HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kincses Gergely a Mol Liga-edzők favoritja

2012.01.25. 20:58 F. Kapus

Ez a szezon jelentősen különbözött az előzőektől abban, hogy nem a játékvezetők folyamatos kritizálása jelentette a hokis közbeszéd egyik fő vonalát. A vesztes csapatok edzői, a játékosok és a nézők is kevesebbszer hozták szóba a bírók ténykedését. Mindenki megszokta a színvonalat, vagy a meccset követő 24 órára a szezon előtt hozott nyilatkozatstop okozta ezt? Netán a játék színvonala emelkedett és a hoki vált a főszereplővé? Esetleg a játékosok vagy a csapatok viselkedése változott meg? Ennek jártunk utána a Mol Liga-edzők megkérdezésével.

"Látszik a változás – foglalta össze tömören a lényeget Ancsin János, az UTE edzője. – Vannak bírók, akik javultak és elfogadható teljesítményt nyújtanak, de vannak olyanok is, akik ugyanazon a szinten tartanak, mint eddig, és még mindig vannak olyanok, akiket nem tartok alkalmasnak Mol Liga-mérkőzés levezetésére."

"Játékosként vehemensebb voltam, kívülről más nézni az eseményeket – ismerte el Szilassy Zoltán, a Dab.Docler edzője. – A kiállításaink zöme megadható, ez kívülről tényleg jól látszik, nemigen vitatkozhatunk ezeken az ítéleteken. Inkább azoknál látom a hibát, amelyek elmaradnak. Több fiatal játékvezető van a keretben, ez jó hír, de az lenne a jó, ha közülük majd mindenki komoly játékosmúlttal rendelkezne. Azt gondolom, egy bírónál az az ideális, ha előtte legalább az ifjúsági korig versenyszerűen játszott. Ez például a helyezkedésben sokat segít. Látom a fejlődésre való törekvés a magyar játékvezetőknél, ez évben a nyári teszt is sokkal komolyabb volt, mint eddig, volt tét is.

Érzékelem, hogy csapatom játékosai is némileg másképp viselkednek a pályán, mint korábban. Az új vezetőedző az észak-európai mentalitást képviseli. Legutóbb a Nationalligában érezték úgy a játékosok, hogy nem egyenlően mér a játékvezető. Az ilyen helyzetekben azt mondja Stephan Lundh, hogy két orvosság van: nem kell vele foglalkozni, mert ha figyelmünket a bíróra fordítjuk, az a játékunktól vesz el energiákat, továbbá jobban kell a lábaknak járniuk, mert akkor nem mi kampózunk, ha jobb a tempónk, előbb-utóbb minket fognak szabálytalanul megállítani. A svéd edző amúgy sem tolerálja a fegyelmezetlenségeket. Van egy büntetéskatalógusunk, mindennek ára van. Például a csúnya beszéd vagy a támadóharmadban az úgynevezett lusta láb miatt összeszedett kiállításokat minden esetben szankcionáljuk.

Sok területen lehetne javítani. Az előző szezonban rengeteg vita származott a gólok megítéléséből. A Vasas–DAB meccseken megszámlálhatatlan esetben nem lehetett eldönteni, hogy bent volt-e a korong vagy sem. Ez videóbíró nélkül megoldhatatlan feladat, hiszen a játékvezetők is emberek és nagyon gyors a játék. Éppen ezért nagyon jó lenne, ha a magyar pályákon is mihamarabb lenne kamera a kapuk felett. Ez ma már nem jelent nagy költséget, azt gondolom, már a következő szezonra érdemes lenne megoldani ezt a problémát."

Kóger István, a Fehérvár-farm edzője őszintén fogalmaz, mint mondja, a bírókérdés számára kényes, mert renitens típus, akit korábban el is tiltották egy időre emiatt. "Ebben a szezonban valóban kevesebbet mérgelődtem a játékvezetők működésén. Idén én is visszafogottabb voltam. Két mérkőzésen éreztem, hogy elvették tőlünk a győzelem lehetőségét, volt egy meg nem adott szabályos gólunk, de tényleg egy picit kevesebb hibával látták el feladatukat a játékvezetők."

Ugyanígy látja a helyzetet Nagy Béla, a HSC Csíkszereda edzője. Véleménye szerint az elmúlt évben közelebb került a játékvezetés színvonala a Mol Ligáéhoz. "Javult a játékvezetés, ennek ellenére úgy látom, hogy az igazán éles meccseken, mint amilyen az elődöntő és a döntő lesz, semleges bírókat lenne jobb hívni. Romániában és Magyarországon is jobb a helyzet, mindkét országban jobb volt vendégcsapatként játszani, mint az előző években. Ez nem jelenti azt, hogy minden rendben van, de tévedések voltak és lesznek. Ebben a bajnokságban Magyarországon sem volt okunk a panaszra, nem volt egy mérkőzésen sem különösebb problémánk a bírókkal. Ha jövőre ugyanennyit javulnának, akkor már egész jó lenne a helyzet."

Kjell G. Lindqvist, a Miskolc edzője állt már a másik oldalon is, mert fiatal korában játékvezetősködött. Szavai egybecsengnek a Szilassy Zoltán által elmondottakkal. "Nagyon fiatal voltam, nem is emlékszem már pontosan, mikor kezdtem, de 19 éves lehettem, amikor abbahagytam. Akkor mellette még játszottam is, ami bíróként nagyon fontos, meg kell tapasztalni, milyen belülről a játék. Bár már régen voltam bíró, de úgy érzem, jobban meg tudom érteni azokat a szituációkat, helyzeteket, amik a pályán adódnak. Kicsit tudom az ő szemszögükből is nézni az eseményeket."

Ehhez képest sokszor látni, hogy teátrálisan reklamál. Ez tanult vagy ösztönös magatartás? "Száz százalékig a meccsekben élek, és azt szeretném, ha fair play valósulna meg a jégen, amikor is a játék dönti el a meccset. Ha úgy érzem, ez csorbát szenved, nagyon mérges tudok lenni, és ezt kiadom magamból. Ha kiabálok is, nem mondok annyira csúnya dolgokat, de azért a méreg beszél belőlem, ha látom, hogy rosszul vezetik a meccset.

Összességében nem látom rossznak a Mol Ligában a játékvezetést, de van egy pár ember, aki megmondom őszintén nem tudom, mit keres itt. Sajnos az ő tevékenységük lerontja az összképet. A kommunikációban jók a magyar játékvezetők, lehet velük beszélni, ez lényeges. Viszont a keretből jó néhányan egyáltalán nem értik a meccset, nem tudnak olvasni a játékban. Éppen ezért kellene, hogy játékosmúltjuk is legyen. Mindenképpen sokat kellene gyakorolniuk a csapatokkal, taktikát, játékszituációkat és egyebeket tanulni, hogy megértsék, miről szól a hoki. És hozzáteszem, találkoztam olyan bírókkal is, akikre ráférne még egy kis korcsolyaoktatás."

A brassói csapat tartja magát ahhoz az elhatározásához, hogy a játékvezetésről nem nyilatkozik. Ezzel együtt annyit elárultak, ha anyagi helyzetük lehetővé teszi, akkor az elődöntőtől kezdve a külföldi bírókra szavaznak. A hatmérkőzéses eltiltását a múlt hét végén letöltő Dobos Tamás, az FTC vezetőedzője nem kívánt a játékvezetőkről nyilatkozni, a steauás Nelu Alexét pedig nem értük el telefonon.

Megkérdeztük az edzőket, a játékvezetők közül kiket látnak a legjobbaknak. Mindenki három nevet mondhatott. Az összesítés alapján egyértelmű, hogy a Mol ligás edzők szerint Kincses Gergely nyújtja a legjobb teljesítményt, őt Halassy György, Babic Vladimir és Nagy Attila követi. Gebei Péter kevés mérkőzést vezetett ez évben idehaza, ezért rá nem lehetett szavazni.

Szólj hozzá!

Címkék: edzők játékvezetők mol liga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása