HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ted Sator: Alább nem adhatjuk

2008.09.01. 17:09 kerusz

A hokitörténelem során még nem dolgozott hazánkban NHL-es múltú tréner. Ted Sator, az Alba Volán amerikai vezetőedzője 12 évet töltött el a világ legjobb bajnokságában. 2007. december 6. óta az Alba Volán edzője. Vele készítettünk alapos interjút.

1949-ben született Amerikában, New York államban. Jégkorongozóként csak alacsonyabb osztályokban szerepelt, de hamar felhagyott a játékkal, az elméletre helyezte a hangsúlyt. 34 éves korában már az NHL-ben edzősködött. Négy szezonon át irányította a New York Rangers, majd a Buffalo Sabres csapatát. Nyolc szezonban másodedzőként dolgozott.

Hihetetlen játékosnévsort lehet összeállítani azokból, akik a kezei alatt játszottak: sorolhatjuk Sandström, Vanbiesbrouck, Andreychuk, Turgeon, Mogilnij, Gelinas, Bure, Naslund, Tikkanen, Joseph, Brett Hull, Shanahan, MacInnis, Glenn Anderson, Peter Stastny és Bozon nevét, és még csak a felszínt kapargáltuk. Dolgozott az amerikai válogatott másodedzőjeként a legendás, később Stanley Kupa-győztes Bob Johnson mellett. A 90-es évek elején Olaszországba ment, veretlenül lett bajnok. 1997-ben az NHL-t, 2002-ben Amerikát hagyta el. Utána a finn és a svéd elitligában kapott munkát. Nemrégiben Szlovéniába szerződött, ahol előbb klubedzőként, majd szövetségi kapitányként ténykedett. 2007-ben Magyarország ellen vezette A csoportba a rá bízott csapatot.

A nyári szünet után, de még a kánikula közepén mentek újra jégre. Milyen állapotban jöttek vissza a játékosok a pihenőről?

Megfelelő volt az alapozás. Ám augusztus elején emlékeztetnem kellett játékosaimat, hogy április már elmúlt, itt az ideje a jégkorongra koncentrálni.

Helytálló az a vélekedés, hogy edzőként a támadó hoki feltétlen híve?

Az az elvem, hogy a támadó hoki csak jó védekezéssel párosulva létezik. Mindenkinek kell védőmunkát végeznie, és ha ezt teszik, támadásban is lehetőségekhez jutunk. De ehhez mindenkinek vissza kell zárkóznia, és elvégeznie feladatát a saját kapuja előtt is.

Milyen jégkorongot szeretne játszani a Volánnal a következő szezonban? Nagyobb hangsúlyt helyezne a támadásokra?

Az egyik legfontosabb dolog, amiben javulnunk kell ebben az idényben, az, hogy képesnek kell lennünk a gólszerzésre. Túl sok meccsünk volt, ahol két vagy kevesebb gólt szereztünk. Meg kell találjuk a módját annak, hogy meg tudjuk szerezni a harmadik gólokat is. Nehéz lesz, mert az osztrák bajnokság nagyon magas színvonalú, és gólt szerezni az osztrák csapatok ellen nem könnyű. De ha javulni akarunk, akkor ez a legfontosabb feladataink egyike.

Min kell változtatni a hatékonyság érdekében?

Le kell egyszerűsíteni a játékunkat. Nem szabad túl sokat vacakolni a koronggal. Hajlamosak a fiúk sokat játszani hátrafelé, a támadóharmadban sokszor feleslegesen passzolnak. Így nem lehet meccset nyerni. A győzelemhez kapura kell törni.

Mire készül ebben az évben a csapatával?

Folytatom a munkát, megpróbálunk hétről hétre javulni. Heti három kemény meccs vár ránk. Szükségünk lesz négy sorra, és egy olyan játékra, amit az egész idény során megbízhatóan tudunk játszani.

Bizonyára követte a magyar válogatott világbajnoki szereplését. Mit gondol, mekkora része volt az EBEL-nek a fantasztikus sikerben?

Nagyon örültem a fiúk eredményének és az edzők munkájának is. Pat Cortina, Diego Scandella és Énekes Lajos jó barátaim. Nagyszerű, hogy a magyar csapat hetven év után az elitben játszhat. Az osztrák bajnokság óriási segítséget jelentett ebben, mindenkinek a tudása legjavát kellett nyújtania meccsről meccsre. Tavaly a szlovén, idén a magyar válogatott teljesítményén is látszott ez a fajta edzettség.

Korábban a szlovén válogatott szövetségi kapitánya is volt. Össze tudja hasonlítani a két ország helyzetét?

Nagyon közel van a két ország jégkorongsportja egymáshoz. A szlovén válogatottal a felkészülési meccseinken mindig nagyon szoros eredményt értünk el a magyarok ellen. Mindkét országban kevés csapattal és kevés játékossal kísérelnek meg hatalmas sikert elérni.

A szlovénok feljutottak az ön vezetésével, látott esélyt a mi feljutásunkra?

Bíztam benne, a legnagyobb kérdőjel az volt, milyenek lesznek a japánok otthon. A menetrend szerencsés volt, mert az utolsó előtti fordulóban Japán Ukrajnával játszott, nagyon kemény mérkőzésnek ígérkezett ez. A Japán elleni győzelemmel az esélyt megszerezték a magyarok, csak élni kellett vele.

Miben kell a játékosoknak fejlődniük, ha helyt szeretnének állni a jövő évi vb-n, és mivel az Alba Volán hozzájárulni ehhez?

Reméljük, néhány fiatal tehetség fejlődik annyit, hogy a válogatottban komolyan számításba lehessen venni. Jégkorong-nagyhatalmak ellen kell helytállnia a csapatnak, ez a lehető legnagyobb kihívás a magyar hoki előtt. A játékosoknak fejlődniük kell a támadójátékban, képesnek kell lenniük letámadni az ellenfelet, korongot szerezni és megtartani a támadóharmadban. Nem lehet abban bízni, hogy a kapus kisegíti a csapatot. Lehet a legjobb minden meccsen, de az ellenfeleknek kitűnő csatáraik vannak, nekik nem lesz gond a gólszerzés. Ahhoz, hogy ennél közelebbit lehessen mondani, várjuk meg az első szünetet novemberben, amikor a válogatott játékosok ismét találkoznak. Utána beszéljünk újra. Nem akarom megkerülni a kérdést, de először látni kell a válogatottat játszani, utána lehet megmondani, hol tartanak éppen, miben kell fejlődniük.

Több mint egy évtizedig az NHL-ben edzősködött, kiváló játékosok egész sorával találkozott. Ki volt a legjobb játékosa az NHL-pályafutása alatt?

Óriási megtiszteltetés volt ezeket a játékosokat edzeni. Először mégis két olyan nevet említenék meg, akik ellen kellett felkészítenem a csapataimat: Wayne Gretzky és Mario Lemieux. Olyan játékosok voltak, akik a jelenlétükkel rányomták a bélyegüket a meccsekre. Az egyik legjobb játékos, akit valaha szerencsém volt edzeni, talán Ray Bourque, a Boston Briuns hátvédje. Ha ilyen a legjobb és legkeményebben dolgozó játékosa az edzőnek, nem lehet gondja a csapatával.

Az EBEL egyik legnagyobb sztárja, Todd Elik idén 42 éves. Chris Chelios 46 évesen még mindig kitűnő az NHL-ben. Mitől képesek még mindig ilyen teljesítményre, mit gondol, mennyi idős koráig lehet valaki éljátékos?

Ők a kivételek. Egy átlagos játékoskarrier tetőpontja 4-5 évig tart. Todd Elik és Chelios is kivételes sportolók, különleges adottságokkal. Mindketten nagyon figyelnek arra, hogy jó formában tartsák magukat, sokat játszottak már ahhoz, hogy mindig megtalálják azt a szerepkört maguknak, amiben még segíteni tudnak a csapatuknak. Hihetetlen az alázatuk a jégkorong iránt.

Mennyire ismeri azokat a magyar játékosokat, akik nem a Volánban játszanak?

Nem olyan jól, mint az osztrák bajnokságban játszókat, hiszen az EBEL-re koncentráltunk. A Dunaújvárost ismerem, játszottunk velük. Azt kell mondanom, jó színvonalú játékot láttam tőlük. Remélem, hogy nő a küzdelmek színvonala, és így a játékosok és a csapatok egyre jobbak lesznek.

Mi kell a leginkább ahhoz, hogy a magyar jégkorong színvonala nőjön, több jó játékos legyen? Hol kezdené, ha minden eszköz a kezében lenne, és ez lenne a feladata?

Talán a legfontosabb, hogy még több jégpálya épüljön. Az alapoknál kell kezdeni, ahogy Skandináviában csinálják. Magyarországon is minél több gyereknek kell lehetőséget adni arra, hogy megismerkedjen a jégkoronggal. Nagyon fontos, hogy a fiatalok megfelelő edzésmunkát végezzenek évente 10-11 hónapon keresztül. Ha a magyar hoki el akar jutni a következő szintre, sok jól képzett fiatal játékosra lesz szüksége. Tudatosítani kell mindenkiben, hogy ehhez a megfelelő színvonalú és mennyiségű edzésre van szükség. És természetesen sok jól képzett szakemberre.

Mivel tudna mindehhez személyesen is hozzájárulni?

Mint mindenkinek, úgy nekem is a lehető legjobban kell végeznem a saját feladatomat nap nap után. A Volán keretéhez is kerültek ebben az évben tehetséges fiatalok, remélem, hogy a segítségünkkel ők lehetnek a következők, akik hasznára lesznek a válogatottnak. Ha a magyar csapat helyt szeretne állni jövő áprilisban a vb-n, az kell, hogy a csapatba kerülésért kiélezett verseny folyjon. Az osztrák ligában gyorsaság és erő nélkül nem lehet megélni. Négy sorra van szükségünk minden meccsen, heti három mérkőzés van. Kell egy bővebb keret, ahol mindenki bevethető. Ezeknek a fiataloknak kell biztosítani azt, hogy mindig meg legyen a kellő számú játékosunk. Azon leszünk, hogy ne csak töltelékszerepre kényszerüljenek.

Lát valakit, aki a tehetsége, adottságai révén egyszer egy elitligába kerülhet?

Nagy Gergő, Jobb Dávid és Hegyi Ádám nagyon tehetségesek. Bennük van egy szép karrier lehetősége. A kérdés az, hogy szeretnének-e feljebb lépni, tudnak-e elég keményen és elég sokat dolgozni ezért. Ha igen, szép jövő állhat előttük.

Annak idején John Vanbiesbrouck önnél lett a NY Rangers első számú kapusa. Ezzel fantasztikus pályafutást indított el. Amikor Magyarországra jött, csakhamar Hetényit állította Budai Krisztián helyére. Róla milyen véleménnyel van?

Igen, John Vanbiesbrouck. Szerencsés voltam, hogy ilyen kapusom volt, jó edzőt csinált belőlem. Az eredmények eléréséhez fontos, hogy egy ilyen kapusa legyen az edzőnek. Az előbbi felsorolásból kihagytam Hetényi Zoltánt. Nagyon fontos, hogy közöttünk van ő is, jó eséllyel lehet a következő nagyon jó magyar kapus.

Elterjedt, hogy a felesége játékosügynök. Igaz ez?

Nem, ez nem egészen így van. Játékosügynököket képvisel. Tracy a St. Louis Blues mellett dolgozott tíz éven keresztül, ismeri a játékot. De mindketten tiszteletben tartjuk a másik munkáját, ő hagy engem edzősködni, én is hagyom őt a saját munkáját végezni.

Az előző szezon után azt nyilatkozta, akkor jön vissza a Volánhoz, ha biztosított lesz az EBEL-rájátszásba kerülés. Visszajött, ezek szerint legalább két csapatot megelőznek majd. Biztos ebben?

A playoffba akarunk kerülni, ennél alább nem adhatjuk. Nem lesz egyszerű, de kitűzött célok nélkül nem érhet el semmit az ember. Azon dolgozunk, hogy megteremtsük magunknak az esélyt a rájátszásba kerülésre. Reális ez a cél.

10 komment

Címkék: sator nhl alba volán ebel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ted bácsi! Szivemböl szóltál, irány a play-off! A szurkolókon nem fog múlni, mi még Ausztriába is elkisérjük a csapatot, akárcsak tavaly.
Köszönjük az eddigi munkát is Mr. Sator! Csak így tovább és több fiatal magyar hátvédet szeretnék látni!
Minden tiszteletem a Fehérváré. Id. Ocskay úr és szűk csapata rengeteget dolgozik azért ami később meg is valósul a Volánban. Úttörőként törnek előre és huzzák magukkal a magyar hokit. Lehet, hogy nem mindíg, mindenben döntenek jól de nélkülük nem tartanánk itt. Bárcsak lenne még több ilyen hokiklub! (Talán lesz még ...)
Nagyon szurkolok a Volánnak az EBEL-ben.
Kedden Székesfehérvárra érkezik egy kanadai center.
albavolanhockey.hu/index.php?pg=news_1_1492

Erről mit tudtok???
Sztem nem kell nagy durranásra számítani.. Különben már a nevét is közölték volna.. De így kb 250.000 igazolt kanadai center benn van a pakliban, hogy még lehessen reménykedni
Én egy Kevin Mitchell szintű játékossal tökéltesen elégedett lennék. Az Olimpija tavalyi igazolásai számomra az etalon, Todd Elik és a kapus Westlund kivételével nem túl nagy nevek alkották a csapatot, aztán majdnem hülyére verték a döntőben nagy Redd Bullt höhö..
Na ja szóval Red Bull..
Én egy Mario Lemieux-val tökéletesen elégedett lennék:)
Elismerés és kőszőnet a nagy mesternek, hogy velünk van és támogat bennünket.Igy tudunk fejlődi igazán, mert cél,az A-csop.VB-n a bentmaradás.
Remélem sikerül néhány oszták csapatot hazai, és főként idegenbeli pályán meglepni.
Hajrá Volán!!!
Na kíváncsi leszek az új játékosra!! Remélem tud is valamit! Mert ettől Todd-tól nem vagyok elájulva! Remélem nem olyanok lesznek mint a tavaly!
süti beállítások módosítása