HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Szeretünk nyertesként lejönni a pályáról

2011.11.24. 21:12 hokikori

"Szeretem látni, hogy a hokisták miként viselkednek különböző helyzetekben, és hogyan illeszkednek különböző játékrendszerekhez" – mondta blogunknak Eric Thurston, a junior- és az ifjúsági válogatott szövetségi edzője. A kanadai szakember vezetésével két hét múlva csütörtökön – a keret kétnapos edzőtáborozása után – elutazik Ukrajnába a junior-válogatott, hogy részt vegyen a december 12. és 18. közötti világbajnokságon. A Druzsba-jégcsarnokban Ukrajna, Hollandia, Dél-Korea, Litvánia és Spanyolország között szeretnénk a feljutást jelentő első helyen végezni a divízió 2/B vb-n, amely tulajdonképpen a negyedosztálynak felel meg, a rangsorban a 23–28. helyen álló válogatottak küzdenek itt. A keretet érintő információnk szerint a svéd élvonalbeli Modo Hockey elengedi Hári Jánost a magyar U20-as válogatottba.

"A legfontosabb most az, hogy minden utazó játékos bemutathassa a képességeit. Mindenki szerepet kap, ráadásul az lenne a cél, hogy a lehető legtöbb játékszituációban teszteljük a fiatal játékosok alkalmasságát" – mondta Eric Thurston szövetségi edző a novemberi négyes tornák előtt. A juniorok novemberi tornáján jól játszott a magyar válogatott. A szlovéniai ellenfelek közül a franciáktól kikaptunk, az olaszokat legyőztük és a favorit hazai csapat pedig csak hosszabbításban győzte le a mieinket. Mindhárom csapat nálunk magasabb csoportban játszik a vb-n, a szlovénok két osztállyal.

"Én magam is meglepődtem a mérkőzések alatt a játékosaink által mutatott határozott, kemény stíluson, a gyorsaságon, valamint a technikai megoldásokon. A franciák igen magas színvonalú játékszisztémát mutattak be. Ez volt a tornán az első mérkőzésünk, és az első harmadban mutatott teljesítményünket nem is érheti kritika. Az történt, amit elgondoltunk, jól járattuk a korongot. és a védő harmadunkban is megbízható munkát végeztek a srácok. A középső harmadra tompán jöttek ki a mieink, míg a franciák felpörgették a játékot, öt perc kihagyás elég volt ahhoz, hogy gyors három góllal meglépjenek tőlünk. Ezzel meg is nyerték a meccset."

A kanadai szakember elmondta, az eredményes korongelhozatal, a jó bulistatisztika és a korongbirtoklás egy-egy mérkőzés kulcsfontosságú jellemzője. "Úgy mentünk a pályára, hogy a játék különböző elemeiben erőt mutassunk, domináljunk, és ez mutatkozzon meg a korongbirtoklás és a kapura lövések terén is. A centerek és a buli többi résztvevője számára is világossá kell tenni, hogy mi a teendőjük akkor, ha elhozzuk a pakkot, vagy éppenséggel, ha elveszítjük. Fontos, hogyan tudjuk első esetben megtartani a korongot és rögtön támadásba lendülni, vagy ellenkező esetben azonnal visszaszerezni a játékszert. A korongjáratással kell területet találva bejutni a védelem mögé. A korong kapuba juttatása a végső célja a támadásnak. és ha gólhelyzetbe kerülünk, keményen meg kell dolgoztatnunk az ellenfél kapusát, és nem szabad célt téveszteni. Ez a játékosok feladata, ennek végrehajtásához minden segítséget megadunk.

A játékosaink sok különböző csapatból kerülnek ki, de a válogatottban egységes filozófiára van szükség. Tűz alatt kell tartani a kaput, de ezzel egyidejűleg a játékostársaknak készen kell állniuk a védekező csapat tagjait megelőzve a kapu elé érve a területet kontrollálni és a kipattanó korongra lecsapva komoly zavart okozni a kapu előterében. Van négy sorunk, amelyek egyre egységesebbek, munkára képesek. Pozitívum, hogy a védekezésbeli együttműködés is kezd alakulni."

Eric Thurston blogunknak elmondta, hogy a decemberi világbajnokság előtti összetartás után hirdeti ki az utazó keret. A külföldön játszó játékosok esetében több szakemberrel egyeztetett a stáb, továbbá az egykoron velük, vagy ellenük tapasztalatot szerzett játékostársak véleményét is kikérték. A ligák erősségével tisztában vannak az edzők, és az interneten elérhető statisztikai mutatókat is folyamatosan követik.

"Természetesen a világhálóra feltett filmanyagokat is elemzem, és magukkal a potenciális jelöltekkel is chatelek. Minél több információs forrásból merítek, annál pontosabb profilt tudok kialakítani a játékosokról. El kell azonban mondanom, hogy a külföldön, főleg a tengerentúlon játszók értékelése komoly kihívást jelent, hiszen a személyes tapasztalat nélkül nehéz felmérni a tudást, és a képességekről, a magatartásbeli jellemzőkről egyáltalán nincs tapasztalatom esetükben. Ugyanakkor a velem együtt dolgozó szakemberek értékes tapasztalataira nagyban tudok támaszkodni. Fekti Bálint és Kóger István a juniorok esetében, míg Majoross Gergely és Szongoth Kristóf az ifjúsági csapatnál támogatják a kiválasztási folyamatot. Összeülünk és együtt értékeljük a játékosok egyéni jellemzőit, így jutunk közelebb az ideális kerethez."

A december közepéig hátralévő időben komoly feladatok állnak még a szakvezetés előtt. "A bledi tornáról való visszatérésem óta azon vagyok, hogy a megmaradt időben a lehető legtöbb Mol Liga-mérkőzésen figyeljem meg azokat a fiatalokat, akiknek a keretbe hívásáról még nem vagyok teljes mértékig meggyőződve. Szeretném a potenciális kerettagokat a sorokban és a védőpárokban próbálgatni, tesztelve azt, hogy hogyan illenek össze."

A legégetőbb feladat az U20-as válogatott összeállítása, azt követően az ifjúsági szelekcióra kerül a hangsúly. AZ U18-asok a juniortornával egy időben Franciaországban játszottak három mérkőzést a házigazdákkal. A csapatot a két magyar segítő kísérte el. "Távollétemben az ifjúsági válogatott irányítását Majoross Gergelyre bíztam, Szongoth Kristófot pedig arra kértem, támogassa a szakmai munkát. Amikor a túráról visszaérkeztek, mindkettőjükkel megvitattam a látottakat. Minden játékost egyenként értékeltek. A kapott elemzés segít abban, hogy átgondoljam, kiket hívunk be a decemberi összetartásra. Ezenkívül fontos információkat kaptunk arra vonatkozóan, hogy kit milyen poszton lehet optimális esetben használni.

A végső keret kialakítása idejére már tudni fogom, mely játékosok illeszkednek a szisztémába, és ki kivel találja meg legjobban a közös hangot. De addig is nyitott vagyok és figyelek, több srácnak is meg kívánom adni az esélyt a bizonyításra. Tény hogy az U18-as válogatottal még nem nyertem mérkőzést, de a hangsúly nem is ezen volt eddig, sokkal inkább a játékosok fejlesztésén. Ha az ifjúsági világbajnokság decemberben lenne, akkor másképpen álltunk volna a legutóbbi mérkőzésekhez, de most még elég időnk van arra, hogy több játékost különböző szerepkörben teszteljünk.

Szeretem látni, hogy a hokisták miként viselkednek különböző játékhelyzetekben, és hogyan illeszkednek különböző játékrendszerekhez. Persze mi mindannyian szeretünk nyertesként lejönni a pályáról, de most nem a francia csapat legyőzése volt az elsődleges, hanem az, hogy áprilisra, a hazai rendezésű vébére legyen jól felkészítve a csapat, és ott már győztes mérkőzéseken szeretnénk learatni a szisztematikus munka gyümölcsét."

Szólj hozzá!

Címkék: vb ifjúsági válogatott u20 junior u18 thurston

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása