HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Már nem kell Ryan, de ingyen nem mehet

2012.07.10. 08:28 Hblog

"Derek Ryan vagy menedzsere a mai napig nem mondta fel a 2012/13-as szezonra velünk kötött szerződését" – mondta blogunknak Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatója. A magyar EBEL-csapat vezetője továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy Ryannek minden kötelezettséget teljesített egyesülete, az amerikai játékos szerződése 2013 tavaszáig él a Fehérvárnál, a magyar csapat nem adja ki a nemzetközi játékjogát a Villachnak. Csak abban az esetben, ha az osztrák csapat megegyezik a kivásárlási árban a Fehérvárral. Eközben Ryan menedzsere után a Villach is intenzív kampányba kezdett, amelynek célja egyértelműen a székesfehérvári csapat lejáratása, és az osztrák klub felelősségének relativizálása.

 Ocskay Gábor blogunk a témával foglalkozó előző cikkével kapcsolatban megjegyezte, a 2012/13-as szerződés semmilyen fizetési hátralékról nem szólt, a klub első fizetési kötelezettsége augusztus 15-én keletkezik, emiatt továbbra is érthetetlen, mire alapozva értékeli úgy a helyzetet az amerikai menedzser, hogy a szerződés a Fehérvár hibájából megszűnt. "A magunk részéről sérelmezzük, hogy Ryan menedzsere tárgyalásokat kezdeményezett egy másik klubbal, mivel a kettőnk között április elején kötött szerződés értelmében a szerződés ideje alatt sem a játékos, sem a menedzsere nem tárgyalhat másik csapattal. Mivel a szerződést a mai napig nem mondta fel a menedzser, ez azt jelenti, hogy nem is tárgyalhatott volna harmadik féllel Ryan átigazolásáról. A Sapa Fehérvár AV19 hamarosan megküldi Derek Ryan szerződését a Villachnak és az EBEL-nek, amelyhez mellékeljük az ügy megítéléséhez szükséges egyéb dokumentumokat – természetesen a játékos fizetését kitakarjuk, a további viták elkerülése érdekében –, és a liga, valamint a villachi egyesület állásfoglalását kérjük az ügyben."

A sportvezető nem tagadta, hogy vannak elmaradásaik az előző szezonból, és Ross Lambertnek is tartoznak ügynöki jutalékkal, de ez utóbbi nem Derek Ryan szerződésében foglalt kötelezettség, hanem egy másik kontraktus része, tehát semmiképpen sem szolgálhatott Ryan szerződésének felmondási alapjául.

"Nem vagyunk hajlandóak ingyen elengedi a játékost a Villachhoz, a jelenlegi helyzetben azt tartom a legvalószínűbb megoldásnak, hogy a Villach megkeres minket, és megpróbálunk megállapodni az átigazolási összegben. Nem tudom feltételezni, hogy a Villach ne tudott volna arról, hogy áprilisban szerződtettük Ryant, hiszen ezt minden létező fórum megírta, amely az EBEL-lel foglalkozik. Azt gondolom, elvárható lett volna a villachiaktól, hogy a kialakult helyzetben érdeklődnek nálunk a játékos státusáról – ez amúgy az EBEL-csapatok között nem ritka –, mielőtt ők is aláírnak egy szerződést velük."

Ocskay Gábor hozzátette, most már nem tudja elképzelni, hogy Derek Ryan a Fehérvárban folytassa pályafutását, és ez nem is lenne szerencsés. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi helyzetben Palkovics Krisztián, Sofron István és Derek Ryan helyére három idegenlégiós csatár igazolását tervezi a klub. A Fehérvár négy legponterősebb játékosából hármat elvesztett, 150 alapszakaszpont távozik a 2011/12-es játékoskeretből, a pótlás nem lesz egyszerű feladat, de nagy erőkkel dolgozik a klub a megoldáson. "Természetesen nem lesz könnyű három ilyen játékost találni, mert egy új játékos igazolása mindig kockázatokat rejt. De ugyanígy nem tudhatjuk, ha Ryan nálunk maradt volna, akkor azt a fantasztikus teljesítményt kaptuk volna tőle jövőre, mint amit szeptember és december között, vagy azt a kevés gólos játékot, amelyet azt követően láthattunk."

Eközben Derek Ryan menedzser, Ross Lambert egyértelműen lejárató kampányba kezdett, és az elég egyoldalú osztrák tudósítások ennek teret is adnak, ugyanakkor nem kérnek cáfolatot vagy beismerést a Fehérvártól. A Villach minden kommunikációja pedig gondosan arra irányul, hogy a felelősséget másra hárítsák. Eközben azt nem vitatják, hogy Ryannek szerződése lenne a Fehérvárral, minden felelősséget Lambert menedzserre tolnak ez ügyben. Nyilván azért teszik ezt, mert az IIHF-szabályok alapján komoly retorziókra számíthatnak abban az esetben, ha kiderül, egy érvényes szerződéssel rendelkező játékossal kötöttek szerződést. Az osztrák lapszemlét kezdjük a Villach második hivatalos állásfoglalásával, amely véleményünk szerint nem az utolsó ez ügyben:

Mint írják, a VSV is meglepődött azokon a Magyarországról származó híreken, hogy az újdonsült villachi Derek Ryannek még mindig érvényes szerződése van a Fehérvárral. A villachiak állásfoglalást tettek közzé, amelyben kifejtik, hogy jött létre a szerződés: "A Villach nem akar egyetlen egyesülettől sem játékost elvenni. Ryant az ügynöke ajánlotta nekünk. És a játékos egy olyan szerződést írt alá velünk, amelyben megerősíti, hogy egyetlen klubbal sem áll szerződésben. Ha vannak tisztázatlan ügyek a Fehérvárral, akkor az a játékos, az ügynöke és a székesfehérváriak ügye, nem pedig a VSV-é. Nekünk jogszerű szerződésünk van, és abból indulunk ki, hogy Ryan ezt ki fogja tölteni nálunk. Mindig jó kapcsolatunk volt a magyarokkal, és a továbbiakban is erre törekszünk."

A hockeyfans.at-nek Stefan Widitsch menedzser nyilatkozott: "A VSV nem akar egyetlen egyesülettől sem játékost elvenni. Minden játékost, akit szerződtetünk, az ügynökük ajánlott. Ez a helyzet Ryannel is. Ha egy ügynök egy játékost ajánl számunkra, és biztosít bennünket arról, hogy a játékosnak nincs érvényes szerződése, és a játékos ugyancsak ezt nyilatkozza, akkor amennyiben minket is érdekel a játékos, természetesen elkezdjük vele a tárgyalásokat. Derek Ryannel gyorsan meg tudtunk egyezni, és boldogok vagyunk, hogy lelkessé tudtuk tenni a Villach iránt, még mielőtt egy másik csapathoz ment volna a ligában, a DEL-ben vagy valamely más európai bajnokságban."

Emlékezhetünk arra, hogy a Villach első híradása szerint múlt pénteken jelentkezett be náluk a játékos és a menedzsere, és egy napra rá már szerződést is kötöttek. Mint írtuk, a menedzser minderre úgy emlékezik, hogy több hete megkezdődtek a tárgyalások. Nyilvánvalóan ebben az esetben sem véletlen a VSV magatartása, hiszen nem tudhatják, mikor bontották fel Ryan szerződését, de nyilván ők minél később kezdtek tárgyalni vele, annál kevésbé lehet ciki számukra.

“Hogy Derek Ryannek még szerződése volt Fehérváron, arról a VSV nem tudott, mivel a Sasokkal kötött szerződésben szerepel egy olyan passzus is, ami ezt tételesen kizárja. A játékos olyan szerződést írt alá, amelyben nyilatkozott arról, hogy más munkaadóval semmilyen szerződésben nem áll. Ezzel mi a legjobb tudomásunk és lelkiismeretünk szerint jártunk el, ahogy minden más sportegyesületet is kezelünk" – tette hozzá Widitsch. Itt is hangsúlyozzák, hogy a Fehérvárral mindig is nagyon jó alapokon állt a kapcsolat, és a villachiak szerint ennek a jövőben is így kell maradnia.

A Ryan-üggyel természetesen a jégkorongot kiemelten kezelő laola1.at hírportál is foglalkozott. Látszólag minden érdekelt fél megszólalt, azonban a leghangsúlyosabb állításokról a szerző elfelejtette megkérdezni a magyarokat. Elég tendenciózus, egyoldalú és rosszindulatú cikk született, mert a legfontosabb állításokról ugyebár nem kérdezi meg Ocskayt, viszont egy huszárvágással rögtön egybemossa az ügyet a jesenicei botrányokkal, és azt is sugallja, hogy a Volán még nem őszinte, mert még mondott el mindent.

A “Derek Ryan - egy költséges átigazolási cirkusz?” című írásban a következő információt jelentek meg: Még márciusban döntötte el az amerikai, hogy az elköteleződését a Fehérvár AV19-hez még egy idénnyel meghosszabbítja. A nagy durranás csütörtökön érkezett. 16:58-kor röppent be a hír a postaládákba Ross Lamberttől, Ryan ügynökétől. Így szólt: Az aláírás után elmulasztotta a klub a megegyezés szerinti fizetéseket, bónuszokat és honoráriumokat átutalni. A menedzser elmondta, komoly kétségek merültek fel a likviditással kapcsolatban, ezek ösztönözték őt arra, hogy a szerződést felmondja.

48 órával később robbant a bomba: A VSV bejelentette a centert legújabb igazolásaként, jelenleg egy átigazolási cirkusz fenyeget, mert lehet, hogy Ryan két helyre írt alá egyszerre. A legdélebbi osztrák tartományban egyelőre nem akarnak tudni minderről.

"A játékost ajánlották nekünk. Ryan menedzsere biztosított bennünket arról, hogy senkivel sincs kötelmi viszonyban. Minden más rajtunk kívül áll" – mosta kezeit a Villach sajtómunkáért felelőse, a korábbi kapusa Gert Prohaska a Laola1-nek adott nyilatkozatban. Ahogy az első rémhírek a magyar sajtóban felbuzogtak, újra beszéltek Lamberttel. "Biztosított minket arról, hogy mindent felmondtak. A mi oldalunkról nem feltételezzük, hogy bármi is hibádzana. Abból indulunk ki, hogy a mindkét fél által aláírt szerződés érvényben van, és Ryan két szezont nálunk játszik."

Természetszerűleg a Fehérvár teljesen ellentétes nézőpontból látja az esetet. Az a szilárd meggyőződésük, hogy nekik van igazuk. Ocskay Gábor szakosztály-igazgató megerősítette a sportklub.tv-nek a Ryan által forszírozott kívánságot. "Többszörösen bebiztosítottuk magunkat" cím alatt megszólal a cikkben Ocskay Gábor is: "Három héttel ezelőtt jelentkezett a menedzser és jelezte, hogy fel kívánják mondani a szerződést. Azóta nem sikerült felvennünk a kapcsolatot a játékossal. A leveleink mindeddig az ügynökénél landoltak."

A cikk szerint Lambert frusztrált az esettől, és azzal fenyegetőzik, hogy az ügyfele visszatér a tengerentúlra: "A magyar klub saját magának köszönheti ezt a helyzetet. A kifizetések nem történtek meg időben. Így az már biztos, hogy nem fog többet a Fehérvárban játszani", idézi a Laola1 cikke blogunkat. Miközben Villachban is Lambertre hivatkoznak. Prohaska szerint nem is gondoltak arra, hogy a konkurenciával felvegyék a kapcsolatot. "Az ilyesmit az ember az ügynökkel intézi, ez teljesen normális" – utasítja vissza az osztrák oldalról is elhangzó kritikákat a 36 éves Prohaska. "Nem hiszem, hogy mindez a Villachra rossz fényt vetne, többszörösen bebiztosítottuk magunkat."

A cikk megjegyzi, hogy a Villach már régóta figyelte fél szemmel Ryant. Amikor végül bejelentkezett, egy percig sem haboztak. "Részletesen megvitatva a dolgot, arra jutottunk, hogy ő lehet az egyik kiszemeltünk. Nagyon jó center, a szezon alatt megfigyeltük, információkat gyűjtöttünk arról, hogy miként szerepelt Észak-Amerikában." Ez a nyilatkozat ugye nem teljesen elvágó az eddig a VSV által elmondottakkal, miszerint pénteken tárgyaltak először a menedzserrel.

A Fehérvár a lelépési díjra hajt? – teszi fel a kérdést a cikk. "Végig kellett vinnünk az áttörést, hogy a fiataljaink jövője ne kerüljön veszélybe. Rendkívül jó légiósok és kiéhezett saját nevelésű játékosok kiváló keverékéből áll most a keretünk" – adja közre Prohaska. További igazolásokat kizár, feltéve, hogy a legfrissebb ügylet nem vált ki vitákat. Ocskay fehérvári klubmenedzser mindenesetre tárgyalási készséget mutat véleményük szerint. "Miután azt mondta, hogy nem akar többé itt játszani, mi sem akarjuk őt többé. Ez csak rossz hangulatot okozna a csapatnál." Bár ragaszkodik ahhoz, hogy Ryannek érvényes szerződése van a Fehérvárnál, mégsem gördítene akadályokat Ryan útjába, egyetlen feltétellel: "A Villachnak ki kell vásárolnia őt a szerződéséből."

A cikk szerint "ha a jól informált köröknek hinni lehet, a magyaroknak nagy szükségük lenne erre a pénzre. A játékosok már hónapok óta várnak a fizetésükre. Mindez a Jesenice-ügyhöz hasonló rossz emlékeket ébreszt."Ez a megjegyzés rendkívül sértő, hiszen a szlovén csapat éveken át felelőtlenül gazdálkodott, emiatt több tucat játékos hagyta el idő előtt és vár a pénzére évek óta, az eset odáig fajult, hogy a Jesenice nem tud elindulni az EBEL-ben a következő szezonban, mivel a tartozása meghaladja egyéves költségvetését, a hírek szerint 1,5 millió euró. A Fehérvár jelenlegi nem könnyű helyzete össze sem vethető ezzel a problémával. Ráadásul Derek Ryan minden fillért megkapott a magyar csapattól, ezt a játékos menedzsere is elismerte. Ezt természetesen nem említik az osztrák cikkek. A kívánni valót maga után hagyó fizetési morált viszont említi Lambert a nyilatkozatában: "Derek néhány klubtársa nincs teljesen kifizetve. Ryan nem érezte úgy, hogy a családja érdekében állna visszatérnie Fehérvárra."

A Laola1 úgy véli, a VSV számára a korábbi főszponzor Rekord Fenster kiválása után drága kaland lehet ez az erősítés. "Egy játékost, akinek nincsen szerződése, nem kell kivásárolni. Minden más csak feltételezés" – reflektál erre Prohaska. Számára nincs kétség, hogy Ryan augusztus első hetében Villachban fog feltűnni. Christoph Köckeis cikkíró ezzel a mondattal zárja a témát: "Mindenesetre úgy tűnik, az utolsó szót ebben az átigazolás cirkuszban még nem mondták ki."

komment

Címkék: átigazolás fehérvár ryan ebel ocskay villach lambert prohaska

süti beállítások módosítása