HTML

Jégkorong

A világ legjobb sportja a határokon innen és túl, és mindenütt, ahol van.

Címkék

ahl (66) alba volán (453) átigazolások (243) ausztria (86) a csoport (408) bajnokok ligája (42) bajnokság (226) bajnokságok (82) bartalis (53) bp. stars (52) brassó (64) briancon (72) cortina (67) csehország (98) dab (43) dab.docler (315) divízió 1 (231) divízió 2 (49) döntő (128) ebel (1139) eht (76) eihc (93) elitserien (49) énekes (363) extraliga (59) fehéroroszország (50) fehérvár (609) felkészülés (183) felkészülési mérkőzések (182) finnország (145) fotók (45) franciaország (73) ftc (213) gömöri (43) hári (76) hc csíkszereda (85) hetényi (70) horvátország (40) hsc csíkszereda (87) ifjúsági (285) iihf (80) inline (109) interliga (44) játékvezetők (64) jégkorongmagazin (51) jesenice (42) junior (90) juniorok (200) kanada (97) khl (663) kóger (82) kölyök (55) kontinentális kupa (104) ladányi (105) légiósok (131) ljubljana (46) magyarország (561) magyar kupa (80) miskolc (187) mjsz (143) mol liga (975) nationalliga (132) németország (46) nhl (1598) női (96) nők (127) norvégia (45) ob 1 (173) ob i. (206) ocskay (107) olaszország (68) olimpia (119) olimpiai selejtezők (85) oroszország (132) pakk (41) playoff (137) primeau (55) rájátszás (360) románia (119) sator (53) sc csíkszereda (107) serdülő (78) sport tv (42) stanley kupa (40) steaua (41) svájc (77) svédország (161) szavazás (57) szavazások (43) szélig (75) szlovákia (193) szlovénia (105) szuper (107) thurston (43) u16 (61) u18 (291) u20 (168) ukrajna (57) utánpótlás (122) ute (185) válogatott (984) vasas (53) vas jános (111) vb (1471) videó (148) videók (494) világbajnokság (107) winter classic (51) Címkefelhő

Radikális változások előtt az EBEL

2011.09.02. 16:25 kerusz

Az EBEL-történelemben először tartják Székesfehérváron az osztrák bázisú liga közgyűlését. Az esemény szombat délben kezdődik, és osztrák források szerint komoly vitákra van kilátás. A Villach vezette reformisták szerint a tét nem kevesebb, mint a liga jövője, és négy klub nevében máris bejelentették, amennyiben nem fogadják el radikális javaslataikat, egy év múlva kilépnek az EBEL-ből. A fő téma a csapatok költségvetésének maximalizálása, az idegenlégiósok számának korlátozása, ezáltal a pontrendszer megváltoztatása, illetve megszüntetése lesz. Ocskay Gábor szerint minden ilyen változás a Fehérvár ligán belüli esélyét javítja.

Ausztria jégkorongsportjában a szlovákiai vb-kudarc után megint újrakezdésről beszélnek, és ez a világbajnokság utolsó hetétől kedve téma. Július végén beszámoltunk arról, hogy az EBEL vezetői a pontrendszer módosításán gondolkodnak, és a légióslétszámot szeretnék csökkenteni. A Villach vezetői élére álltak e kezdeményezésnek, és jelenleg úgy tűnik, három klubot leszámítva a többség a költségcsökkentés és a több hazai játékos szerepeltetése mellett nyilatkozik. Ráadásul a nyilatkozatokban előjön, hogy ami jelenleg az osztrák válogatottnak rossz, az a ligában érdekelt külföldi szelekciókat – így a magyar válogatottat is – erősíti. Megkeresésünkre Ocskay Gábor is a légióskorlátozás mellett foglalt állást, hozzátéve, hogy négyévnyi tapasztalata alapján az EBEL-ben az történik, ami az osztrák klubok érdeke. Az előzmények alapján előfordulhat, ezúttal az osztrák csapatok sem tömörülnek egy szekértáborba. Eközben bennfentesek arra emlékeztetnek, 2000-ben egyszer már tönkrement az osztrák klubhoki, nem szabad még egyszer elkövetni az akkori hibákat.

A jelenlegi probléma gyökéroka egy 2007-es változtatás. Addig ugyanis légióskorlátozás volt érvényben az EBEL-ben, hét külföldi játszhatott egy csapatban. A Vienna Capitals 2007 elején íródott állásfoglalásában az EBEL jövőjét féltette, és a szükséges lépésekről szólt. Azzal fenyegetőzött, kilép a ligából, ha nem törlik el a légióslimitet. Nagyrészt ennek köszönhetően jött létre az a pontrendszer, amely az évek során ugyan változott, de a mai napig fennáll, és az már biztos, hogy a 2011/12-es szezont is így játsszák végig. A VC alelnöke így érvelt négy éve: az osztrák játékosok fizetése magas, és folyamatosan nő; a játékosok menedzsereken keresztül tárgyalnak, ez tovább drágítja a boltot; a menedzserek kijátszhatják egymás ellen a csapatokat; az lesz a bajnok, akinek a legjobb osztrák játékosokat eladják. "Ezért az osztrák hoki egészsége érdekében fel kell szabadítani az EU-s játékosokat a korlátozások alól" – írták a bécsiek négy és fél éve.

Komoly előnyöket reméltek ettől, mint jósolták: az EBEL mellett a Nationalliga is erősödik, a színvonala közelebb kerül az EBEL-éhez, így újabb osztrák klubok csatlakozhatnak az EBEL-hez; lesz értelme egy farmcsapatrendszernek; a legjobb osztrákok juthatnak szerződéshez az EBEL-ben, ők keményebb harcra kényszerülnek, ettől tovább fejlődnek és ezáltal a válogatott is sokkal jobb lesz; a klubok anyagi helyzete javul, mert az osztrák játékosok fizetése csökken. Akaratukat sikeresen keresztülvitték a ligán, éppen az Alba Volán csatlakozásának évében. Elmondható, hogy az általuk vázolt pozitív fejleményekből vajmi kevés vált valóra. A Vienna Capitals fent említett nyílt levelében kijelentette, semmilyen körülmények között nem akar hét légiósnál többet foglalkoztatni – legfeljebb még néhány olcsó EU-beli játékost –, nem a korlátlan számú külföldi alkalmazásával kíván versenyelőnyt szerezni. Ehhez képest a következő két szezonban 17-17 légióst foglalkoztatott (ezekből négy honosított játékos volt), igaz, utána fokozatosan csökkentette a létszámot a jelenlegi 11-re, részben annak köszönhetően, hogy a 65 helyett ma már csak 60 pontos kerettel dolgozhatnak. Érdekes, hogy a szurkolói fórumon már 2007-ben sem voltak lelkesek az ötlettől, egy hozzászóló látnoki képességgel rendelkezve már akkor pontosan megjósolta, mi fog történni.

Christian Feichtinger EBEL-menedzser 2011 júliusában ezt mondta: "A következő szezontól módosítani fogjuk az értékelés rendszerét. A játékosok szubjektív pontozása helyett a statisztikáik, az életkoruk és a korábbi állomáshelyeik alapján automatikusan generáljuk majd a pontértéküket. Van egy alapegyezség az EBEL-klubelnökök között, a 2012/13 szezontól intézkedéseket foganatosítunk annak érdekében, hogy még több fiatal hazai játékos játsszon a ligában, és a légiósok száma eközben lépésről lépésre csökkenjen."
Azóta többen megszólaltak az ügyben, és nem mondhatni, hogy rákaptak Feichtinger ötletére. A változások élére állt Giuseppe Mion, az osztrák válogatott csapatvezetője és a Villach főnöke, aki a szezon előtti lehetséges szakadásról beszélt a Kurier Ezt nem csináljuk tovább című cikkében, és ezzel lavinát indított el. A vehemens sportvezető odáig ment, hogy terveik lesöprése esetén kilépnek a ligából, akár a Grazcal együtt is. Ez nyilvánvaló túlzás, de a helyzet valóban súlyos. Az osztrák válogatottal komoly mentális problémák adódtak tavasszal, és ez már nem először fordul elő. Ráadásul a húzóemberek idősek, ezért az új szövetségi kapitánynak mindenképpen a fiatalítás lesz a feladata. Ausztria vb-kudarca minden feszültséget és problémát felszínre hozott.

"Egyre kevesebb az olyan osztrák játékos, aki klubjában felelősségteljes szerepkörben játszik – mondta Mion. – Éppen ezért számomra a szeptember 3-i ligaülés döntő jelentőségű. Tárgyaltam néhány EBEL-csapattal, így biztos vagyok abban, hogy Székesfehérváron a Villach, a Graz, a Jesenice és a Linz is azt fogja javasolni, hogy csökkentsük a költségeket és a légiósok számát. Újra egyre több terhet cipelni képes osztrák játékost kell kinevelnünk. Klubvezetőként természetesen a klubérdeket kell nézni. De emellett a teljes osztrák hokit is, elvégre ez a mi termékünk. Ebből élünk, ezt akarjuk eladni. Változásra van szükségünk, amire rá kell kényszerítenünk magunkat. Igazából két nagy ellenálló klubra számíthatunk, mert még a Klagenfurt is jelezte, hajlandóak az általunk elképzelt útra lépni. Értem, hogy a Red Bull Salzburg és a Vienna Capitals érdekei egészen mások. De ez mostantól már nem csak a klubokról, hanem a teljes osztrák hokiról szól. Jelen pillanatban a külföldi csapatokat tesszük egyre erősebbé. Az osztrákok meg egyre gyengébbek lesznek. A német szövetségi kapitány 40 proficsapat játékosaiból válogathat, a miénk hatból, nem mindegy, hány tehetséges osztrák játszik ezekben. Veszélyes játék ez, és ennek semmi értelme nincs már."

Mion megoldási javaslatai: A szövetség és a liga közti küzdelmet nemcsak a nyilvánosság elől kell eltüntetni, hanem a gyakorlati szintről is. Ötéves tervre van szükség, amely nemcsak a válogatottat és a ligát érinti, hanem az utánpótlást is. Klubonként néhány légióssal kevesebbet alkalmazni, helyettük utánpótlásedzőket foglalkoztatni. Közmegegyezés arról, hogy a válogatott a nemzeti jégkorongsport legkiemelkedőbb árucikke, mint Svájcban és Németországban. A legjobb játékosok többet keresnek, mint amennyit érnek. Mindenki szeretné, ha Koch, Pewal vagy Brandner nála játszana, mert ők jól eladhatók. De nem lehet egy osztrák játékosnak kétszer-háromszor annyit fizetni, mint ér, csak azért, mert itthon játszik. Közben pedig olyan játékosok, mint a legutóbbi vb-n is játszó Markus Peintner, a pontrendszer miatt nem jutnak álláshoz a ligában. Ez katasztrófa.

"Peintner nem az első áldozata a szisztémának. Az elmúlt három évben összesen 30-60 játékost vesztettünk el. Peintner valaha 70 ezer eurót keresett. Akkor még volt légióskorlátozás. Most a fele összegnél tart, és nem talál helyet magának, mert sehová sem illik a pontrendszer miatt. Ez egyszerűen megmagyarázhatatlan. Csak együtt tudjuk megmenteni az osztrák hokit, különben összeomlik. A regionális bajnokság elgondolása a mai Európában nem rossz. De nekünk nincs meg az a feltételrendszerünk, mint Észak-Amerikának. Mi most a horvátokat, a szlovéneket tesszük erőssé. Az utánpótlás-játékosaikat is kineveljük. Aztán ők hazamennek a nemzeti válogatottjaikba, és Ausztria ellen játszanak. Hosszú távon a célunk az kellene legyen, hogy egy Dornbirn, Feldkirch vagy Innsbruck újra a ligában játsszon. Ha volna kilenc osztrák csapatunk, akkor három-öt külföldi csapat is jöhetne, de így túlzott az arányuk."

Mion és szövetségesei komolyan bírálják a Red Bull Salzburg gyakorlatát. "Legalább 35 000 eurót kell fizetni egy évre egy harmadvonalbeli légiósért, aki az ECHL-ből érkezik. Pierre Pagé inkább hoz valakit külföldről, akit pár éve draftoltak az NHL-ben, és segíti őt abban, hogy az NHL-be kerüljön, minthogy egy potenciális osztrák válogatott játékosnak rendszeres lehetőséget adjon. Az itthoni történéseknek kell megint előtérbe kerülniük." Mindezt az osztrákok olimpikon kapusa, Claus Dalpiaz mondta, aki egyetért a villachi csoport törekvéseivel. Rajta kívül is egyre több meghatározó játékos mondja el nyíltan a véleményét. Az élesen kritizálókhoz érthető módon felzárkózott Christoph Harand is, a válogatott csatárnak a héten bontotta fel a szerződését a Vienna Capitals, miután eltörte a lábát: "Létezniük kell olyan struktúráknak, amik védik az osztrák játékosokat. A légiósok számát lépésenként csökkenteni kell, mert a jelenlegi pontrendszer az idősebb osztrák játékosok sportpályafutásának halálos ítéletét jelenti. Ha egy fiatal elég jó az EBEL-hez, az így, vagy úgy, játszani fog." Dalpiaz és Harand véleménye mellett további ikonok is kiállnak, mint Roland Kaspitz és Marco Pewal. A ligavezetés mellett a klubokat is bírálják, őket szűklátókörűséggel vádolják, mert csak nyerni akarnak, más szempont nincs előttük. A végkövetkeztetésük szerint egy lépésenkénti változtatás elkerülhetetlen, ha nem akarják, hogy a liga összeomoljon.

A hokiügyekben felettébb jól értesült Kleine Zeitung internetes kiadása úgy tudja, az utóbbi napokban még a bécsiektől is olyan vélemények érkeztek, amelyek szerint a hazai utat kellene erőltetni. A Salzburg és a Medvescak véleményét azonban senki nem ismeri. Idézik Manny Viveirost, a Klagenfurt edzőjét, aki a szövetségi kapitányi poszt egyetlen jelöltje. "Túl sok a légiós. Sokkal jobb lenne az utánpótlásképzésre költeni ezt a pénzt. Ezzel hosszabb távon a válogatott járna jobban. A legutóbbi világbajnokság világosan megmutatta a problémákat."

A publicista ugyanakkor nem kongat vészharangot. Összefoglalta, az EBEL miért jóval több mint pusztán egy működőképes liga. "Az EBEL egy remekül működő termék, amely évről évre több nézőt vonz. A 2009/10-es idényben a tíz csapat vetélkedése átlépte az egymilliós össznézőszámot. Ezzel a határokon átívelő liga az európai hetedik helyre tört előre, még a szlovák extraligát is maga mögött hagyta. Mindennek elismerése volt, hogy hetedik teljes jogú tagként felvételt nyert az európai bajnokságokat tömörítő Hockey Europe-ba. Klagenfurtban és Villachban gyakorlatilag nem lehet új bérlethez jutni. Az emelkedő árak ellenére a szurkolók tódulnak a meccsekre. Bécsben, Linzben és másutt is emelkedő a tendencia. A nézőkrőzus Zágráb többet szinte már nem is remélhet, a legutóbbi idényben 225 800 nézőjük volt a 29 hazai meccsen, ez 7786-os átlagot jelent.

A médiavisszhang is évről évre erősödik. A Servus TV belépésével a jéghoki ma már mindenki számára szabadon elérhető. Szlovéniában, Magyarországon és Horvátországban is sok mérkőzést közvetítenek a tévében. A Znojmo belépésével most Csehországot is meg lehet hódítani. A liga értékesítése sokat lépett előre, de van még mit tenni. Több ligaszponzorral és ennek nyomán több pénzzel a belépést olyan klubok részére is vonzóbbá lehet tenni, mint az Innsbruck vagy a Feldkirch.

A másik oldalról nézve viszont, van ami ellene szól, ami figyelmeztető jel lehet az EBEL számára, az legelsőként is a 11 évvel ezelőtti történet. 2000-ben a Klagenfurt a Villach ellen megszerezte története 26. bajnoki címét, mindezt egy légiósoktól hemzsegő négycsapatos ligában tette. Az idény végén a Feldkirch és a Wiener Eislöwen összeomlott, a 90-es évek versenyének következtében – amely a Feldkirch 1998-as BEK-győzelmében csúcsosodott ki –, és vissza kellett lépnie. Az osztrák hoki a padlóra került, csak a KAC és a VSV maradt talpon.

Ekkor kezdődött az újjáépítés. Sok fiatal osztrákkal, mert a légiósok számát korlátozták. A lecsökkent költségvetés miatt olyan fiatal tehetségek jutottak szóhoz, mint Thomas Koch, Daniel Welser vagy a már említett Roland Kaspitz. Egyre jobbak és jobbak lettek, hamar kulcspozícióba kerültek. És most mi van? Legyen szó emberelőnyről vagy emberhátrányról, alig látni osztrákot a jégen. Helyettük megszámlálhatatlan jól megfizetett légiós játszik. Mindennek az utánpótlás és a válogatott issza meg a levét. Eközben gazdaságilag sok klub veszélyeztetett helyzetben van. Ha valaki a nagy hármast – Salzburg, Klagenfurt, Vienna Capitals – akarja megszorongatni, annak erőn felül kell teljesítenie anyagilag is. Mielőtt a klubok egymás után bedobják a törölközőt és a válogatott még mélyebbre száll, érdemes a 2000-es évre gondolnunk, és egyúttal levonnunk a következtetéseket. Egy lépés hátra nem feltétlenül jelent visszalépést."

Végezetül blogunk megkérdezte a magyar részről érdekelt és a szombati közgyűlés házigazda szerepét betöltő Sapa Fehérvár AV19 szakosztály-igazgatóját, Ocskay Gábort, miként látja a légióskorlátozás kérdését: "Az eddigi tapasztalatok szerint a hat osztrák klub összezár, amikor szavazásra kerül sor, az előre egyeztetett érdekük szerint szoktak dönteni. A négy-öt külföldi csapat nem tudja érvényesíteni akaratát, mert ezen az oldalon mindig van olyan ok, ami miatt nem alakulhat ki egyetértés. A légióskérdésben például a Medvescak aligha szavaz majd arra, hogy maximalizáljuk a létszámot. Pedig szerintem mindenképpen korlátozni kell. Természetesen nem radikálisan, mert az az EBEL-színvonalnak nem tenne jót. Ezért nagyon nehéz kérdés ez, mert más a liga, más a csapatok és más a válogatottak érdeke, és ne feledjük, ezt a kérdést az egyes klubok is saját büdzséjükhöz képest ítélik meg. Például a Vienna Capitals és a Medvescak most már 6-7000 fős jégcsarnokot akar megtölteni, hetente akár többször is. Ehhez jó színvonal kell, megfelelő cirkusz, amihez jelenleg legalább 12-14 külföldire van szükségük. Nehéz tehát megtalálni ebben a kérdésben a legkisebb közös többszöröst. A Fehérvár sosincs tele légióssal, még a 30%-ot sem érte el az arány nálunk. Aligha születik olyan döntés, amely a mi helyzetünket nehezítené, azt gondolom, bármilyen légióskorlátozás csapatunk ligán belüli versenyképességét javítaná."

Szólj hozzá!

Címkék: ebel ocskay pontrendszer mion

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása