HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Nagyon szeretem a gyors játékot

2011.09.10. 15:42 kerusz

Stephan Lundh, az egyik legjobb svéd tréner, a Dab.Docler új vezetőedzője szeptember 1-jén érkezett Magyarországra. A nemrég az év edzőjének választott Lundh az előző szezon után bejelentette, pihenésre vágyik, 21 év után szünetet tart. Többszörös svéd bajnok, világbajnoki bronzérmes, a Djurgardent kétszer Európa legjobb klubcsapatává tette. Hiába keresték Európa különböző bajnokságaiból, még az orosz bázisú profi liga, a KHL egyik csapatának ajánlatát is visszautasította. Azari Zsolt, a dunaújvárosi hokiklub ügyvezetője jókor bízott meg egy Svédországban élő dunaújvárosi jégkorongbarátot, akinek másodjára igent mondott Lundh. Mariusz Czerkawski, Mats Sundin, Tommy Salo, Henrik Lundqvist, Daniel Tjarnqvist, Daniel Alfredsson, Markus Naslund, Daniel Sedin és Henrik Sedin a legnagyobb nevek azok közül, akikkel együtt dolgozott az elmúlt két évtizedben, de rajtuk kívül is számtalan svéd és külföldi klasszis útját egyengette, legtöbbjükkel NHL-es karrierjük előtt foglalkozott. A magyar válogatott Vas János is a keze alatt lett elitserienes játékos a 2002/03-as szezonban. A pályafutása zenitjén lévő szakember az összes fronton – Mol Liga, magyar bajnokság, Magyar Kupa, Kontinentális Kupa – győzelemre törő Dab.Docler két csapatra való játékosát edzi tíz napja.

Stephan Lundh azzal a céllal távozott tavasszal a Frölundától, hogy egy évet pihenjen. A dunaújvárosiak ajánlatát mégis elfogadta. "Valóban, ezért először vissza is utasítottam a Dab.Docler megkeresést. Aztán beszéltem emberekkel, akik ismerik a magyar jégkorongot – néhányukkal korábban dolgoztam is együtt, így Vas Jánossal és Oscar Ackeströmmel –, és nagyon kedvező kép alakult ki bennem az újvárosi csapatról és a menedzsmentjéről. Úgy éreztem, a feladat, amit kínálnak nekem, nagy kihívást jelent, így végül megváltoztattam korábbi elhatározásomat, és igent mondtam. Engem nem a nevek vonzanak egy csapathoz, nem is a pénz, hanem az edzői munka kihívásai. Újra vágytam, más jellegű munkára, és a dunaújvárosi ajánlattal megtaláltam ezt a lehetőséget."

Az első edzés után megállapította, a rá bízott hokisok jól korcsolyáznak, vélhetően a sebességre építhet a szezonban, de a védekezést és a szervezettséget javítani kell, ez utóbbi többek között az emberelőnyök hatékonyabb kihasználásához és a hátrányok kivédekezéséhez elengedhetetlen. Hosszú távú szakmai célt nem hirdetett meg, napról napra, hétről hétre, mérkőzésről mérkőzésre szeretné látni a fejlődés jeleit. Hangsúlyozta azonban, hogy az előrehaladás ütemét nem lehet felgyorsítani az optimálishoz képest.

A svéd edző nem titkolja, mielőtt a Dunaújváros megkereste, nem sokat tudott a magyar jégkorongról. "Természetesen az alapinformációk eljutottak hozzám, például hogy nemrég megfordultak az A csoportban, és hogy az utóbbi 10-15 évben folyamatosan fejlődnek. Még csak néhány napja vagyok itt, de meg kell mondjam, nagyon kellemesen lepett meg, amit tapasztaltam. Rengeteg a fiatal, sikerre éhes játékos, és remélem, számukra és számomra is nagyszerű lehetőség lesz a közös munka."

Lundh eddig három mérkőzésen látta játszani aktuális csapatát. A dunaújvárosiak nagyon motiváltan hokiztak a Fehérvár otthonában, az Ifj. Ocskay Gábor-emléktornán, ennek egy szoros vereség és egy szép siker lett a vége. A Fehérvártól csak 3-1-re kaptak ki, míg a Mol Liga-győztes HSC Csíkszeredát 5-3-ra legyőzték. Pénteken szintén győzelmet hozott számukra a Mol Liga rajtja. "Elsősorban a csapat szervezettségén kell javítani. Ennek nagy jelentősége van a speciális játékhelyzetekben, emberelőnyben és emberhátrányban. Nagyon jó mérkőzést játszottunk szombaton a Fehérvárral. Ellenfelünk elsősorban éppen azzal győzött le minket, hogy ezekben a szituációkban szervezettebb és ezáltal jóval hatékonyabb voltak. Játékosaimnak meg kell tanulniuk, hogy amikor a jégen vannak, egy egységként kell játszaniuk. Ismerniük kell a feladatukat, és azt tudniuk kell megvalósítani. A jégkorong csapatsport, a tagok összehangolt munkája együttesen sokkal jobb eredményt hoz, mintha mindenki egyénileg próbálkozik."

Svédországban nem sok magyar játékost ismernek, talán csak azokat, akik valaha ott játszottak. Két nevet említett Lundh. "Vas János a játékosom volt Malmőben, az ő Svédországba érkezése előtti évben pedig Gröschl Tamás hokizott nálunk. Mindketten tehetséges játékosok. Vas kiemelkedő képességű és szorgalmú hokis, amikor az NHL-be draftolták, meg voltam győződve arról, hogy stabil NHL-játékos lesz belőle, minden adottsága megvolt ehhez. Oda bekerülni azonban nagyon összetett kérdés, és Vas pályafutásán hátráltatták sérülései. Tavaly az Allsvenskanban játszott, és idén is a második vonal egyik nem túl erős csapatában foglalkoztatják. Az NHL már nem reális cél számára, de látom benne a potenciált, hogy jó elitserienes hokis legyen. Ehhez első lépésként az Allsvenskan egy erősebb csapatába kellene bejátszania magát."

A csapat másodedzője kanadai-svéd szakember lett, aki eddig Svédországban jégkorongozott, emellett a tengerentúlon működtet jégkorongiskolát. "Henry Acres, a másodedző Kanadában tanulta a játékot. Nem dolgoztunk még együtt, így kíváncsian várom a közös munkát, amely mindkettőnk számára új tapasztalatokat tartogat." A Dab.Docler ebben az évben nagyon bő, közel kétcsapatnyi játékoskerettel dolgozik, hiszen két fronton kell helytállnia. A Mol Liga és a magyar bajnokság mellett párhuzamosan az osztrák másodosztályban, azaz a Nationalligában is versenyez, és akkor a nemzetközi szereplésről, a Kontinentális Kupáról nem szóltunk. A szakosztály-vezetőség elvárása ráadásul magas, minden sorozatban a végső siker a cél.

"Két csapatra való játékosunk van, és öt edző dolgozik velük. Ebben a pillanatban a B csapat edzésére készülünk, amit ezúttal én tartok, mert szeretném őket is megismerni. Az az elképzelésem, hogy rendszeresen dolgozom majd a keret mindkét részével. Ezenkívül az edzőknek nagyon szorosan kell együtt dolgozniuk, rendszeresen megbeszéljük a tapasztalatainkat. Folyamatosan képben szeretnék lenni minden játékosunk teljesítményével kapcsolatban. Úgy tervezem, egyes mérkőzésekre vegyes csapattal megyünk, tehát például két sor az A csapatból, két sor pedig a B csapatból érkezhet. Hogy ki, mikor, melyik mérkőzésre megy, ebben én döntök."

Milyen meccselésre számíthatunk, mi Stephan Lundh specialitása? "Azt hiszem, elmondhatom, a csapataimról mindig rám lehetett ismerni. Nagyon szeretem a gyors játékot, eddigi csapataimra jellemző volt a sok korongszerzés, a megugrások magas száma, a lerohanásszerű támadások. Játékosaim általában rengeteget korcsolyáznak, természetesen Dunaújvárosban is erre fogom felkészíteni a csapatot. Természetesen nagyon örülök annak, hogy sok fiatal játékossal dolgozhatom, mert ők általában égnek a játékért. Rengeteg élményt kap tőlük az ember. A fiatalos hévet nyilván kordában kell tartani, ehhez szükség van olyan játékosokra, akiktől lehet tanulni, akik higgadtságukkal és tapasztalatukkal a jégen is képesek segíteni a fiataloknak.

Ebből a szempontból is ideálisnak látom a csapatunk összetételét, a fiatalok mellett az idősebbek képesek vezéregyéniségek lenni. Látom az elszántságot a játékosaimon, és ez jó jel. Minden játékosnak kell legyenek céljai. Csapatunkban mindenki arról álmodik, hogy első lépésként kerekedjünk felül a Fehérváron. Remélem, előbb-utóbb eljutunk addig, és akkor új közös célokat tűzhetünk ki magunk elé."

Lundh közvetlen munkatársa, Szilassy Zoltán a csapat hivatalos honlapjának elmondta, hazánkban kevéssé megszokott munkamódszert alakított ki a svéd tréner. "Én irányítom majd a csatárokat, Henry Acres a védőket. Ezzel sokat segítünk Stephan Lundhnak: ha nem kell folyamatosan a cserékkel foglalkoznia, akkor tudja figyelni például a másik csapat taktikáját, és sokkal több ideje, ereje marad koncentrálni a többi dologra. Nem véletlenül áll három-négy nyakkendős férfi a kispad mögött a komolyabb bajnokságokban. Minél többen, minél több szemszögből látnak egy adott szituációt, annál több konklúziót lehet levonni, annál jobban lehet fejleszteni a kritikus pontokat."

Stephan Lundh közvetlen ember, ez hamar kiderült róla. "Nagyon fontosnak tartja, hogy mindent megbeszéljen velünk, minden gondolatát megosztja, tőlünk is ezt kéri. Persze vannak elvárásai, én például amellett, hogy leginkább a csatárokkal foglalkozom, étkezési tanácsokat is adok a játékosoknak."

(A képekért a dabdocler.hu oldalnak és Mudra Lászlónak jár nagy köszönet.)

Szólj hozzá!

Címkék: dunaújváros lundh mol liga dab.docler nationalliga stefan lundh

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása