HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nem rendezünk ifjúsági világbajnokságot

2009.04.15. 18:49 F. Kapus

A nagy magyar sikert hozott divízió 1-es ifivébé után sokakban felmerült, olvasóink is írják: érdemes lenne Budapestre hozni a mezőnyt, hátha idehaza a legmerészebb álmaink is valóra válhatnának. Kovács Zoltán, az MJSZ főtitkára azonban arról tájékoztatta blogunkat, hogy Magyarország nem pályázik a 2010-es világbajnokságra.

Megtudtuk, az IIHF-kongresszusokon a különböző tornák rendezési jogáról időrendben döntenek. A májusi eseményen, az A csoportos vb utolsó napjaibaan először a 2010-es juniorvébék, majd az alacsonyabb osztályú ifi, női és felnőtt események következnek a határozathozatal során. Nem kizárt, hogy az A kategóriás junior és ifi vb-k közül egy-két évre előre is betábláznak néhányat. A legvégén következik a lényeg, a 2014-es felnőtt világbajnokság. Az elmúlt tíz év tapasztalatai szerint egy ország nagyon ritkán kap két kiemelt eseményt ugyanazon a kongresszuson. Ezért hazánk felnőtt vébés terveit gyengítené, ha a szavazások elején megkapnánk az ifi-vb-t.

"A kampányidőszak közepén vagyunk – magyarázta Kovács Zoltán. – Minden eddiginél jobbak az esélyeink, hogy megkapjuk az A csoportos vb-t. Ehhez persaze még sok mindennek stimmelnie kell. Lényeges, hogy a válogatott jól szerepeljen, fontos, hogy az ígéretesen nagy számú magyar tábor kulturáltan szurkoljon, ne legyenek balhék.

A sportdiplomáciában mindenki próbál jóban lenni szövetségesével, de engedményeket is tesz. Számításaim szerint ha az elején megkapnánk az ifjúsági tornát, az 8-10 biztos szavazatot elvenne a 2014-es pályázatunktól. A magyarok már kaptak egy komoly vb-t, adjunk a fehéroroszoknak is valamit, gondolnák. Ezt a lehetőséget nem kívánjuk megadni. Azért sem, mert sokára lesz ilyen jó esélyünk a sikeres pályázatra.

Amúgy sem vagyok biztos abban, hogy idehaza jobb teljesítményre lennének képesek a fiatalok. Példaként a legutóbbi miskolci ifivébét említeném, amikor a divízió 2-ből nem tudtunk feljutni. Itthon túl sok impulzus éri a srácokat, a szülők és a barátok közel vannak. Külföldön jobban tudnak a mérkőzésekere koncentrálni a tapasztalatok szerint."

24 komment

Címkék: vb divízió 1 mjsz u18

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hát a cikkben vázoltak alapján az ifi vb rendezésének megpályázását nagyon lekésnénk/lekéstük.
Viszont ha megkapnák a felnőtt VB-t akkor az komoly motivációs tényező lehetne. Ők akkor lesznek 21-22 évesek.
Mindezektől függetlenül az őszi vagy tavaszi felnőtt gála meccseken felvezetésként játszhatnának ők is!
bent kell maradnunk, csak ennyi kell a VB-ért
"Amúgy sem vagyok biztos abban, hogy idehaza jobb teljesítményre lennének képesek a fiatalok. Példaként a legutóbbi miskolci ifivébét említeném, amikor a divízió 2-ből nem tudtunk feljutni. Itthon túl sok impulzus éri a srácokat, a szülők és a barátok közel vannak. Külföldön jobban tudnak a mérkőzésekere koncentrálni a tapasztalatok szerint."

Ezzel maximálisan egyetértek. Sőt! Lehet a hazai környzet és szurkolók terhe agyonnyomná őket. Mi magyarok sajnos a világ majdnem összes nemzetével ellentétben nem erőt merítünk a hazai pályából, hanem összekakiljuk magunkat. Lásd pl.: 2003-as zágrábi női kézi vb döntő, ahol gyakorlatilag hazai pályán vesztettünk el egy megnyert mérkőzést. De számtalan más (főleg) csapatsportágban is ez szokott lenni. Jobb az, ha külföldön rendezik, ezek a srácok ott is képesek nagyot alkotni (pl mint most). HAJRÁ MAGYAROK!!!
"fontos, hogy az ígéretesen nagy számú magyar tábor kulturáltan szurkoljon, ne legyenek balhék"

Én meg ezzel tudok maximélisan egyet érteni, mint azt pont ma ki is fejtettem azt hiszem a transzparenses cikk-nél. :)
Félek ezt lesz a legnehezebb megvalósítani és ez fog iszonyatosan sokat nyomni a latba a döntsénél.
@Skyblue: ennyi erővel akkor A csoportos VB-t se rendezzünk
azt továbbra se értem, hogy ha esetleg nem leszünk 2014-ben A csoportosak akkor mi lesz? Mert az mégiscsak ciki lenne, hogy rendezünk egy jó kis VB-t itthon a magyar csapat nélkül... És valljuk be, papírforma alapján ennek több az esélye, mint fordítva.
@1116001: Legyen igazad!

És optimizmusom jele gyanánt nem kezdem el felsorolni, hogy mik azok a dolgok amik miatt én viszont félek. :)
@munkagep: Nem úgy szokott lenni mindig, hogy a rendező automatikusan kijut, nem kell selejteznie?
@utó: fociban így van, de itt kicsit más a helyzet. A jégkorongban divíziók vannak, ahonnan fel lehet jutni, illetve ki lehet esni.

Bérelt helyről nem beszélhetünk az "A" csoportban, keményen meg kell küzdeni a bennmaradásért.
@utó: Nem. Ez nem foci, ahol a VB-re selejtezőkön jut ki egy csapat...
@munkagep: az eddigi pályázatok során a magyar szövetség mindig adott egy olyan záradékot, hogy amennyiben a válogatott nem lenne A-csoportos, akkor is hajlandó megrendezni az eseményt.
@kerusz: És azt is beleírták, hogy akkor mi értelme lenne megrendezni? Mert akkor nyilvánosságra hozhatnák végre az n+1. pályázásunk alkalmával...
@KCs: @kerusz: lehet, hogy rosszul tuoom, de szerintem a rendező automatikus résztvevő, ezért is nem akarták addig ideadni, míg egyszer magunktól nem jutunk fel
@Rock me Amadeus:
Ezzel az erővel tényleg ezt is mondhatnánk, de azért vannak árnyalatnyi különbségek. Mert míg mondjuk a ifiknek egy esetleges komolyabb "elvárásnak" kell megfelelniük (burkoltan: jussunk fel az A csoportba), addig a nagyoknál az A csoport megnyerésének veszélye nem fenyeget. (Ráadásul ők még fiatalok, nagy valószínűséggel még úgy se tudnák feldolgozni a hazai környezetet, mint a felnőttek). Igaz ugyanakkor hogy, a kiesés elkerülése is lehet elvárás 2014-ben (már ha megkapjuk és egyáltalán ott leszünk), de az véleményem szerint korán sem akkora nyomás, mintha valaminek a megnyernie kéne valamit, vagy továbbjutnia valahonnan.
@KCs: amikor az osztrákok nem voltak A csoportosak, és mégis megrendezték (nem is egy alkalommal), akkor vajon miért tették ezt? Talán azért, mert akkor is volt értelme megrendezni. Hasonló kérdéseket fel lehet egyébként még tenni. Pl. mi az értelme annak, hogy Forma 1-es verseny van Magyarországon több, mint 20 éve?

@F. Kapus: szerintem rosszul tudod. De mivel erre vonatkozóan semmilyen pro vagy kontra szabály nem létezik, két dolgot szokott a nemzetközi szövetség kitalálni:

1.) nyilatkoztatja a magyar szövetséget
2.) nem nekünk ítéli a VB-t. Ugye, tavaly azt akarták csak, hogy jussunk fel az A-csoportba. Idén azt fogják mondani, hogy még nem vagyunk stabil A-csoportosak...

Kb. így van ez...
@F. Kapus:
Na jó, de ha most megkapjuk a rendezést, és 2014-ben nem leszünk A-csoportosak, akkor (persze ha marad a jelenlegi rendszer) betesznek minket 17 csapatnak a vébére a divizió 1-ből? Vagy a 16-ból mondjuk a világranglistán aktuálisan leggyengébbet nem engedik indulni?
Én meg attól tartok, bármennyire is szeretnénk, 2014-ben nem Magyarországon lesz a világbajnokság.
Miért? Mert a beloruszok "szeretett" elnöküknek köszönhetően - aki minden alkalmat megragad hogy szerelést húzzon - annyi pénzt fognak erre áldozni, amennyi nincs is. Gondoljanak csak a kedves szaktársak arra, ahogy az ukránok elnyerték a futball európabajnokság rendezési jogát. Ráadásul a válogatottjuk atombiztos résztvevő lesz akkor is. Bár ne lenne igazam!
De Minszkben minimális lenne a külföldi szurkolók száma, míg nálunk több tízezer. Ez adja az igazi esélyt szerintem, különben biztos hogy ők rendezhetnék. De nekik az oroszokon kívül mindenfelé vízumkényszer van, a breszti nyugati határátkelőnél gyakran egész napos várakozással lehet átjutni, csomó országból nem is megy Minszkbe menetrend szerinti repülő (Bp-ről se). Sőt sok helyen vízumkiadó konzulátusuk sincs. De ha mindent megoldanának (persze ez azért nem olimpia hogy ilyen hatása legyen) akkor se jó a földrajzi helyzetük.
Náluk nincs esély a helyi meg az orosz csapat meccsein kívül telt házakra, vagy egyátalán több ezres nézőszámra.
@ecs: ha minden igaz, ez év november 7-én (szmájli) adják át a 15 ezres (!!) Minszk Arénát. az u18-as vb-t lehozták telt házakkal, a nagy vb-n sem konganának a lelátók, legfeljebb kivezényelnék az iskolásokat, a katonákat és a gyári munkásokat.
@F. Kapus: Én is így tudom. Megoldani pedig ezt úgy szokták, hogy az előző évi kiírásban rögzítik, hogy ha a következő évi rendező kieső pozícióban lenne, akkor ő nem esik ki. Legalábbis a tavalyi kiírásban erre emlékszem.
@OliBLOOD: Persze az jó kérdés mi van akkor, ha adott csapat előző évben nem A csoportos, akkor mit tesznek.
@D. Gromov: Azt olvastam hogy épül egy új aréna, de nem gondoltam, hogy ilyen batár.
Amúgy a Dinamo Minszk meccsein a régi csarnokban sem volt mindig telt ház, pedig az valami négyezer körüli és pontosan a város kellős közepén van, kb mintha nálunk mondjuk a Ferenciek terén állna.
Minszk belvárosa egyébként szép, tiszta, kultúrált és restaurált, ja és olcsó, úgyhogy megnézni amúgy érdemes.
off: annak, aki szeretne elmélyedni Fehéroroszországban:

viaminsk.blog.hu/
süti beállítások módosítása