kell győzködnöd, mert a döntős meccsek egyikéről szóló nemzeti szennysportos cikkben a kedves újságíró úr egy az egyben átvette az nso-ra írt, Újvárost magasztaló soraimat (egy ideje az ns szakmai színvonala olyan mélyre süllyedt, hogy az újságírók maguktól már ezt a minimális szintet sem képesek megugrani, hanem a fórumozóik szavait-gondolatait lopkodják). Szóval induljunk ki innen, mert abban valószínűleg teljesen egyetértünk, hogy akkor az újvárosi fiatalok valami nagy dolgot tettek le az asztalra.

A tavalyi összeomlást ezek szerint te is elismered (amúgy én is ilyen pletykákról hallottam). Ami tény: annak a csapatnak előrébb illett volna végeznie. Jól értelmezem, hogy akkor ebben is egyetértettünk? Mert akkor eddig a pontig magaddal vitatkoztál, nem velem.

Az idei szezonról a jelek szerint kicsit eltér a véleményünk. A végére tényleg feltámadt a Dab, de a korábbi gyengeség miatt ez későn jött, illetve a döntőbe került (hisz ha nyerik az alapszakaszt, elkerülhettek volna minket az elődöntőben).
Válaszolj nekem légyszíves: a csapatok erejét (és nem utolsósorban az alapszakaszt) nézve szerinted reális volt az, hogy végül az Ute jutott a döntőbe? Én azt gondolom, az Ute erőn felül és egyenletesen jól teljesített, az Újváros meg rosszul időzített, és amikor kellett volna, nem hozta magát (és ez szerintem főleg az alapszakasz győzelem után volt fájó).
Vigyázz, mert ha ebben is egyetértünk, nem marad mivel vitába szállnod velem! :)

Szóval a "Miről beszélsz?" formájú (amúgy igen kedvesen és udvariasan feltett...) kérdésedre ez a válasz - erről beszélek.
Két éve volt egy remek újvárosi csapat, azóta előre nem nagyon léptek - erről beszélek. Pedig a csapat magyar fiatal magja kvázi ugyanaz (ha jól tudom, Jobb és Hüffner kivételével senki nem ment el, csak új tehetséges jöttek). Vagy nem?
Várom az ellenérveket, továbbra is nyitott vagyok az igazságra.
@Raon: Bocs, hogy belepofázok, de szemernyi kétsége sem lehet senkinek, hogy az Újpest teljesen jogosan, megérdemelten jutott be a döntőbe. Egyszerűen nem volt jobb nála. Az alapszakaszban, a középszakaszban és a rájátszásban sem. Egy rövid formahanyatlásunk volt, a középszakasz elején, semmit több.
@Raon: Te a szezon végi összeomlásról beszéltél most pedig a szezon közbeni hullámzó teljesítményről. Szerintem ez nem ugyanaz. Nézd meg tavaly hány játékos cserélődött ki. Szinte új csapatot kellett építeni, ezért is hullámzott a teljesítmény. De a szezon végére összeállt a csapat
Tavaly pedig nagy fegyvertény szerintem a kupa és alapszakaszgyőzelem.

Csak a tények kedvéért tavaly nyári változások:
http://jegkorong.blog.hu/2008/09/03/jatekosmozgasok_az_interligaban_10

Ehhez még hozzájön Berta távozása is.
@Fugeute: nem pofázol bele, de szerintem egyre gondolunk (ezért is írtam, hogy egyenletesen jól teljesített az Ute).
Ha ez volt félreérthető
"Válaszolj nekem légyszíves: a csapatok erejét (és nem utolsósorban az alapszakaszt) nézve szerinted reális volt az, hogy végül az Ute jutott a döntőbe? "
akkor elnézést. Arra gondoltam hogy az Ute döntőbe jutását szerintem előzetesen reálisan kevesen várták volna. A Dab alapszakasz győzelme sem azt sejtette, hogy végül az Ute lesz a jobb.
@Fugeute: Ezzel egyetértek, megérdemelten döntőztetek. Az tény, hogy szezon előtt senki sem számított arra hogy az Újpest ilyenjól fog szerepelni, de az is várható volt, hogy nálunk sem fog simán menni a dolog, miután 13 játékos távozott.
@Raon: "A Dab alapszakasz győzelme sem azt sejtette, hogy végül az Ute lesz a jobb."
Tavalyi alapszakaszról beszélsz? Mert idén az Újpest nyerte az alapszakaszt és a középszakaszt is.
@OliBLOOD:
> Te a szezon végi összeomlásról beszéltél most pedig a szezon közbeni hullámzó teljesítményről. Szerintem ez nem ugyanaz.

Igazad van, itt nem fogalmaztam pontosan.
Ezzel együtt a magam részéről fenntartom, hogy a Dab idei szereplése nekem csalódás volt, szerintem reálisan nézve többre lehettetek volna képesek.
@OliBLOOD: kezdek belekavarodni, inkább megyek gyereket fürdetni. :)
(ez is jogos észrevétel, elnézést, elfáradtam a nap végére).

Bertuzzi:
Már elkezdtem írni a választ, csak ez hosszú lesz.
@Bertuzzi:
Köszönöm a részletes kifejtést, szerintem ezzel így előbbre tudunk jutni.

> Hidd el, nem a Volán utálata, vagy valamilyen savanyú a szőlő hangulat miatt írom ezt, hanem a kedvenc sportom iránti, és az elért eredmények tartóssága iránti aggódás vezet!

Ha nem haragszol, ezt emelem ki először. Egyrészt, mert örülök, hogy így gondolod, másrészt az aggódásunk közös. Nyilván bennem is megvan a klubfanatizmus, ezt elismerem (és ez sokszor könnyen lehetetlenné teheti az objektivitást), de igyekszem ezt visszaszorítani, és ha emiatt tévedek is, az biztos, hogy az igazságot többre tartom a kedvenc csapatom érdekképviseleténél.

> Ám ebben meg van az a veszély, hogy megteremtődtek a feltételei annak, hogy könnyű rátelepedni a többi csapatra és innentől kezdve akár visszaélni a gazdasági és az EBEL-lel megnyíló szakmai előnyökkel (ez még úgy is működhet, hogy nem szándékosan történik).

Ebben teljesen igazad van, ez egyértelműen felelősség a Volán számára. Az is biztos, hogy nagyon nehéz a magyar jégkorong és a klubérdek között lavírozni, mert bár ebben szinte mindig vannak átfedések, ez sokszor nem egyezik egyértelműen.
Azt viszont szögezzük le, hogy most ennek csak az elméleti lehetőségéről beszélünk, tehát előre aggódik mindenki. Az aggódás nem gond, de ha ez úgy van előadva, hogy közben megszületik a Volán feletti ítélet is, az szerintem nagyon nem korrekt...

Más vetület. Úgy gondolom, hogy amikor egy ilyen kényesebb téma megítéléséről van szó, még ezen az építő és korrekt hangvételű blogon is egyből a negatív okoskodás kerül előtérbe - és innentől a vita/eszmecsere nem az érdemi dolgokról, hanem a hozzászólok ilyen-olyan problémáiról szól.
Hogy miért írtam ezt?
A felelősség miatt. Hogy rámutassak arra, a szurkolóknak is éppen akkora felelőssége lehet kicsiben, mint a vezetőknek nagyban. És miért is várjuk el nagyban azt azoktól, amit mi kicsiben sem tudunk megoldani?

A blog olvasottsága miatt ma már ott tartunk, hogy ami ide kerül, az vezető hírnek számít, és komoly információ értéke van. Igen, nem tévedsz, az értelmetlen gyűlölködésnek is.

Én úgy látom, hogy az idei évben tapasztalt pozitív jelenségek létrejöttében (lásd újpest-volános korrektség a végére) nem kevés szerepe volt ennek a blognak. Nade az a helyzet, hogy sajnos egy esetleges negatív dolog létrejöttének is ugyanakkor szerepe lehet! Ezt kellene itt a zsigerből volánutálóknak megérteni!

> Az a koncepció, hogy a válogatott játékosok igazoljanak mind a Volánba, úgy emlékszem 1-2 éve konkrétan felmerült és mivel a mostani időszakban is úgy tűnik, hogy igyekszik a Volán megszerezni szinte minden magyar válogatottat, ezért vetettem fel a hipotetikus kérdést, hogy szerencsés helyzet lenne-e, mindenkinek egy csapatban játszani! Szerintem nem! Mondom: szerintem.

Ezzel is egyetértek. Én mindig is azt mondtam, hogy ez elsősorban a Volán érdeke lenne, nem a válogatotté. Tény, hogy ha bejön, abból a válogatott is profitálhat. De tény az is, hogy ha nem jön be, akkor meg nagy lehet a kár (ahogy te is írtad).

Azt azért szerintem bízzuk már ezekre a válogatott játékosokra, hogy nálunk jobban szakértsenek ebben a kérdésben. Nem hinném, hogy nekünk, szurkolóknak egy zseniális Godónál, egy Dr. Szélignél, Vas Jánosnál jobban kellene tudnunk, hogy mik a körülmények, és mik lehetnek a döntés következményei. Azt sem hinném, hogy ezeknek a játékosknak a Volán lenne az egyetlen alternetívájuk, és kényszerpályán mozogának.

Jelen helyzetben viszont teljesen normális lépésnek tartom a Volán részéről a megkeresést (sőt, ezt már tavaly meg kellett volna tenni) - ahogy abban us biztos vagyok, hogy ezek a játékosok a számukra (és így a válogatott számára) is legjobb döntés fogják hozni.

> Ami az itthonról való igazolást illeti: ezt megtiltani nyilván nem lehet, nem is lenne indokolt. De ahogy az agyelszívás tönkreteszi egyes országok fejlődési lehetőségeit, úgy nyilvánvalóan a tehetségelszívás is tönkreteszi a kevésbé tehetős csapatok lehetőségeit a kitörésre.
> Az NHL-ben ezt szépen megoldja a draft-rendszer. Nálunk ez nem lenne alkalmazható (más nevelési szisztéma, mint odaát), ám valamilyen megoldást találni kellene arra, hogy a tehetségek elszívása ne legyen olyan egyszerű.

Ez is jogos, de - és ez nem feltétlenül neked szól, hanem a "szemét volán több pénze van elvisz minden tehetséget" jelenségnek - nézzük már meg a számokat.
Az Újváros fiataljaiból a Volán eddig elvitte Jobb Dávidot, Erdélyit meg nem sikerült. Az Ute tudomásom szerint elvitte Bertát és Hüffnert. Kérdem én, miért is mi vagyunk az ősgonoszak? Vagy csak nekem nem jönnek ki a számok?

Idén szóba került Magosi. Ez eddig egy ember. Vagy én nem tudok számolni? Kérdem én, hol vannak a tömegek, akiket elszipkáz a Volán, és amiért nyomorba dönti a magyar jégkorongot?

Én azt gondolom, hogy bár valóban jogos aggodalom az, hogy a Volán esetleg visszaélhetne a helyzetével, azért jelenleg még szó nincs arról, amire itt sokan hivatkoznak. De persze már megy az ajvék, hogy mi lesz, ha... és nekem ebből van elegem.


Mindenki másnak:
És ha már a tehetségelszívás káros hatásai kerültek szóba - nálam ez azt jelenti, amit pl. az Mtk csinált a kilencvenes években a fociban. Megvett minden jó embert, akik közül tízből hétnek annyi is volt a pályafutásának. Kettő elvegetált, tízből egynek meg összejött a buli, és jobb játékos lett, mint előtte.

A Volán hol van ettől... a számok szerintem egyételműek. De győzzetek meg, ha rosszul gondolom, és várom a Volán által elrontott magyar tehetségek névsorát.
Borostyán. csak hogy a saját játékost mondjak.
hogy a Titánok miatt ezért vagy azért abba maradt pályafutásokról ne beszéljek.
@Lazlee: beszélj róla, mert ha nincsenek nevek, érvekkel kiegészítve, az az én oldalamról nézve vérmérséklettől függően vagy szimpla okoskodásként értelmezhető, vagy csúsztatásként... esetleg elvi (mert korábban szerintem értelmesen kifejtettem, mit gondolok erről) egyszerűen provokálsz / totális destruktivitással hazudsz.
@Raon: 1et írtam már. Tudom, dehisz ő játszott! Ja, csak sztem benne volt akkora potenciál, hogy már a válogatott bő keretében kéne lennie. Biztos ő is hibás.
Megmondom őszintén, soha nem követtem úgy a upbajnokságokat, hogy most soroljak neked. Ha szépen kéred, újpestiek majd biztos tudnak sorolni. Meg augusztusban is föliratkoznak néhányan a listára. kétségem sincs.

izé, a cikkhez: (mintha nem olvastam volna az Azari interjút) nincs ezzel semmi gond, kivárja, vagy kivásárolják, és szabad az út. különben is a célok viszik előre az embert, bár szvsz a volán nem lehet cél, max állomás. Jobban is hangzana az a cím: Miamiban akarok játszani!
@Lazlee: á köszi a10: "mert mi lesz Bedő Botival, Barabás Mikivel? Nem 89-esek, de nem férnek be a felnőttbe sem. "
süti beállítások módosítása