HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Furcsa ultimátum a Jesenicének

2012.01.21. 21:29 Hblog

Meglehetősen szokatlan ultimátumot intézett az EBEL és az Osztrák Jégkorong Szövetség a több sebből vérző Jesenicéhez. Mint ismert a Jesenice pénzügyi nehézségei állandó témát szolgáltattak már az idényben. Légiósok jöttek, majd menekültek, nem egy közülük anélkül, hogy akár egyetlen percet is játszott volna a csapatban, fiatalok jutottak lehetőséghez, volt, aki 17 évesen, hogy egyáltalán meglegyen a csapat a meccsekre. A tarthatatlan helyzetben a szurkolók karácsony előtt gyűjtést szerveztek, azzal a feltétellel, hogy a gyűjtött pénz a klubvezetőséget kikerülve egyenesen a játékosokhoz kerüljön. A héten pedig odáig fajult a helyzet, hogy lemondott Slavko Kanalec, az ellentmondásos megítélésű klubvezető, ma pedig bejelentette távozási szándékát a csapatkapitány Andrej Tavzelj, aki állítólag a KHL-es Lev Popradhoz tart. Ebben a helyzetben érezte úgy a liga és az osztrák szövetség, hogy lépnie kell.

Hosszú ideje tart már a klub agóniája. A 2006-ban első külföldiként az osztrák ligához csatlakozott klub az első évben megdöbbentette a hokikedvelőket. Látványos játékukkal a legutolsó játéknapig versenyben voltak a rájátszásért. Sokak szimpátiáját nyerték meg, és remek szereplésük erősítette azt a gondolatot, hogy a liga külföldi nyitása lehet a jövőbeli sikerek egyik kulcsa. A csapat remek szereplése törte az utat az Olimpija és a Volán, majd később a Medvescak felvételéhez.

A sikereknek azonban komoly áruk volt. Az alig 22 ezres városka csapatának vezetőivel elszaladt a ló, sokat kockáztattak és mint utóbb kiderült, sokat buktak. Nemzetközi szinten is sztárnak számító játékosokat igazoltak csillagászati összegekért, akik segítségével a második szezonban sikerült is az EBEL-negyeddöntő, ott az ötödik meccsen estek ki a Linz ellen. A negyeddöntő elérése azonban komoly adósságba taszította a klubot. A vezetők az előremenekülést választották, miközben még euroszázezrekkel tartoztak játékosaiknak, hazavittek a szlovén hoki legértékesebb játékosai közül is hármat, a Rodman testvéreket és Razingart. Természetesen a sztárok sztárgázsit kértek, amelyet a klubvezetés meg is ígért, anélkül, hogy a teljesítésnek a reális alapjai meglettek volna.

A 2008-as válság a csapatot nem hagyta érintetlenül, azóta tart a lejtmenet, amelyet elsősorban a felhalmozott adóssághegyek határoznak meg. A szponzorok tehervállalása csökkent, miközben a vezetők olyan keretet vásároltak össze, amelyben csak a fizetésekre jócskán egymillió euro fölött kellett költeni. Természetesen azújabb adósságok csak tovább nehezítették a klub helyzetét.

2009-re több, mint másfélmilliós adósság tornyosult a klub előtt, így fájdalmas megszorításokat vezettek be. Az éves költségvetés egy részét onnantól mindig a korábbi adósságok törlesztésére fordították, és ez természetesen a szezonban a csapatra elkölthető pénzeket is nagyon behatárolta. Az elmúlt három idényben a csapat rendre a mezőny végén végzett, ez természetesen a korábban jóhoz szokott nézőket is távoltartotta. A mostani idényben az átlagnézőszám alig haladja meg a meccsenkénti ezer főt. Az elmaradó közönsgbevétel természetesen tovább nehezíti a helyzetet.

A múlt öröksége másban is tettenérhető volt. A tavalyi Jesenice három fiatalnak, a Ticar, Jeglic, Sabolic triónak köszönhetően sokáig versenyben volt, a három játékos pedg minden csarnokban nagy figyelmet keltett. Az előző szezonban hárman együtt 181 pontot termeltek a ligában. Bár érvényes szerződésük volt, mégis elmentek, de a dilettáns módon megkötött szerződések miatt a klub összesen pár ezer eurót kapott értük.

Az idei év méltó volt a korábbiakhoz. Eddig összesen 15 légiós ment el a klubtól, volt, aki azért, mert közös házban akarták elhelyezni őket. Továbbra is gond van a fizetésekkel, az elmaradások ismét több hónaposak. A keret vékony, sokszor a farmcsapatból felhozott ifisták lépnek jégre. A klubelnök és a csapatkapitány távozása után a cirkuszt eddig csak szemlélő liga és az ÖEHV úgy érezte, lépni kell.

Szombaton ultimátumot intéztek tehát a szlovénekhez, öt kérdéssel. A választ vasárnap 14 óráig kell elküldeni, ennek tartalmától függ az, hogy a klub végigjátszhatja-e a szezont. A klubnak a liga és az ÖEHV levele szerint megfelelő likviditással kell rendelkeznie ahhoz, hogy végigjátssza a szezont. Ebbe tartozik a fizetések folyósítása, a szükséges felszerelés biztosítása, az elutazás az idegenbeli mérkőzésekre illetve a hazai mérkőzések követelményeknek megfelelő megrendezése.Mindezek mellett nyilatkozatot várnak az edzőtől és a játékosoktól is arról, hogy hajlandóak rendben befejezni a szezont.

Ha a válasz nem kielégítő, akkor a klubot kizárhatják a most folyó sorozatból. Hogy ez azt is jelentheti-e egyben, hogy magából a ligából is kizárják, az nem ennyire egyszerű ügy, tekintve, hogy az EBEL egy olyan egyesület, amelynek jelenleg 11 tagja van, nevezetesen a ligában játszó 11 csapat. Ocskay Gábor, a Sapa Fehérvár AV19 vezetője erről ezt mondta blogunknak: "Az EBEL szabályzatban egyértelműen fel vannak sorolva azok az esetek, amelyek kizárásra adnak okot. A Jesenice az évek alatt olyan tartozásokat halmozott fel többek között a játékosokkal szemben, amelyeket a mai napig nem egyenlített ki. Ez önmagában is elég lenne ahhoz, hogy kizárják őket. Évek óta elmennek tőlük a légiósok, mert nem teljesíti a szlovén csapat a szerződésben vállaltakat. Azt gondolom, a mostani levél azért született, mert az az elnök is távozott, aki eddig azt ígérte, hogy megoldja a helyzetet, és sokat is tett a csapatért. Ezzel együtt sem hiszem, hogy most szezon közben kizárnák őket, ez egyfajta sárga lapot jelent nekik, érzékeltette az EBEL, hogy előbb-utóbb komoly szankciót alkalmaz, ha nem változik a helyzet." Persze nyilván a Ligáról kialakult kép sem lehet közömbös, ez is indoka lehet az ultimátumnak. "A jelentősen meggyengült játékoskerettel aligha szólnak majd bele az alsó ház első két helyéért folyó küzdelembe, így sokkal kisebb lesz a verseny, ami jelentős presztízsveszteség a ligának" - mondta erről Ocskay Gábor.

 

Szólj hozzá!

Címkék: ebel jesenice

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása