HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Már megy is a női világbajnokság

2009.04.04. 22:05 kerusz

a finnországi Hämeenlinnában szombaton megkezdődött a felnőtt legfelső ligás női világbajnokság. A kilenc részt vevő csapat három csoportban vágott neki a küzdelmeknek. Ez az utolsó nagy világverseny a kategóriában a jövő évi olimpia előtt.

A vb nagy kérdése az, hogy képes lesz-e bárki is megszorítani a két észak-amerikai csapatot. Tavaly Kanada és az Egyesült Államok játszott a döntőben, és noha a női hoki Európában is rohamléptekkel fejlődik, megszorítani sem lesz könnyű őket.

A kanadai válogatott számára a cél nem lehet más, mint a tavaly elvesztett világbajnoki cím visszaszerzése. Vezéregyéniségük az a Hayley Wickenheiser, aki a történelem első női játékosaként kapott szerződést felnőtt férfi proficsapatban, nem kapusként. A sokoldalú hölgy (szerepelt a kanadai softballválogatott tagjaként nyári olimpián is) 2003-ban két szezon egy részét a Salamat Kirkkonummi csapatában töltötte, és pályára lépett a finn harmad- és másodosztályban is. A 2008/2009-es szezonban újra Európába jött, újra férficsapatba, ezúttal a svéd Eskilstuna Linden HC harmadik vonalbeli csapatába.

A két észak-amerikai válogatott tagjai jellmezően egyetemi csapatokból érkeznek, talán nem véletlen, hogy az utánuk következő két gárda, a finn és a svéd játékosai közül is sokan kanadai amerikai egyetemi csapatokból jönnek.

Svédországban a torinói meglepetésezüst után (az olimpiai elődöntőben az amerikai válogatottat verték ki büntetőkkel) komoly fantáziát látnak a női hokiban. Komoly női ligát szerveztek, itt más országokból érkezett játékosok is küzdenek. És bár a liga csapatai jelenleg még nem tudnak fizetést adni a játékosoknak, csak munkalehetőséget és szállást, a tervek szerint rövid időn belül az előrelépés is megvalósulhat, és útjára indulhat az a bajnokság, amelyet a női jégkorong NHL-jének szánnak. Ezzel a háttérrel a svédek ismét a dobogó egyik esélyesei.

A finn válogatott négy játékosa is főállású jégkorongozó, a talán egyetlen európai profiklubban, a SKIF Nyizsnyij Novgorodban játszanak. Velük és az amerikai, kanadai egyetemistákkal a csapat nyilván szintén a dobogót célozza meg. A világranglistán a két skandináv csapatot a svájciak és az oroszok követik, előbbiek nem sokkal lemaradva. Az oroszok csapatának gerincét a már említett SKIF adja, róluk a legfrissebb emlékeik a csíkszeredai hölgyeknek lehetnek, hiszen a BEK-ben egy csoportban voltak velük.

Három ázsiai csapat tagja még a mezőnynek, a rohamléptekkel fejlődő és az idei téli universiade ezüstérmét begyűjtő Kína, valamint Japán és Kazahsztán. Meglepetést talán a kínaiaktól várhatunk.

A három hármas csoportban körmérkőzéseket rendeznek, a második menetben újabb három háromcsapatos csoportot alakítanak ki. A csoportelsők játszanak egymással a két döntős helyért, a harmadik helyen végzett csapat pedig a csoportmásodikak küzdelmének győztesével játszik a bronzért. Az idei világbajnokság végén két csapat esik ki, kilétükre a csoportharmadikak körmérkőzése után derül fény. A divízió 1-ből egy feljutó lesz, így jövőre újra nyolccsapatos lesz a női elit mezőnye.

A csoportbeosztás (zárójelben a csapatok világranglista-helyezése):
A csoport: Kanada (1.), Svédország (4.), Kína (7.)
B csoport: Egyesült Államok (2.), Oroszország (6.), Japán (9.)
C csoport: Finnország (3.), Svájc (5.), Kazahsztán (10.)

Az elmúlt héten néhány edzőmérkőzést is játszottak a jórészt már egy hete Finnországba érkezett csapatok, ez talán az erőviszonyokról is elárul valamit. Kanada 3-0 arányban győzött a finnek ellen, akik később sokat szenvedve győzték le ugyancsak 3-0-ra a kínaiakat. Ugyanakkor az amerikaiak 9-0-s győzelme a svédek felett azt jelezte hogy nem valószínű, hogy a történelem folyamán most először nem Észak-Amerikába kerül az aranyérem.

Az első nap alátámasztotta mindezt: a kanadaiak 13-1-re tönkreverték Kínát, az amerikaiak 8-0-ra intézték el Japánt. A finnek is belelendültek, 7-0-ra legyőzték Kazahsztánt.

13 komment

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Akkor volt már női kapus férfi profiligában? Ki volt az? És hol?
Tényleg akkora a különbség a női és férfi hoki között, hogy a világ legjobb női játékosa harmadligákba kényszerül?
Egyébként eddig tényleg azt hittem, hogy nem lehet nőknek férficsapatban szerepelni. De akkor úgy értelmezem, lehet :).
"Egyébként eddig tényleg azt hittem, hogy nem lehet nőknek férficsapatban szerepelni. "
Merthogy az amerikai hokis (és általában sportos) filmekben mindig van egy-két lány a csapatban. Azt hittem, ez a valóságban nem történhet meg...:)
tusolóban hogy oldják meg?
Pl. a teljesség igénye nélkül:

A 33 éves Barbara Zemann - alanyi jogon - a bécsi EHV Sabres játékosa, azonban most engedélyt kapott, hogy az SK Feuerwehr férfi együttesében is szerepelhessen.

A sportágban a legismertebb női hálóőr, aki az erősebb nem mérkőzésein is kipróbálhatta magát, a kanadai Manon Rheaume: ő 1992-ben még az észak-amerikai profi liga (NHL) egyik felkészülési összecsapásán is védhette a Tampa Bay Lightning hálóját a St. Louis Blues ellen.

Magyarországon Borhegyi Éva védhetett a férfiak mezőnyében: az OB II/B-s Fővárosi Jégverés amatőrcsapatában.

Az olimpiai ezüstérmes svéd női jégkorong-válogatott kapusa, Kim Martin lehetőséget kapott, hogy hazájában a másodosztályú férfi bajnokságban kipróbálhassa magát (anno Jankó játszott is itt).

@Acilles: nézd, szerintem pl. egy nb3-as focicsapat legyalulná a VB-győztes csajokat, úgyhogy vannak sportágak, ahol nem lehet eltüntetni a különbségeket.
@Acilles: a női és a férfi hoki között van kb. átlagosan minimum 30 kiló izom meg 15-20 cm magasságkülönbség alapból. A hoki túlzottan is fizikai jellegű sport ahhoz, hogy az anatómiai különbségek ne legyenek döntőek.

Amúgy Holéczy Roger, Björn Wallberg és Robert Davis is a svéd harmadik vonalban nyomta tavaly, úgyhogy szerintem nem kell azt lebecsülni, ha valaki ott szerződést kap, különösen nő létére.
no meg az sem mindegy, hogy valaki 5-6 évesen kezd el hokizni és felnőttként napi 1-2 edzésen pallérozza magát, vagy munka, gyerek mellett csinálja pár naponta a héten (mivel ugye kevés a női proficsapat)

ha én is időben elkezdek kötögetni, biztos jó lennék még a női mezőnyben is

@kerusz: Nem lebecsülés, csak valahogy úgy képzeltem, hogy nő létükre pl. egy kanadai csapat lenyomná mondjuk a férfi Sportclubot :D.
Az egyik legjobb barátom női hokista (hétszeres bajnok a Clubbal...:)) és kicsike létére nagyon erős (szégyen nem szégyen, szerintem lenyomna szkanderban :)). És reflex siznten egy nő bármikor lehet olyan, mint egy férfi. Csak ezért képzeltem többet kicsit.
Egyébként nagyon sajnálatos, hogy ha jól értem, szinte sehol a világban nincs profi, fizetett női hoki. Ez nagyon kár...
Ha a testjáték abszolút ki lenne zárva egy "profi" női kontra Sportclub meccsen, akkor lehet születnének meglepetések. Technikában és játékintelligánciában semmikép sem lehetnek rosszabbak, csak ott van az a -20-30 kiló izomban, magasságban és gyorsaságban is. Egyébként egy div 3-as döntő meccse kb egy nagyon jó serdülő meccsnek vagy gyengébb ifinek felel meg, bár lehet az ifi túlzás.

Kedves baráraim Jól tudom e ??? , hogy ezen a VB a Sándor Zsuszanna nemzetközi vonalbíró meghívást kapot és részt vesz(www.hokibirok.hu/fórum).Akkor viszont magyar vonatkozása is van a dolognak.
Büszkék lehetünk rá és ezt is ki kéne emelni!!!
(Sándor Zsuzsanna forditotta le a szabálykönyvet magyar nyelvre és ha jók az infóim akkor tavaly volt : japánban, finn, és felnőt oloimpiai selejtezőn. ha így folytatja akkor kint lehet az olimpián is)
Szerintem ez is megérne egy cikket mert Ő is kezd olyan sikersen befutni mint a Gebei!!!
@pokerface: Igen, majdnem jól tudod.
Ha nem is a "nagy", de a Div I VB-n van Grazban, egyenlőre még vonalbíróként.

Íme a linkek:

www.icehockey09.at/

www.iihf.com/channels0809/ww-i/statistics.html

Ő is írta:
"a bíró brigád szuper...
tulképp egyedül vagyok a "keleti blokkból". akit érdekel, az iihf honlapján megnézheti a névsort, de csak amcsik, kanadaiak, svájciak, finnek vannak, plusz egy svéd, egy holland meg én. természetesen a 4 vezetőbíró az első 4 nációból való :-) "

Sok sikert neki!
BP
El kell mondjam, nagyon kellemes volt vasárnap kilátogatni a hämeenlinnai jégcsarnokba. A nagyágyuk közül egy sem játszott, az oroszok a japánokkal, a kazahok Svájccal, valamint Kína a svéd lányokkal csapott össze.
Engem nagyon megfogott, hogy folyamatosan sikítással kommunikáltak... :) Mindenesetre a svédeket leszámítva nem voltak igazán erös lövések vagy testjáték. A skandinávok viszont jól el is páholták a kínaiakat, 7 - 1 lett a vége, a kínaiak egy kettös emberelönyt tudtak kihasználni. Ha már csak a svédekhez viszonyítunk, a legjobb négyhez képest hatalmas a lemaradás a többi országban. Sokat koppant az ütön a korong, a kori sem ment azért olyan nagyon minden esetben, de a svédek végül megkoronásták a napot. Olyan gyönyörüen játszottak... Minden taktikai elem szépen ki volt dolgozva, passzok a helyükön, gyönyörü fordulások, cselek, és pontos erös lövések. A testjáték hiánya szinte fel sem tünik. Azért azon meglepödtem, hogy egy normál bodi után kiállítás jött törzzsel ütközésért, de végülis érthetö. Szép volt ez ütközések nélkül is.
süti beállítások módosítása