HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Harcba szálltunk az A csoportért

2012.01.02. 16:47 F. Kapus

"A harmadik nap után is az első helyen állunk a vb-n, és ez fantasztikus érzés, erőt, hitet ad a következő két mérkőzésre. Hétfőn szünnapot tartanak, és mivel kedden a hazai válogatott ellen este játszunk, így két teljes napunk van a regenerációra. Mindkét napon edzünk jégen, átmozgatjuk a fáradt izmokat, és valamilyen vidám programot is beiktatunk." Mindezt Gömöri Csaba, a divízió 1-es világbajnokságon szereplő magyar női ifjúsági válogatott szövetségi edzője írta blogunknak, szokásos mérkőzés utáni értékelésében. Mivel a tromsői szálloda internetes szolgáltatása újév napján leállt, a szlovákok legyőzése utáni anyagot nem tudtuk mindeddig közölni. Ezért a legutóbbi két meccs értékelését tovább után egy helyen találják, időrendi sorrendben. Bónuszként megmutatjuk a japánokkal játszott találkozó büntetőpárbaját videón.

Magyarország–Szlovákia 7-0

"Megleptük a szlovákokat! A kényszerpihenő után már nagyon vártuk a mérkőzést Szlovákia ellen. Ha egy csapat lendületben van, akkor nem jön jól a szünnap, mert szeretne hokizni. Ezt éreztem a lányokon is, akik az Ausztria elleni nagy győzelem után ki voltak éhezve a játékra. Kicsit örültem is, hogy az első mérkőzés a miénk, mert így hamarabb léphetnek jégre, és nem kell idegőrlően várakozni egész nap. Persze ki szeret délelőtt 10.30-kor ilyen fontos vb-meccset játszani? Talán csak a mi lányaink, akiknek mindegy, mikor van a meccs, mert ők imádnak jégkorongozni, és ezért teljesen mindegy, melyik napszakban kell csatába indulniuk.

Persze álmosak voltak reggel, ezért a stáb úgy döntött, hogy a meccs előtt egy extra bemelegítés is lesz ébresztőként a szabadban, a szikrázó hidegben könnyed futást iktattunk be. Már a bemelegítés alatt is látszódott, hogy erősek vagyunk, összeszedettek és nagyon elszántak. Azt az utasítást kapták a játékosok, hogy az első 6-8 cserében agresszíven, két emberrel támadjunk le és tartsuk őket mindenáron a saját kapujuk előtt. A hátvédek bátran támadjanak le, ne adják fel a kék vonalat, és a szélsőink segítsenek nagyon a védekezésbe vissza. Ha úgy adódik, akkor a nagyon jól korizó bekkjeink induljanak el, és zavarják össze a szlovákok védekezését megjelenésükkel, lőjenek mindenhonnan.

Ennek a taktikának az lett az eredménye, hogy hatalmas sebességgel kezdtünk, meg is leptük a zavart szlovákokat. Mind a három sorunk nagyon erős volt, egyformán agresszív és nagyon élvezték a játékot. Egy az egyben bátran verték meg a mindenhová későn induló és érkező szlovákokat. Ez eredményben is megmutatkozott, hiszen a 8. és a 15. perc között négy gólt ütöttünk. Azt mondanom sem kell, hogy a pad eufóriában volt, és látszott, hogy nagy a baj északi szomszédunknál. Most hogy ezt írom, kellemes érzés tölt el, de a helyszínen megélni ezt megfogalmazhatatlan érzés volt.

A szlovákok ekkor időt kértek, mert érezték, itt elúszhat a hajó, és ez nagyon kellemetlen a tavalyi ezüstérmesnek. Mi arra kértük a csapatot, hogy folytassa az agresszív letámadást és próbáljuk meg megnyerni a meccset már az első harmadban. A szünetig aztán nem született több gól. Sorrendben Dabasi, Huszák, Kiss A., Kiss A. voltak a gólszerzők. Ebből is látszik, hogy ez a nagy ereje ennek a csapatnak: minden sorban góllövő csatárok vannak és a védelem is nagyon stabil. Külön kiemelném Dabasi Rékát, aki a mérkőzés előtt egész éjjel lázzal küszködött, de mivel reggel nem volt hőemelkedése sem, ezért játékra jelentkezett, majd az első és legfontosabb gólunkat ő szerezte.

A szünetben kértük, hogy legyünk ugyanilyen koncentráltak a harmad első hét percében mindenképpen, és talán akkor ki lehet végezni az ellenfelet. Így is lett, hiszen hamar beköszöntünk ismét. Ráadásul egy olyan álomgóllal, amit mindenhol oktatófilmbe tennének, mert a hoki minden szépsége benne volt. A gólt az első sorunk hozta össze, egy pazar passzváltás után sakk-mattig kijátszva a szlovák védelmet és kapusát. És hogy érezzék a törődést, rá egy percre Tóth Enikő egy kék vonalról megeresztett lövéssel hatra növelte a góljaink számát. Hozzá kell tenni, hogy ekkorra már a kapusuk is összeomlott, és jócskán benne volt ebben a gólban, de ez mit sem von le Enikő érdeméből.

Ez volt az a pillanat, amikor Buzás Norbert edzőkollégámmal egyetértettünk abban, hogy megnyertük a meccset. Ez nem kis fegyvertény a tavalyi ezüstérmes ellen. Innentől fogva a negyedik, alkalmi csatársorunk is jégre lépett, és a Kocsondi–Krivi–Jókai trió is felvette a ritmust, helyzeteket alakított ki. Huszák Alexandra még meglőtte a harmadik gólját a harmadban, így 7-0 állt az eredményjelzőn a 40. perc végeztével. A harmadik harmad fő célja három dolog volt. Megnyerni a 3. periódust is, Németh Anikónak segíteni, hogy egy ilyen meccsen ne kapjon gólt, és hogy ne szedjünk össze semmilyen sérülést. Sajnos a szlovákok kihúzták kapott gól nélkül, de ez volt a legnagyobb örömük a meccsen. A lefújás pillanatában a szlovák edző már a padunknál volt, elismerően gratulált a csapathoz és a játékunkhoz.

A vb második meccse a mesebeli 7-es szám körül forgott, hiszen 7-szer zördült a szlovák háló és zsinórban 7.-szer hallgathattuk meg a magyar himnuszt. Holnap, illetve jövőre a japánokkal játszunk, akik ma a nagyon erős norvégokat megverték 3-1-re, ami nagyon tiszteletet parancsoló, hiszen tényleg jók a házigazdák.

A 2011-es évet lezártuk, és a divízió 1-es vb első helyén állunk két játéknap után! Azt hiszem, ehhez nem kell hozzáfűzni semmit. A csapat megünnepelte az óévet, de mindenki profin tudta, hogy az éjféli himnusz hallgatása után az alvás a legfontosabb, hiszen holnap – ki kell mondani –a vb legfontosabb mérkőzése jön, egy bivalyerős, az A csoportból kiesett alakulat ellen. Ha úgy kezdjük az új évet, ahogy a tavalyit befejeztük, akkor Tromsőben valami csoda készül. De nagyon szép fonalat kell annak gombolyítani, aki csodás álmokat sző. Talán holnap estére csodás álmaink jönnek…"

Magyarország–Japán 3-2

"Siker Japán ellen is. Tromsőben a japánoknak vasárnap nem kelt fel a nap. Tudta mindenki a stábból, hogy a Japán elleni meccs nem lesz megnyugtató. A japánok különlegesek sok dologban, ezt tudjuk, és el is mondtuk a játékosoknak a taktikai megbeszélésen. Különlegesek, mert négy évet lehúztak az A csoportban, és ott Kanadától a svédekig mindenkivel játszottak, tőlük tanulták a jégkorongot az elmúlt időszakban. De másért is különlegesek. Nagyon tisztelettudóak és szorgalmasak, alázatosak, végtelenül szerények. Felhívtuk a lányok figyelmét, hogy csak akkor lehet legyőzni őket, ha mi is hasonlóan gondolkozunk és ilyenek leszünk.

A vasárnapi meccs nagyon nagy iramban kezdődött, látszott az első gyors cserék után, hogy ez A csoportos szint. Nagy sebesség mellett is jól bántak a koronggal, és nagyon jó súlypont-áthelyezésekkel próbálták a rést a védelmünkön megtalálni. Viszonylag egyszerű hokit űztek, de azt magas szinten tették, mindenhol mindjárt ott voltak. Az is egyértelmű volt, hogy kevés gólos meccs lesz, mert mindkét csapat stabil védekezéssel rendelkezett. Nagyon gyorsan peregtek az események, de jobbak voltunk, sok helyzetet alakítottunk ki, nekik pedig haloványabb gólhelyzeteik adódtak csak.

Aztán ahogy lenni szokott, helyzet nélkül lőttek gólt. Sajnos egy szerencsétlen mozdulatnál két játékosunk egymásra esett, és nem tudtak másodpercekig felállni, így a japán játékos rácsapott a korongra, és 2 az 1-ben elviharzott, sajnos megszerezte a vezetést. A lányok azonban nem törtek meg, sőt egyre jobban játszottak, de már nem tudtunk egyenlíteni az első játékrészben. A második etapban még mindig gyorsabban hokiztunk, és egyre inkább beszorítottuk Japánt a kapuja elé. Sok kapura lövésünk volt ebben az időszakban, de a kapusuk mindent hárított. Nem úgy a 38. perc környékén, amikor is Huszák minden dühét és energiáját beleadva bombagólt lőtt a japán kapuba. Ekkor azt éreztük, hogy kicsit felszabadultunk és mehetünk a vezető gólért is. Sajnos a harmadszünet nem jött jókor, mert óriási lendületben voltunk.

Ami ennél is rosszabban esett, az a 3. harmad első percében kapott kiállításunk volt, amit ráadásul villámgyorsan beütöttek a japánok. Ettől nagyon beindultak ismét. Németh Anikó két bravúros védéssel mutatta meg, hogy kitűnő kapus. Nagyon kellettek ezek a hárítások, mert ha itt Japán talál még egy gólt, akkor ahogy hokis szakzsargonban mondják, fújt volna a bőrgyár nekünk.

Azonban átvészeltük ezt a szakaszt, és utána ismét mi támadtunk többet. Volt olyan, hogy 5 az 5 ellen több mint két percig nem tudták kihozni a harmadukból a korongot. Ennek a nyomásnak meglett a gyümölcse, hiszen egy kiugratással Huszák megint megcsinálta a rá jellemző cselt, és mattolta az egész meccsen kiválóan védő japán kapust, ezzel lett 2-2 az állás. Hatalmas siker volt az, hogy ismét fölálltunk vert helyzetből. Az utolsó 7-8 perc nagyon erősen védekező japán csapatot hozott, amelynek sokszor szerencséje is volt, így már nem tudtuk megverni rendes játékidőben őket.

Az az érdekes, hogy Buzás kollégával már előző este összeírtunk egy olyan csapatot, amelyik ha kell, a hirtelen halálban játszik, és a büntetőkre is megvoltak a végrehajtók. Talán éreztük, hogy kell majd és szükségünk lesz Japán ellen a túlórára. Amit nagyon jó volt látni, hogy ellenfelünk az overtime-ban védekezésre rendezkedett be, olyan volt a hokijuk, mintha végig hátrányban lettek volna. Passzívak voltak, láthatóan féltek a hibázástól. Aztán a szerencse ismét melléjük állt, így kihúzták a ráadást kapott gól nélkül. Ekkor kollégám megjegyezte, hogy nem baj, büntetőkkel csak mi nyerhetünk. A választás a mindig pontosan és hidegvérrel célzó Medgyes Dorottyára és a két nagyon jó kezű csatárunkra, Huszák Alexandrára és Gasparics Fannira esett.

Dorottyától azt kértük, hogy a tőle megszokott sebészi pontossággal lője ki a fölső sarkot, aztán Alexandra és Fanni közül valamelyik belövi az egyik büntetőt, és Anita meg kifog kettőt, és így el is dől a második pont sorsa. Hát ezt is betartották a lányok, egy kis különbséggel, mindkét csapat eggyel kevesebbet lőtt be, mint terveztük. A lényeg az, hogy legyőztünk egy nagyon komoly női hokikultúrával rendelkező országot, a tavaly még az A csoportban vitézkedő Japánt.

Egy kis adalék ezekhez a sikerekhez: Japánban 20 600 igazolt hokis van, ebből 2280 a női játékosok száma. Magyarországon ez a szám 2200 igazolt jégkorongozó, amelyből 184 a nő. Japánnak 99 fedett jégcsarnoka van és 25 nyitott, nálunk alig több mint egy tucat a csarnokok száma, valamint a sportra jóval több pénz jut, mint kis hazánkban. Azt hiszem, ezen számok tükrében még inkább helyén kell kezelni ezt a kis csodát, amit átéltünk itt a norvég éjszakai délutánon.

A harmadik nap után is az első helyen állunk a vb-n, és ez fantasztikus érzés, erőt, hitet ad a következő két mérkőzésre. Hétfőn szünnap, és mivel kedden a hazai válogatott ellen este játszunk, így két teljes napunk van a regenerációra. Mindkét napon edzünk jégen, átmozgatjuk a fáradt izmokat, és valamilyen vidám programot is beiktatunk. Ki kell mondani: harcba szálltunk az A csoportért itt, Tromsőben. Kell még menni és sokat szükséges dolgoznunk a sikerért, a csapategység és az alázatos, szerény viselkedés alapfeltétel továbbra is, de ha ez megvan akkor… Na de erről majd szerdán írok.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani annak a sok száz szurkolónak, aki online követi az eseményeket a távolból, és drukkol a sikerünknek. Ezt még innen, 3000 kilométeres távolságban is érezzük, nagyon. Hajrá magyar női válogatott!"

Szólj hozzá!

Címkék: vb nők ifjúsági női gömöri u18

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása