HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Maradjunk itt, legyen ez a mi helyünk

2012.04.14. 19:00 F. Kapus

Vasárnap délután 13 órakor megkezdődik a magyar jégkorong-válogatott és a csapat sok ezer szurkolója számára az utóbbi két évtized második legizgalmasabb kalandja. Az A csoportos szereplés három évvel ezelőtti, semmihez sem hasonlítható élménye után ezúttal az átszervezett világbajnoki rendszerben, a divízió 1/A csoportban kell bizonyítaniuk Szélig Viktoréknak. Sorrendben Japán, Ukrajna, Szlovénia, Ausztria és Nagy-Britannia lesz az ellenfelünk Ljubljanában, tehát három ki-ki meccset játszunk, és kétszer az esélytelenek nyugalmával léphetünk jégre – utóbbi természetesen nem jelenti azt, hogy esélytelenek lennénk a győzelemre, ezt már számtalanszor bizonyította a jégkorong-válogatott. Különben is minden úgy van, ahogy Sofron István összefoglalta egy hete: Nem szabad a realitások talaján leragadni.

Új rendszerben zajlik a világbajnokság, eddig a 16 A csoportos ország alatt két csoportban hat-hat együttes küzdött a csoportgyőzelemért és az azzal járó feljutásért, így mostantól e két hatos csoport három-három legjobbja mérkőzik egymással a feljutást jelentő két helyért. Idén hatból kettő csapat tehát az A csoportba kerül a végén, egy pedig kiesik. A 3., a 4. és az 5. helyezett ugyanakkor jövőre is ebben a csoportban játszik. Az új rendszerben újra kell pozicionálnunk magunkat. 2002 óta folyamatosan ott tudtunk lenni a divízió 1 élmezőnyében. Hol közelebb voltunk, hol távolabb a feljutást jelentő csoportelsőségtől. Nem tudjuk, hogy egy olyan mezőnyben, mint a ljubljanai lesz, miként boldogulunk, mert hasonlóban még nem volt részünk. Eddig jellemzően kettő olyan nehézségű ellenfelünk volt a csoportban, mint amilyenből most öt van. Egy hét alatt kiderül, kedvez-e nekünk az új lebonyolítás. A jelenleg is futó, idevágó szavazásunk eredményeiből látszik, a magyar hokiközvélemény nem tudja elképzelni, hogy a válogatott kiessen, a további lehetőségek közül nagyjából azonos mértékben választ, tehát a feljutást a válaszadók harmada várja, további egyharmad pedig a dobogó aljára vizionálja a csapatot.

Ebben a sportágban csak a tétmérkőzések eredményeiből érdemes kiindulni, ha értelmesen szeretnénk esélyt latolgatni. Két ellenfelünket ősidők óta nem győztünk le. Ausztriát 1977-ben vertük legutóbb világbajnokságon: Tokióban B csoportos vb-n 7-4-re jobbak voltunk. Még abban az évben Budapesten barátságos meccsen is felülmúltuk nyugati szomszédainkat, ám azóta mind a 11-szer – ebből háromszor vb-n – Ausztria nyert. Szlovéniát még soha nem vertük hivatalos tétmérkőzésen, barátságoson igen, mint ahogy legutóbb is, 5-1-re tavaly, de akkor csak heten játszottak a mostaniak közül a vendégeknél. A világbajnokságokon rendre kikapunk, a legtöbbször esélyünk sincs megszorongatni őket. Eddig hatszor találkoztunk tétmeccsen, mindannyiszor ők nyertek. A hokiban jogelődjüknek tekinthető Jugoszláviát pedig 1982-ben győztük le vb-n, akkor a C csoportban.

A másik három ellenfél esetében sokkal hízelgőbb ránk nézve az összehasonlítás. Nagy-Britanniát 2007-ben és 2010-ben is kifogtuk a ljubljanai vb-n, mindkétszer két góllal vertük. Az elmúlt tíz évben hatszor futottunk össze a divízió 1-ben, ebből csak egyszer, éppen a debreceni vb-n vesztettünk. Japánnal 2005 óta négyszer meccseltünk, ebből három csatát megnyertünk, a legemlékezetesebbet 2008-ban Szapporóban. Habár Ukrajnával szemben az utolsó négy mérkőzésünket rendre egy góllal buktuk – ebben egy tétmeccs volt, de az sem az igazi: Rigában büntetőkkel vertek minket egy már tét nélküli olimpiai selejtezőn –, alighanem csomagban odaadták volna ezt a 2008-as sikerünkért, amely A csoportba jutást ért.

Nem ez lesz a legnehezebb világbajnokságunk. Az az A csoportos volt, 2009-ben. Nem ezen a vb-n lesz a legnagyobb a tét a magyar válogatott számára. Az utólag látva az eseményeket, Szapporóban volt, a 2008-as vb mindent megváltoztatott, onnantól kezdve bármit el tudunk képzelni a csapatról, és ma már sokak szemében elvárássá vált az, amit azelőtt elképzelni sem tudtunk. Átléptünk egy kapun, teljesült az álom. Másodszor már semmi nem olyan, mint először.

A kezdeti idegenkedés után egyre több pozitív vélemény hangzott el az új vb-szisztémával kapcsolatban. Előny, hogy nem egy vagy két meccsen múlik minden, így izgalmasabb, magasabb színvonalú meccseket láthatnak a nézők. Nem egy, hanem két csapat jut fel. Előnyösnek látszik, hogy öt nehéz meccs vár ránk, nem kell taktikázni, formát belőni, mert végig ugyanolyan koncentrációra lesz szükség. Ladányi Balázs ezt mondta tavaly májusban: "Ötből öt komoly mérkőzést játszunk majd minden világbajnokságon. Ez mindenképpen pozitív változás. Sokkal jobban szeretem azt, amikor minden meccsnek igazi tétje van. Inkább játszom 54 mérkőzést az EBEL-ben, aminek a végén nem jutok rájátszásba, mint hogy az OB I.-ben nyerjek tíz góllal, és megszerezzem sokadik bajnoki címemet."

Mindazonáltal óvatosnak kell lennünk ezzel a rendszerrel. Természetes, hogy vannak hátrányok is, hiszen könnyebb kudarcot vallani egy ilyen csoportban. Hogy a magyar válogatott számára mi lenne a kudarc, ezt mindenki maga dönti el. Mi azt gondoljuk, ha úgy játszik csapatunk, ahogy az utóbbi évtizedben minden világbajnokságon tette, akkor egyrészt nem érhet minket kudarc, másrészt ha mégsem így lenne – és ne kerülgessük tovább, mondjuk ki, el lehet képzelni olyan forgatókönyvet is, amely végén ebből a hatosból kiesünk –, az sem lehet tragédia, hiszen mindent megtettünk, de a gép azt dobta, hogy ezúttal csak a hatodikok vagyunk ebben a csoportban.

Ellenfeleink közül Szlovénia rendelkezik a legstabilabb játékoskerettel, és az ő képességeiket ismerjük a legjobban. Ausztria jelentősen fiatalított csapatán, Ukrajnában is generációváltás megy végbe, Japán és Nagy-Britannia pedig bárkikkel is áll fel, játssza a saját játékát, amelyet sosem egyszerű feltörnünk. A magyar válogatott is jelentősen változik. Lassan, fokozatosan, de biztosan megy végbe az aranygeneráció cseréje. A mostani keretben a 22 szapporói hős közül már csak 9-en vannak. Másképp fogalmazva: 9-en még szerencsére itt vannak, és bízhatunk abban, hogy ez egyikük számára sem az utolsó ilyen alkalom.

Öt világbajnoki újonccal utaztunk Szlovéniába, ahol hosszú idő után sem Hetényi Zoltánra, sem Szuper Leventére nem számíthatunk a kapuban, ilyenre legutóbb 2004-ben volt példa. Közel két évtizedet követően Palkovics Krisztián sem ölti magára a 24-es mezt. Kóger Dániel pedig tengerentúli kötelezettségei miatt nem utazhat Ljubljanába, csapatával az ECHL rájátszásában érdekelt. Mindazonáltal nem állíthatjuk, hogy pechesek voltunk a játékoskeret összeállításakor, riválisaink nagyobb veszteségeket szenvedtek el, hogy mást ne mondjuk, a szóba jövő hét NHL-játékosból egyedül az osztrák Michael Grabner lesz ott a vb-n. A 2010-es vb első három csatártriójából öt játékosunk maradt meg – Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Sofron István, Vas János, Vas Márton –, melléjük jött tavaly Bartalis István és Sikorcin Ladislav, idén pedig Hári János és Mihály Árpád. Erősségünk a támadósorok lehetnek, ugyanakkor az ő védőmunkájukon múlhat a legtöbb.

Jussunk fel, ott leszünk jó helyen – írtuk négy évvel ezelőtt, a szapporói vb felvezetéseként. Az azóta szerzett tapasztalatok és a jelenlegi körülmények alapján a jelszót némileg módosítottuk. Maradjunk itt, legyen ez a mi helyünk. Mert egyszerűbben ezt tényleg nem lehet megfogalmazni: itt van a helyünk, nem feljebb és nem lentebb. Jelenleg. Az átalakított divízió 1/A csoport olyan erősségű, amely még jó néhány évig megfelelő versenylehetőséget, fejlődést kínál a magyar válogatott és tagjai számára. Ha itt maradunk, 2013-ban jó eséllyel Franciaországgal, Olaszországgal vagy Kazahsztánnal játszhatunk, ezek a meccsek felérnek az A csoportban a kiesés elleni körben játszottakkal, azaz a legmagasabb szintűek azok közül, amelyeken esélyünk lehet nyerni.

Ne féljünk elhinni, hogy jó ehhez a csoporthoz tartozni, nagyon is jó. Maradjunk itt hosszú évekig, és alkalomadtán hagyjuk magunkat meglepni egy váratlan feljutással. Ha ez véletlenül éppen most következik be, az az írásunk címétől függetlenül sem lesz baj! Első lépésként ugyanakkor az a fontos, hogy nőjünk bele ebbe a csoportba, legyünk ugyanúgy ott az elején valahol, ahogy a régi rendszerben is. És el kell fogadni azt is, ha ez nem megy könnyen.

A magyar válogatott kerete:

Kapusok: Bálizs Bence (Fehérvár), Budai Krisztián (Miskolc).
Hátvédek: Hetényi Péter, Horváth András, Láda Balázs, Sille Tamás, Tokaji Viktor (Fehérvár), Hegyi Ádám, Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Szélig Viktor (Briancon, FRA-1).
Csatárok: Benk András, Kovács Csaba, Ladányi Balázs, Magosi Bálint, Mihály Árpád, Sikorcin Ladislav, Sofron István, Vas Márton (Fehérvár), Galanisz Nikandrosz (Dab.Docler), Hári János (Modo, SWE-1.), Bartalis István, Vas János (Troja-Ljungby, SWE-2.).

A vb sorsolása:

április 15., 13:00 Japán–Magyarország
április 16., 13:00 Magyarország–Ukrajna
április 18., 20:00 Szlovénia–Magyarország
április 19., 16:30 Magyarország–Ausztria
április 21., 16:30 Magyarország–Nagy-Britannia

Szólj hozzá!

Címkék: vb esszéjellegű válogatott

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása