HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Négy jelentkező maradt a Mol Ligára

2012.05.08. 20:00 Hblog

A múlt heti ligaülésen kiderült, öt új csapat jelentkezett a Mol Liga 2012/13-as szezonjára. A pénteken hozott határozat értelmében az öt csatlakozni vágyó csapatnak hétfőig kellett visszaküldenie a kérdőívet, amely alapján a régi ligatagok szerdán megszavazzák, kikkel kívánják bővíteni a Mol Ligát legfeljebb 10 csapatosra. Kerey Péter ligaelnök kedd kora délután arról tájékoztatta blogunkat, hogy négy csapattól kapta meg a jelentkezési dokumentumot, a Dunarea Galati nem tett eleget a feltételnek. Így a liga új csapatai a következők közül kerülnek ki: Progym-VSK Csíkszereda (romániai), Partizan Beograd (szerb), HC Nové Zámky és HC 38 Dubnica (szlovákiaiak). Tovább után ezt a négy csapatot és csatlakozási szándékuk okát mutatjuk be részletesen.

A Gyergyószentmiklósi Progym a Mol Liga első kiírásában szerepelt, azt követően súlyos pénzügyi gondok miatt visszalépett, és azóta sem tudott újra csatlakozni. Önállóan ezúttal sem jelentkezik, hanem a csíkszeredai farmcsapattal – amely az előző idényben a román felnőtt bajnokságban versenyzett – közösen adta be csatlakozási szándékát, Progym-VSK Csíkszereda néven. A két legjobb romániai utánpótlás-nevelő egyesület fogott össze a Mol Liga-indulás érdekében, szándékaik szerint a hazai meccseiket Karcfalván és Csíkszeredában játszanák. A csapat nagy részét a korosztályos válogatott játékosok tennék ki. A VSK a Városi Sport Klub rövidítése, ez egy néhány éve működő önkormányzati finanszírozású egyesület.

Fentiek azt is jelentik, hogy a fiatalok nem játszanak a HSC Csíkszeredában, hanem ebben a vegyes csapatban versenyeznének. A közös indulásra Horváth László HSC Csíkszereda-igazgató tájékoztatása szerint elsősorban azért van szükség, mert nincsenek meg kellő létszámban a szeredai fiatalok, így a gyergyóiakkal lenne teljes ez a csapat. A csíkszeredai farmcsapat nemzetközi versenyeztetésére az igazgató április végén már utalt. "Az együttműködés részletei még kidolgozásra várnak, háromoldalú megállapodás születik majd, a részletkérdéseket a következő napokban tisztázzuk" – tette hozzá Horváth László.

A HC 38 Dubnica két helyi klub – HK Dubnica és HC Bulldogs – összevonásából jött létre. Máriatölgyes 120 kilométerrel Pozsony után található, Trencsén irányában. A Lokomotiv repülőtragédiájában meghalt kiváló szlovák csatár, Pavol Demitra Dubnicán született és a HK Dubnicából igazolt a tengerentúlra. Rá emlékezve emelték a 38-as számot a csapat nevébe, Demitra ugyanis ilyen számú mezben játszott. A magyar szurkolók számára jól ismert Anton Poznik hátvéd is máriatölgyesi származású, a HK Dubnica neveltje.

"Az ok, amiért jelentkeztünk a Mol Ligába, nagyon egyszerű: szeretnénk fejlődni, és mint mindenki, mi is keressük a kihívásokat – mondta blogunknak Adrian Dado, a HK 38 Dubnica titkára. – A csapatunk egy ideje csak utánpótlás-korosztályban szerepelt, tavaly a juniorok másodosztályában versenyeztünk. Az a tervünk, hogy ezeknek a fiatal játékosoknak lehetővé tegyük a továbblépést egy másik bajnokságban, ahol tapasztalatot szerezhetnek és nem utolsósorban sok mérkőzést játszhatnak.

Természetesen szeretnénk megerősíteni a játékoskeretünket felnőttekkel is. Tárgyalunk olyan játékosokkal, akik a felnőtt válogatottat is megjárták. Amennyiben a Mol Ligától kedvező választ kapunk, akkor úgy építjük tovább a csapatunkat, hogy ezek a tapasztalt, 35 év körüli játékosok jelentik majd a rutint és az erősítést a fiatal, de ambiciózus csapatunk számára. Egyelőre Lubomir Sekeras, Miroslav Hlinka és Miro Hala az, akivel felvettük a kapcsolatot, és szerződés is lehet a dologból.

Ugyan a juniorbajnokságban edződtek a fiataljaink, de sokan közülük a korosztályos válogatottakban is szerepelnek, tehát nem mondanám gyengének a játékosállományunkat. Természetesen amennyiben indulhatunk a Mol Ligában, úgy lesznek változások, mint azt már említettem. A szlovák szövetség nem gördít akadályt az indulásunk útjába, ez idáig legalábbis szóban ez hangzott el. Írásbeli engedélyt csak a Mol Ligától kapott kedvező válasz után tudunk beadni a szlovák szövetséghez, de nem hiszem, hogy amit még a magyarországi jelentkezésünk előtt tájékozódás jelleggel megkérdeztünk, az az igen megváltozna abban az esetben, ha tényleg indulhatunk. 200-250 ezer eurós költségvetés számolunk a 2012/13-as szezonban."

Érsekújvár Budapesttől 120 kilométerre fekszik, az út kétharmada autópályán tehető meg. A HC Nové Zámky több évet töltött el korábban a Ferencváros és a Bp. Stars partnereként a magyar bajnokságokban. Jelenleg a szlovák 2. ligában, azaz a harmadosztályban játszanak, akkortájt még egy szinttel magasabban küzdöttek. Sucharda Ferenc elnök elmondása szerint azért nyitnának Magyarország felé, mert úgy gondolják, hogy itt szívesen fogadják őket, tárt karokkal. Az előző szezonban szerettek volna a szlovák első ligában indulni, az elején úgy tűnt, hogy zökkenőmentes lesz ez az út, de egyre több akadályba ütköztek menet közben, és végül maradniuk kellett a harmadik vonalban. Ez kicsit el is vette a kedvüket attól, hogy idén újra ezzel próbálkozzanak – bár szóba került ismét egy esetleges 1. ligás indulás –, inkább a Mol Ligához kívánnak csatlakozni, ez már januárban kiderült.

A Mol Liga mellett szól az a tény is, hogy jobbnak, erősebbnek és színvonalasabbnak tartják még a szlovák első osztálynál is a Mol Ligát. Előzetes engedélyük van a szlovák szövetség részéről az indulásra, a véglegeset természetesen akkor kapják meg, amikor minden papírmunkával elkészülnek és azt beadják. A Nyitrával élő farmszerződésük van, és a május 24-i elnökségi ülésen fognak arról is tárgyalni, hogy miként tudják összehangolni a farmcsapat meccseit a Mol Ligában való indulással.

A klubvezető pontos számot még nem tudott mondani a költségvetésről, de semmiképpen nem szeretné túllépni a 130 ezer eurós költségvetést – ez a szám az utazások költsége nélkül értendő, mert nincsenek még tapasztalataik az utazásokkal kapcsolatosan. Légiósokról még nem gondolkoztak, de nem sok külföldit szeretnének, sokkal inkább az extraliga és első osztály közt ingázó játékosokban gondolkoznak. És azokban a juniorokban, akik tehetségesek, harapnak és kiugrási lehetőségnek fogják fel a Mol Ligában való indulást, mert egy jó szereplés és eredmény esetén így felfigyelhetnek rájuk az extraligás csapatok, ami Szlovákiában a csúcskategória, sok fiatal álma.

"Nekik szeretnénk több meccslehetőséget biztosítani, és itt nem futottak még játékosokra kell gondolnunk, hanem gyors, jó hokit játszó srácokra. A Zólyomból is lesz majd, aki lehetőséget kap, sőt az is meglehet, hogy magyar légiósunk is lesz. Motivált csapattal megyünk a Mol Ligába, izgalmas, jó mérkőzésekkel szeretnénk a nézőket szórakoztatni."

A Partizan Beograd kinőtte a Slohokej Ligát. A belgrádiak legutóbbi két kiírást megnyerték, de előtte is a döntőbe jutottak. A Mol Ligát erősebb versenysorozatnak tartják, nagy előrelépés lenne a számukra, és nagy kihívás, ahogy vezetőedzőjük, Pavel Kavcsics fogalmazott blogunknak – aki máskülönben Szerbia jelenlegi, Horvátország és Szlovénia korábbi szövetségi kapitánya, aki dolgozott Olaszországban és az ECHL-ben is. Hozzátette, a szerb szövetség sem ellenzi a magyarországi indulást. Zsinórban hét éve nyerik a szerb bajnokságot.

Mint azt a liga felé jelezték, csatlakozásuk csak azon múlik, sikerül-e rendezniük a jégpálya körüli gondokat. Ez nagyjából azt jelenti, hogy több jégidőre lenne szükségük, mint amennyi most rendelkezésükre áll. Jelenleg még az sem biztos, hogy augusztusban jeges edzéseken tudnak-e készülni a szezonra. A csarnokkal kapcsolatban tisztázandó ügyek miatt kértek május 31-ig haladékot. Ez akut probléma, így a játékoskeret konkretizálásával csak ezt követően kezdenek foglalkozni, de a legjobb szerb játékosaikat megtartják, és a versenyképes, erős keret kialakítása érdekében megfelelő tudású légiósokat igazolnak. Mint ismeretes, a szerb csapat engedélyt kapott a ligától arra, hogy öt helyett hat külföldit szerepeltessen a Mol Liga-meccseken az első szezonban.

A következő szezon költségvetését most készítik elő, mindenképpen többől gazdálkodnak majd a Mol Ligában. Információink szerint az előző bajnokságban 300 ezer euró körüli összegből ment a Partizan. Az ország egyik legnépszerűbb csapataként kiemelten foglalkozik velük a szerb média, minden mérkőzésükről tudósítások jelennek meg, a szerb tv 15 Slohokej Liga-meccsüket közvetítette az előző szezonban.

Szólj hozzá!

Címkék: partizan dubnica csíkszereda nové zámky mol liga horváth lászló kerey sucharda dado kavcsics

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása