HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Új szabályok jönnek 2010-től

2009.05.11. 10:24 kerusz

Az IIHF kongresszusán fontos döntések születtek a jégkorong 2010-től érvényes szabálykönyvéről. Erről az IIHF honlapja ír részletesen, és mindez szóba került René Fasel és az NHL vezetőinek közös sajtótájékoztatóján is. Néhány változás bevezetésével azonban nem várnak addig, ezeket már nyártól alkalmazni fogják.

Az NHL szabálykönyvében évek óta szerepel, a svéd Elitserienben az elmúlt idényben alkalmazták, az IIHF idén július 1-jével vezeti be, hogy tilos felszabadítás esetén a korongot a védőharmadából hosszan kiütő csapat nem cserélhet a játékmegszakítás alatt. Változás, hogy a büntetés kiszabását követően a bedobást nem a játék megszakításának helyéhez legközelebbi bedobóponton kell elvégezni, hanem a büntetett csapat védőharmadában levő bedobópontról. A harmadik, már idén életbe lépő korrekció az, hogy kizárólag a kilenc bedobópontnál lehet ezentúl a bedobásokat elvégezni. E három szabállyal tehát már a 2010-es vancouveri olimpián is találkozhatunk, és a szeptemberi idénykezdettől vélhetőleg a hazai bajnoki mérkőzéseken is.

Az új szabálykönyv 2010. július 1-jei életbe lépésével további változások is lesznek.

Büntetőlövés megítélése esetén kizárólag az a játékos hajthatja majd végre a rávezetést, aki ellen a szabálytalanságot elkövették.

A jövő évtől rosszabbul járnak azok a csapatok, amelyek ellen a már emberhátrányban játszva megítélt késleltetett kiállítás alatt gólt szerez a vétlen csapat. Az eddigi gyakorlat szerint ilyenkor a késleltetett kiállítás nem lépett érvénybe, az éppen padon ülő játékos töltötte le büntetése maradékát. Jövőre ez úgy változik, hogy ebben az esetben az először kiszabott büntetés jár le, és a gól után a másodszorra szabálytalankodó játékos fogja megkezdeni a büntetését.

Ugyancsak jobban kell figyelni a csapatok hivatalos személyeinek, ezentúl őket is sújthatják egymeccses eltiltást eredményező végleges kiállítással. A játékosok testi épségének védelmével indokolják azt, hogy ezentúl az, akinek leesett a fejvédője, köteles lekorcsolyázni a pályáról, nem teheti vissza a fejvédőt a fejére játék közben.

Az IIHF szabályzataiból eddig hiányoztak azok a szankciók, amelyekkel az érvényes szerződésük ellenére máshová szerződő játékosok esetében eljárhattak volna. Ez a hiányosság különösen Alekszandr Radulov KHL-be érkezése után vált szembetűnővé. Az új szabályozás automatikusan négy hónapos eltiltással sújtja azokat a játékosokat, akik megszegik érvényes és kötelező erejű szerződésüket. Ez a négy hónapos eltiltás kiterjeszthető legfeljebb hat hónapig.

Ha a játékos pályára lép azt követően, hogy a szerződésszegést megállapították, további súlyos büntetéseket kell kiszabni a nemzeti szövetség, a klub, illetve a játékos részére. Azok a nemzeti szövetségek, amelyek engedélyezik a szerződésszegők játékát transzferkártya (ITC) nélkül, ugyancsak büntetést fizetnek. Minden, az IIHF közbelépése után a játékos által lejátszott mérkőzés után minimum 5000, maximum 150 000 svájci frankos büntetést kell fizessenek a nemzetközi szövetség kasszájába. A csábító klubokat a nemzetközi átigazolási időszakokból kizárják, legalább három, legfeljebb 24 hónapra. A játékosokat az IIHF rendezvényeiről legalább egy, legfeljebb három évre eltiltják.

Az IIHF ezeket az intézkedéseket a saját fennhatósága alá tartozó szövetségek és klubok esetében alkalmazza. Az NHL képviselői a sajtótájékoztatón elmondták, hogy minden külföldi játékos esetében kötelező ellenőrizni, nem rendelkezik-e az adott játékos érvényes szerződéssel. Amennyiben igen, sem az NHL, sem az NHL-játékosok szövetsége (NHLPA) nem járul hozzá a játékos szerepléséhez. Az IIHF és az NHL közötti átfogó átigazolási megállapodásra még várni kell, a tárgyalások azonban rendületlenül folynak.

Újságírói kérdésre szóba került még két érdekes téma. Az egyik az IIHF és az NHL eltérő méretű pályáinak egységesítése, a másik a semleges harmad méretének megváltoztatása. Jelenleg nincs határozott álláspont egyik kérdésben sem, de sokak szerint az igazán jó megoldás az arany középúton található. Az ifjúsági és női vb-k tapasztalata alapján a szűkebb pálya élvezetesebb játékot eredményez, de éppen az NHL-képviselők szerint a felnőtt férfiak számára az NHL-pályákénál szélesebb játéktér megfelelőbb lehet. Mindazonáltal az NHL-ben technikai okokból, a csarnokok adottságai miatt belátható időn belül marad a jelenlegi pályaméret.

A semleges harmad kérdésében még kevésbé határozottak a vélemények. Annyit mondott el Murray Costello, a versenybizottság elnöke, hogy ezekre a kérdésekre a szeptemberben esedékes féléves IIHF-tanácskozáson térnek vissza.

22 komment

Címkék: szabályok iihf

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

és a meccsek alatti reklámszünetek hosszáról nincs döntés?
Érdekes felvetés ha valaki egy büntetőt eredményező szabálytalanság miatt lesérül akkor ki lőheti el?
csak példa.
:-)
És mikor jön el a tilos felszabadításnál, hogyha a támadó éri el előbb akkor megy tovább a játék?
Ez az egyik leghülyébb európai szabály sztem
@balumaci: nagyon jogos meglátás, gondolom (ahogy rögbiben is) a bíró dönt a sérülés súlyosságáról. gondolom...
@Lapke: Igen, erre várok én is, jó lenne ha behoznák itthon végre.
arról kellett volna inkább dönteniük, hogy az NHL rájátszás és a VB ne egyidőben legyen
@gazdinf: az NHL üzlet, ráadásul nem is rosszul jövedelmező üzlet. kizárt hogy valaha is megegyeznek a rájátszás szüneteltetéséről. az IIHF meg nem teheti a vb-t júliusra a tengerentúli játékosok miatt... szerintem
Az új szabályok egy része a gyengébb csapatokat sújtja.
A VB akkor legyen szeptemberben, vagy augusztusban. Szerintem a felkészülésről könnyebben elengednék a játékosokat, mint a rájátszásról.
A jatek lehet hogy elvezetesebb lesz de csokkennek a gyengebb csapatok eselyei
"E három szabállyal tehát már a 2010-es vancouveri olimpián is találkozhatunk, és a szeptemberi idénykezdettől vélhetőleg a hazai bajnoki mérkőzéseken is."
Mit jelent az, hogy vélhetőleg? Van lehetősége a hazai szövetségnek, hogy ne vezesse be vmelyik új szabályt?
Egyébként abszolút logikus szabályváltozásokról van szó, én is hiányolom az NHL mintájú tilos bevezetését. De ezek szerint ezen nem is gondolkodtak.
@Lapke: nekem nem világos, hogy mire gondolsz. Hiszen ha eléri a korongot, akkor nem tilos.
Ha a touch-icingra gondolsz (á la NHL), az más kérdés. Az IIHF gyakorlat szerint, ha a védő játékos nem kísérli meg megszerezni a korongot (ha arra reális esélye lenne...ez jó vitaalap lusta bekkeknek), akkor a vonalbíró tovább engedi a játékot. IIHF szerint a játék folyamatosságára kell törekedni.
A touch-icing egyértelmű helyzetet teremt. Ha a védő nem érinti meg a korongot, akkor tovább.
Az NHL nagy üzlet, szórakoztatni kell.
Amúgy nagyon veszélyes lehet egy palánk mellett megálló korong miatti ütközés.

Minden egyéb felmerülő extra eset tisztázására a Case book hoz példákat és megoldásokat. Gondolom a szövetség hamarosan nyilvánosságra hozza a szabálykönyvet és a Case bookot is. Le lehet majd tölteni.
@balumaci: @maydayray: ez a kérdés kosárlabdában is érdekes, mert itt pl eltér az amerikai és az európai (tehát nba és fiba) szabálykönyv. Nálunk a sérült játékos helyére beálló játékos dobja le a büntetőket, az amcsiknál az ellenfél edzője jelöli ki a pályán lévők közül. A gyanúm az, hogy hokiban vmi olyasmi szabály lesz, hogy ha megsérült a játékos, akkor bárki elvégezheti, aki az ítélet pillanatában a jégen volt.
@Lapke: @Gabberboy: Amennyire tudom, a touch-icing egy időben már volt IIHF szabály, azonban a Nemzetközi Szövetség kb 25 éve megváltoztatta, mert sérülésveszélyesnek ítélte, ahogy "sipmester" írta. Ebben azért van valami. Szerintem azóta az IIHF ezt a szabályt fontolóra sem veszi.

A "tilos után nincs csere" szabály viszont megszünteti az ezeréves "lődd ki cserére" taktikát, ami a fáradt sorokat egy érdekes kihívás elé állítja...
Jah, egy apró javítás a cikk írójának:
"Változás, hogy a büntetés kiszabását követően a bedobást nem a játék megszakításának helyéhez legközelebbi bedobóponton kell elvégezni, hanem..."

Ez eddig csak a semleges harmadban volt így (tehát nem olyan gyarkran). Ha a végharmadban történt a kiállítás, védőjátékos által, bent maradt a buli. Ha támadójátékos volt a hunyó, a buli kikerült a kékvonal elé.
@sipmester: A sérülés veszéllyel azért nem értek teljesen egyet, mert ha touch-icing van (valóban erre gondoltam), akkor minden védő a második meccstől számítani fog az ütközésre. innentől a sérülésveszély sztem minimálisra csökken. Viszont, ha elkezd kepeszteni a támadó a védő meg látja, hogy 1 méterrel úgyis lemarad ezért tojik rá akkor ne szúrjunk már ki a támadóval, hogy hiába hajt a "lusta bekk meg röhög a markába. Ilyen a VB-n is volt többször, szaki mondta is, hogy ez szerinte is idióta szabály.
Radulovot visszamenőleg fogják ez alapján büntetni? Egyáltalán mi most ott a sztori állása, jelen pillanatban, gondolom a Nashville nem akarja ezt így lenyelni?
Ha már szabályok...
Jégkorongban ugyebár nincs öngól. Tudom, hogy szinte nulla az esélye, de mégis érdekelne, hogy mi van olyankor, ha a mérkőzés kezdetekor, a bedobást úgy hozza el az egyik csapat, hogy a másik csapatból nem ér hozzá senki és a korong egyenesen a saját kapujukban köt ki?
Olyankor ki a gólszerző? Aki szemben állt a bulinál, még ha nem is ért a koronghoz?
Bocs a nem teljesen idevaló kommentért...
@Zoran: Aki legközelebb volt a koronghoz a másik csapatból, tehát valószínüleg aki ott volt a bulinál. Egyébként már történt ilyen buli után, igaz nem a meccs kezdetén. De a gólpasszért senki sem kapott pontot.
Én úgy tudom, azért alkalmazza az IIHF az általunk megszokott tilost, mert egyszer súlyos, talán halálos sérülés történt, ezért nem vezetik vissza azt, amit az NHL-ben alkalmaznak. Erről még az egyik sport tv közvetítésben volt szó. Az IIHF az utóbbi időben pedig rendkivüli módon ráfeküdt arra, hogy elkerüljék a súlyos sérüléseket, lásd plexi használata a sisakon.

A magyar bajnokságra viszont nagyon rá fogja nyomni a bélyegét -mint már többen is említették- az a szabály, miszerint az a csapat nem cserélhet, aki tilosra üti korongot. A gyengébb csapatoknak esélyük sem lesz cserélni, még nagyobb gólkülönbségű mérkőzések lesznek. Arról nem is beszélve, hogy ez így rengeteg vitás 6 emberes kiállítást fog vonni maga után. Különösen igaz lesz ez az utánpótlás és női bajnokságokra. De legalább megtanulnak majd szabályosan cserélni. A játékvezetők részéről egy dologra kell majd odafigyelni, hogy azt valamennyien ugyanolyan felfogásban alkalmazzák, mert van akinél az is 6 embert vonz maga után, ha egy lemenő játékosban elakad a korong, pedig annak esze ágában sincs megjátszani azt. Ebbe sok kezdő "belenyúl".
Ha elütik tilosra a korongot, de a spori még nem fújta le (csúszik szépen az alapvonal felé), akkor még lehet cserélni. Következő lépésként majd bevezetik ilyen eseteknél a videóbírót, hogy eldönthessük, a sípszó előtt vagy után történt-e meg a csere (vagy cserék)... :)
süti beállítások módosítása