HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Áll a jégpálya a Tüskecsarnokban

2012.04.04. 14:56 F. Kapus

Budapest új fedett szabványméretű jégpályával gazdagodott. "A Tüskecsarnok részleges használhatóvá tétele befejeződött, hétfő reggel óta már áram is van a csarnokban – tájékoztatta blogunkat Preisinger Gábor, a beruházást végző egyesület képviselője. – A jégpálya áll, a palánkrendszer elkészült, a hűtőrendszerben 18 ezer liter glycol feltöltve várja a fagyasztást. A beüzemelt rendszerben jelenleg is folyik a nyomáspróba. A küzdőtér és a rolbabejáró gumiszőnyegezése, valamint a piperetakarítás is befejeződik péntekig. Húsvét után kedden megkezdődik a jégkészítés, a pályafestés, a személyzet betanítása, mindez előreláthatóan 3-4 napot vesz igénybe. A pálya április 15-től alkalmassá válik edzések lebonyolítására, de a gyerekek csak a használatba vételi engedély kiadása után mehetnek jégre. Ez a folyamat már jelenleg is zajlik." A Tüskecsarnokkal és a jégpályával kapcsolatos minden fontos részletről és tudnivalóról tovább után írunk.

A beruházást végző egyesület a beruházás elkészülte után a teljes jégpályát a Nemzeti Sportközpontoknak adja át üzemeltetésre. Az NSK a pálya használatáért beszedett bérleti díjak egy részét fordítja az üzemeltetési költségekre. A Tüskecsarnok jégbeosztása a Kanadai Magyar Hokiklub honlapján – a Drago Skorpiók SE jogutódja – keresztül lesz elérhető (ez jelenleg még a régi honlapra mutat), a kontaktok is itt lesznek megtalálhatók.

A használatba vétel pontos időpontjának bizonytalansága miatt nem kezdődött még el a foglalások rögzítése, a weblap fejlesztése folyamatban van. Ami biztos, hogy csak átutalással lehet majd jeget venni, készpénzes vásárlásra nem lesz lehetőség. A pontos árak kialakítás alatt vannak, de napszaktól és az igénybe vevőtől függ majd az egységár. A tervek szerint a legmagasabb bérleti díj az egész pályára vonatkozóan óránkénti nettó 35 000 forint lesz.

"Célunk az, hogy mindent megtegyünk annak bizonyítására, hogy Dél-Budán helye és otthona legyen a jégkorongnak – tette hozzá Preisinger Gábor. – Ezért a megnyitástól arra törekszünk, hogy gyerekek százait vigyük le a jégre, és a következő szezonban több mint 100 új szupermini és mini korú jégkorongozó kapcsolódjon be a sportágba. Ennek okán indítjuk el a Skorpiók XI utánpótlás fejlesztési programunkat, elsősorban a XI. kerületi óvodások és kisiskolások körében. Jelenleg két hokis sportosztályról tárgyalunk, ezek szeptemberben indulhatnak. A versenyszezonon kívül hétvégéken szupermini-, minitornákkal töltjük meg a csarnokot.

A pályát a lehető leghamarabb szeretnénk az utánpótlás és az amatőr hoki részére átadni. A jelenlegi tervek szerint a Kanadai Magyar Hokiklub (KMH) és a MAC tölti meg a jégidő jelentős részét. Heti 1-2 alkalommal lesz lehetősége a Budai Bocsoknak jégre lépni, illetve a KSI kezdő hokisai is bejelentkeztek már. A reggeli és az esti órákban az amatőr hokisok vehetik birtokba a pályát. A Tüskecsarnok a tervek szerint ősztől elinduló amatőr egyetemi bajnokság egyik fontos bázisa lesz, valamint a KMH és a MAC hazai pályájaként funkcionál.

A pályázatok lezárása után 2012. március elején kezdtük el a munkát. Az épületet részlegesen vesszük használatba, csak annyihoz nyúlunk hozzá, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy jégkorongozni lehessen benne. A többi részt mobil kerítéssel, falazással, bontható lehatárolásokkal választottuk le. A közeli tervek között szerepel a lelátók részleges megnyitása.

Elektromos munkák. A csarnokban gyakorlatilag nem volt elektromos áram, a korábban kiépített kapcsolóhelységből minden hiányzott, ami eredetileg rézből volt. Ezek pótlása, illetve a 16 éve ott álló – részben már nem szabványos – eszközök felújítása helyett teljesen új kapcsolóberendezés és fázisjavító készült. Ez bővíthető, és a csarnok teljes befejezése esetén sem kell kicserélni. 400 lux átlagos fényt biztosító pályavilágítás épült, kivilágítottuk a nézőteret és a közlekedő részeket is. Elkészült az elektromos betáp a 2 db 215 kW hűtőteljesítményű kompresszorhoz, a két darab elektromos rolba töltőjéhez, a 8000 m3/óra teljesítményű páramentesítőhöz. Fel kellett éleszteni egy transzformátort is.

Biztonságtechnika. A használatba vett részeken elektronikus riasztórendszert építettünk ki, ami segíti a biztonsági őröket a terület és az öltözők őrzésében.

Konténeröltözők. 9 db konténerből álló öltözőblokkot telepítettünk közvetlenül az épület mellé, természetesen minden gumiszőnyegezve van, egészen a jégig lehet korcsolyában menni. Két öltöző, zuhanyzók, WC-k, orvosi és tanulószoba kapott helyet benne.

Területrendezés. A csarnok a Duna felőli bejáraton át közelíthető meg a Magyar Tudósok körútjáról, a teljes terület egy részét tettük biztonságossá, a többi kerítéssel van elzárva a gyerekek elől. Egy kisebb méretű saját parkolót is kialakítottunk.

Jégtechnika. A Professional ICE-tól vásároltuk a teljes jégtechnikát. A mobil pályaelemek (alumínium csövek), a palánkok, a kompresszorok a berlini Tempelhof repülőtér egyik hangárjában üzemeltek korábban. A palánkrendszer Professional 2000 L típusú C profilozott, teljesen körbeépített magasított plexivel. A kispadok, a zsűrifülke és a büntetőpadok is részét képezik a pályának. A két darab rolba elektromos üzemű, teljes generálfelújításon esett át mindkettő, ami a mechanikai és elektronikai részekre is kiterjedt. A pálya IIHF-szabvány méretű, 57,5x28,5 méteres, 7 méteres rádiusszal. A mobilpálya jégvastagsága 7 cm, a ténylegesen fagyasztott jégfelület 1800 m2, alatta homokterítésre 5 cm hőszigetelés készült.

Burkolatok, festés mázolás. Minden használatba kerülő területen 4–10 mm vastag gumiburkolat készül. A használt területeket kifestettük, az elektromos helységek megerősített acéllemez ajtókat kaptak. A sportolói raktárakra is acéllemez ajtókat szereltünk.

A beruházás eddigi teljes költsége közel 300 millió forint, ennek 70%-át TAO-támogatásból finanszírozzuk.

Ugyanakkor a versenysporthoz elengedhetetlen a következő TAO-ciklusban a továbblépés: az eredményjelző-rendszer kiépítése, a hangosítás, a tűzjelző rendszer kialakítása és az online internetes közvetítést lehetővé tévő többkamerás broadcast rendszer kiépítése szerepel a tervek között."

A Tüskecsarnokkal kapcsolatos hosszú távú kormányzati szándékról nemrég jelentek meg hírek. Éppen ezért fontos kérdés, mennyi ideig és milyen mértékig biztosított a jégkorongpálya működése a létesítményben. "Az épület tulajdonosa a magyar állam, képviseletében a Nemzeti Sportközpontok mint bérbeadó természetesen megszüntetheti a bérleti szerződést. Azonban a hasznosítással kapcsolatban elhangzott kormányzati nyilatkozatok szerint a befejezést követő tervekben is szerepel a Tüskecsarnokban a jégkorong. Amíg nincs útban a jégpálya a beruházás kivitelezéséhez, addig a jég biztosan itt marad. Bár mobilrendszerű kialakítása biztosítja, hogy 10 nap alatt áttelepíthető egy másik helyszínre, ez a pálya – szándékaink szerint – nem fogja elhagyni a XI. kerületet."

Szólj hozzá!

Címkék: újbuda jégpálya dragó tüskecsarnok preisinger kanadai magyar hokiklub

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása