HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Kincses Gergely EBEL-játékvezető lett

2011.09.06. 08:42 F. Kapus

"Ebben az évben továbbra is kiemelt figyelmet fordítunk a játékosok testi épségének védelmére, így az IIHF útmutatásai alapján különösen keményen szankcionáljuk a nyakra, fejre irányuló támadásokat, és a támaszkodó lábat érintő gáncsolás jellegű mozdulatokat, így a térdelést és a nyírást – mondta blogunknak Árkovics Miklós, az MJSZ játékvezető testületének (JT) elnöke." A bírófőnök hangsúlyozta, tovább folytatták a fiatalítást, egyre több 18-19 éves gondolja úgy, kipróbálja magát csíkos mezben, de a növekvő feladatok miatt még mindig nincsenek elegen. Az elmúlt néhány év szisztematikus munkájával azt azonban már elérték, hogy ahogy ezen a nyáron, úgy a jövőben is kikerül a keretből az, aki nem teljesíti az elvárásokat. Ezzel párhuzamosan viszont a keret tagjává válhat az, aki kimagaslóan vezet az utánpótlás-mérkőzéseken. Tovább után megírjuk a teljes Mol Liga-keretet, az ellenőrök neveit, és beszámolunk arról is, melyik hét játékvezetőnk vendégeskedik majd az osztrák bázisú ligákban.

Egységes játékvezetői testületet hozott létre a magyar és a román jégkorong-szövetség a Mol Ligára. "A két ország legjobb játékvezetői erőnléti, szakmai és elméleti vizsgán vettek részt, és ezt követően alakult ki az a játékvezetői keret, amelynek tagjait a közös bajnokság mérkőzéseire delegálhatják." A két ország ítélkezési gyakorlatát egységesíteni igyekeztek a felkészülés során, ennek érdekében mindkét táborban a magyar JT szakemberei tartották az előadásokat és végezték a felméréseket. "Az egységesítést segítheti, hogy a legvitatottabb szituációkat videós elemzéssel is áttekintettük. A csapatokkal történt konzultáció során két kérés fogalmazódott meg irányunkban: a szabálytalanságok határát igyekezzünk ugyanazon szinten meghúzni, tehát a kiállításokat minél inkább azonos mércével mérjük, a másik pedig, hogy az ámokfutásos törlesztéseket előzzük meg kiállítással, kizárással."

A ligavezetés szándékainak megfelelően előremozdult a játékvezetők és a csapatok közötti kommunikáció. A csapatok igénye szerint a 2011/12-es évben már minden Mol Liga-mérkőzésen játékvezető-ellenőr működik közre. Ugyanakkor a módosított versenyszabályzat értelmében a mérkőzések lefújását követő 24 órán belül nem megengedett a játékvezetők tevékenységét a sajtóban bírálni, ugyanakkor hivatalos formában, az úgynevezett véleménynyilvánító lapon a JT és az MJSZ felé jelezhetik a bírókkal kapcsolatos problémákat, észrevételeket, amelyeket a JT nyolc napon belül kivizsgál. Ezen vizsgálatok eredményei nem publikusak, de következményei egyértelműek lesznek. A Mol Liga vezetői arra törekszenek, hogy ne húzódjanak merev határok az országok játékvezetői között, így idén először a két ország zebrái alkalmanként egymás országában is szerepet kapnak, és ez az ellenőrökre is igaz.

Az alapszakasz hárombírós rendszerben zajlik, a középszakasztól kezdve négy játékvezető működik közre a Mol Liga-meccseken. Árkovics Miklós szerint az értékelések alapján ez a modell jobban bevált, mint a külföldi játékvezetők szerepeltetése, de a csapatoknak saját költségre továbbra is joguk van harmadik országból bírót kérni. Sőt a csapatok már az alapszakaszban is igényelhetik, hogy négy bíró legyen egy meccsen, de a plusz költségek az igénylőt terhelik. Ugyanakkor arra is van mód és esély, hogy a JT megítélése szerint egy kiemelt mérkőzés négybírós rendszert kíván szakmailag, de ez esetben nem kerül plusz pénzbe a második vezetőbíró.

A magyarországi edzőtáborról és az ottani eredményekről korábban beszámoltunk. A romániai játékvezetőket a Csíki Sör Kupa alatt mérték fel, és mind a 11-en sikeresen vizsgáztak az MJSZ JT szakemberei vezetésével. A Mol Liga romániai játékvezetői kerete: Mihai Butucel, Alexandru Butucel, Csata Attila, Csomortáni Zsolt, Gergely Lehel, Marius Iliescu, Keresztes Levente, Valentin Lascar, Máthé István, Péter Vilmos, Eduard Popescu, Rédai Botond, Cosmin Toporceanu, Mihai Trandafir. Emlékeztetőül a 2011/12-es szezon magyarországi játékvezetői Mol Liga-kerete: Abonyi Attila, Vladimir Babic, Bedő Péter, Berger Ákos, Berkesi Balázs, Gangel László, Gebei Péter, Halassy György, Haszonits Miklós, Juhász Gábor, Kész Ákos, Kincses Gergely, Kovács Balázs, Marek Zsolt, Márkus János, Mayer Gábor, Mayer István, Nagy Attila, Németh Márton, Pálkövi Botond, Sipos Roland, Soós Dániel, Soós Miklós, ifj. Sós Zoltán, Székely Gergely, Tímár Balázs, Varjú Árpád, Wolf László. És végül a két ország jt-ellenőri kerete: Árkovics Miklós, Beck Péter, Bellus László, Gebei Péter, Incze Miklós, Léber Frigyes, Marek Zsolt, Sós Zoltán (Magyarország), Benedek Csaba, Galusnyák Levente, Tasnádi György, Daniel Trandafir, Dimitru Trandafir (Románia).

Augusztus végén négy magyar játékvezető vett részt az EBEL kapfenbergi edzőtáborban. Kiváló eredménnyel mindannyian megfeleltek, ráadásképpen Gebei Péter a legjobb eredménnyel zárta a jeges teszteket, Nagy Attila pedig az összesített eredménytáblán (jeges, száraz és elméleti teszt) végzett az első helyen. A Nationalligába nevezett zebrák lustenaui edzőtáborában Kincses Gergely vezetőbíró mellett Gangel László és Soós Dániel vonalbíró is gond nélkül teljesítette a feltételeket. Kincses Gergely pedig egyszerre kettőt lépett, mivel az EBEL-keretbe is bekerült, második magyar vezetőbíróként, és két mérkőzésre azonmód ki is írták. Mindez annak köszönhető, hogy az EBEL új bírófőnököt szerződtetett, az elmúlt szezonban hazánkban is bemutatkozó, egykori NHL-es Lyle Seitzet, aki ragaszkodott ahhoz, hogy minden mérkőzést négybírós rendszerben rendezzenek. A megduplázódott igény miatt új vezetőbírók bevonására volt szükség, és ahogy mondani lehet, Kincses jókor, jó helyen, jól teljesített.

Szólj hozzá!

Címkék: jt ebel játékvezetők kincses mol liga nationalliga

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása