HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Öt külföldi csapat máris menne az EBEL-be

2011.10.28. 11:54 Hblog

A szlovák sportnapilap csütörtöki számának címlapja A pöstyéni hokisok az osztrák bajnokságban akarnak játszani címmel harangozta be egyik cikkét, amely A Piestany hokisai az osztrák bajnokságról álmodnak címmel jelent meg, és Jaroslav Lusnak, az SHK 37 Piestany elnöke nyilatkozik az EBEL-indulással kapcsolatban. Erről és az EBEL reakciójáról tovább után részletesen írunk.

A cikk szerint a Piestany számára a mostani szezon egy időre az utolsó lehet a szlovák 1. ligában. A klub ugyanis azon gondolkodik, hogy a 2012/13-as idénytől legalább három évig az EBEL-ben indulna. A pöstyéniek EBEL-felvétele még odébb van, a klub képviselői és a bajnokság vezetése között még csak az első kapcsolatfelvétel történt meg, a klubnak még több akadályt kell leküzdenie. A klubelnök elmondta: "Ez egy hosszú folyamat. A tárgyalások három szakaszából ugyanis még csak az első van mögöttünk. De az EBEL-indulás a fő célunk a következő szezonra, minden erőnkkel küzdeni fogunk érte."

A Piestany az elmúlt három szezonban a szlovák 1. liga bajnokaként osztályozót játszhatott az extraligába jutásért, de a feljutást egyszer sem sikerült kiharcolnia. Egy erősebb bajnokságban való indulásra azonban továbbra is vágynak. A klubelnök felvázolta, hogy eddig milyen lépések történtek az EBEL-felvétellel kapcsolatban: "Két héttel ezelőtt Bécsben találkoztunk egy osztrák marketingcég képviselőivel, ez a cég fog minket képviselni az EBEL vezetésével való tárgyalásokon. Ők közvetítenek, mivel Ausztriában megvannak a szükséges kapcsolataik, és jobban ismerik az ottani helyzetet, mint mi. Rendszeres kapcsolatban állunk velük. Klubunk előzetesen már elfogadta a feltételeket is, amelyeket teljesítenie kell a bajnokságban való induláshoz."

Most már nincs más hátra, mint várni az osztrák fél válaszára. "Éppen a várakozás a legrosszabb az egészben. Egyszerűen meg kell várnunk, hogyan dönt a liga vezetése. Ha beleegyeznek az indulásunkba, akkor megkezdhetjük a tárgyalások újabb körét, amely már sokkal konkrétabb lenne, olyan témákkal foglalkoznánk, mint a pénzügyek, a díjak és a jégcsarnok felszereltsége. De ez inkább a legközelebbi hetek kérdése, nem a napoké."

A szlovák hírforrás szerint a pöstyénieken kívül további négy külföldi klub gondolkodik az EBEL-induláson. "Egy-egy magyarországi, csehországi és németországi klubról van szó, és szlovák extraligás klubról is." Lusnak klubelnök ennél konkrétabban nem akart fogalmazni. "Egyelőre mindannyian egyetlen szabad helyért vagyunk versenyben, de az osztrákok azt a lehetőséget is fontolgatják, hogy a körülményekre való tekintettel tovább bővítenék a bajnokságot."

A pénzügyi garancia letétele három szezonra biztosítaná az EBEL-indulást. A garancia a részvételi díjat, a játékvezetési költségeket és a csőd elleni biztosítékot tartalmazza. Mivel az EBEL-ben lényegesen komolyabb anyagi háttérre van szükség, mint a szlovák másodosztályban, a Piestanynak jelentősen megnövelt költségvetéssel kellene számolnia. A pénzügyi garancián kívül az utazási és szállásköltségekről van szó, és főleg a játékoskeret megerősítéséről.

"Ha nem lenne biztosított az anyagi háttér, akkor nem is vágnánk bele ebbe a projektbe. Nem vagyunk mi kamikazék. Vannak bizonyos terveink és vízióink, hogyan tudnánk szponzorok segítségével biztosítani a szükséges pénzösszeget. Az osztrák bajnokság anyagilag megterhelő, másrészt viszont magas színvonalú, vonzó bajnokság is. Ez nemcsak a játékoskeretekre vonatkozik, hanem a jégcsarnokokra és a teljes közegre is. Az egyetlen komoly akadályt a mi jelenlegi pozíciónkban látjuk. Ugyanis csak egy másodosztályú klub vagyunk, és éppen ez ellen vannak kifogásaik az illetékeseknek. De én személyesen garantáltam, hogy abban az esetben, ha befogadnak minket maguk közé, készen állunk egy olyan versenyképes csapat felépítésére, amely nemcsak a futottak még kategóriába tartozna."

A KHL-es HC Lev Poprad után a Piestany lenne a második szlovákiai klub, amely külföldi bajnokságban indul. A klubelnök elmondása szerint a gondolat már egy évvel ezelőtt megfogalmazódott a fejében: "Ez abban az időben történt, amikor szóba került a Znojmo belépése a bajnokságba. Eszembe jutott, hogy egyszer miért ne indulhatna ott a Piestany is. Elkezdtem komolyabban foglalkozni a dologgal, és a lehetőségről például a szlovén Jesenice elnökével, Slavko Kanaleccel is beszéltem, aki rendszeresen jár Pöstyénbe, valamint néhány ausztriai ismerősömmel is. Ráadásul a nyári felkészülés során a Székesfehérvár ellen is játszottunk meccset, és súlyos, 11-1-es vereséget szenvedtünk. Bár nem a legerősebb összeállításban játszottunk, ez is világosan mutatja az ottani csapatok erejét."

Az EBEL-induláshoz a klubnak szüksége lesz az SZLH engedélyére. "Előzetes engedélyt kaptunk az osztrák féllel való tárgyalásokra. Az EBEL-ben való indulásunk esetén a szövetség el fog engedni minket a szlovák bajnokságból. Egyúttal tájékoztattam terveinkről kollégáimat is a többi 1. ligás klubból, és nem volt ellenük komolyabb kifogásuk." Arra a kérdésre, hogy mi történik, ha a Piestanyt felveszik az EBEL-be, és ugyanakkor a csapat kiharcolja a feljutást a szlovák extraligába, Lusnak így válaszolt: "Természetesen nagyon örülnénk, ha ebben az idényben is mi nyernénk az 1. ligát. A szövetség biztosan előkészítene néhány alternatívát, hogyan járnánk el egy ilyen helyzetben. Egyelőre még nem tartunk ott, de a külföldre vezető út előnyösebbnek tűnik számunkra."

Osztrák részről Christian Feichtinger ligaelnök reagált a fejleményekre a hockeyfans.at portálon. "Tudjuk, hogy az Erste Bank Liga jó termék, és hogy egyre nagyobb az érdeklődés iránta néhány csapat részéről a szomszédságunkból. Több helyről is érdeklődnek a liga iránt, de mindez csak tapogatózásokat jelent. Nem tárgyalunk egyetlen új csapattal sem, csak azt követően, ha a kérdést előtte minden jelenlegi résztvevővel megbeszéltük. A szomszéd országokból érkező mind nagyobb érdeklődés természetesen örömmel tölti el a ligát, ám az újaknak előbb a Znojmóhoz hasonlóan számtalan feltételt kell teljesíteniük. Többek között jócskán meg kell emelni a költségvetésüket, meg kell erősíteniük a játékoskeretet, és meg kell szerezni a hazai szövetség jóváhagyását is."

Szólj hozzá!

Címkék: ebel piestany feichtinger

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása