HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

A Fehérvár nem indul a bajnoki címért

2012.03.27. 21:25 F. Kapus

Nem indít farmcsapatot a Mol Ligában és az OB I.-ben, valamint az EBEL-csapattal sem kíván a magyar bajnoki rájátszásban részt venni a Sapa Fehérvár AV19 a következő szezonban, gondos mérleges után így döntött a klub menedzsmentje. Ugyanakkor a jövőben nem egy, hanem két csapatot versenyeztetnek az osztrák bázisú ligában, ugyanis az EBEL mellett a junior EBEL-ben is elindul a székesfehérvári együttes. Az idei szezon EBEL-keretéből két játékos nem kap szerződésajánlatot, Eric Johansson és Justin DaCosta távozik a Fehérvártól. Tovább után egyszerre járjuk körbe a magyar EBEL-csapat és az első hokiakadémia jövő évi terveit, továbbá a farmcsapat megszüntetése körüli kérdéseket.

"Minden magyar játékosnak élő szerződése van, rajtuk kívül Chad Klassennek is – mondta blogunknak Ocskay Gábor szakosztály-igazgató. – Szeretnénk megtartani Adam Munrót, Derek Ryant, Harlan Prattet és Juraj Durcót, ellen Johansson és DaCosta szolgálataira a jövőben nem tartunk igényt. Kevin Primeau-t 2013. március 31-ig érvényes szerződés köti klubunkhoz. Természetesen szívesen látnánk csapatunkban Bartalis Istvánt, Kóger Dánielt és Vas Jánost, ha itthon lesznek, egy kávét megiszom velük, de most nem látom reálisnak azt, hogy bármelyikük is nálunk folytassa pályafutását. Terveink szerint idén nem igazolunk Magyarországról játékost. A farmcsapatból 6-8 játékos (név szerint Pleszkán Józsefet, Hetényi Pétert, Varga Arnoldot, Németh Attilát, Hajós Rolandot és Fekti Ádámot említette a klubvezér – F. K.) bizonyítási lehetőséget kap az EBEL-csapatnál, azt gondolom, hogy közülük ketten-hárman rendszeresen az EBEL-ben fognak játszani, legalább a meccsek felén ott lehetnek.

Aki pedig nem fér be, az addig az EBEL juniorbajnokságában játszhat. Az EBEL már meg is hirdette, hogy jövőre 11 csapattal indul az U20-as sorozat, négy teljes körben 40 meccset játszanak a csapatok. Heti két mérkőzésre kerül sor, szerdai és szombati játéknapokkal. Az új bajnokság meccsein a junior korú játékosok mellett csapatonként négy U24-es léphet jégre.

A kezdetekkor sokan nem akarták engedni, hogy elmenjünk az EBEL-be. Aztán Szapporo után csöndesebbek lettek ezek a hangok, de utána újra előjön ez a probléma, jellemzően mindig a magyar bajnokság rájátszása kapcsán. Ha jövünk az a baj, ha nem jövünk, az a baj, ha egész évben játszik a farmcsapat, és ehhez a kerethez csatlakoznak az EBEL-es játékosok, akkor pedig az. Jelen helyzetben úgy látjuk, a legjobbat akkor tesszük a magyar hokival, ha nem veszünk részt a bajnokságban. Azt gondolom viszont, hogy a többi csapatnak egy olyan versenyrendszert kellene kitalálnia, amely segítségével fejlődni tud. Talán az tűnik a legjobb megoldásnak, ha lejátsszák a bajnoki döntőt nélkülünk, de a szezon végén egy pénzdíjas tornán – hogy azért tét is legyen – érdemes lenne összemérni, ki hol tart, melyik csapat fejlődött, mert az lenne a jó, ha előbb-utóbb lenne követőnk, kialakulna egy másik olyan magyar csapat, amelyik előre tud lépni, és csatlakozni tud az EBEL-hez, mert csak ez jelenti az igazi fejlődést, ez a jövő.

Két éve megalapítottuk a hokiakadémiát, és örömmel látom, hogy ebben is vannak követőink, Miskolc és Dunaújváros idén elindítja a saját akadémiáját, és Debrecenben is van erre törekvés. Nagyon fontos, hogy ezeken a bázisokon az építmény tetejére versenyképes csapatok épüljenek. Amikor meghoztuk a döntést, hogy nem indítunk farmcsapatot, azonnal három város csapata jelentkezett, hogy átvenné tőlünk a gárdát, Zalaegerszeg, Szeged és Debrecen is várja ezeket a játékosokat, mert szeretne OB I.-es csapatot indítani. Ez is egy jele annak, hogy az utánpótlás anyagi gondjai megoldódnak, és lesz energia a felnőtt csapatokra is. Remélem, a szakmai munka minősége is változik a beáramló TAO-pénzek hatására, mert ez sokkal fontosabb, mint hogy az alsó korosztályokban milyen ütőkkel játszanak a fiatalok.

Hamarosan, legfeljebb három éven belül minőségi változásnak kell látszania az utánpótlás-válogatottak eredményein, elsősorban az ifjúsági és a junior vb-re gondolok. El kell érnünk, hogy olyan csapataink legyenek, amelyek az A csoportba törekszenek. Mert csak akkor leszünk hosszú távon piacképesek, akkor marad fenn a 2008 óta megemelkedett médiaérdeklődés, akkor lesznek telt házas meccseink és maradhatunk kiemelt látványsportág, ha a felnőtt válogatott is eredményesen tud szerepelni a világbajnokságokon. Ez sok embertől kíván nagyon sok munkát, de jelentősen javultak a lehetőségeink.

Most már van elég gyerek, Budapest kivételével van elég pályánk, és a TAO óta van elég pénzünk. A TAO-támogatás elköltésének hatékonysága határozza meg a jövő sikereit, az a lényeg, hogy a szakmai munka színvonalát emelni tudjuk mindenhol. A modern jégkorong utánpótlás-képzési módszerek szerint kell dolgozni minél több helyen, az eddigiekhez mindenképpen hozzá kell tenni, ahol szükséges, ott külföldi szakembereket kell hozni, mert csak így tudunk továbbfejlődni. Vannak olyan városok, ahol 10-20 éve zajlik a hokiélet, de 12 éves korban kiöregszenek a játékosok, elfogynak a csapatok. Ezeken a helyeken az alapokat kell minél hamarabb újra letenni. Fontos, hogy ők is neveljenek olyan gyerekeket, akik ha nem is náluk, de valamelyik akadémián ki tudják teljesíteni tudásukat. Ehhez azonban megfelelő alapképzést kell kapniuk."

Nem mehetünk el szó nélkül a farmcsapat megszüntetése mellett. A jelenlegi szabályok értelmében minden csapat külföldi bajnokságban történő indulásához elnökségi engedély szükséges, de a versenyszabályzat szerint még a támogató határozat esetén is köteles a szakosztály a külföldön játszó mellett egy csapatot a magyar bajnokság megfelelő korosztályában is versenyeztetni.

"Természetesen tisztában vagyunk a kiírással, de mint minden szabály, ez is változtatható. Nem tudom egyelőre, hogy az elnökség tagjai miként reagálnak erre a döntésünkre, de optimista vagyok a tekintetben, hogy elfogadják indokainkat. A farm megszüntetésének két fő oka van. Egyrészt jelentős tartozásaink vannak, ezért nem tudjuk vállalni azt az évi 50-60 millió forintos költséget, amelyet a farmcsapat versenyeztetése ró ránk. A junior EBEL csapat indulása az akadémia keretében, TAO-támogatással valósul meg, így ehhez csak a teljes költség 10%-át kell önrészként előteremtenünk. Másrészt jelen pillanatban egy jégpályánk van, ha további két csapatunk lenne, edzeni sem tudnánk rendesen, és a mérkőzésekre sem jutna megfelelő idő. A következő szezonban öt szupermini, három mini, két-két előkészítő, kölyök és serdülő csapatot indítunk a bajnokságokban, emellett lesz egy ifjúsági csapatunk és a két EBEL-es együttesünk. Rengeteg gyerekünk van, de fontos, hogy fölfelé nőjön a minőség. A junior EBEL-csapathoz külföldi edzőt hozunk, de Kóger István is marad a klubnál.

A jégpályagond megoldására is törekszünk, ezért a mostani pályázati ciklusban beadjuk a B pálya építésére vonatkozó tervünket. Pozitív elbírálás esetén jövő év első felében a jelenlegi jégcsarnok mögött, az állóhelyi lelátó oldalán megépítjük a második pályánkat, amely szintén költséghatékony megoldás lesz, a meglévő gépészet elegendő annak az üzemeltetéséhez is."

Szólj hozzá!

Címkék: fehérvár ebel ocskay

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása