HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Ilyen ellenféltől, jó játékkal ki lehet kapni

2012.03.28. 13:23 F. Kapus

"Már a világbajnokság sorsolásakor tudtuk, hogy az első két mérkőzés lesz a legnehezebb, céljaink eléréséhez Észak-Koreát és Ausztráliát is le kell győznünk, mert nagy valószínűséggel csak akkor lehet az aranyérmet megnyerni. A formaidőzítésünket is erre a két mérkőzésre kellett kihegyezni, és azt hiszem, ez a háromnapos edzőtábor nyújtotta lehetőségekhez képest jól sikerült. Ebben nagy segítségünkre volt Eric Thurston és Kangyal Balázs is, akikkel együtt megpróbáltuk minden lehetőségre felkészíteni a csapatot." A női válogatottunk a világbajnokságot egy bravúros győzelemmel nyitotta, a második meccsen pedig csak egy-két hajszál választotta el a csodától. Gömöri Csaba szövetségi kapitány a megszokott módon, napló formában számol be blogunkon az eseményekről, ezt tovább után olvashatják. Szerdán 20 órakor Szlovéniával játszik a válogatott.

"Ausztráliát ismertük tavalyról, amikor is a vb-n egy szerencsétlen góllal 1-0-ra legyőztek minket. Ahhoz a kerethez képest csak négy helyen változott a csapatuk, míg tudjuk, mi 12 új játékossal indultunk neki a mostani világbajnokságnak. Észak-Korea viszont egy igazi sötét ló volt, több okból is. Ők egy divízióval mindig följebb játszottak, és ott is mindig az aranyért, így mi sosem találkoztunk velük. Az ország is egy zárt világ, és róluk sosem lehet tudni semmit. Illetve annyit igen, hogy egy nagyon egységes, fegyelmezett és a hokiról mindent tudó csapat, amelyet itt nagyon nehéz lesz megverni. Sajnos mivel pénzügyi okokból tavaly nem indultak a vb-n, így az IIHF büntetésből eggyel lejjebb sorolta őket, így sikerült hozzánk kerülniük.

Sokáig azt hittük, hogy az első meccsen mindjárt a legerősebb csapatot kapjuk a személyükben. Itt Mariborban viszont az első napon kiderült, hogy nem így lesz. A koreai csapat többnapos – a hírek szerint 2,5 napig tartó – utazás miatt jelezte, hogy nem ér ide időben, és kérte, hogy az első és második napot cseréljék meg, mert este nyolc órára már biztosan játékra készek lesznek. Ebbe az IIHF és a csapatok – köztük mi is – belementek, egy Fair Play-díj máris megilleti az ausztrál és a magyar csapatot.

Ezért vasárnap 13.00-kor Ausztráliával kellett megküzdenünk, és egy előrehozott döntőt, egy igazi derbit játszottunk. Az már a bemelegítésnél látszódott, hogy az ausztráloknál a mi fiatal csapatunk sokkal jobban korcsolyázik, és egyénileg jobb képességű játékosokból áll. Viszont egy nagyon rutinos gárda az övék, amely nagyon okosan és hatékonyan tud játszani. Ez érződött is a meccs első öt percében. Akkor megzavartak minket, de igazi nagy helyzetük nem volt. Ahogy kezdtük elérni az üzemi hőfokot, úgy tudtuk a mi igazi játékunkat játszani ellenük, és erre a sebességi fokozatra nem nagyon volt válaszuk.

Az első harmadban agresszívan letámadtuk ellenfelünket. és sokkal többet birtokoltuk a korongot, és ahogy az már lenni szokott, Huszák Alexandra gyönyörű egyéni akció végén megszerezte a vezetést, egy védhetetlen lövéssel. A középső etapban is volt kapuvasunk és néhány remek helyzetünk. Egy ilyennek a végén a kapu előtti kavarodásban Brgles Nóra és Jókai Zsófia együttes erővel szó szerint bebrusztolta a korongot az ellenfél kapujába, és így már kétgólos előnnyel várhattuk a 3. harmadot. Az utolsó játékrészben az ausztrálok meg is próbáltak mindent, de a védelmünk és a visszavédekező csatárainkon nem lehetett átgázolni, kapusunk továbbra is kiválóan védett. Ekkorra már nagyon az ellenfél fölé kerekedtünk. Újabb kapuvasak jelezték ezt, de gólt nem tudtunk szerezni. Sőt sok emberhátrányt szedtünk össze, és ezért kellett kicsit idegeskednie az edzői stábnak. Végül azonban hat perccel a vége előtt az addig is remeklő Huszák végleg eldöntötte a meccset. A tavalyi vereségért visszavágtunk a kengurusoknak, akik a végén egyesével odakorcsolyáztak az edzői stábunkhoz is, és mindenki kézfogással gratulált nekünk. A kanadai mesterük azt mondta, hogy csodálatos meccs volt, és hozzátette, szívesen játszanának velünk sokat, mert az ilyen csatákra van szükségük nekik és a női hokinak is.

A mérkőzés legjobbja Huszák Alexandra lett, aki a két gólja mellett rengeteget robotolt és korcsolyázott, szervezte a saját sorát és a csapatot is. Azonban nem szabad elmenni szó nélkül a sok jó teljesítmény mellett: a kapusunk, Németh Anikó fantasztikusan védett, a védelemben pedig Szlaby Gyöngyi pedig olyan játékot nyújtott, amilyet már nagyon rég lehetett látni hokipályákon női játékostól.

Nagyon büszke voltam erre a csapatra, mert a 18,4 éves átlagéletkoruk ellenére igazán rutinos játékot nyújtott és fegyelmezetten, az oly sokszor sokat lerajzolt, elmondott taktikát betartva hokizott. Ennek eredményeképpen újra a mi himnuszunkat játszották a csarnokban. Abban a csarnokban, ahol jó pár magyar szurkoló szülő, de még a bő keretből kimaradt játékos is jelen volt és szurkolt nekünk. Ezt sosem felejtjük el, és köszönjük szépen.

Másnap egy más világgal találkoztunk, egy másik hokikultúrával. De az észak-koreai meccs beszámolója előtt egy kis ízelítőt írok abból, hogy milyen is ez a csapat. Az utolsó vb-jén egy divízióval feljebb ezüstérmes lett. Sajnos az ismert körülmények miatt ide száműzték őket, a mi csoportunkba. Azt hiszem, azzal mindent elmondok róluk, hogy hosszú, fáradtságos, többnapos utazás után vasárnap 17 órakor megérkeztek Mariborba, és rögtön bementek a pályára, három órával később pedig fitten, erősen kikorcsolyáztak a házigazda ellen. Akinek ez nem elég, azt is elárulom, hogy nem érkezett meg minden ütőjük, ezért az első meccsen úgy cseréltek, hogy amikor az egyik sor lekorizott, többen átadták az ütőjüket a másiknak. Aki látott már hokimeccset, az tudja, ez nem egy egyszerű dolog. Viszont őket ez sem zavarta, és szépen nyugodtan hokizva, a játék sok szépségét bemutatva legyőzték Szlovéniát 3-1-re, s még csak el sem fáradtak.

Végignéztem a meccsüket, és kielemeztem a játékukat, de láttam, nem véletlenül játszottak ők eddig egy csoporttal feljebb. Emelt szintű hokit nyújtanak, ami ellen nagyon nehéz játszani. Szervezettek, akaratosak, gyorsak és érett, rutinosan játszó csapat. Hát ennek tudatában, felkészülten kezdtük el a meccset ellenük, hatalmas iramban.

A meccs eleje egy kicsit megint az ellenfélé volt, de folyamatos és mindkét kaput veszélyeztető játék zajlott a pályán. Minden játékosunk a saját bőrén érezhette meg, milyen erőszakos a koreai csapat, tagjai csípnek-rúgnak, ha kell. Ennek ellenére az is látható volt, hogy mi jobb egyéni képességű játékosokkal rendelkezünk, de ők egy igazi csapat, akiknél nincs, talán nem is lehet, kirívó hokis, a taktikájukat viszont pontosan végrehajtják.

Azonban Huszák Alexandrát ők sem tudták sokáig tartani, és egy remek akció végén beköszöntünk a koreai kapusnak, szögről a hosszú sarkot lőttük el. Ebben a harmadban aztán még egy emberelőny végén Kiss-Simon Franciska is betalált, sőt Huszák úgy gondolta, gyorsan lő még egyet, és ezt meg is tette. A kis szépséghiba, hogy az ellenfél is felavatta a kapusunkat, így 3-1 volt az első harmad vége.

Ez persze egy nagyon vékonyka előny egy olyan csapat ellen, amely nem adja föl soha, mert ezt az érzést nem ismerik, és mennek előre, nyomnak, taktikailag nagyon érettek. Nem is adták föl, és sikerült megint egy találattal közelebb kerülniük. Viszont mi is jól játszottunk, és Huszák ellenállhatatlan volt, belőtte a meccs negyedik magyar gólját, ami saját maga harmadikja volt. Sőt nem sokkal később egy formás és gyors támadás után ajtó-ablak helyzetbe hozta Maszlova Kátyát is, aki sajnos ezúttal kihagyta, ebből lefordultak, és egy gyors kontrából belőtték a harmadik góljukat is. Az a szó, hogy ha, nincs a sportban, de azt gondolom, ha ott sikerül 5-2-re meglépni ellenük, akkor már nem tudtak volna megújulni.

A harmadik harmadban is ugyanabban a tempóban tudták a különböző kihozatalukat, illetve a hokijukat játszani, mivel gyors, erős, hosszú passzokkal dolgoztak, és mint tudjuk, a korong nem fárad el soha, így ők sem tették ezt. A mérkőzés ezen szakaszában viszont tőlünk néhányan elfáradtak, fejben nehezebben gondolkoztak. Talán ennek is lett az eredménye, hogy egy a semleges harmadban megszerzett korongot a koreai kislány ráemelt a kapunkra, amely kapusunk pillanatnyi rövidzárlata miatt – egy egészen fura pályát leírva – a kapunkba hullott. Ezzel teljesen váratlanul egyenlített ki és hozta vissza a sírból a meccset Észak-Korea.

Egy időkérést követően visszaküldtem a kapuba Németh Anikót, mert azt hiszem, egy a meccset végig ülő és hideg kapus képtelen lett volna felvenni az utolsó hét percre a ritmust. A csapatunk ezután tovább fokozta a tempót, de fegyelmezetten játszott. Ám ekkor egyszer csak a bal oldalon felkorizó koreai élete talán legjobb lövésével kilőtte a kapunkat, négy perccel a vége előtt beütötte a győztes góljukat.

De még nem volt vége, hiszen ekkor a csapatunk jelesre vizsgázott erőből és csapategységből, mert egymást biztatva, segítve hajtották-űzték a lányok a másikat a győzelembe. Sajnos ez a mai napon nem jött össze, de lenyugodva és belátva mindent, összességében ki kell jelenteni, hogy parádés ellenfél ellen játszottunk, és nagyon kevésen múlott, hogy nem sikerült az újabb csoda, és nem győztünk ellenük is.

A második meccsen Németh Bernadett védőmunkáját kell kiemelnem, valamint Huszák Alexandra remek góljait. De hangsúlyoznom kell, hogy igazi csapat voltunk megint, és az a csapat nyert, amely jelen pillanatban a jobb volt, de egy ilyen ellenféltől ilyen játékkal ki lehet kapni.

A lányok az öltözőben nagyon gyorsan megértették, hogy ezt a vereséget is fel kell dolgozni, és mennünk kell tovább, mert ez a meccs nem valaminek a vége, hanem csak egy közbülső, ámbár nagyon fontos állomás volt. A vb szombat estig tart, és nekünk a további három csapatot meg kell vernünk, és akkor a nyakunkba akasztják az ezüstöt, amit még sosem ért el a magyar női felnőtt válogatott. De még akár az is előfordulhat, hogy Ausztrália kis különbséggel legyőzi Észak-Koreát, és akkor mi jutunk fel. Ezt majd meglátjuk, de addig sok víz folyik itt le a Dráván, amire ez kiderül. Nekünk pedig a következő ellenfelünkre, a házigazda Szlovéniára kell figyelnünk. Reméljük, ez így is lesz. Új nap, új feladatok kezdődnek, amelyhez megint egész emberek kellenek lelkileg, testileg és szellemileg is."

Szólj hozzá!

Címkék: vb nők válogatott női gömöri

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása